Recept afdrukken
No ratings yet

Zuurkoolstamppotje

Allerhande 2002
Recept categorieën: Bijgerecht, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g aardappelen kruimige
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 125 ml crème fraîche
  • 250 g wijnzuurkool gekookte (pak)
  • 1 tl nootmuskaat

Instructies

  • Licht, luchtig, romig, dit stamppotje met crème fraîche en wijnzuurkool.
  • Schil de aardappels en snijd in blokjes.
  • Kook in ca. 15 min. gaar.
  • Giet af, stamp fijn en roer met de olie en de crème fraîche tot een smeuïge puree.
  • Meng de puree met de zuurkool en warm het stamppotje goed door.
  • Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

Recept afdrukken
No ratings yet

Lamsrack met tuinerwtjespuree

Allerhande 2002
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Nederland
Porties: 6 personen
calorieën: 265kcal

Ingrediënten

  • 500 g aardappels kruimig
  • zout
  • ½ pak tuinerwten (à 450 g diepvries
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 schaaltje lamsracks met 6 karbonaadjes
  • peper versgemalen
  • 1 teentje knoflook
  • 3 takjes munt

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 ºC.
  • Aardappels schillen, halveren, wassen en in pan met water en zout 10minuten koken.
  • Tuinerwtjes aan aardappels toevoegen en ca. 5 minuten meekoken, tot aardappels en erwtjes gaar zijn.
  • Intussen in koekenpan 2 eetlepels olie verhitten en lamsracks rondom bruinbakken.
  • Vlees in braadslede of ovenschaal leggen en bestrooien met zout en peper. Lamsracks in oven ca. 8 minuten van binnen rosé bakken.
  • Halverwege baktijd omdraaien.
  • Vlees uit oven nemen, in folie verpakken en ca. 5 minuten laten rusten.
  • Aardappels en tuinerwtjes afgieten, rest van olie toevoegen en geheel met pureestamper grof pureren.
  • Knoflook pellen en boven erwtjespuree uitpersen.
  • Munt in reepjes snijden, door puree mengen en geheel op smaak brengen met zout en peper.
  • Lamsracks langs botjes in 6 'karbonaadjes' snijden.
  • Met twee lepels of ijsbolletjestang 6 mooie bolletjes van puree maken.
  • In midden van zes borden bolletje puree leggen, stukje lamsvlees ertegenaan leggen en als garnering wat peper over bord strooien.

Nutrition

Calories: 265kcal | koolhydraten: 19g | Protein: 17g | Vet: 14g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegratineerde Artisjokbodems met Kruidige Aardappelpuree

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 350kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 600 g kruimige aardappels
  • Zout
  • ½ zakje verse kervel 7,5 g
  • ½ zakje verse bieslook 10 g
  • ½ dl melk
  • 50 g roomboter
  • 4 eetlepels gemalen oude kaas
  • Versgemalen zwarte peper
  • 2 blikken artisjokbodems à 185 g
  • 2 eetlepels paneermeel

Instructies

  • Schil de aardappels, was ze en kook ze in een pan met weinig water en zout in ca.
  • 20 minuten gaar.
  • Knip de kervel en bieslook fijn.
  • Giet de aardappels af en stamp ze fijn met een pureestamper.
  • Meng de melk, boter, kaas en kruiden door de puree.
  • Breng op smaak met peper.
  • Laat de artisjokbodems uitlekken.
  • Doe de puree in een spuitzak en spuit deze op de artisjokbodems.
  • Bestrooi met paneermeel.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schuif de artisjokbodems in het midden van de oven en laat de puree in ca.
  • 10 minuten goudbruin kleuren.
  • Serveer met gebraden rosbief.

Notities

  • Dit gerecht wordt geserveerd met gebraden rosbief, maar de voedingswaarden zijn exclusief de rosbief.
  • Dit gerecht is heerlijk als bijgerecht bij gebraden vlees of als hoofdgerecht met een frisse salade.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 1.5mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Zomerse Groentestamppot met Prei, Little Gem en Taugé

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 280kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels
  • Zout
  • 400 g prei
  • 1 pakje little gem
  • 125 g taugé
  • 1 dl melk
  • 25 g boter of margarine
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Schil de aardappels, was ze en snijd ze in stukken.
  • Kook de aardappels in een grote pan met water en zout gedurende ongeveer 20 minuten, tot ze gaar zijn.
  • Maak de prei schoon en was deze.
  • Snijd het witte en lichtgroene deel van de prei in smalle ringen.
  • Voeg de prei de laatste 6 à 8 minuten toe aan de pan met aardappels.
  • Was de little gem en snijd de harde kern weg.
  • Snijd elke krop in fijne reepjes.
  • Was de taugé en halveer lange stukjes.
  • Giet de aardappels en prei af.
  • Verwarm de melk in de magnetron of in een pan.
  • Stamp de prei en aardappels fijn met een pureestamper.
  • Voeg de verwarmde melk en boter toe en meng goed.
  • Schep de little gem en taugé erdoor en verwarm de stamppot al omscheppend ongeveer 1 minuut.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio, vormt een goede aanvulling op dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 8g | Vet: 4g | Sugar: 3g

Marokkaanse kefta
Recept afdrukken
No ratings yet

Marokkaanse kefta

Bereidingstijd20 minuten
wachttijd20 minuten
Totale tijd40 minuten
Recept categorieën: Lamsvlees, Vlees
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 6 smaakvolle tomaten
  • 1 sjalot
  • 4 teentjes knoflook
  • 400 gram lamsgehakt
  • klein bosje koriander fijngehakt
  • 1 tl ras el hanout
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ tl pimentpoeder
  • ½ tl pimenton gerookt paprikapoeder
  • mespuntje nootmuskaat
  • 2 el pijnboompitten fijngehakt
  • zeezout
  • zwarte peper
  • olijfolie

om te serveren:

  • flatbread of Turks brood,
  • roer gebakken spinazie met sjalot en knoflook en
  • zilvervliesrijst

Instructies

  • Maak een kruisje in het vel van de tomaat en leg in een kom of pan.
  • Overgiet met kokend water en laat 10 minuten staan.
  • Daarna kun je heel gemakkelijk het vel van de tomaten aftrekken.
  • Hak de tomaten fijn of stamp ze met een pureestamper (zo doe ik het altijd).
  • Snipper de sjalot en hak de knoflook fijn.
  • Meng in de tussentijd het gehakt met de koriander, ras el hanout, komijnpoeder, pimentpoeder, pimenton, nootmuskaat, pijnboompitten en een snuf zeezout en zwarte peper in een kom en kneed met je handen door elkaar. Voor een nog rijkere smaak laat je dit nog een aantal uren intrekken terwijl je de kom afgedekt in de koelkast zet, maar het hoeft niet.
  • Rol er kleine gehaktballetjes van.
  • Zet een grote braadpan op het vuur (dit kan uiteraard ook in een tajine bereid worden) en fruit de sjalot en knoflook in 2 eetlepels olijfolie.
  • Schenk de tomaat erbij met een snuf zout en laat dit een paar minuten pruttelen.
  • Nu gaan de gehaktballetjes erbij.
  • Deze kun je eerst even bruin aanbakken in een andere pan en dan toevoegen aan de tomatensaus of je legt ze direct in de saus en laat ze daarin garen.
  • Laat dit 15-20 minuten stoven.
  • Proef en breng eventueel extra op smaak.
  • Serveer in ieder geval met flatbread of Turks brood om in de zalige saus te dopen.
  • Ik vind het ook lekker om er rijst en roer gebakken spinazie bij te serveren.