Recept afdrukken
No ratings yet

Aardbeien-Kiwitaart

Bereidingstijd45 minuten
wachten30 minuten
Recept categorieën: Nagerecht, Taart
Dieët: Vegetarisch
Porties: 8
calorieën: 424kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 200 g tarwebiscuits
  • 2 eetlepels aardbeienjam
  • 4 eierdooiers
  • 100 g suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 65 g bloem
  • 250 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • 250 g aardbeien
  • 2 kiwi's

Instructies

  • Smelt de boter in de magnetron.
  • Maal de tarwebiscuits fijn in een keukenmachine.
  • Meng de gesmolten boter en aardbeienjam door de gemalen biscuits.
  • Verdeel het kruimeldeeg gelijkmatig over de bodem en de wanden van een taartvorm en druk het stevig aan.
  • Mix in een kom de eierdooiers, suiker en vanillesuiker met een handmixer gedurende ongeveer 5 minuten tot het mengsel dik en romig is.
  • Zeef de bloem en spatel deze voorzichtig door het eimengsel.
  • Breng in een pan de melk en slagroom aan de kook.
  • Klop deze langzaam in kleine scheutjes door het eimengsel terwijl je blijft kloppen.
  • Schenk het mengsel terug in de pan en laat het op zacht vuur al roerend indikken tot een dikke vla.
  • Zet de pan in een bak met koud water en laat de vanilleroom afkoelen terwijl je regelmatig roert.
  • Maak de aardbeien schoon en halveer ze.
  • Schil de kiwi's en snijd ze in plakjes.
  • Verdeel de afgekoelde vanilleroom over de taartbodem.
  • Leg de aardbeienhelften op één helft van de taart en de plakjes kiwi op de andere helft.
  • Laat de taart minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast.

Notities

Nutrition

Calories: 424kcal | koolhydraten: 56g | Protein: 6g | Vet: 20g | Sugar: 33g

vierschaft
Recept afdrukken
No ratings yet

Vierschaft

Recept categorieën: Groenten, Stamppot, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Friesland
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram gekookte gele woudbonen
  • 250 gram in ringen gesneden uien
  • 250 gram in plakjes gesneden winterpeen
  • 250 gram in plakken gesneden gerookt mager spek
  • 250 gram grove gerookte worst
  • 250 gram zure appel
  • 50 gram reuzel of eventueel boter
  • 600 gram geschilde in blokjes gesneden aardappels
  • zout
  • peper

Instructies

  • Was het spek met warm water.
  • Snijd het met een scherp mes in plakken van ongeveer een vinger breed.
  • Zet het spek op in 3 deciliter kokend water.
  • Doe vervolgens de uiringen en de stukjes wortel erbij.
  • Leg nadat het spek 15 minuten heeft gekookt, de worst in de pan en doe daar ook de bonen en de aardappelen in.
  • Strooi wat zout in de pan en voeg eventueel nog wat kooknat toe.
  • Zodra de inhoud van de pan kookt, draait u de warmtebron laag.
  • Laat alles in ongeveer 15/18 minuten gaar worden.
  • Schil de appels en verwijder het klokhuis.
  • Snijd de appels in niet te dunne schijven.
  • Neem de worst uit de pan. , o
  • Overgiet die met veel koud water waardoor het vel kan worden verwijderd.
  • Snijd de gevelde worst ook in plakken.
  • Schud de stukken appel en worst door het gerecht.
  • Voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
  • Doe vervolgens de reuzel of boter in de pan en laat het geheel voor het opdienen nog even goed warm worden.

Paddenstoelentaart
Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Paddenstoelentaart met Bladerdeeg

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hartige taart
Land van herkomst: Europa
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 2 rollen vers bladerdeeg bijvoorbeeld Tante Fanny
  • 500 g champignons schoongemaakt en in vieren gesneden
  • 1 bosui in fijne ringetjes gesneden
  • 1 eetlepel koolzaadolie
  • 250 g ham in reepjes gesneden
  • 7 tomaten in plakjes gesneden
  • Gemalen peper en zout
  • Gemalen nootmuskaat
  • ½ theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel marjolein
  • 2 eieren
  • 70 g crème fraîche
  • 60 g geraspte kaas
  • Verse peterselie fijngehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte).
  • Verhit de olie in een pan en fruit de bosui samen met de champignons.
  • Voeg de ham en tomaten toe en bak kort mee.
  • Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat, komijnzaad en marjolein.
  • Bekleed een springvorm van ongeveer 30 cm doorsnede met het uitgerolde bladerdeeg.
  • Vorm een rand van 2 cm hoog.
  • Verdeel de gebakken ingrediënten gelijkmatig over het deeg.
  • Meng de eidooiers met de crème fraîche en geraspte kaas.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Giet dit mengsel over de ingrediënten in de vorm.
  • Leg de overgebleven bladerdeegstrookjes over het mengsel en bestrijk met geklutst ei.
  • Bak de taart in de voorverwarmde oven gedurende 35-40 minuten op het onderste rek, tot deze goudbruin is.
  • Garneer met verse peterselie en serveer warm.

