Sannie's Varkenshaas saté met Surinaamse pindasaus
Recept afdrukken
No ratings yet

Sannie's Varkenshaas saté met Surinaamse pindasaus

Recept categorieën: Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
Auteur: Sandra Kemna

Ingrediënten

  • 800 gram varkenshaas in blokjes gesneden, niet te klein

Voor de marinade

  • 1 rode ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 eetlepel(s) ketjap medja
  • 1 eetlepel(s) 5 spice kruiden
  • 1,5 eetlepel(s) sesamolie
  • 1 eetlepel(s) sambal oelek
  • 1 eetlepel(s) gembersiroop
  • 1 eetlepel(s) Greensweet syrup of honing

Voor de pindasaus

  • de overgebleven marinade
  • 1 eetlepel(s) ketjap asin zoute ketjap
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 2 eetlepel(s) Greensweet stevia Brown of bruine basterdsuiker
  • 1 rode ui klein gesnipperd
  • 4 eetlepel(s) Surinaamse pindakaas

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de marinade in een keukenmachine of met de staafmixer tot een papje en meng met de blokjes varkenshaas.
  • Laat minimaal 3 uur intrekken maar het liefst een hele nacht.
  • Rijg de varkenshaasblokjes op de saté-stokjes (als je de saté op de barbecue gaat maken, zet dan de houten stokjes een dag in een glas water).

Pindasaus bereiden

  • Doe de marinade en de rode ui in een pannetje en roer dit 5 minuten op hoog vuur.
  • Voeg de rest van de ingrediënten toe en roer tot de pindakaas goed zacht is geworden en er een lekkere saus is ontstaan.

De saté

  • Bak de saté in een grillpan zonder verdere toevoeging van olie of boter om en om een paar minuten.
  • Het moet niet te ver door garen, dit moet een beetje op gevoel en ligt aan de dikte van je blokjes.
  • Ik heb ze ongeveer 4 minuutjes per kant op middelmatig vuur gedaan.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tandoori Kippespiesjes

Recept categorieën: Barbecue, Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 2 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 kipfilet
  • 3 soeplepels tandoori kruiden
  • 5 soeplepels olijfolie
  • 1 deciliter water
  • peper en zout
  • 1 ui in 4 gesneden, uit elkaar gehaald

Instructies

  • Snij de kipfilet in blokjes.
  • Rijg de blokjes afwisselend met een partje ajuin aan de sate stokjes.
  • Maak een marinade met de olijfolie, het water en de kruiden.
  • Leg de spiesjes in een schotel en overgiet met de marinade.
  • Laat minstens 4 uur trekken in de koelkast. (Een hele nacht is nog beter)
  • Bak de spiesjes op de BBQ of op de grill.

Recept afdrukken
No ratings yet

Italiaanse clubbol

Recept categorieën: Broodjes, Lunch
Land van herkomst: Italië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 Italiaanse bollen
  • 2 eetlepel(s) tomatentapende
  • ½ zak rucola à 75 g
  • 100 g parmaham
  • 4 zongedroogde tomaten in reepjes
  • 125 g verse geitenkaas grof verkruimeld
  • versgemalen peper

Instructies

  • Snijd elke Italiaanse bol horizontaal in 3 plakken.
  • Bestrijk de onderste en middelste plak dun met tapenade.
  • Beleg de onderste helft met de helft van de rucola, de parmaham en de tomaatreepjes en leg er de middelste plak op.
  • Verdeel er de rest van de rucola met de geitenkaas over en bestrooi met (versgemalen) peper naar smaak.
  • Dek de Italiaanse clubbol af met het bovenste kapje en zet eventueel vast met een satéstokje.