Recept afdrukken
No ratings yet

Pittige Runder Chili con Carne

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Mexico
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 blikken rode kidneybonen 400 g elk, uitgelekt en afgespoeld
  • 750 g rundergehakt
  • 1 ui in ringen gesneden
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 prei in ringen gesneden
  • ½ blikje tomatenpuree 70 g
  • 1 ½ eetlepel sambal trassi
  • 1 theelepel laos
  • 1 theelepel sereh citroengras
  • Zout naar smaak
  • Olie om te bakken

Instructies

  • Verhit wat olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook tot ze beginnen te bruinen.
  • Voeg het rundergehakt toe, samen met de tomatenpuree, sambal, laos en sereh.
  • Bak het gehakt tot het rul en gaar is.
  • Voeg de uitgelekte kidneybonen toe samen met een scheutje water.
  • Laat het geheel nog 8 minuten sudderen totdat de saus begint te binden.
  • Voeg de prei toe en laat het nog 2 minuten sudderen.
  • Serveer de pittige runder chili con carne met witte rijst.

Notities

Voor een extra pittige smaak kun je meer sambal toevoegen.
Garneer de chili con carne eventueel met wat verse koriander en een lepel zure room.
Bewaar eventuele restjes in een afgesloten bakje in de koelkast.

Recept afdrukken
No ratings yet

Snelle Chili con Carne

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Mexico
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak Honig mix voor bruine bonen 120 g
  • 300 g gehakt
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 2 rode paprika's in stukjes gesneden
  • 2 tomaten in stukjes gesneden
  • 1 theelepel chilipoeder
  • Tabasco naar smaak
  • 1 pot bruine bonen 400 g, uitgelekt
  • Boter

Instructies

  • Meng de mix voor bruine bonen met 200 ml lauw water en laat het 10 minuten wellen.
  • Smelt boter in een pan en bak hierin het gehakt snel rul en bruin.
  • Voeg de gewelde mix voor bruine bonen, tomaten, ui, paprika en chilipoeder toe aan het gehakt.
  • Stoof het geheel in ongeveer 10 minuten gaar in een afgesloten pan, af en toe roeren.
  • Voeg de uitgelekte bruine bonen toe aan het mengsel en verwarm het geheel al roerend.
  • Voeg voor extra pit enkele druppels Tabasco toe naar smaak.

Notities

Garneer de chili met wat fijngehakte bieslook voor extra smaak en kleur.
Serveer deze snelle chili con carne met een frisse tomatensalade en eventueel wat rijst of tortillachips.

Recept afdrukken
No ratings yet

Klassieke Chili con Carne

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Mexico
Dieët: Zout arm
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak rijst of stokbrood naar keuze
  • 1 pot bruine bonen 400 g, uitgelekt
  • 500 g gehakt rundvlees of half-om-half
  • 2 uien fijngehakt
  • 1 rode paprika in blokjes gesneden
  • 1 groene paprika in blokjes gesneden
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel bruine azijn
  • ½ kopje water
  • 3 eetlepels chilipoeder
  • 1 theelepel sambal
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 scheutje aromat geel
  • Melk

Instructies

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking of bereid stokbrood naar eigen keuze.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een pan en voeg het gehakt toe.
  • Breng op smaak met peper en zout en bak het gehakt kruimelig.
  • Voeg de fijngehakte uien, paprika's en knoflook toe aan het gehakt.
  • Roer alles door en laat het met een deksel op de pan staan tot de uien en paprika's iets zachter zijn (niet te zacht).
  • Voeg 3 eetlepels chilipoeder en 1 theelepel sambal toe.
  • Roer alles door.
  • Doe alles in een grote pan, voeg de uitgelekte bruine bonen toe en roer er 3 of 4 eetlepels tomatenpuree doorheen.
  • Voeg 1 eetlepel bruine azijn en een scheutje melk toe.
  • Roer goed door.
  • Laat het geheel nog enkele minuten pruttelen op laag vuur tot alle smaken goed zijn gemengd.
  • Breng indien nodig op smaak met zout, peper en aromat naar smaak.