Notities

Als je nog resten bladerdeeg over hebt, kun je kaasstokken of deegstokken met kaas, basilicum en zeezout maken! Je kunt ook pakketjes van beleg of ham in bladerdeeg maken en 15 minuten in de oven bakken.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij deze romige paddenstoelentaart. De fruitige tonen van de wijn vullen de smaken van de champignons en ham mooi aan.

Mini plaattaarten stoofpeer met gele room en amandelen
Recept afdrukken
No ratings yet

Mini Plaattaartjes met Stoofpeer, Gele Room en Amandelen

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Taart
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
calorieën: 480kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Gele room:

  • 500 ml melk
  • 100 g suiker
  • ½ vanillestokje merg eruit geschraapt
  • 45 g custardpoeder
  • 2 eidooiers
  • Snufje zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C boven-/onderwarmte en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier uit op een bakplaat en snijd het in 4 gelijke rechthoeken.
  • Bestrijk ze met losgeklopt ei.
  • Bak de bodems in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 10-15 minuten, tot ze goudbruin zijn.
  • Laat ze afkoelen op een rooster.
  • Doe 450 ml melk met 50 g suiker in een pan en voeg het vanillestokje en het vanillemerg toe.
  • Breng aan de kook.
  • Meng de rest van de suiker, custardpoeder, zout en eidooiers goed door elkaar.
  • Roer 2 eetlepels van de warme melk door het custardmengsel om een gladde pap te maken.
  • Verwijder het vanillestokje uit de warme melk en giet de melk bij het custardmengsel.
  • Roer goed door.
  • Giet het mengsel terug in de pan en breng al roerend aan de kook.
  • Laat het 2 minuten koken en giet het vervolgens in een kom om af te koelen.
  • Klop de afgekoelde gele room los.
  • Smeer de room op de plaattaartjes en beleg ze met partjes stoofpeer.
  • Garneer met gehakte amandelen en bestuif met poedersuiker.

Notities

Serveer deze mini plaattaartjes als een verfijnd dessert voor een feestelijke gelegenheid.

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Riesling Auslese vormt een perfecte aanvulling op de zoetheid van de stoofperen en de gele room.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 47g | Protein: 11g | Vet: 24g | Zout: 0.3mg | Sugar: 39g

Perenplaattaart met hazelnootpasta
Recept afdrukken
No ratings yet

Perenplaattaart met hazelnootpasta

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Taart
Dieët: Vegetarisch
Porties: 8
calorieën: 420kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 4 rijpe peren
  • 300 g hazelnootpasta
  • 150 g roomkaas
  • Sap en rasp van 1/2 citroen
  • 1 eetlepel gesuikerde pompoenpitten

Instructies

  • Breng in een ruime pan water aan de kook.
  • Schil de peren, laat het steeltje zitten en wrijf ze in met citroen om verkleuring te voorkomen.
  • Kook de peren in ongeveer 15 minuten gaar.
  • Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C boven-/onderwarmte en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking voor.
  • Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier direct uit op de bakplaat.
  • Vouw ongeveer 1 cm van het deeg naar binnen om een opstaande rand te creëren.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Meng de roomkaas en hazelnootpasta en bestrijk het bladerdeeg gelijkmatig tot aan de rand.
  • Halveer de peren en laat het steeltje aan één helft zitten.
  • Leg de peren in twee rijen op de taart, met de steeltjes naar beneden.
  • Bestrooi met (gesuikerde) pompoenpitten en bak in het midden van de oven in 15-20 minuten goudbruin.
  • Laat de taart na het bakken even afkoelen.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete witte wijn zoals een Gewürztraminer vormt een heerlijk contrast met de peren en hazelnootpasta in dit dessert.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 24g | Zout: 0.2mg | Sugar: 25g

