Aromatische Indonesische Fondue met Kokos en Kruiden
Een smaakvolle Indonesische fondue met kokosmelk en kruiden, perfect voor een gezellige en hartige maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Auteur onbekend
- 3 liter kippenbouillon
- 3 cm gemberwortel gepeld
- 8 kemirinoten
- 3 theelepels ketoembar gemalen koriander
- 2 teentjes knoflook gepeld
- ½ theelepel kurkuma
- 300 ml kokosmelk
- 2 eetlepels olie
- Peper naar smaak
- 1 stengel citroengras sereh
- 4 eetlepels sojasaus
- 2 uien gepeld
- Zout naar smaak
Maak een kruidenpasta door de ui, knoflook, gemberwortel, kurkuma, kemirinoten en ketoembar te malen of fijn te wrijven.
Verhit de olie in een pan en bak de kruidenpasta ongeveer 2 minuten tot de geuren vrijkomen.
Voeg de kruidenpasta toe aan de kippenbouillon en breng het mengsel tegen de kook aan.
Voeg de kokosmelk, citroengras en sojasaus toe aan de bouillon.
Breng de bouillon op smaak met zout en peper.
Giet de bouillon in een fonduepan en houd deze warm op een rechaud, net tegen de kook aan.
Wijnadvies:
Gezien de kruidige en aromatische smaken van dit gerecht, past een lichte, fruitige witte wijn zoals een Riesling uit Duitsland of een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika goed bij de Indonesische fondue.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 12g | Vet: 8g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / réchaud
Kokos-Kruiden Fondue met Geurige Specerijen
Een geurige fondue met kokos, kruiden en exotische specerijen, perfect om samen te genieten aan tafel.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 190kcal
Author: Auteur onbekend
- 3 liter kippenbouillon
- 3 cm gemberwortel geschild
- 8 kemirinoten
- 3 theelepels ketoembar gemalen koriander
- 2 teentjes knoflook geschild
- ½ theelepel kurkuma
- 300 ml kokosmelk
- 2 eetlepels olie
- Peper naar smaak
- 1 stengel citroengras sereh
- 4 eetlepels sojasaus
- 2 uien geschild
- Zout naar smaak
Maak een pasta van de ui, knoflook, gemberwortel, kurkuma, kemirinoten en ketoembar door deze fijn te malen in een blender of vijzel.
Verhit de olie in een pan en bak de kruidenpasta ongeveer 2 minuten tot de geuren vrijkomen.
Voeg de kruidenpasta toe aan de kippenbouillon en breng het mengsel aan de kook.
Voeg de kokosmelk, citroengras en sojasaus toe aan de bouillon.
Breng de bouillon op smaak met zout en peper.
Giet de bouillon over in een fonduepan en houd deze warm op een rechaud, net tegen de kook aan.
Serveer deze smaakvolle Indiase kokos-kruiden fondue met een scala aan groenten zoals (gekookte) aardappelschijfjes, champignons, oesterzwammen, paprikareepjes, peultjes, shii-takes, uiringen en wortel. Voeg ook vis toe zoals grote garnalen, stukjes rode poon, schelvis, tong, tonijn of zalm, evenals vlees zoals biefstuk, fricandeau, gehaktballetjes, kalfshaas, kalkoenfilet, kipfilet, soepvlees, tartaar of rundgehakt. Tofu en varkensvlees zijn ook uitstekende keuzes voor deze fondue.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn zoals een Gewürztraminer of Riesling past perfect bij de kruidige en romige smaken van deze fondue.
Calories: 190kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / réchaud
Komijnekaas Fondue met Verse Bieslook
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar
- 600 g belegen Leidse kaas komijnekaas, grof geraspt
- 300 ml droge witte wijn
- 1 teentje knoflook geperst
- 1 eetlepel maïzena
- 2 - 3 eetlepels jonge jenever
- ½ zakje verse bieslook fijngeknipt
- 1 bruin stokbrood in blokjes gesneden
- Peper naar smaak
Verwarm de witte wijn in een fonduepan op matig vuur tot net onder het kookpunt.
Voeg geleidelijk de kaas toe aan de verwarmde wijn, terwijl je voortdurend roert met een houten lepel.
Blijf roeren totdat alle kaas volledig gesmolten is.
Pers het teentje knoflook uit boven de gesmolten kaas en roer goed door.
Roer de maïzena door het kaasmengsel en laat nog 2-3 minuten zachtjes pruttelen tot de fondue glad en gebonden is.
Voeg de jonge jenever en fijngeknipte bieslook toe en meng goed door.
Breng de fondue op smaak met peper.
Plaats de fonduepan op een rechaud op tafel en serveer met de stukjes stokbrood.