Notities

  • Serveer deze klassieke chili con carne met gekookte rijst of stokbrood naar keuze.
  • Garneer met verse koriander en een lepel zure room voor extra smaak.

Wijnadvies:

Een goed glas rode wijn, zoals een Malbec of een Shiraz, past goed bij dit gerecht.

Recept afdrukken
No ratings yet

Indonesische Gebonden Groenten met Vlees of Garnalen

Ora-are
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vlees, Zeevruchten
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4 personen
calorieën: 300kcal
Auteur: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram vlees of garnalen fijngehakt
  • Jonge boontjes of kool naar keuze
  • 4 eieren
  • 4 rode uien dun gesneden
  • 2 witte uien dun gesneden
  • 2 eetlepels reuzel of kokosolie
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de jonge boontjes of kool halfgaar.
  • Verhit de reuzel of kokosolie in een koekenpan en fruit de rode en witte uien tot ze halfdroog zijn.
  • Voeg het fijngehakte vlees of de garnalen toe en bak deze mee tot ze gaar zijn.
  • Voeg de halfgare groenten, peper en zout toe aan de pan en meng goed.
  • Klop de eieren los en meng ze door het groenten-vleesmengsel.
  • Laat het geheel nog even sudderen tot de eieren gaar zijn en het gerecht gebonden is.

Notities

Serveer de gebonden groenten met vlees of garnalen warm als hoofdgerecht, eventueel met rijst of brood.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht, maar als je liever witte wijn drinkt, kies dan voor een frisse Sauvignon Blanc. Hun levendige smaken zullen goed samengaan met de kruidige en hartige tonen van het gerecht.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.5mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Indonesische Hunkwee Kokospudding

Ongol-ongol
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4 personen
calorieën: 250kcal
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 pakje hunkweemeel
  • ½ liter water
  • 200 gr goela djawa Javaanse palmsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ¼ theelepel zout
  • 100 gr geraspte kokos

Instructies

  • Doe het hunkweemeel in een kom en roer er 1 dl water door, zodat er een glad papje ontstaat.
  • Breng de rest van het water in een pan aan de kook samen met de goela djawa, vanillesuiker en zout, roerend.
  • Roer van het vuur af het hunkweemeelpapje door de siroop.
  • Breng het geheel, nog steeds roerende, aan de kook op zacht vuur.
  • Laat het mengsel al roerend ongeveer 5 minuten pruttelen.
  • Neem de pan van het vuur.
  • Bekleed een ondiepe schaal met folie en schenk het puddingmengsel erin.
  • Laat het mengsel opstijven (buiten de koelkast!
  • ).
  • Stort de pudding op een platte schaal en verwijder de folie.
  • Snij de pudding in blokjes van ongeveer 2,5 cm.
  • Strooi de geraspte kokos in een diep bord en wentel de puddingblokjes erin.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit zoete en aromatische dessert past een lichtzoete witte wijn zoals een Muscat of een Riesling Auslese. Hun fruitige tonen complementeren de rijke smaken van de pudding.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 0.25mg | Sugar: 30g

Recept afdrukken
No ratings yet

Pandan Sesamballen met Zoete Bonenvulling

Onde-onde
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
weken1 dag
Recept categorieën: Nagerecht, Snack
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 300 gram katjang idjo mungbonen
  • 2 sliertjes pandanblad
  • Zout naar smaak
  • 165 ml dikke santen 1 blik
  • 3 schijfjes goela djawa Javaanse palmsuiker
  • Bloem om te binden
  • Voor het deeg:
  • 500 gram ketanmeel kleefrijstmeel
  • Zout naar smaak
  • 5 ½ dl santen kokosmelk

