Witte chocolade knapperkoekjes in bonbonpapiertjes
Supersnelle knapperige koekjes met witte chocolade, cornflakes en vrolijke suikermuisjes – klaar in een handomdraai en perfect voor bij de koffie of als traktatie.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Marokko Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
Bonbonpapiertjes
theelepel
vuurvaste schaal
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 300 gram cornflakes
- 1 doosje suikermuisjes
- 5 repen witte chocolade
Breek de witte chocolade in stukjes.
Doe de chocoladestukjes in een vuurvaste schaal of pan.
Smelt de chocolade au-bain-marie met 2 eetlepels zonnebloemolie.
Zet de bonbonpapiertjes klaar.
Meng beetje bij beetje de cornflakes voorzichtig door de gesmolten chocolade.
Vul de bonbonpapiertjes met het chocolademengsel met behulp van een theelepeltje.
Bestrooi de gevulde papiertjes met suikermuisjes.
Laat de koekjes 30 minuten uitharden in de koelkast.
Serveertip:
Serveer op een decoratief schaaltje met een kopje muntthee of espresso.
Wijnadvies:
Geen wijnadvies nodig; combineer liever met een zoete drank zoals muntthee of chocolademelk.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 34g | Protein: 3g | Vet: 14g | Zout: 0.2g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / pan
Krokante honing-wafelrolletjes
Deze knapperige Marokkaanse wafelrolletjes met honing en kaneel zijn een perfecte traktatie bij de thee of als zoet tussendoortje.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4
Calories: 170kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 50 gram boter
- 50 gram meel
- 50 gram suiker
- 2 eetlepels honing
- Snufje kaneel
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Smelt de boter, suiker en honing in een pan.
Laat het mengsel lichtbruin worden en haal van het vuur.
Voeg direct de meel en kaneel toe en roer goed door tot het egaal is.
Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Schep met een eetlepel kleine porties van het beslag op de bakplaat.
Smeer de rondjes goed uit tot dunne laagjes.
Laat voldoende ruimte tussen elk rondje.
Bak de koekjes in de oven voor ongeveer 10 minuten tot ze lichtbruin zijn.
Haal ze uit de oven en rol direct één voor één op terwijl ze nog warm zijn.
Als ze te hard zijn geworden om te rollen, verwarm ze kort opnieuw in de oven.
Serveertip:
Serveer ze met een glaasje muntthee of een bolletje vanille-ijs.
Wijnadvies:
Geen wijnadvies van toepassing bij zoete koekjes.
Calories: 170kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 1g | Vet: 9g | Zout: 0.1g | Sugar: 14g
Receptenplein.nl
Home / pan
Frisse Spruitjesschotel met Knapperige Taugé en Kerrie
Een smakelijk en makkelijk te bereiden Oosters hoofdgerecht met spruitjes en taugé, op smaak gebracht met kerrie, ketjap en citroensap voor een frisse bite.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Oosters Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 130kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 200 gram taugé
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels ketjap manis
- 750 gram spruitjes
- 1 volle theelepel kerriepoeder
- Zout
Was de taugé en laat deze in een zeef uitlekken.
Maak de spruitjes schoon door het stukje van de stronkjes af te snijden en de buitenste lelijke blaadjes te verwijderen.
Doe de spruitjes in een pan en voeg water toe tot ze net beginnen te drijven.
Strooi er zout over en breng het water aan de kook.
Kook kleine spruitjes met deksel 5 minuten, grotere 10 minuten.
Controleer de gaarheid door een spruitje door te snijden; ze mogen nog een beetje hard van binnen zijn.
Giet de spruitjes af.
Verhit de olie in een grote koekenpan op matig hoog vuur.
Bak de spruitjes met de taugé circa 5 minuten al omscheppend tot de spruitjes licht kleuren en de taugé knapperig blijft.
Zet het vuur uit, strooi de kerriepoeder erover en voeg citroensap en ketjap manis toe.
Roer alles goed door en voeg eventueel extra zout naar smaak toe.
Serveertip:
Serveer met gestoomde rijst of noedels voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de Oosterse smaken en de frisse kerrie.
Calories: 130kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 5g | Vet: 6g | Zout: 0.8g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / pan
Romige Preisoep met Mierikswortel
Romige preisoep met een pittige twist van mierikswortel, afgewerkt met een zacht room-mosterdmengsel. Perfect als verwarmend voorgerecht.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 200 gr aardappelen geschild, in kleine stukjes
- 15 gr boter
- 2 teentjes knoflook geperst
- 3 eetl mosterd
- ¾ liter bouillon
- 4 eetl room
- snufje foelie en/of nootmuskaat
- 2 theelepels mierikswortel geraspt
- zout naar smaak
- 1 eierdooier losgeroerd
- 250 gr prei schoongemaakt
Kook de aardappelen in de helft van de bouillon gaar.
Stamp de aardappelen fijn tot een puree.
Snijd de prei in fijne reepjes.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de prei met de knoflook tot glazig.
Voeg de resterende bouillon toe aan de prei en breng aan de kook.
Voeg de bouillon met prei toe aan de aardappelpuree.
