Pommes damour
Calories:
Author: Cor Kevenaar
satéstokjes
suikerthermometer
- * Ingrediënten
- 4 appels
- 400 g suiker
- 250 ml water
- eetlepel azijn
- rode voedingskleurstof
- enkele druppels wijnsteenzuur
- Versiering:
- fijne griessuiker
Was de appels grondig in koud water.
Droog ze zorgvuldig.
Trek de steeltjes er eventueel uit en steek de satéstokjes in de plaats.
Meng het water met de suiker en enkele druppels azijn in een kookpot en breng het geheel zachtjes aan de kook.
Roeren hoeft niet
Laat de suiker koken, voeg er enkele druppels kleurstof en wijnsteenzuur aan toe.
De suiker moet toch wel even koken.
Hoelang?
Doe een testje...
druppel wat op een marmeren werkblad.
Als het opstijft is de suiker klaar.
Neem de appels, droog zorgvuldig en dompel ze in de hete suikermassa, laat even uitdruipen en plaats de appels nadien op een schotel met suiker.
Laat hard worden.
De kleurstoffen voor voeding kan je vinden in de meeste supermarkten.
Zorg dat je appelen geen te gladde schil hebben, anders zou de suiker er kunnen afglijden.
Wijnsteenzuur vind je bij de drogist of apotheek.
Kijk altijd uit met hete suiker om brandwonden te vermijden.
Receptenplein.nl
Home / satéstokjes / Pagina 2
Pain de Boulogne met Saint Albray en zongedroogde tomaatjes
Allerhande 2002
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 25 g roomboter zachte
- 2 eetlepels tomatentapenade zongedroogde
- 200 g Saint Albray kaas
- 4 zongedroogde tomaten op olie
- 8 sneetjes Pain de Boulogne
- ½ zak botersla à 100 g
- 4 plakken Bretonse ham ca. 100 g
- 8 cherrytomaatjes
- 8 blaadjes basilicum verse
- 8 zwarte olijven zonder pit
In kom boter en tapenade tot smeuïg mengsel roeren.
Saint Albray in 8 plakken en tomaatjes in plakjes snijden.
Sneetjes Pain de Boulogne aan één zijde dun besmeren met tomatenboter.
Beleg achtereenvolgens 4 sneetjes brood, met boterzijde naar boven met botersla 1 plak Bretonse ham, 2 plakjes Saint Albray en reepjes zongedroogde tomaatjes.
Sandwiches afdekken met 4 sneetjes brood met beboterde zijde naar onder.
Aan elke satéprikker 1 cherrytomaatje, 1 blaadje basilicum en 1 zwarte olijf rijgen. Sandwiches diagonaal doorsnijden en in elke sandwich 1 prikker steken.
Ook verfrissend met geroosterde paprika's in plaats van gedroogde tomaatjes.
Voedingswaarden:
energie 475 kcal
eiwit 25 g
koolhydraten 26 g
vet 31 g
Receptenplein.nl
Home / satéstokjes / Pagina 2
Japanse kipspiesjes met pruimen
Allerhande 2002
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 75kcal
Author: Cor Kevenaar
- 300 g kipfilet
- 1 teentje knoflook
- 1 cm gemberwortel
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel honing
- ½ eetlepel sherry
- 9 gewelde pruimen
Kipfilet in blokjes snijden.
Knoflook pellen en boven kom uitpersen.
Gemberwortel schillen en erboven raspen.
Sojasaus, honing en sherry erdoor roeren.
Kipblokjes door marinade scheppen en afgedekt ca. 3 uur in koelkast marineren. Satéstokjes in bakje met water laten weken.
Pruimen in vieren snijden.
Grill voorverwarmen op hoogste stand.
Aan elk satéstokje om en om blokjes kipfilet en stukjes pruim rijgen.
Spiesjes met marinade bestrijken, op bakplaat leggen en ca. 10 cm onder hete grill schuiven.
Spiesjes in ca. 5 minuten goudbruin en gaar grillen, halverwege keren.
Calories: 75kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 6g | Vet: 2g
Receptenplein.nl
Home / satéstokjes / Pagina 2
Jan in de zak van Allerhande
Allerhande 2002
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 840kcal
Author: Cor Kevenaar
satéstokjes
klein schoon kussensloop
dik elastiek
- 250 g rozijnen en/of krenten
- 250 g boekweitmeel pak ` 500 g
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- zout
- ½ liter melk
- 1 pot keukenstroop 500 g
- 125 g boter of margarine
Rozijnen wassen en goed laten uitlekken. In grote pan ruim water aan de kook brengen.
Op bodem van pan omgekeerd bord leggen.
In kom boekweitmeel, zelfrijzend bakmeel en zout door elkaar roeren.
Al roerend zoveel melk toevoegen dat glad en vrij dik beslag ontstaat, dat nog net van lepel loopt.
Rozijnen door beslag scheppen.
Beslag in één punt van kussensloop scheppen.
Sloop veel hoger dan vulling met elastiek of touw dichtbinden, denk eraan dat volume ongeveer verdubbelt.