Instructies

  • Laat de katjang idjo één nacht van tevoren weken in water.
  • Kook de geweekte mungbonen de volgende dag met genoeg water totdat ze net onderstaan, voeg zout naar smaak toe.
  • Voeg goela djawa en pandanblad toe.
  • Laat meekoken totdat het geheel gebonden is.
  • Voeg op het laatst de dikke santen toe en bind het geheel met wat bloem.
  • Verwijder de pandanbladeren.
  • Voor het deeg: Kneed het ketanmeel met zout en santen tot een deeg.
  • Maak er ballen van (ter grootte van gehaktballen), plet ze in je handpalm, vul ze met een eetlepel vulling en sluit vervolgens de ballen.
  • Zorg ervoor dat het deeg goed om de vulling zit.
  • Kook de balletjes in een pan met kokend water.
  • Wanneer ze gaar zijn, komen ze bovendrijven.
  • Rol de gekookte balletjes door de geraspte kokos.
  • Serveer de pandan sesamballen met zoete bonenvulling koud.

Notities

Wijnadvies:

Bij deze zoete en aromatische snack past een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling Spätlese of een Moscato d'Asti. Hun fruitige smaken vullen de zoetheid van de vulling aan en vormen een aangename combinatie.

Recept afdrukken
No ratings yet

Deense geep fricasse

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Denemarken
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 800 g gefileerde geep
  • 250 g aardappels in blokjes
  • 250 g bloemkoolroosjes
  • 150 g worteltjes in stukjes
  • 200 g diepvriesdoperwtjes
  • Peterselie
  • 35 g boter voor de saus
  • 50 g bloem voor de saus
  • Citroensap voor het visnat
  • Witte peper
  • Zout naar smaak
  • Mosterd voor de saus
  • Een potje zure room

Instructies

Voorbereiding:

  • De geep fileren.
  • Snijd met een mes langs de ruggengraat van de geep, aan één zijde van de ruggegraat, vanaf de kop.
  • Verwijder de ruggraatjes die nog in het filet zitten.
  • Dit is een precies werkje.

Bereiding:

  • Leg de geepfilets met de vleeskant naar boven naast elkaar en bestrooi ze licht met zout en peper.
  • Plaats een plukje grof gesneden peterselie aan de kopzijde van het filet en rol het geepfiletje op.
  • Bind de rolletjes vast met visdraad of ijzergaren.
  • Plaats de visrolletjes in een ondiepe pan met een laagje water waarin wat citroensap is toegevoegd en breng ze tegen de kook aan.
  • Laat ze ongeveer vijf minuten pocheren met de deksel op de pan.
  • Zeef en bewaar het kooknat voor de saus.
  • Doe de in roosjes gesneden bloemkool, de worteltjes in stukjes en de aardappelblokjes samen met de doperwtjes in een pan met een laagje water en kook ze ongeveer 10 minuten.
  • Bewaar ook het kookvocht voor de saus.
  • Maak een roux voor de saus door de 35 g boter in een pannetje te smelten en de bloem erdoor te roeren tot er een bal ontstaat.
  • Breng deze roux op de juiste dikte met het kooknat van de vis en de groenten.
  • Breng de saus op smaak met mosterd, peper, zout en voeg veel fijngehakte peterselie toe.
  • Voor extra smaak kun je de saus afmaken met zure room.
  • Leg de visrolletjes bovenop de gekookte groenten en giet de saus erover.
  • Serveer het restant van de saus apart in een kom.

Notities

Dit gerecht kan worden geserveerd met vers knapperig stokbrood of met gekookte witte rijst.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spinazie-Ei Stamppot