Recept afdrukken
No ratings yet

Broccoliquiche met Brie en Cashewnoten

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd44 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Hoofdgerechten, Noten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Porties: 6
calorieën: 412kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- & Taartdeeg 300 g
  • 500 g broccoli in roosjes
  • 250 ml slagroom
  • 200 g roombrie in plakken gesneden
  • 70 g ongezouten cashewnoten
  • 4 eieren
  • 1 eetlepel boter om in te vetten
  • 1 ei geklutst (om te bestrijken)
  • Peper en zout gemalen
  • Extra cashewnoten om te bestrooien

Instructies

  • erwarm de oven voor op 180°C (boven-/onderwarmte) en bereid het deeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Rol het deeg uit en bekleed de ingevette taartvorm ermee.
  • Laat het deeg over de rand hangen en prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Kook de broccoli in 3-4 minuten beetgaar, laat afkoelen en verdeel over de bodem van de taartvorm.
  • Strooi de cashewnoten erover.
  • Klop in een mengkom de slagroom en eieren los.
  • Breng op smaak met peper en zout en giet over de broccoli en cashewnoten.
  • Bestrijk de randen van het deeg met het geklutste ei en bak de quiche in het midden van de oven in circa 40 minuten gaar.
  • Beleg de quiche de laatste 5 minuten met plakjes brie.
  • Bestrooi de quiche na het bakken met extra cashewnoten.

Notities

Serveer deze quiche met een frisse salade en een glas Chardonnay voor een complete maaltijd.

Nutrition

Calories: 412kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 17g | Vet: 30g | Zout: 0.9mg | Sugar: 5g

Kikkererwtenquiche met pompoen en feta
Recept afdrukken
No ratings yet

Pompoen en Feta Kikkererwtenquiche

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 6
calorieën: 375kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- & Taartdeeg 300 g
  • Scheutje olijfolie
  • 2 rode uien gesnipperd
  • 2-3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 400 g pompoen geschild en in blokjes
  • 4-6 takjes verse tijm blaadjes geritst
  • 250 g kikkererwten uit blik, pot of gekookt
  • 125 ml crème fraîche
  • 3 eieren
  • ½ tl cayennepeper
  • Zout
  • 200 g feta verkruimeld
  • 1 eetlepel boter om in te vetten
  • Een handje rucola ter garnering

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven-/onderwarmte) en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit hierin de rode ui en knoflook.
  • Voeg de pompoenblokjes toe en bak deze ongeveer 5 minuten mee.
  • Voeg vervolgens de tijm toe en bak kort mee.
  • Rol het deeg uit en bekleed de ingevette quichevorm ermee.
  • Laat de randen iets over de rand van de vorm hangen.
  • Verdeel het pompoenmengsel over het deeg en schep daar de kikkererwten bovenop.
  • Meng in een kom de crème fraîche met de eieren, cayennepeper en een snufje zout.
  • Giet dit mengsel over de kikkererwten en verdeel de verkruimelde feta erover.
  • Bak de quiche in het midden van de oven in 45-55 minuten goudbruin en gaar.
  • Garneer de quiche voor het serveren met een handje rucola.

Notities

Voor extra smaak kun je wat uitgebakken spekjes toevoegen. Ook kun je de feta vervangen door bijvoorbeeld geitenkaas.

Wijnadvies:

Een frisse Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 375kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 14g | Vet: 26g | Zout: 1.2mg | Sugar: 4g

Recept afdrukken
No ratings yet

Geitenkaas en Spinazie Speltbroodjes

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Broodjes, Hartige taart
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 8 broodjes
calorieën: 241kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Speltpizzadeeg 400 g
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 200 g bladspinazie
  • Peper en zout gemalen
  • 125 g geitenkaas verkruimeld
  • 50 g walnoten grof gehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte) en verwerk het deeg direct uit de koelkast.
  • Vet het bakblik in met boter of olie.
  • Verhit olijfolie in een pan en bak de spinazie met de knoflook tot de spinazie geslonken is.
  • Laat het spinaziemengsel uitlekken in een zeef en afkoelen.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Rol het deeg uit op het meegerolde bakpapier op een bakblik.
  • Verdeel de afgekoelde spinazie gelijkmatig over het deeg.
  • Strooi de geitenkaas en walnoten eroverheen.
  • Druk de vulling iets aan en rol het deeg vanaf de lange zijde op tot een rol.
  • Snijd de rol in 8 gelijke stukken en leg ze op de zijkant in de vorm.
  • Bak de broodjes in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten goudbruin.