Wijnadvies:
Deze komijnekaas fondue gaat uitstekend samen met dezelfde droge witte wijn die gebruikt is in het recept. Een frisse Sauvignon Blanc of een Chardonnay zal de smaken van de kaas mooi aanvullen en een heerlijke aanvulling vormen op dit traditionele gerecht.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / réchaud
Bami Koeah
bamisoep
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 gram mie
- 500 gram spek doorregen
- 1 blokjes kippebouillon
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- 1 eetlepel(s) ketjap manis
- 250 gram prei
- selderie
- zout
- gebakken uitjes
- ve-tsin
Zet de speklappen op met 2 liter water en het bouillonblokje en trek hiervan bouillon.
Eventueel zout naar smaak toevoegen.
Als de bouillon goed getrokken is de heel fijn gesnipperde knoflook, ve-tsin, ketjap en wat selderie toevoegen en even laten meetrekken.
De prei en de rest van de selderie fijnsnijden.
Bouillon, uitjes, groente en bami apart opdienen.
Houd de bouillon warm op een rechaud.
Ieder schept bami op, strooit daarover heen een paar lepels groente en wat uitjes en overgiet het geheel rijkelijk met bouillon.
Receptenplein.nl
Home / réchaud
Mongoolse fondue
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 800 gram lamsfilet of lamsbovenbil (of 2 grote kipfilets)
- 300 gram ossenhaas
- 8 Chinese garnalen
- 4 lente-uitjes
- 400 gram Chinese kool
- 350 gram instant noedels
- 2 liter kippenbouillon.
Voor de dipsauzen:
- sojasaus sesampasta verdun sesampasta met sesamolie tot yoghurtdikte
- rijstwijn of sherry
- vissaus furu pureer furu tot yoghurtdikte
- lente-ui
- sesamolie
- koriander
Vries het vlees enkele uren in; u kunt het dan beter snijden.
Snijd het vlees in dunne plakjes en verdeel het over verschillende bordjes. Snijd de lente-ui in dunne reepjes.
Kook de instant noedels volgens de gebruiksaanwijzing en verdeel ze over 2 borden.
Was de kool en snijd de bladeren in stukjes van 2 x 3 cm.
Doe de ingrediënten van de dipsauzen in aparte bakjes.
Breng 2 liter bouillon met de lente-ui aan de kook en giet de bouillon over in een Mongoolse vuurpot (als u geen traditionele vuurpot met gloeiend houtskool heeft, neem dan een réchaud of een brander met een diepe vuurvaste schotel).
Pak een stukje vlees tussen uw houten chopsticks en houd dit enkele seconden in de vuurpot.
Doop het vlees vervolgens in uw zelf gecreëerde dipsaus (Meng verscheidene ingrediënten van de dipsauzen naar eigen keuze).
Als het vlees op is, kunt u dit herhalen met de noedels en de gesneden kool.
Vul de vuurpot zo nodig met kokende bouillon bij. nog wat Pandanrijst en mihoen bij voor een vollere soep.
Receptenplein.nl
Home / réchaud
Belgische Bierkaasfondue met Abdijkaas
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 3
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
kaasfonduepan
fonduevorken
réchaud
- 200 g abdijkaas bijv. Père Joseph
- 300 g belegen kaas geraspt
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels maïzena
- 1 theelepel mosterd
- 1 bosuitje
- 1 fles witbier 33 cl
Snijd de abdijkaas in piepkleine blokjes.
Zet het vuur laag.
Roer de beide kaassoorten in gedeelten met een houten lepel door het warme bier, tot alle kaas gesmolten is.
Roer het maïzenapapje door het kaasmengsel.
Roer het bosuitje door het kaasmengsel.
Laat het kaasmengsel nog 2-3 minuten zachtjes doorkoken tot de fondue goed gebonden is.
Breng de fondue op smaak met mosterd en peper.
Zet de kaasfonduepan op een rechaud op tafel.
Deze Belgische bierkaasfondue met abdijkaas is een heerlijk en gezellig gerecht voor een feestelijke avond. Serveer met diverse dipmogelijkheden zoals zuurdesembrood, witlof, wortel, prei, mosselen, garnalen, en ham. De rijke smaak van de kaas, gecombineerd met het aroma van het witbier, zorgt voor een onvergetelijke fondue-ervaring.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 40g | Zout: 2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / réchaud
Romige Rosé Kaasfondue met Gruyère en Brie
Bereidingstijd20 minuten min
Calories:
Author: Cor Klaar
- 300 g gruyère kaas
- 300 g roombrie
- 1 teentje knoflook
- 300 ml droge rosé
- 2 eetlepels maïzena
- 2 eetlepels calvados
Rasp de gruyère kaas en snijd de roombrie in stukjes.
Pers het teentje knoflook uit boven de fonduepan.
Schenk de droge rosé in de pan en breng het aan de kook.
Draai het vuur laag en roer geleidelijk de geraspte gruyère kaas en vervolgens de stukjes brie met een houten lepel door de warme wijn, tot alle kaas gesmolten is.
