Pommes damour

Pommes damour

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • satéstokjes
  • suikerthermometer

Ingrediënten

  • * Ingrediënten
  • 4 appels
  • 400 g suiker
  • 250 ml water
  • eetlepel azijn
  • rode voedingskleurstof
  • enkele druppels wijnsteenzuur
  • Versiering:
  • fijne griessuiker

Instructies

  • Was de appels grondig in koud water.
  • Droog ze zorgvuldig.
  • Trek de steeltjes er eventueel uit en steek de satéstokjes in de plaats.
  • Meng het water met de suiker en enkele druppels azijn in een kookpot en breng het geheel zachtjes aan de kook.
  • Roeren hoeft niet
  • Laat de suiker koken, voeg er enkele druppels kleurstof en wijnsteenzuur aan toe.
  • De suiker moet toch wel even koken.
  • Hoelang?
  • Doe een testje...
  • druppel wat op een marmeren werkblad.
  • Als het opstijft is de suiker klaar.
  • Neem de appels, droog zorgvuldig en dompel ze in de hete suikermassa, laat even uitdruipen en plaats de appels nadien op een schotel met suiker.
  • Laat hard worden.

Notities

De kleurstoffen voor voeding kan je vinden in de meeste supermarkten.
Zorg dat je appelen geen te gladde schil hebben, anders zou de suiker er kunnen afglijden.
Wijnsteenzuur vind je bij de drogist of apotheek.
Kijk altijd uit met hete suiker om brandwonden te vermijden.

Pain de Boulogne met Saint Albray en zongedroogde tomaatjes

Pain de Boulogne met Saint Albray en zongedroogde tomaatjes

Allerhande 2002
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Kaas, Lunch
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • satéstokjes

Ingrediënten

  • 25 g roomboter zachte
  • 2 eetlepels tomatentapenade zongedroogde
  • 200 g Saint Albray kaas
  • 4 zongedroogde tomaten op olie
  • 8 sneetjes Pain de Boulogne
  • ½ zak botersla à 100 g
  • 4 plakken Bretonse ham ca. 100 g
  • 8 cherrytomaatjes
  • 8 blaadjes basilicum verse
  • 8 zwarte olijven zonder pit

Instructies

  • In kom boter en tapenade tot smeuïg mengsel roeren.
  • Saint Albray in 8 plakken en tomaatjes in plakjes snijden.
  • Sneetjes Pain de Boulogne aan één zijde dun besmeren met tomatenboter.
  • Beleg achtereenvolgens 4 sneetjes brood, met boterzijde naar boven met botersla 1 plak Bretonse ham, 2 plakjes Saint Albray en reepjes zongedroogde tomaatjes.
  • Sandwiches afdekken met 4 sneetjes brood met beboterde zijde naar onder.
  • Aan elke satéprikker 1 cherrytomaatje, 1 blaadje basilicum en 1 zwarte olijf rijgen. Sandwiches diagonaal doorsnijden en in elke sandwich 1 prikker steken.

Notities

Ook verfrissend met geroosterde paprika's in plaats van gedroogde tomaatjes.
Voedingswaarden:
energie 475 kcal
eiwit 25 g
koolhydraten 26 g
vet 31 g

Japanse kipspiesjes met pruimen

Japanse kipspiesjes met pruimen

Allerhande 2002
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Fruit, Kip
Land van herkomst: Japan
Servings: 4 personen
Calories: 75kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • satéstokjes

Ingrediënten

  • 300 g kipfilet
  • 1 teentje knoflook
  • 1 cm gemberwortel
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel honing
  • ½ eetlepel sherry
  • 9 gewelde pruimen

Instructies

  • Kipfilet in blokjes snijden.
  • Knoflook pellen en boven kom uitpersen.
  • Gemberwortel schillen en erboven raspen.
  • Sojasaus, honing en sherry erdoor roeren.
  • Kipblokjes door marinade scheppen en afgedekt ca. 3 uur in koelkast marineren. Satéstokjes in bakje met water laten weken.
  • Pruimen in vieren snijden.
  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Aan elk satéstokje om en om blokjes kipfilet en stukjes pruim rijgen.
  • Spiesjes met marinade bestrijken, op bakplaat leggen en ca. 10 cm onder hete grill schuiven.
  • Spiesjes in ca. 5 minuten goudbruin en gaar grillen, halverwege keren.

