Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Risotto met Wilde Knoflook en Peterselie

30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Wereldkeuken
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
calorieën: 450kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 350 g risottorijst
  • Enkele klontjes boter
  • 4 sjalotjes gesnipperd
  • 1 handvol bladpeterselie fijngehakt
  • liter groente- of kippenbouillon
  • 3 eetlepels olijfolie plus extra om erover te druppelen
  • 3 à 4 teentjes wilde knoflook of gedroogde knoflook, in plakjes
  • 100 gram Parmezaanse kaas versgeraspt, plus schaafsel om erover te strooien

Instructies

  • Breng de groente- of kippenbouillon aan de kook in een pan en laat deze op laag vuur sudderen.
  • Verhit de olijfolie in een grotere pan en voeg de knoflook toe, gevolgd door de sjalotten.
  • Bak alles 2 tot 3 minuten, tot de sjalotten glazig zijn.
  • Voeg de risottorijst toe en bak enkele minuten mee tot de korrels doorzichtig worden.
  • Voeg steeds een soeplepel bouillon toe aan de rijst en kook al roerend tot bijna alle vloeistof is opgenomen voordat je de volgende lepel toevoegt.
  • Voeg peper en zout toe naar smaak en proef de rijst.
  • Hij moet beetgaar zijn.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Roer de boter door de risotto, gevolgd door de Parmezaanse kaas en de gehakte peterselie.
  • Voeg extra bouillon toe om de rijst vochtig en romig te houden.
  • Serveer de risotto direct, bestrooi met geschaafde Parmezaanse kaas en giet er wat olijfolie over.

Notities

Garneer met extra verse peterselieblaadjes voor een frisse touch en serveer met een groene salade voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Vermentino past goed bij dit gerecht, waardoor de romige textuur van de risotto mooi wordt aangevuld.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 2mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gebraden Eend met Aardappel-Parmahamtaartje

Bereidingstijd3 uur
Recept categorieën: Eend, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk, Internationaal
Dieët: Tarwevrij
Porties: 8
calorieën: 750kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Eend:

  • 8 eendenborstfilets
  • 16 eendenpoten
  • 1 kg ganzenvet
  • Zout
  • Peper

Taartje:

  • 16 plakken Parmaham
  • 500 g aardappelen
  • 2 bosuien
  • Gekonfijte eendenpoten
  • 50 g boter
  • 50 g crème fraîche

Saus:

  • Eendenkarkassen
  • 50 g prei
  • 50 g wortel
  • 50 g knolselderij
  • 1 sjalotje
  • 1 sinaasappel
  • 5 dl gevogeltefond
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 blaadjes foelie
  • Zout
  • Peper
  • 50 g boter

Instructies

Eend:

  • Snijd de poten van de eenden af en zout de binnenkant.
  • Laat 6 uur in de koeling pekelen.
  • Spoel het zout af en droog de poten.
  • Verhit het ganzenvet tot 80 graden Celsius.
  • Leg de poten in het vet, dek af en konfijt in een oven op 150 graden Celsius gedurende 1 uur.
  • Haal de poten uit het vet, laat afkoelen en pluk het vlees eraf.
  • Bewaar het vlees.
  • Braad het borstvlees aan in wat boter gedurende 5 minuten.
  • Laat afkoelen, snijd van het karkas en bewaar.

Saus:

  • Hak de eendenkarkassen in stukken.
  • Snijd prei, wortel, knolselderij en sjalot in blokjes en fruit ze aan in het braadvet.
  • Voeg het karkas toe.
  • Voeg sinaasappel, gevogeltefond, laurier en foelie toe.
  • Breng aan de kook en laat tot de helft reduceren.
  • Passeer de saus en breng op smaak.

Taartje:

  • Schil, kook en pureer de aardappelen.
  • Snijd bosui en meng met puree, boter, crème fraîche en gekonfijte eendenpoten.
  • Breng op smaak.
  • Vet bakringen in en bekleed met Parmaham.
  • Vul met aardappelvulling en zet koud.
  • Bak de taartjes in een oven op 180 graden Celsius gedurende 6 minuten.

Bereiding:

  • Verhit de saus.
  • Verwarm de eendenborsten in een oven op 160 graden Celsius gedurende 5 minuten.
  • Serveer door het taartje in het midden van de borden te plaatsen, verwijder de ringen.
  • Schep saus eromheen.
  • Leg een getrancheerde eendenborst en een plakje Parmaham op het taartje.

Notities

Wijnadvies:

Een elegante rode wijn zoals een Pinot Noir of een lichte Merlot past goed bij de rijke smaken van de eend en het hartige karakter van de Parmaham. De fruitige tonen van de wijn complementeren de sinaasappel in de saus en brengen het gerecht mooi in balans.

