Recept afdrukken
No ratings yet

Kalfsoesters met Muskaatdruiven Saus

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 4 personen
calorieën: 410kcal
Auteur: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram witte druiven
  • 3 deciliter muscaatwijn
  • 30 gram boter
  • 8 kalfsoesters à 130 gram
  • 3 deciliter kalfsfond pot van 400 ml
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwijder de velletjes en pitjes van de druiven en vang het sap op.
  • Voeg de muscaatwijn toe aan het druivensap en leg de druiven erin.
  • Verhit de boter in een pan.
  • Bak de kalfsoesters aan elke kant gedurende 4 minuten.
  • Houd ze warm.
  • Zeef het wijn-sapmengsel boven de pan en roer de aanbaksels los.
  • Laat het geheel inkoken tot ongeveer 1 deciliter.
  • Voeg de kalfsfond toe en laat de saus inkoken tot de gewenste dikte.
  • Zeef de saus en breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de druiven in de saus.
  • Serveer de kalfsoesters met de druiven-muskaatsaus.

Notities

Wijnadvies:

Deze kalfsoesters met muskaatdruiven saus gaan goed samen met een droge witte wijn, zoals een Chardonnay of een Viognier.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 27g | Protein: 29g | Vet: 16g | Zout: 1.8mg | Sugar: 20g

Recept afdrukken
No ratings yet

Griekse Bugatsa met Citroenroom en Filodeeg

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Dessert, Gebak
Land van herkomst: Griekenland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 350 g suiker
  • 250 g fijne tarwegries
  • l melk
  • Schil van 1 citroen geraspt
  • 150 g boter
  • 500 g filodeeg
  • Poedersuiker
  • Kaneel

Instructies

  • Klop de eieren, tarwegries en suiker tot een schuimige massa.
  • Giet het mengsel in een pan en voeg al roerend de melk toe.
  • Breng het mengsel aan de kook en roer de geraspte citroenschil erdoor.
  • Laat het mengsel afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Smelt de boter en bestrijk elk filodeegblaadje ermee.
  • Leg de helft van het filodeeg op een ingevet bakblik.
  • Verdeel de afgekoelde crème gelijkmatig over het deeg.
  • Bedek met de rest van het filodeeg.
  • Bak de bugatsa ongeveer 20 minuten in de oven tot de bovenkant goudgeel en krokant is, en de vulling gestold.
  • Laat de bugatsa iets afkoelen, bestrooi met poedersuiker en kaneel.
  • Snijd in gelijke porties en serveer warm.

Notities

Serveertip:

Bugatsa is een heerlijk Grieks gebak met een knapperige filodeeglaag en een romige vulling. Bestrooi het voor het serveren met poedersuiker en kaneel voor extra smaak en presentatie. Geniet van deze authentieke Griekse lekkernij!

Wijnadvies:

Bij dit zoete en romige dessert past een frisse Muscat wijn perfect. De lichte muskaatsmaak van de wijn vormt een mooie aanvulling op de citroenroom en de zoete smaak van de bugatsa.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zilveruitjes-Rozijnen Buffetsaus

Deze smaakvolle saus voegt een verrukkelijke twist toe aan diverse gerechten. De combinatie van zilveruitjes, rozijnen, tomatenketchup en witte wijn zorgt voor een rijke en smakelijke saus die zowel warm als koud genoten kan worden. Perfect voor bij verschillende gerechten en ideaal voor buffetten.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 250kcal
Auteur: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 4 potjes zilveruitjes
  • Vocht van de uitjes
  • 1 laurierblad
  • 4 eetlepels suiker
  • 2 flessen tomatenketchup
  • Maïzena indien nodig
  • 2 glazen witte wijn
  • 2 pakken rozijnen

Instructies

  • Laat de zilveruitjes uitlekken en vang het vocht op in twee verschillende kommen.
  • Week de rozijnen in een deel van het uitjesvocht.
  • Breng de andere helft van het uitjesvocht aan de kook met 1 laurierblad.
  • Voeg 4 eetlepels suiker en de tomatenketchup toe, laat het geheel even opkoken.
  • Bind indien nodig met een beetje maïzena.
  • Voeg vervolgens de geweekte rozijnen en het bijbehorende vocht toe.
  • Voeg de uitjes toe en laat het geheel nog even doorkoken.
  • Giet op het laatste de 2 glazen witte wijn in de saus.
  • Serveertip: Deze veelzijdige zilveruitjes-rozijnen buffetsaus is heerlijk bij vlees, groenten, barbecue of als aanvulling op een buffet.
  • Zowel warm als koud te serveren.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij de zoete en hartige smaken van deze buffetsaus.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 2g | Zout: 2mg | Sugar: 45g