Nutrition

Calories: 75kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 6g | Vet: 2g

Jan in de zak van Allerhande

Jan in de zak van Allerhande

Allerhande 2002
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6 personen
Calories: 840kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • satéstokjes
  • klein schoon kussensloop
  • dik elastiek

Ingrediënten

  • 250 g rozijnen en/of krenten
  • 250 g boekweitmeel pak ` 500 g
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • zout
  • ½ liter melk
  • 1 pot keukenstroop 500 g
  • 125 g boter of margarine

Instructies

  • Rozijnen wassen en goed laten uitlekken. In grote pan ruim water aan de kook brengen.
  • Op bodem van pan omgekeerd bord leggen.
  • In kom boekweitmeel, zelfrijzend bakmeel en zout door elkaar roeren.
  • Al roerend zoveel melk toevoegen dat glad en vrij dik beslag ontstaat, dat nog net van lepel loopt.
  • Rozijnen door beslag scheppen.
  • Beslag in één punt van kussensloop scheppen.
  • Sloop veel hoger dan vulling met elastiek of touw dichtbinden, denk eraan dat volume ongeveer verdubbelt.
  • Zak in kokend water leggen en gerecht in ca. 3 1/2 uur gaar laten worden.
  • Zak regelmatig keren.
  • Als satéprikker er droog uit komt is de Jan gaar.
  • Intussen in pannetje stroop met boter en ca. 1/2 dl water al roerend verwarmen tot mooie saus ontstaat.
  • Zak uit water nemen en even laten uitlekken.
  • Vulling uit
  • zak nemen en op bord leggen, overtollige water wegschenken en Jan in de zak in plakken snijden.
  • Plakken over zes borden verdelen en stroopsaus erover schenken.

Nutrition

Calories: 840kcal | koolhydraten: 154g | Protein: 13g | Vet: 20g

Gegrilde Kalkoenspiesjes met Verse Nectarinecompote

Gegrilde Kalkoenspiesjes met Verse Nectarinecompote

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Gevogelte, Hoofdgerechten, Kalkoen
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 el Zaanse mosterd
  • 2 tl honing
  • 4 el sinaasappelsap
  • 6 el olijfolie
  • 500 g kalkoenfilet à la minute 8 lapjes
  • 4 nectarines
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • ½ zakje verse munt 15 g, blaadjes fijngeknipt
  • Versgemalen peper
  • Zout

Instructies

  • In een kom klop je de mosterd, honing, sinaasappelsap en 4 eetlepels olijfolie tot een marinade.
  • Snijd de kalkoenfilets in de lengte doormidden en leg ze in een kom.
  • Schep de helft van de marinade door de kalkoenfilets.
  • Laat dit minimaal 20 minuten marineren in de koelkast.
  • Schil de nectarines en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Verhit de resterende olie in een koekenpan en fruit hierin de fijngesnipperde sjalot ongeveer 1 minuut.
  • Voeg de nectarineblokjes en de resterende marinade toe aan de pan.
  • Bak al omscheppend nog 1 minuut mee.
  • Breng de compote op smaak met zout en peper.
  • Knip de blaadjes munt fijn en meng deze door de nectarinecompote.
  • Schep de compote over in een schaal.
  • Week de satéstokjes in koud water.
  • Rijg de gemarineerde kalkoenfilets aan de stokjes en bestrooi ze met versgemalen peper.
  • Verhit een grillpan of barbecue tot medium-hoog vuur en rooster de kalkoenspiesjes in ongeveer 8-10 minuten rondom bruin en gaar.
  • Serveer de gegrilde kalkoenspiesjes met de lauwwarme nectarinecompote en eventueel wat witte rijst.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, lichtzoete witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Gris past goed bij de smaken van de kalkoen en de nectarinecompote.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 35g | Vet: 18g | Zout: 0.9g | Sugar: 13g