Zak in kokend water leggen en gerecht in ca. 3 1/2 uur gaar laten worden.
Zak regelmatig keren.
Als satéprikker er droog uit komt is de Jan gaar.
Intussen in pannetje stroop met boter en ca. 1/2 dl water al roerend verwarmen tot mooie saus ontstaat.
Zak uit water nemen en even laten uitlekken.
Vulling uit
zak nemen en op bord leggen, overtollige water wegschenken en Jan in de zak in plakken snijden.
Plakken over zes borden verdelen en stroopsaus erover schenken.
Calories: 840kcal | koolhydraten: 154g | Protein: 13g | Vet: 20g
Receptenplein.nl
Home / satéstokjes / Pagina 2
Gegrilde Kalkoenspiesjes met Verse Nectarinecompote
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar
satéstokjes
Grillpan, of barbecue
- 4 el Zaanse mosterd
- 2 tl honing
- 4 el sinaasappelsap
- 6 el olijfolie
- 500 g kalkoenfilet à la minute 8 lapjes
- 4 nectarines
- 1 sjalot fijngesnipperd
- ½ zakje verse munt 15 g, blaadjes fijngeknipt
- Versgemalen peper
- Zout
In een kom klop je de mosterd, honing, sinaasappelsap en 4 eetlepels olijfolie tot een marinade.
Snijd de kalkoenfilets in de lengte doormidden en leg ze in een kom.
Schep de helft van de marinade door de kalkoenfilets.
Laat dit minimaal 20 minuten marineren in de koelkast.
Schil de nectarines en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Verhit de resterende olie in een koekenpan en fruit hierin de fijngesnipperde sjalot ongeveer 1 minuut.
Voeg de nectarineblokjes en de resterende marinade toe aan de pan.
Bak al omscheppend nog 1 minuut mee.
Breng de compote op smaak met zout en peper.
Knip de blaadjes munt fijn en meng deze door de nectarinecompote.
Schep de compote over in een schaal.
Week de satéstokjes in koud water.
Rijg de gemarineerde kalkoenfilets aan de stokjes en bestrooi ze met versgemalen peper.
Verhit een grillpan of barbecue tot medium-hoog vuur en rooster de kalkoenspiesjes in ongeveer 8-10 minuten rondom bruin en gaar.
Serveer de gegrilde kalkoenspiesjes met de lauwwarme nectarinecompote en eventueel wat witte rijst.
Wijnadvies:
Een frisse, lichtzoete witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Gris past goed bij de smaken van de kalkoen en de nectarinecompote.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 35g | Vet: 18g | Zout: 0.9g | Sugar: 13g
Receptenplein.nl
Home / satéstokjes / Pagina 2
Japanse kipspiesjes met sesamzaad
Servings: 16
Calories: 75kcal
Author: Cor Kevenaar
- 3 bosuitjes
- 400 g kipfilet in blokjes
- 1 dl Japanse sojasaus
- 1 dl medium dry sherry
- 3 eetlepels suiker
- 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
- 2 theelepels sinaasappelrasp van schone sinaasappelschil versgeraspt
- versgemalen zwarte peper
- 3-4 eetlepels sesamolie
Satéstokjes ca.
10 minuten in bakje koud water leggen.
Van bosui groen verwijderen en witte deel in stukjes van 2 cm snijden.
Aan spiesjes afwisselend 3 blokjes kip en 2 stukjes bosui steken.
In wijde pan sojasaus, sherry en suiker aan de kook brengen.
Suiker al roerend oplossen.
In vijzel of kommetje sesamzaadjes, sinaasappelrasp en peper mengen.
Grillpan voorverwarmen tot gloeiend heet.
Spiesjes bestrijken met olie en in grillpan in ca.
6 minuten rondom bruin en gaar roosteren.
Spiesjes in sojasausmengsel dopen en opnieuw 1 minuut roosteren.
Dit 2-3 keer herhalen tot spiesjes omhuld zijn met donker laagje.
Spiesje op platte schaal leggen en bestrooien met sesamzaadmengsel.
Direct serveren.
Vrolijk: Je kunt de kipspiesjes kleuriger maken met blokjes gele en rode paprika van ca. 2 cm ertussen.
Calories: 75kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 6g | Vet: 4g
Receptenplein.nl
Home / satéstokjes / Pagina 2
Broodspiesjes met magor en parmaham
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 8 stuks
Calories: 135kcal
Author: Cor Kevenaar
- 150 g magor-kaas
- 6 sneetjes bruin casinobrood zonder korst
- 3 dunne plakken Parmaham
- 1 zakje verse basilicum 15 g
- 8 cherrytomaatjes gewassen
Kaas op kamertemperatuur laten komen.
In kommetje kaas tot smeerbaar mengsel roeren.
Alle sneetjes brood besmeren met het kaasmengsel.
Plakken ham dubbelvouwen en op 3 sneetjes leggen.
8 Blaadjes basilicum apart houden, rest over ham verdelen.
Rest van sneetjes brood op andere sneetjes leggen en licht aanduwen.