Notities

Serveer deze opgerolde speltbroodjes als bijgerecht bij een salade of soep. Ze zijn ook heerlijk als snack of voor bij de borrel.
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij de geitenkaas en spinazie in deze broodjes.

Nutrition

Calories: 241kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 9g | Vet: 14g | Zout: 0.9mg | Sugar: 1g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gehaktballetjes in Tomatensaus

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 2 personen
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram gehakt
  • 30 gram boter
  • ½ blokje bouillon
  • 2 deciliter water
  • 2 eieren
  • 20 gram bloem
  • 1 ui
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 kruidnagel
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblaadje
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Kook de eieren gedurende 10 minuten in een pan tot ze hardgekookt zijn.
  • Pel de eieren en omhul ze daarna met het gehakt.
  • Bak de gehaktballetjes in een pan met boter op matig vuur gedurende 20 minuten, tot ze gaar zijn.
  • Stoof de ui in een pot met wat boter.
  • Voeg vervolgens de bloem toe en roer deze door met een spatel.
  • Los het bouillonblokje op in het water en voeg dit geleidelijk toe aan het mengsel terwijl je blijft roeren.
  • Laat het geheel even doorkoken en roer af en toe goed door.
  • Voeg de tomatenpuree, tijm, laurier en kruidnagel toe aan de saus.
  • Laat de saus 15 minuten pruttelen en breng op smaak met peper en zout.
  • Zeef de saus om eventuele klontjes te verwijderen.
  • Snijd de gehaktballetjes doormidden en schenk de tomatensaus eromheen.
  • Serveer de gehaktballetjes met tomatensaus warm.

Notities

Leg de hardgekookte eieren even in koud water voordat je ze pelt. De schaal komt dan gemakkelijker los.

Wijnadvies:

Deze gehaktballetjes in tomatensaus passen goed bij een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir. De fruitige tonen en zachte tannines van de wijn complementeren de hartige smaak van de saus en het gehakt.

Mini kaneel en pindakaas pancakes & Envivo Lungo
Recept afdrukken
No ratings yet

Kaneel Pindakaas Mini-Pannenkoekjes & Krachtige Lungo

Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Ontbijt, Pannenkoeken, Warme dranken
Land van herkomst: Wereldkeuken
Dieët: Vegetarisch
Porties: 8 mini-pannenkoekjes
calorieën: 250kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 4 Envivo Lungo capsules 4 x 110 ml
  • 1 theelepel gedroogde gist
  • 150 ml water
  • 90 ml melk
  • 200 gram bloem
  • 1.5 eetlepel suiker
  • 50 gram basterdsuiker
  • 1 eetlepel suiker
  • 3 eetlepels grof gehakte pinda's
  • Plantaardige olie
  • 10 gram boter

Instructies

  • Meng de gist, water en melk in een kom.
  • Laat het 15 minuten staan.
  • Meng de bloem en suiker in een grote kom.
  • Voeg het gistmengsel geleidelijk toe aan de bloem en suiker en meng met een houten lepel tot het deeg vormt.
  • Kneed het deeg op een met bloem bestoven oppervlak gedurende 10 minuten, tot het glad en elastisch is.
  • Voeg water toe als het deeg te droog is, of bloem als het te plakkerig is.
  • Vorm een bal van het deeg en leg het in een licht geoliede kom.
  • Dek af en laat 45 minuten rijzen op een warme plek.
  • Meng de bruine suiker, kaneelsuiker en pinda's in een kom.
  • Kneed het deeg nog 3 minuten.
  • Verdeel het deeg in 8 porties en vorm van elk een bal.
  • Druk de ballen plat tot schijven.
  • Leg 1 tot 1.
  • 5 eetlepel van het mengsel van bruine suiker, kaneelsuiker en pinda's in het midden van elke schijf.
  • Vouw de schijven dicht en druk ze plat tot ze 1 cm dik zijn.
  • Verwarm boter en olie in een koekenpan en bak de pannenkoekjes 1 tot 2 minuten aan elke kant, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Haal de pannenkoekjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de warme pannenkoekjes met een krachtige Lungo (110 ml).

Notities

Dit gerecht wordt meestal niet met wijn geserveerd, maar als je een drankje wilt toevoegen, zou een zoete witte wijn zoals een Moscato passen bij de zoetheid van de pannenkoekjes.

Nutrition

Serving: 2pannenkoekjes en 110 ml koffie | Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 0.2mg | Sugar: 10g