Nutrition

Calories: 750kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 50g | Zout: 2mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gebraden Eend met Hazelnootmousseline en Pompoenchutney

Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Eend, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Frankrijk, Internationaal
Dieët: Tarwevrij
Porties: 4
calorieën: 8550kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Pompoenchutney:

  • 1 muskaatpompoen
  • 0,5 dl witte wijnazijn
  • 100 gram suiker
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 stengel citroengras sereh
  • 50 gram gember
  • 100 gram sjalotten
  • 300 gram wortelen

Eend:

  • 8 hele eendenpootjes
  • Ganzenvet

Mousseline:

  • 50 gram boter
  • 1 kg Irene-aardappelen
  • 2,5 dl room
  • 1 dl hazelnootolie

Saus:

  • 1 dl rode port
  • 50 gram boter
  • 40 gram sjalotten

Garnituur:

  • 200 gram hazelnoten
  • Patentbloem voor het frituren, optioneel
  • 3 pastinaken

Instructies

Voorbereiding:

  • Snijd de eendenpootjes af en zout ze aan aan de binnenkant.
  • Smelt het ganzenvet en gaar de eendenpootjes in een oven op 90 graden Celsius onder deksel.
  • Braad de eendenborstfilets stevig aan in een pan met boter gedurende 5 minuten, laat ze rusten in aluminiumfolie op 50 graden Celsius.
  • Snipper de sjalotten voor de saus en fruit ze aan in braadboter.
  • Voeg gevogeltefond toe en laat reduceren.
  • Voeg rode port toe, breng aan de kook en passeer de saus.
  • Breng op smaak en monteer met boter.
  • Kook de aardappelen, pureer ze en meng met room, boter en hazelnootolie voor de mousseline.
  • Breng op smaak.

Pompoenchutney:

  • Schil en snijd de pompoen, wortelen, sjalotten, gember en citroengras in stukken.
  • Bak ze stevig aan, voeg suiker toe en laat sudderen.
  • Blus af met witte wijnazijn en breng op smaak.
  • Pureer kort in een keukenmachine en bewaar tot gebruik.

Garnituur:

  • Schil de pastinaken en snijd ze in dunne repen met een dunschiller.
  • Frituur ze goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier.

Bereiding:

  • Verhit de eendenborstfilets gedurende 10 minuten in een oven op 180 graden Celsius.
  • Sauteer de eendenpootjes krokant in een droge hete pan.
  • Verhit de hazelnootmousseline.
  • Verwarm de pompoenchutney.
  • Verwarm de saus tot net onder het kookpunt.
  • Serveer door een lepel mousseline op de borden te scheppen, leg de eendenborstfilets erop, voeg een quenelle pompoenchutney toe en giet saus eromheen.
  • Garneer met gefrituurde pastinaak en gehakte hazelnoten.

Notities

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Pinot Noir of een Merlot past goed bij de rijke smaken van de gebraden eend en de zoete pompoenchutney. De hazelnootmousseline voegt een romige textuur toe die mooi samengaat met de fruitige tonen van de rode wijn.

Nutrition

Calories: 8550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 40g | Vet: 55g | Zout: 1.5mg | Sugar: 20g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gebakken Zwarte Koolvis met Pastinaakpuree en Groene Kool

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Porties: 6
calorieën: 350kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 6 kleine zwarte koolvisfilets schoongemaakt
  • 5 pastinaakwortels
  • ¾ pakje boerenroomboter
  • Scheut room
  • 2 kroppen groene kool
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Schil de pastinaakwortels en snijd ze in blokjes.
  • Kook de pastinaakblokjes in gezouten water gedurende 25 minuten, of tot ze gaar en zacht zijn.
  • Kook de zwarte koolvisfilets op middelhoog vuur rustig gaar.
  • Giet de gekookte pastinaak af en doe ze in een kom.
  • Voeg de boter, een scheutje room, zout en peper toe.
  • Roer goed door tot het een gladde massa is.
  • Roerbak de groene kool kort op hoog vuur en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de gebakken zwarte koolvisfilets met de pastinaakpuree en de groene kool.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse en lichtzure witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij dit gerecht. De wijn helpt de delicate smaken van de vis en de romige pastinaakpuree in balans te brengen.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.2mg | Sugar: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gebakken Zeetong met Witbier Sabayon

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: België
Porties: 4
calorieën: 720kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 600 g zeetongfilet
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • 2 el bloem
  • 5 el olijfolie
  • 20 cl witbier bijvoorbeeld Keizerskroon
  • 200 g tagliolini
  • 3 eidooiers
  • 100 g roomboter
  • 250 g verse groenten worteltjes, broccoli, peultjes, asperges
  • 2 limoenen

