Recept afdrukken
No ratings yet

Zalm Avocado Club Sandwich

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brood, Broodjes, Lunch, Zalm
Porties: 3 personen
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 6 sneetjes volkoren brood of glutenvrij brood
  • 1 bakje avocadosaus 115 g
  • Verse roomkaas naturel of met mierikswortel naar smaak
  • 150 g gerookte zalm
  • Handvol ijsbergsla
  • ½ komkommer in reepjes gesneden

Instructies

  • Bestrijk 2 sneetjes brood met een dikke laag avocadosaus.
  • Bestrijk 2 andere sneetjes met roomkaas.
  • Beleg de roomkaassneetjes met op maat gesneden zalm.
  • Maal peper over de zalm.
  • Leg een paar blaadjes ijsbergsla op de belegde sneetjes.
  • Stapel de verschillend belegde sneetjes op elkaar.
  • Dek af met een sneetje brood.
  • Snijd de sandwiches schuin doormidden en steek er een satéstokje met reepjes komkommer aan.

Notities

Wijnadvies:

 
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze zalm avocado club sandwich. De citrusachtige tonen en verkwikkende zuurgraad van de wijn vormen een mooie aanvulling op de romige avocadosaus en de zachte smaak van de zalm.

Recept afdrukken
No ratings yet

Japanse Kipsaté met Paksoi en Snelkookrijst

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Japan
Porties: 2 personen
calorieën: 500kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 150 g witte snelkookrijst
  • 2 theelepels gembersiroop
  • 4 eetlepels lichte sojasaus
  • 3 eetlepels medium dry sherry
  • 200 g kipfilet in blokjes gesneden
  • 1 paksoi
  • ½ eetlepel olie
  • 3 bosuitjes in ringetjes gesneden

Instructies

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Breng ruim water met zout aan de kook.
  • Roer in een steelpan de marinade van gembersiroop, sojasaus en sherry.
  • Meng de blokjes kip door de marinade.
  • Snijd de paksoi bladeren grof en de stengels in brede repen.
  • Was de paksoi.
  • Rijg de gemarineerde kip aan satéstokjes en bestrooi met peper.
  • Bestrijk een (grill)pan met antiaanbaklaag licht met olie en verhit deze.
  • Rooster de spiesjes op hoog vuur in 5 minuten rondom bruin en gaar.
  • Kook ondertussen de paksoirepen in 3-4 minuten beetgaar, voeg het paksoiblad de laatste minuut toe.
  • Verwarm de marinade kort in de magnetron en roer de bosuitjes erdoor.
  • Verdeel de paksoi over borden, leg de saté erop en giet de saus erover.
  • Serveer met de snelkookrijst.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse en lichte witte wijn, zoals een Riesling uit Rheinhessen, past goed bij dit Japanse gerecht.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 62g | Protein: 33g | Vet: 10g | Zout: 3mg | Sugar: 6g

Kipspies op zijn chinees
Recept afdrukken
No ratings yet

Kipspies op zijn chinees

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Gevogelte, Kip
Land van herkomst: China
Porties: 2 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kippendij
  • 1 teentje knoflook
  • 10 cl sojasaus
  • 2 tl kurkuma
  • 2 tl vier kruiden poeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 eetlepel(s) citroensap
  • 1 tl rietsuiker
  • 1 tl tomatenpuree
  • peper
  • 1 eetlepel(s) sesamolie

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Pel en snipper de knoflook.
  • Snijd de kip in blokjes.
  • Meng in een kom de knoflook, gember, sojasaus, citroensap, de kruiden, tomatenpuree, wat peper, rietsuiker en de sesamolie.
  • Voeg de kipblokjes toe.
  • Meng goed door elkaar zodat de kip aan alle kanten bedekt is met de marinade en laat minimaal één uur marineren.
  • Rijg de kipblokjes aan de stokjes.
  • Bak de spiesen rondom.
  • Bestrijk tussendoor, indien er nog rest, met de marinade.

Notities

Serveer met rijst of Chinese noedels.

Recept afdrukken
No ratings yet

Saté Babi Spesial

saté van varkenshaas
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 400 gram varkenshaas
  • ½ dl ketjap manis
  • ½ dl droge rijstwijn of droge sherry
  • ½ dl olie
  • 1 eetlepel honing
  • 2 theelepel mosterd
  • 1 theelepel djahé scherpe
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1 teen knoflook
  • 6 eetlepels pindakaas
  • 2 middelgrote bananen
  • 16 plakjes ontbijtspek
  • 3 theelepel sambal manis
  • 5 eetlepels kokos gemalen
  • 8 citroensap