Japanse kipspiesjes met sesamzaad

Japanse kipspiesjes met sesamzaad

Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Japan
Servings: 16
Calories: 75kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 bosuitjes
  • 400 g kipfilet in blokjes
  • 1 dl Japanse sojasaus
  • 1 dl medium dry sherry
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
  • 2 theelepels sinaasappelrasp van schone sinaasappelschil versgeraspt
  • versgemalen zwarte peper
  • 3-4 eetlepels sesamolie

Instructies

  • Satéstokjes ca.
  • 10 minuten in bakje koud water leggen.
  • Van bosui groen verwijderen en witte deel in stukjes van 2 cm snijden.
  • Aan spiesjes afwisselend 3 blokjes kip en 2 stukjes bosui steken.
  • In wijde pan sojasaus, sherry en suiker aan de kook brengen.
  • Suiker al roerend oplossen.
  • In vijzel of kommetje sesamzaadjes, sinaasappelrasp en peper mengen.
  • Grillpan voorverwarmen tot gloeiend heet.
  • Spiesjes bestrijken met olie en in grillpan in ca.
  • 6 minuten rondom bruin en gaar roosteren.
  • Spiesjes in sojasausmengsel dopen en opnieuw 1 minuut roosteren.
  • Dit 2-3 keer herhalen tot spiesjes omhuld zijn met donker laagje.
  • Spiesje op platte schaal leggen en bestrooien met sesamzaadmengsel.
  • Direct serveren.

Notities

Vrolijk: Je kunt de kipspiesjes kleuriger maken met blokjes gele en rode paprika van ca. 2 cm ertussen.

Nutrition

Calories: 75kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 6g | Vet: 4g

Broodspiesjes met magor en parmaham

Broodspiesjes met magor en parmaham

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Kaas, Varkensvlees, Vlees
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 8 stuks
Calories: 135kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • satéstokjes
  • kommetje

Ingrediënten

  • 150 g magor-kaas
  • 6 sneetjes bruin casinobrood zonder korst
  • 3 dunne plakken Parmaham
  • 1 zakje verse basilicum 15 g
  • 8 cherrytomaatjes gewassen

Instructies

  • Kaas op kamertemperatuur laten komen.
  • In kommetje kaas tot smeerbaar mengsel roeren.
  • Alle sneetjes brood besmeren met het kaasmengsel.
  • Plakken ham dubbelvouwen en op 3 sneetjes leggen.
  • 8 Blaadjes basilicum apart houden, rest over ham verdelen.
  • Rest van sneetjes brood op andere sneetjes leggen en licht aanduwen.
  • Sandwiches eerst in 4 gelijke vierkantjes snijden en vierkantjes diagonaal doorsnijden.
  • Aan elk satéstokje 3 driehoekjes brood steken en eindigen met blaadje basilicum en tomaatje.

Notities

 

Gebakken spiesjes:

Voor een warm hapje kun je de broodspiesjes ook bakken. Haal de spiesjes eerst een voor een door een beslag van 2 eieren, losgeklopt met 1 ½ dl droge witte wijn en wentel ze door paneermeel. Bak de spiesjes in een koekenpan met een ruime laag hete olie in ca. 2-3 minuten krokant en goudbruin. Garneer ze met een blaadje basilicum en een tomaatje.