Recept afdrukken
No ratings yet

Zoete Bonenschotel met Noten en Ananas

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Noten
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 100 g gezouten cashewnoten
  • 1 blik ananasschijven
  • 1 blik bruine bonen 800 g
  • 25 g boter
  • theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel chilipoeder
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • aat de bruine bonen uitlekken.
  • Laat de ananas uitlekken, maar bewaar het sap.
  • Snijd de ananasschijven in stukjes.
  • Maak de ui schoon en snijd deze in ringen.
  • Maak de paprika schoon en snijd deze in kleine reepjes.
  • Hak de noten grof.
  • Verhit de boter in een pan en fruit hierin de ui glazig.
  • Voeg de paprika, paprikapoeder en chilipoeder toe en bak dit een paar minuten mee.
  • Voeg de ananas, bruine bonen en 4 eetlepels ananassap toe, en laat alles goed warm worden.
  • Breng het gerecht indien nodig op smaak met peper en zout.

Notities

Serveertip:

Serveer deze smaakvolle bonenschotel met noten en ananas als hoofdgerecht en geniet van de rijke combinatie van zoete ananas, knapperige cashewnoten en hartige bonen. Serveer het met rijst of een lekker stuk brood.

Wijnadvies:

Deze bonenschotel met zoete en hartige smaken combineert goed met een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Riesling of een Pinot Grigio. Als je liever rode wijn drinkt, kies dan voor een fruitige Pinot Noir.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemengde Bonenschotel

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 3 potten bruine bonen
  • 3 potjes witte bonen
  • 3 potjes kidneybonen
  • 2 uien fijngesnipperd
  • 1 pakje spekblokjes

Instructies

  • Giet de verschillende bonen af en doe ze samen in een pan.
  • Snijd de uien in blokjes.
  • Bak de spekblokjes in een koekenpan zonder boter tot ze knapperig zijn.
  • Voeg op het laatst de gesnipperde uien toe aan de koekenpan met de spekjes en bak deze mee tot ze zacht zijn.
  • Voeg de gebakken spekjes en uien toe aan de bonen in de pan.
  • Verwarm het geheel op laag vuur tot alles goed doorwarmd is.
  • Serveer de bonenschotel met witte rijst.

Notities

Serveertip:

Geniet van deze smakelijke bonenschotel met een zijdezachte textuur, geserveerd bovenop een bed van witte rijst. Eenvoudig, voedzaam en heerlijk!

Wijnadvies:

Deze bonenschotel gaat goed samen met een lichte en fruitige rode wijn, zoals een Merlot of een jonge Rioja. Als je liever wit drinkt, kies dan voor een frisse en aromatische wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Bruidsgroentesoep

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Turkije
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Bruiloft
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 60 g boter
  • 1 gesnipperde ui
  • ½ liter kippenbouillon of groentebouillon voor een vegetarische variant
  • 100 g bulgur
  • 100 g rode linzen
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • Zout
  • Peper
  • 2 theelepels paprikapoeder

Instructies

  • Verhit de boter in een pan en fruit hierin de gesnipperde ui.
  • Voeg de kippenbouillon toe en breng het geheel aan de kook.
  • Roer de bulgur, rode linzen en tomatenpuree erdoor en laat het geheel 20 minuten op een laag vuur pruttelen tot de bulgur en linzen gaar zijn.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Smelt vlak voor het serveren een klontje boter in een steelpan, roer het paprikapoeder erdoor en schenk dit mengsel over de soep als garnering.

Notities

Serveertip:

Serveer de romige bruidsgroentesoep als voorgerecht voor een speciale gelegenheid, zoals een huwelijksdiner, of gewoon als hartverwarmende maaltijdsoep op een koude dag.

Wijnadvies:

Deze romige soep met een vleugje paprikapoeder gaat goed samen met een lichte en frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Broccolisoep met Spekjes

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Soep, Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 3 personen
calorieën: 300kcal
Auteur: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter basis roomsoep
  • 350 g broccoli
  • 50 g spekblokjes
  • 50 g geraspte kaas

Instructies

  • Bak de spekblokjes uit in een pan tot ze knapperig zijn.
  • Dep ze vervolgens droog op keukenpapier.
  • Snijd de broccoli in kleine roosjes.
  • Doe de broccoli en de basis roomsoep in een pan en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de soep 5 minuten zachtjes doorkoken totdat de broccoli gaar is.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde puree.
  • Verwarm de soep opnieuw.
  • Roer de geraspte kaas door de soep tot deze gesmolten is en goed gemengd.
  • Schep de broccolisoep in soepkommen en strooi de gebakken spekblokjes eroverheen als garnering.