Sandwiches eerst in 4 gelijke vierkantjes snijden en vierkantjes diagonaal doorsnijden.
Aan elk satéstokje 3 driehoekjes brood steken en eindigen met blaadje basilicum en tomaatje.
Gebakken spiesjes:
Voor een warm hapje kun je de broodspiesjes ook bakken. Haal de spiesjes eerst een voor een door een beslag van 2 eieren, losgeklopt met 1 ½ dl droge witte wijn en wentel ze door paneermeel. Bak de spiesjes in een koekenpan met een ruime laag hete olie in ca. 2-3 minuten krokant en goudbruin. Garneer ze met een blaadje basilicum en een tomaatje.
Calories: 135kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 8g | Vet: 8g
Receptenplein.nl
Home / satéstokjes / Pagina 2
Toffeeappels
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 8 Stuks
Calories: 385kcal
Author: Cor Kevenaar
- 3 stevige friszure appels (bijv. Granny Smith)
- 100 g zelfrijzend bakmeel
- 1 ei
- 175 g suiker
- 2 el sesamzaad zakje 100 g, geroosterd
- ijsklontjes
Verhit de olie in de frituurpan tot 180 C.
Schil ondertussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd elke appel in 8 partjes.
Doe het bakmeel in een kom met het ei, voeg 125 ml water toe en roer met een garde tot een glad beslag.
Doop de partjes appel in het beslag en frituur ze allemaal tegelijk in 2-3 min. goudbruin.
Laat de appels uitlekken op keukenpapier.
Prik aan elk satÚstokje een appelpartje.
Zet een kom met water en ijsklontjes klaar.
Laat in een wok de suiker al roerend smelten, let op dat de gesmolten suiker niet verbrandt.
Neem de pan van het vuur.
Haal de appelpartjes snel een voor een door de gesmolten suiker en dompel ze daarna in een kom met ijswater, zodat de suikerstroop hard wordt.
Haal de appelpartjes uit het water, leg ze op een rooster en bestrooi ze met sesamzaad.
Calories: 385kcal | koolhydraten: 63g | Protein: 5g | Vet: 13g
Receptenplein.nl
Home / satéstokjes / Pagina 2
Gegrilde Auberginespiesjes
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 100kcal
Author: Cor Klaar
- 1 aubergine
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels pesto uit potje, bijvoorbeeld Grand'ltalia
Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Laat de satéstokjes ca.
10 minuten weken in ruim koud water.
Was en maak ondertussen de aubergine schoon, en snijd deze in blokjes van ongeveer 4 cm.
Steek de aubergineblokjes aan de satéstokjes.
Bestrijk de auberginespiesjes met olijfolie.
Rooster de spiesjes onder de hete grill, ongeveer 10 cm van de warmtebron, gedurende ca.
5 minuten, of tot ze goudbruin en zacht zijn.
Bestrijk de gegrilde auberginespiesjes vervolgens met de pesto.
Wijnadvies:
Deze gegrilde auberginespiesjes met pesto passen goed bij een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio. Hun verfrissende smaken zullen de gegrilde aubergine complementeren.
Calories: 100kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.6g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / satéstokjes / Pagina 2
Marsepein Chocoladelollies
Servings: 20 personen
Calories: 110kcal
Author: Cor Kevenaar
- 165 g gepelde amandelen
- 150 g poedersuiker
- 2 eetlepels cacaopoeder
- ½-1 cup gepasteuriseerd vloeibaar eigeel doos à 6 cups
- 200 g pure chocolade of melkchocolade voor een zachtere smaak
Maal de gepelde amandelen in een keukenmachine tot ze fijn poeder zijn geworden.
Voeg de poedersuiker en cacaopoeder toe aan het amandelpoeder en laat de keukenmachine nog even draaien.
Voeg druppel voor druppel het eigeel toe aan het mengsel terwijl de keukenmachine draait.
Stop met toevoegen wanneer het mengsel aan elkaar begint te plakken.
Kneed het mengsel goed door en voeg indien nodig extra poedersuiker toe als het te klef is.
Vorm 20 balletjes van het marsepeinmengsel, ter grootte van een flinke knikker.
Smelt de pure chocolade au bain-marie in een kleine pan.
Steek de satéstokjes in de marsepeinballetjes en doop ze snel in de gesmolten chocolade.
Zorg ervoor dat alle kanten bedekt zijn.
Plaats de lollies op een wijd glas zodat ze elkaar niet raken en zet het glas minstens een kwartier in de koelkast om de chocolade te laten uitharden.
Optioneel: Dip de lollies in kleurige musketballetjes voordat de chocolade uithardt.
Verpak de lollies in glimmend pakpapier of doorzichtig cellofaan voor een feestelijke uitstraling.
- Als je geen fan bent van pure chocolade, kun je de lollies ook in gesmolten melkchocolade of witte chocolade dippen.
- Bewaar de lollies maximaal een week in de koelkast in een luchtdichte container om te voorkomen dat ze uitdrogen.
Calories: 110kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.01g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / satéstokjes / Pagina 2