Nutrition

Calories: 135kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 8g | Vet: 8g

Toffeeappels

Toffeeappels

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: China
Servings: 8 Stuks
Calories: 385kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 stevige friszure appels (bijv. Granny Smith)
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei
  • 175 g suiker
  • 2 el sesamzaad zakje 100 g, geroosterd
  • ijsklontjes

Instructies

  • Verhit de olie in de frituurpan tot 180 C.
  • Schil ondertussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd elke appel in 8 partjes.
  • Doe het bakmeel in een kom met het ei, voeg 125 ml water toe en roer met een garde tot een glad beslag.
  • Doop de partjes appel in het beslag en frituur ze allemaal tegelijk in 2-3 min. goudbruin.
  • Laat de appels uitlekken op keukenpapier.
  • Prik aan elk satÚstokje een appelpartje.
  • Zet een kom met water en ijsklontjes klaar.
  • Laat in een wok de suiker al roerend smelten, let op dat de gesmolten suiker niet verbrandt.
  • Neem de pan van het vuur.
  • Haal de appelpartjes snel een voor een door de gesmolten suiker en dompel ze daarna in een kom met ijswater, zodat de suikerstroop hard wordt.
  • Haal de appelpartjes uit het water, leg ze op een rooster en bestrooi ze met sesamzaad.

Nutrition

Calories: 385kcal | koolhydraten: 63g | Protein: 5g | Vet: 13g

Gegrilde Auberginespiesjes

Gegrilde Auberginespiesjes

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 100kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grill
  • satéstokjes

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels pesto uit potje, bijvoorbeeld Grand'ltalia

Instructies

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Laat de satéstokjes ca.
  • 10 minuten weken in ruim koud water.
  • Was en maak ondertussen de aubergine schoon, en snijd deze in blokjes van ongeveer 4 cm.
  • Steek de aubergineblokjes aan de satéstokjes.
  • Bestrijk de auberginespiesjes met olijfolie.
  • Rooster de spiesjes onder de hete grill, ongeveer 10 cm van de warmtebron, gedurende ca.
  • 5 minuten, of tot ze goudbruin en zacht zijn.
  • Bestrijk de gegrilde auberginespiesjes vervolgens met de pesto.

Notities

Wijnadvies:

Deze gegrilde auberginespiesjes met pesto passen goed bij een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio. Hun verfrissende smaken zullen de gegrilde aubergine complementeren.

Nutrition

Calories: 100kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.6g | Sugar: 3g

Marsepein Chocoladelollies

Marsepein Chocoladelollies

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Hapjes
Land van herkomst: Europa
Dieët: Vegetarisch
Servings: 20 personen
Calories: 110kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 165 g gepelde amandelen
  • 150 g poedersuiker
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • ½-1 cup gepasteuriseerd vloeibaar eigeel doos à 6 cups
  • 200 g pure chocolade of melkchocolade voor een zachtere smaak

Instructies

  • Maal de gepelde amandelen in een keukenmachine tot ze fijn poeder zijn geworden.
  • Voeg de poedersuiker en cacaopoeder toe aan het amandelpoeder en laat de keukenmachine nog even draaien.
  • Voeg druppel voor druppel het eigeel toe aan het mengsel terwijl de keukenmachine draait.
  • Stop met toevoegen wanneer het mengsel aan elkaar begint te plakken.
  • Kneed het mengsel goed door en voeg indien nodig extra poedersuiker toe als het te klef is.
  • Vorm 20 balletjes van het marsepeinmengsel, ter grootte van een flinke knikker.
  • Smelt de pure chocolade au bain-marie in een kleine pan.
  • Steek de satéstokjes in de marsepeinballetjes en doop ze snel in de gesmolten chocolade.
  • Zorg ervoor dat alle kanten bedekt zijn.
  • Plaats de lollies op een wijd glas zodat ze elkaar niet raken en zet het glas minstens een kwartier in de koelkast om de chocolade te laten uitharden.
  • Optioneel: Dip de lollies in kleurige musketballetjes voordat de chocolade uithardt.
  • Verpak de lollies in glimmend pakpapier of doorzichtig cellofaan voor een feestelijke uitstraling.

Notities

  • Als je geen fan bent van pure chocolade, kun je de lollies ook in gesmolten melkchocolade of witte chocolade dippen.
  • Bewaar de lollies maximaal een week in de koelkast in een luchtdichte container om te voorkomen dat ze uitdrogen.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.01g | Sugar: 8g