Notities

Variatietip:

Je kunt in plaats van spekjes ook zalmreepjes over de soep strooien voor een andere smaakervaring. Geniet van deze romige en smaakvolle broccolisoep, afgemaakt met knapperige spekblokjes!

Wijnadvies:

De romigheid van de soep en de zoute smaak van de spekjes vragen om een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 2mg | Sugar: 3g

Recept afdrukken
No ratings yet

Babi Pangang

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: China
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g varkensvlees in reepjes
  • 3 uien gesneden
  • 3 eetlepels ketjap
  • 1 theelepel sambal
  • 3 eetlepels bruine suiker
  • 1 eetlepel stroop
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 500 ml water
  • 1 bouillontablet vlees
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 potje atjar tjampoer
  • Maïzena

Instructies

  • Bak het varkensvlees in een beetje olie bruin en krokant.
  • Voeg de gesneden uien toe aan het vlees, samen met bruine suiker, sambal, ketjap en knoflook.
  • Laat dit alles ongeveer 15 minuten sudderen.
  • Kook in een andere pan 500 ml water en voeg het bouillonblokje, tomatenpuree en stroop toe.
  • Laat het geheel doorkoken.
  • Bind het mengsel met maïzena tot de gewenste dikte is bereikt.
  • Voeg het gebonden mengsel toe aan het vlees en voeg het potje atjar tjampoer toe.
  • Serveer de Babi Pangang apart bij rijst of mie.

Notities

Serveertip:

Garneer de Babi Pangang eventueel met wat gesneden lente-ui voor extra smaak en textuur.

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir past goed bij dit gerecht.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegratineerde Mosselen met Kruidige Bechamelsaus

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd8 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Suikervrij
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 2 kg gekookte mosselen in de schelp
  • 2 eetlepels boter
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels bloem
  • dl volle melk
  • 2 dl room
  • 1 à 2 stokbroden
  • 1 theelepel gehakte tijm
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 50 g gemalen gruyère kaas
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur.
  • Roer de bloem erdoor en laat even stoven.
  • Voeg geleidelijk de melk en room toe, en blijf roeren tot een gladde bechamelsaus ontstaat.
  • Voeg de tijm, peterselie en mosterd toe.
  • Breng op smaak met versgemalen peper.
  • Verwijder de bovenste mosselschelpen en maak de mosselen los, maar laat ze in de onderste schelp liggen.
  • Verdeel de mosselen over vuurvaste schoteltjes.
  • Schep op elke mossel een beetje saus en bestrooi met gemalen gruyère.
  • Plaats de schoteltjes onder de grill en laat ze goudbruin worden.
  • Serveer met stokbrood.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze gegratineerde mosselen met een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Chablis.
Het knapperige stokbrood is perfect om de heerlijke saus mee op te dippen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemakkelijke Chili con Carne

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Mexico
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 6 uien fijngehakt
  • 2 tot 3 paprika's in kleine stukjes gesneden
  • 1 prei in dunne plakjes gesneden
  • 500 g gehakt half-om-half of rund
  • 1 pakje chili con carne mix
  • Optioneel: sambal naar smaak
  • 400 g bruine bonen uitgelekt en afgespoeld

Instructies

  • Verhit een klontje boter in een pan op middelhoog vuur.
  • Bak de gehakte uien goudbruin in de pan en voeg vervolgens het gehakt toe.
  • Bak het gehakt tot het bruin is.
  • Voeg de paprika's en prei toe aan de pan en bak deze mee tot ze zacht zijn.
  • Meng de chili con carne mix met water volgens de instructies op de verpakking.
  • Giet de aangelengde mix in de pan en laat het geheel nog 10 tot 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg de bruine bonen toe aan de pan en laat het gerecht nog enkele minuten warm worden.
  • Serveer de chili con carne met gebakken aardappelen, frietjes of rijst.

Notities

Voor een complete maaltijd kun je deze chili con carne serveren met een frisse salade en wat zure room.

Wijnadvies

Een goed bijpassende wijn is een fruitige rode wijn zoals een Malbec of een Zinfandel, die de pittige smaken van de chili con carne goed aanvult.