Instructies

  • Was en schil de groenten en blancheer ze beetgaar.
  • Zet opzij.
  • Bestrooi de zeetongfilets met zout en peper en wentel ze door de bloem.
  • Verhit in een pan 4 el olijfolie en 25 g roomboter.
  • Bak de zeetongfilets aan beide zijden lichtbruin, haal ze uit de pan en houd ze warm.
  • Kook de tagliolini al dente in gezouten water met 1 el olijfolie.
  • Klop in een au bain-marie pan de eidooiers samen met het witbier en een snufje zout tot de saus goed warm en schuimig is.
  • Klop er geleidelijk 25 g roomboter door tot de boter goed is opgenomen.
  • Schep de tagliolini op voorverwarmde borden, leg hierop de geblancheerde groenten en de gebakken zeetong.
  • Schep de witbier sabayon eromheen en garneer met partjes limoen.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit gerecht past een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc. Hun frisse en fruitige tonen complementeren de delicate smaak van de zeetong en de romige witbier sabayon.

Nutrition

Calories: 720kcal | koolhydraten: 34g | Protein: 41g | Vet: 45g | Zout: 1.2mg | Sugar: 1g

Recept afdrukken
No ratings yet

Geroosterde Groenteschotel met Kruidige Quinoa

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 3
calorieën: 320kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 200 gram quinoa
  • 400 ml groentebouillon
  • 2 rode paprika's in blokjes gesneden
  • 1 courgette in plakjes gesneden
  • 1 aubergine in blokjes gesneden
  • 1 rode ui in partjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse kruiden bijv. peterselie ter garnering

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Spoel de quinoa af onder koud water en kook het vervolgens volgens de instructies op de verpakking in groentebouillon.
  • Leg de gesneden groenten op een bakplaat, besprenkel met olijfolie en bestrooi met paprikapoeder, komijnpoeder, knoflook, zout en peper naar smaak.
  • Hussel alles goed door elkaar.
  • Rooster de groenten in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, of tot ze zacht en licht gebruind zijn.
  • Meng de geroosterde groenten door de gekookte quinoa.
  • Garneer met verse kruiden en serveer warm.

Notities

Wijnadvies:

Deze geroosterde groenteschotel met kruidige quinoa gaat goed samen met een frisse, lichtzure witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 1mg | Sugar: 8g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gebakken Sardines met Romige Champignonsaus

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
Porties: 4
calorieën: 320kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g sardines in olijfolie uit blik
  • 25 g boter
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 250 g champignons in plakjes gesneden
  • 25 g bloem
  • 2 dl bouillon
  • 1 dl witte wijn
  • 1 dl kookroom
  • Zout
  • Peper
  • 2 el gehakte peterselie

Instructies

  • Laat de sardines uitlekken in een zeef.
  • Voorbereiding:
  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  • Snipper de ui en snijd de champignons in plakjes.
  • Bereiding van de Sardines:
  • Leg de sardines naast elkaar in een ovenschaal en dek af met een deksel of aluminiumfolie.
  • Bak de sardines gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Bereiding van de Champignonsaus:
  • Verhit de boter in een pan en fruit hierin de gesnipperde ui en gesneden champignons gedurende enkele minuten.
  • Voeg de bloem toe en roer goed door.
  • Giet beetje bij beetje de bouillon, witte wijn en kookroom erbij terwijl je blijft roeren tot er een gladde saus ontstaat.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Serveren:
  • Giet de romige champignonsaus over de gebakken sardines.
  • Bestrooi met gehakte peterselie.
  • Serveer de gebakken sardines met stokbrood en tomatensalade.
  • Serveertips:
  • Garneer met extra gehakte peterselie voor een kleurrijke presentatie.
  • Serveer met een glas koele witte wijn om de smaken te complementeren.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit voorgerecht passen zowel een droge witte wijn als een lichte rode wijn. Kies bijvoorbeeld voor een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gebakken Pieterman met Zandwortel-Nage en Botersaus

Bereidingstijd7 uur 45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: België
Porties: 4
calorieën: 480kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 4 pietermanfilets
  • 2 boterraapjes
  • 2 zandwortelen
  • 4 el verse witte bonen
  • Takje tijm
  • Laurierblaadje
  • 1 wortel in stukken gesneden
  • 1 stengel selderij fijngehakt
  • 250 g boter
  • 1 dl blond bier bijv. De Koninck
  • 2 el kriekenbierazijn
  • ½ dl room
  • 2 el versgehakt bonenkruid
  • Peper en zout

Instructies

  • Fileer de pietermanfilets en verwijder eventuele graatjes met een pincet.