Breng het geheel aan de kook met mierikswortel, zout, foelie en/of nootmuskaat en laat kort pruttelen.
Maak het roommengsel van eierdooier, room en mosterd.
Verwarm de soep eventueel een dag van tevoren en warm opnieuw op zonder te koken.
Voeg vlak voor het serveren het room-mosterdmengsel toe en roer goed door.
Serveertip:
Serveer de soep met een vers sneetje knapperig brood en een toefje verse kruiden.
Wijnadvies:
Een frisse droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze soep.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / pan
Luchtige hazelnootmakarons met een krokant randje
Deze luchtige hazelnootmakarons zijn heerlijk krokant van buiten en zacht van binnen. Een verfijnde traktatie met een nootachtige smaak.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 24
Calories: 70kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 125 gram poedersuiker
- 150 gram gemalen geroosterde hazelnoten
- ¼ theelepel wijnsteenzuur
- 4 eiwitten
Verwarm de oven voor op 190ºC of gasstand 3-4.
Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Doe de hazelnoten en de suiker in een pan.
Klop de eiwitten stijf met het wijnsteenzuur.
Schep de eiwitten voorzichtig door het hazelnootmengsel.
Verwarm het mengsel op halfhoog vuur 5 tot 10 minuten tot het van de wand van de pan loslaat.
Schep grove bergjes deeg met 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
Bak de koekjes 10 minuten in de oven.
Laat ze 10 minuten afkoelen op een rooster.
Bewaar ze 5 tot 6 dagen in een goed gesloten trommel.
Serveertip:
Strooi wat poedersuiker over de afgekoelde makarons voor een feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:
Combineer met een glas zoete Muscatwijn of een zachte dessertwijn.
Calories: 70kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 0g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / pan
Zoetzure saus met ananas en gember
Deze zelfgemaakte zoetzure saus met ananas en gember is heerlijk bij oriëntaalse gerechten. Zoet, pittig en perfect in balans!
Voorbereidingstijd5 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4
Calories: 85kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 1 dl water
- 1 klein blikje ananas
- 1 el ketjap
- 2 el maïzena
- 2 el water
- 4 el azijn
- 5 bolletjes gember
- 5 el keukenstroop
Smelt de keukenstroop op een zacht vuur.
Voeg de azijn, ketjap, het water en het sap uit het blikje ananas toe.
Roer de maïzena los met 2 eetlepels water en voeg toe aan de saus.
Breng het geheel aan de kook.
Snijd de gember fijn en hak 2 schijven ananas in stukjes.
Voeg de gember en ananasstukjes toe aan de saus.
Laat even doorkoken tot de saus indikt.
Serveertip:
Heerlijk als dipsaus of over een wokgerecht met rijst en groenten.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of Riesling.
Calories: 85kcal | koolhydraten: 19g | Protein: 0.5g | Vet: 0.1g | Zout: 0.4g | Sugar: 17g
Receptenplein.nl
Home / pan
Geroosterde pastinaaksoep met knapperige groentechips
Een romige pastinaaksoep uit de oven met de rijke smaak van honing en kerrie, gegarneerd met krokante groentechips en een vleugje citroenroom.
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 6
Calories: 370kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg pastinaak geschild en in grote stukken
- 1,5 l bouillon
- 2 el olijfolie
- 2 teentjes knoflook grof gesneden
- 250 ml room voor serveren
- 3 el honing
- 3 takjes verse tijm
- 450 ml room
- ½ meiknolletje geschild
- ½ pastinaak geschild
- ½ rode biet geschild
- ½ wortel geschild
- 1 ui grof gesneden
- 1-2 tl hete kerriepoeder
- Olie om te frituren
- Sap van ½ citroen
- Versgemalen peper
- Zout
Verwarm de oven voor op 200 °C (gasstand 6).
Doe alle ingrediënten voor de soep behalve de bouillon en room in een bakblik.
Meng de groenten goed, bestrooi met zout en peper en besprenkel met olijfolie.
Rooster de groenten 25-30 minuten tot ze zacht en goudbruin zijn.
Breng 1,25 liter bouillon aan de kook en voeg de 450 ml room toe.
Voeg de geroosterde groenten toe en laat zachtjes sudderen.
Giet de resterende 250 ml bouillon in het bakblik, roer aanbaksels los en voeg toe aan de soep.
Pureer de soep glad en breng op smaak met zout en peper.
Verwarm olie in een frituurpan tot 190 °C.
Snijd de groente met een dunschiller in lange repen.
Frituur de groenten tot ze goudbruin zijn en laat uitlekken op keukenpapier.
Klop de room tot zachte pieken en meng met het citroensap.
Serveer de soep in kommen met een lepel citroenroom en wat groentechips bovenop.
Serveertip:
Garneer met extra tijmblaadjes en een drizzle olijfolie voor een feestelijke presentatie.
Wijnadvies:
Een volle, houtgerijpte Chardonnay past perfect bij de romigheid van deze soep.