Los de maïzena op in de calvados.
Roer het maïzenapapje door het kaasmengsel en laat het nog 2-3 minuten zachtjes doorkoken tot de fondue goed gebonden is.
Breng de fondue op smaak met zout en peper.
Plaats de kaasfonduepan op een rechaud op tafel.
Serveer de romige rosé kaasfondue met een selectie van dippers zoals wit stokbrood, gekookte krieltjes, sperziebonen, courgetterolletjes, champignons en partjes appel.
Wijnadvies:
Geniet van deze kaasfondue met een glas dezelfde droge rosé die je hebt gebruikt voor het recept, of probeer een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir voor een verrassende combinatie.
Receptenplein.nl
Home / réchaud
Crêpes Suzette van Ben J. Kuyper
Crêpes Suzette
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar
flensjespan
invetkwastje
paletmes
sauspan
réchaud
Voor de Crêpes:
- 300 g bloem
- 50 g suiker
- Snufje zout
- 2 eieren
- 4 deciliter melk
- Boter voor het bakken
Voor de Sinaasappel-Curaçao Saus:
- 25 g suiker
- 75 g boter
- 50 cc sinaasappelsap
- 50 cc Curaçao likeur
- Flinters sinaasappelschil
Maak een glad beslag van gezeefde bloem, suiker, zout, eieren en melk in een beslagkom.
Bak flensjes op de gebruikelijke manier en doordrenk ze met een suikerstroopje: smelt suiker en boter samen, voeg sinaasappelsap en flinters sinaasappelschil toe.
Voeg vervolgens Curaçaolikeur toe en laat het geheel op zacht vuur indikken.
Na het doordrenken, besprenkel de flensjes met suiker en daarna royaal met cognac.
Flambeer de flensjes voor een spectaculaire presentatie.
Experimenteer met verschillende likeuren zoals Bénédictine, Kirsch, enzovoort.
Varieer de flambage met bijvoorbeeld rum of arak voor een unieke smaakbeleving.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 15g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / réchaud
Ierse Cheddarfondue met Guinness
Een hartige cheddarfondue met de unieke smaak van Guinness, perfect voor een gezellige avond met Ierse flair.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Recept categorieën: Fondue, Kaas Land van herkomst: Ierland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: St. Patrick's Day
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
Caquelon (fonduepan)
réchaud
- 600 g cheddar
- ¼ l Guinness
- 2 tl maïzena
- 500 g prei
- 400 g roggebrood
- 2 el whisky
- Enkele druppels worcestershiresaus
- Versgemalen peper
- Zout
Breng in een pan water met zout aan de kook.
Was de prei, snijd in stukjes van ± 1 cm en kook 2-3 minuten.
Giet af en laat uitlekken.
Snijd het roggebrood in blokjes.
Snijd de cheddar in blokjes of rasp grof.
Verhit het bier in een caquelon, voeg de kaas toe en laat al roerend smelten.
Maak de maïzena aan met whisky, giet bij de kaas en breng al roerend aan de kook.
Breng op smaak met peper en worcestershiresaus.
Houd de fondue warm op een réchaud.
Doop brood en prei in de fondue.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade voor een gebalanceerde maaltijd.
Wijnadvies:
Extra Guinness of een Ierse whisky past perfect bij deze hartige fondue.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / réchaud
Pikante Blauwe-kaasfondue met Champignons
Een pittige kaasfondue met blauwe kaas en champignons, perfect voor liefhebbers van intense smaken.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 2
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
Caquelon (fonduepan)
réchaud
- 1 bakje champignons
- 1 teentje knoflook
- 3 tl maïzena
- 150 g jongbelegen kaas
- 100 g blauwschimmelkaas naar keuze
- 2 ½ dl droge witte wijn
Wrijf de binnenkant van een caquelon in met het doorgesneden teentje knoflook en schenk er 2 dl van de wijn in.
Verwarm de wijn onafgedekt tot er kleine belletjes beginnen op te stijgen.
Roer de jongbelegen kaas door de wijn en verkruimel de blauwschimmelkaas erboven.
Roer alles goed door elkaar.
Verwarm de fondue tot de kaas gesmolten is, roer regelmatig.
Veeg de champignons schoon en snijd in plakjes.
Maak de maïzena aan met de rest van de wijn en voeg al roerend toe aan de fondue.
Blijf roeren tot de fondue gebonden is.
Voeg de champignons toe en verwarm nog enkele minuten.
Roer nogmaals goed door.
Zet de fondue op een réchaud en serveer met stokbrood of Turks brood en een salade.
Zet ook stukjes paprika en bleekselderij op tafel.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade en diverse rauwe groenten om te dippen.
Wijnadvies:
Een volle, droge witte wijn zoals een Chardonnay of een zoete dessertwijn om de pittige smaken te balanceren.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 25g | Vet: 28g | Zout: 2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / réchaud