Bereiding van de Nage:

  • Breng de witte bonen met water, tijm, laurier en zout aan de kook.
  • Voeg de versneden selderij en wortel toe aan de bonen en kook ze gaar.
  • Gebruik de helft van het kookvocht om de boterraapjes en zandwortelen beetgaar te koken.
  • Voeg de gekookte witte bonen toe aan de groenten en breng op smaak met peper en zout.
  • Bereiding van de Botersaus (Nage):
  • Kook de room in met de helft van het bier en voeg een lepel azijn toe.
  • Laat zachtjes pruttelen.
  • Voeg beetje bij beetje de boter toe aan de saus terwijl je blijft roeren.
  • Zeef de saus en koel af door de pan in een kom met ijswater te zetten.
  • Blijf kloppen tot de saus de textuur van mayonaise krijgt.
  • Werk de saus af met gehakt bonenkruid.

Bereiding van de Pieterman:

  • Bak de pietermanfilets kort in boter tot ze goudbruin zijn.

Serveren:

  • Schik de zandwortel-nage in diepe borden, leg de gebakken pietermanfilets erop en serveer de botersaus apart aan tafel.

Notities

Serveer dit gerecht met aardappelpuree en gestoomde groenten voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Deze visgerecht met rijke smaken vraagt om een witte wijn met voldoende body en frisheid. Kies bijvoorbeeld voor een Chardonnay uit Bourgogne of een witte Belgische bierstijl zoals een Tripel om de smaken goed te complementeren.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 1.2mg | Sugar: 3g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde Kalkoen met Kruidige Vulling

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kalkoen
Land van herkomst: America
Dieët: Suikervrij
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 4 personen
calorieën: 650kcal
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 jonge kalkoen
  • Zout
  • 5 dl water
  • 2 uien fijngehakt
  • 1 blaadje laurier
  • 6 peperkorrels
  • Versgemalen witte peper
  • 50 g boter
  • Verse peterselie fijngehakt
  • 3 sneetjes volkorenbrood geroosterd en in blokjes gesneden
  • 300 g kalkoensaucijzenvulling
  • 1 tl gedroogde salie
  • Versgemalen nootmuskaat
  • 2 tl maïzena
  • 1 tl citroensap

Instructies

  • Breng 5 dl water aan de kook met een snufje zout.
  • Voeg het kalkoenhalsje, maagje en hartje toe.
  • Pel een ui en voeg deze samen met een takje peterselie, laurierblaadje en peperkorrels toe aan de pan.
  • Laat het geheel 60 minuten zachtjes koken.
  • Zeef de bouillon en houd deze warm.
  • Kruid de kalkoen van binnen en buiten royaal met peper en zout.
  • Fruit de fijngehakte uien glazig in een pan met boter.
  • Hak de peterselie fijn en rooster de sneetjes brood.
  • Snijd het geroosterde brood in blokjes.
  • Meng de broodblokjes, kalkoensaucijzenvulling en een half kopje bouillon in een kom.
  • Voeg de gebakken ui en fijngehakte peterselie toe.
  • Breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en salie.
  • Vul de kalkoen losjes met het mengsel en naai het gat dicht met een grove steek.

Notities

Wijnadvies:

Een rijke, volle witte wijn zoals Chardonnay past goed bij de gevulde kalkoen, maar als je liever rood drinkt, probeer dan een soepele Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 19g | Protein: 70g | Vet: 33g | Zout: 2.5mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Waterkerssoep

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
koelen1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 6 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 eetlepel boter
  • 8 lente-uitjes in ringen gesneden
  • 250 gr waterkers grof gehakt
  • 2 kippenbouillontabletten
  • 5 takjes dragon
  • 2 dl slagroom
  • Zout en peper naar smaak
  • Citroensap

Instructies

  • Verhit de boter in een pan en bak 3/4 van de lente-ui gedurende 5 minuten zacht.
  • Voeg de grof gehakte waterkers toe en bak nog eens 5 minuten mee.
  • Voeg de kippenbouillontabletten, 3 takjes dragon en 1 liter water toe.
  • Breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen.
  • Verwijder de dragon en pureer de soep met een staafmixer of blender.
  • Laat de soep 1 1/2 uur afkoelen in de koelkast.
  • Voeg voor het serveren de room toe en breng op smaak met zout, peper en citroensap.
  • Hak de overgebleven dragon fijn en garneer de soep met dragon en lente-ui.

Notities

 
Voor een andere smaakvariatie kun je de waterkers vervangen door spinazie.
Serveer deze verfrissende waterkerssoep als voorgerecht voor een smaakvolle start van de maaltijd.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze soep.