Calories: 370kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 4g | Vet: 29g | Zout: 1.6g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / pan
Kikkererwten Casserole met Bulghur en Abrikozen
Deze kikkererwten casserole met bulghur en abrikozen is een heerlijke, smaakvolle maaltijd die zowel warm als koud geserveerd kan worden. Perfect voor elke gelegenheid!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Land van herkomst: Zuid Afrika Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 200 g bulghur
- 600 ml kokende groentebouillon
- 100 g gedroogde abrikozen fijngesneden
- 1 rode ui fijngehakt
- 400 g kikkererwten uit blik
- 200 g cherry-tomaten
- 3 lente-uitjes in ringen
- 2 el gehakte verse munt
- 2 el verse gehakte koriander
- 75 g zwarte olijven zonder pit
- sap van 1/2 limoen
- 3 el olijfolie
- peper en zout
Doe de bulghur met de bouillon in een grote pan en laat in 15 minuten op een zacht vuur gaar worden.
Voeg de abrikozen, ui en kikkererwten toe.
Breng op smaak met peper en zout en kook het geheel circa 2 minuten.
Voeg de tomaten, lente-ui, munt, koriander en olijven toe.
Kook nog eens 3 tot 4 minuten.
Giet het citroensap en de olijfolie erbij.
Serveer warm of koud.
Serveertip:
Garneer met extra verse kruiden zoals munt of koriander voor een frisse smaak.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.
Receptenplein.nl
Home / pan
Frisse yoghurtcake met citroensiroop
Een luchtige en frisse yoghurtcake met een zelfgemaakte citroensiroop. Perfect als dessert of bij een feestelijk bakmoment.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8
Calories: 410kcal
Author: Cor Klaar
Cakeblik (23 cm rond)
Elektrische mixer
- 0,6 dl citroensap
- 1,8 dl water
- 2 eieren geklopt
- 2½ dl melk
- 2½ dl yoghurt
- 300 g basterdsuiker voor de siroop
- 350 g zelfrijzend bakmeel gezeefd
- ½ tl bakpoeder
- Citroenschil van 1 citroen in dunne reepjes
- Reepjes citroenschil garnering
- Slagroom garnering
- 250 g basterdsuiker voor het beslag
Verwarm de oven voor op 180°C.
Vet een rond cakeblik van 23 cm doorsnede in met boter.
Bedek de bodem met bakpapier en vet ook dat in.
Doe bakmeel, bakpoeder en suiker in een middelgrote kom.
Meng yoghurt, melk en eieren en roer die door het meel.
Meng het 2 minuten met een elektrische mixer op de laagste stand tot alles goed gemengd is.
Zet de mixer op de hoogste stand en meng nog 5 minuten tot het beslag klontvrij is en het volume is toegenomen.
Giet het beslag in de cakevorm en bak de cake ongeveer een uur.
Meng ondertussen de ingrediënten voor de citroensiroop in een pan.
Laat het op een laag vuur al roerend warm worden tot de suiker is opgelost.
Laat de siroop 7 minuten sudderen tot hij dik is.
Haal de cake uit de oven en giet er direct de helft van de siroop over.
Laat de cake 10 minuten staan en haal 'm dan voorzichtig uit de vorm.
Serveer met citroenreepjes, extra siroop en slagroom.
Serveertip:
Garneer met slagroom en enkele reepjes citroenschil voor een feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:
Een frisse dessertwijn zoals een Moscato d’Asti past perfect bij de citrusaroma’s.
Calories: 410kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 7g | Vet: 15g | Zout: 0.4g | Sugar: 39g
Receptenplein.nl
Home / pan
Kipgehaktballetjes in romige Dijonmosterdsaus
Deze sappige kipgehaktballetjes in een romige Dijonmosterdsaus zijn eenvoudig te maken en vol smaak. Perfect met aardappelpuree of salade.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 468kcal
Author: Cor Klaar
- 1 groot ei
- 2 eetlepels verse peterselie fijngehakt
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 200 ml slagroom
- 250 ml kippenbouillon
- 3 eetlepels Dijonmosterd
- 500 g gemalen kip
- 100 g paneermeel
- 1 ui fijngehakt
- Peper
- Zout
Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng in een grote kom de gemalen kip, paneermeel, ei, knoflook, ui, zout en peper tot een stevig mengsel.
Vorm kleine balletjes van het kipmengsel, ongeveer ter grootte van een golfbal, en leg ze op de bakplaat.
Bak de balletjes 20–25 minuten in de oven tot ze gaar en goudbruin zijn.
Verhit in een pan de kippenbouillon en laat deze enkele minuten inkoken.
Voeg de slagroom en mosterd toe, roer goed door en laat de saus zachtjes indikken.
Breng de saus op smaak met zout en peper.
Voeg de gebakken kipgehaktballetjes toe aan de saus en roer voorzichtig zodat ze goed bedekt zijn.
Laat nog een paar minuten zachtjes sudderen zodat de smaken goed mengen.
Garneer met fijngehakte peterselie en serveer direct.
Serveertip:
Serveer deze kipgehaktballetjes met aardappelpuree, rijst of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een ronde Chardonnay of een lichte Pinot Noir past perfect bij de romige mosterdsaus en het zachte kippenvlees.
Calories: 468kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 34g | Zout: 1.4g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pan