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Porties: 2 personen
calorieën: 450kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g gerookte spekreepjes
  • 150 g verse spinazie gewassen en grof gehakt
  • 600 g kruimige aardappelen geschild en in stukken gesneden
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel olie
  • 2 rode paprika's in dunne reepjes gesneden
  • 150 ml halfvolle melk
  • 1 eetlepel yoghurtmayonaise of 1 theelepel yoghurt en 2 theelepels mayonaise
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwijder de vetrandjes van de gerookte spekreepjes en snijd ze in kleine reepjes.
  • Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de spekreepjes knapperig.
  • Voeg dan de rode paprika toe en bak deze samen met de spekreepjes gedurende 2 minuten op hoog vuur.
  • Haal daarna van het vuur.
  • Kook intussen de eieren in kokend water gedurende 7 minuten.
  • Koel ze af onder koud stromend water, pel ze en snijd ze in plakjes.
  • Kook de aardappelen in een pan met een bodempje water en wat zout gedurende 20 minuten tot ze gaar zijn.
  • Verwarm de melk in een aparte pan.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een stamppotstamper.
  • Voeg de verwarmde melk en yoghurtmayonaise toe en roer goed door tot een smeuïge puree.
  • Schep de gehakte spinazie en gebakken paprika met spek door de puree.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de spinazie-ei stamppot over twee borden en strooi de fijngesnipperde sjalot eroverheen.
  • Serveer de plakjes ei en gebakken spekjes boven op de stamppot.

Notities

Geniet van deze hartverwarmende spinazie-ei stamppot!

Wijnadvies:

De romigheid van de stamppot en het zoute karakter van het spek vragen om een wijn met wat frisheid en een lichte zoetheid om het geheel in balans te brengen. Een droge Riesling of een lichtzoete Gewürztraminer zou perfect passen.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 2mg | Sugar: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Rotelle met Warme Tomaatsalade en Waterkers

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Porties: 2 personen
calorieën: 623kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 200 g rotelle ronde pasta
  • 3 sjalotten
  • 4 kleine trostomaten
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 zak waterkers 75 g
  • Versgemalen zwarte peper
  • 100 g pecorino of andere pittige kaas stukje

Instructies

  • Breng in een grote pan ruim water met wat zout aan de kook en kook de pasta beetgaar volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Pel en snijd de sjalotten in vieren.
  • Snijd de trostomaten in vieren, verwijder eventueel de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Verhit in een pan met dikke bodem 1 eetlepel olijfolie en bak de sjalot zachtjes gedurende 2 minuten.
  • Voeg de helft van de tomatenblokjes toe en bak ze 1 minuut mee.
  • Verwijder de harde stelen van de waterkers en scheur de waterkers grof.
  • Giet de pasta af en meng het sjalotmengsel met de waterkers door de pasta.
  • Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Verdeel de pasta over twee diepe borden en strooi de rest van de tomatenblokjes erover.
  • Druppel de rest van de olijfolie over de pasta en schaaf met een dunschiller grove krullen kaas over de borden.
  • Maal nog wat grove peper erboven.

Notities

Wijnadvies:

Deze Rotelle met Warme Tomaatsalade en Waterkers past goed bij een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 623kcal | koolhydraten: 64g | Protein: 21g | Vet: 30g | Zout: 2.5mg | Sugar: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Citroenspaghetti met Zwarte Olijven en Pittige Kaas

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 490kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 400 g spaghetti
  • ½ citroen
  • 125 ml crème fraîche
  • 50 g pittige kaas geraspt
  • 50 g zwarte olijven gehalveerd
  • 15 g verse bieslook fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de spaghetti beetgaar volgens de instructies op de verpakking.
  • Boen de citroenschil schoon, rasp deze zeer fijn en pers vervolgens de vrucht uit.
  • Meng de citroenrasp en het sap met de crème fraîche en de geraspte kaas.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Roer 1 eetlepel kookvocht door de citroensaus en giet de spaghetti af.
  • Meng de citroensaus samen met de olijven door de uitgelekte pasta en verwarm alles nog even in de pan.
  • Verdeel de citroenspaghetti over de borden, bestrooi ruim met verse bieslook en serveer direct.
  • Voedingswaarden (per portie):

Notities

Wijnadvies:

Deze romige citroenspaghetti met zwarte olijven en pittige kaas gaat goed samen met een droge witte wijn, zoals een Pinot Grigio of een Vermentino.

Nutrition

Calories: 490kcal | koolhydraten: 62g | Protein: 14g | Vet: 19g | Zout: 1.2mg | Sugar: 2g