Instructies

  • Allereerst de satéstokjes in ruim koud water leggen.
  • Maak dan een marinade van de ketjap, rijstwijn (of droge sherry), honing, mosterd, djahé, ketoembar en uitgeperste knoflook.
  • Alles goed door elkaar roeren.
  • Varkenshaas in gelijke stukken snijden en door de marinade mengen.
  • Tenminste 2 uur afgedekt in de koelkast marineren.
  • Af en toe omscheppen.
  • Grill ca. 10 min. voorverwarmen in de hoogste stand.
  • Intussen in een steelpan 2 dl water en pindakaas al roerend zachtjes aan de kook brengen.
  • Blijven roeren tot de pindakaas is opgelost.
  • Varkenshaas uit de marinade nemen en droogdeppen.
  • Marinade bewaren.
  • Bananen (niet te rijp) in stukjes snijden en stevig omwikkelen met een plakje spek.
  • Om en om aan de saté prikkers rijgen: 2 stukjes varkenshaas en 2 banaanspekrolletjes.
  • Spiesjes op rooster ca. 9 cm onder de grill in ca. 10 min. goudbruin en gaar grilleren, af en toe keren.
  • Lekbak eronder schuiven. Intussen sambal manis, 3 eetlepels geraspte kokos en achtergehouden marinade door de pindasaus roeren.
  • Al roerende weer zachtjes aan de kook brengen.
  • Op smaak afmaken met citroensap.
  • Spiesjes over de borden verdelen en op elk bord 2 eetlepels pinda-kokossaus ernaast scheppen.
  • Rest van de geraspte kokos erover strooien.
  • Rest van de saus in een sauskom doen en erbij geven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Saté Ajam Toesoek 2

saté van kippengehakt
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 500 gram kippengehakt
  • 1 ui
  • 4 tenen knoflook
  • 1 eierdooier
  • 2 deciliter santen van ⅛ blok
  • 1 stukje citroenschil

Kruiden:

  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 1 eetlepel ketoembar
  • ½ eetlepel djinten
  • ½ eetlepel suiker
  • ½ theelepel laos
  • ½ theelepel kentjoer
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel zout

Instructies

  • Snijd ui en knoflook fijn en rasp de citroenschil.
  • Meng dit met het kippengehakt en de kruiden.
  • Voeg de eierdooier toe en draai er balletjes van.
  • Rooster de balletjes aan de stokjes terwijl ze af en toe met de santen worden besprenkeld.

Recept afdrukken
No ratings yet

Saté Ajam Betawi

saté van kippengehakt uit Batavia
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 500 gram kippengehakt
  • 2 fijngesneden rode uien
  • 3 tenen knoflook fijngehakt
  • 2 kemirinoten
  • 1 eetlepel trassiwater
  • 4 blaadjes djeroek poeroet
  • 2 eetlepels Javaanse suiker
  • theelepel zout
  • 1 eetlepel asemwater

Saus:

  • ½ theelepel koenjit
  • 3 kemirinoten
  • 2 dl dikke santen
  • olie

Kruiden:

  • 2 theelepel peper
  • 1 eetlepel djinten
  • 2 eetlepels ketoembar
  • 3 eetlepels kokos geraspte

Instructies

  • Stamp de kruiden door elkaar fijn en braad ze droog op.
  • Braad uien en knoflook en voeg de kruiden toe.
  • Meng dan djeroek poeroet, Javaanse suiker en zout met de gebraden kruiden door het kippengehakt.
  • Voeg dan asem en trassiwater toe.
  • Maak balletjes van het gehakt en steek ze aan stokjes.
  • Voor de saus worden de kemiries fijngemaakt.
  • De koenjit toevoegen en opkoken met de santen.
  • Terwijl de saté geroosterd wordt, giet men deze saus over het vlees.

Recept afdrukken
No ratings yet

Indonesische Kokossaté Lemboet

saté van kokos
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
calorieën: 180kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 75 gram geraspte kokos
  • 5 kemirinoten
  • 2 uien fijngesneden
  • 4 tenen knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel trassi garnalenpasta
  • Zout
  • Olie
  • Kruiden:
  • 2 eetlepels sambal oelek
  • 2 eetlepels ketoembar gemalen koriander
  • 1 eetlepel djinten gemalen komijn
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel kentjoer
  • ½ theelepel laos
  • 1 eetlepel djahé gemalen gember
  • ½ eetlepel serehpoeder gemalen citroengras
  • 5 blaadjes djeroek poeroet limoenblaadjes

Instructies

  • Verhit wat olie in een pan en fruit 1 ui, 2 fijngesneden tenen knoflook en 1 eetlepel sambal tot ze zacht zijn.
  • Meng de geraspte kokos, gemalen kemirinoten, 1 ui, 2 tenen knoflook en de overige kruiden in een kom.
  • Voeg de gefruite kruiden toe aan het kokos-kruidenmengsel en breng op smaak met zout.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Draai kleine balletjes van het mengsel en rijg ze op satéstokjes.
  • Rooster de saté Lemboet op de grill of barbecue tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Serveer de saté Lemboet warm en geniet van de heerlijke smaken van dit Indonesische gerecht!

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 4g | Vet: 14g | Zout: 1.5mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Saté Sappie

saté van rundvlees
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 500 gram rundvlees
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 4 kemirinoten
  • dl santen van ⅛ blok
  • olie
  • citroensap

Kruiden:

  • ½ theelepel djahé
  • ½ theelepel laos
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 theelepel trassi
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel Javaanse suiker
  • 1 eetlepel ketoembar
  • ½ eetlepel djinten
  • ½ theelepel kentjoer
  • ½ theelepel koenjit
  • 2 blaadje(s) djeroek poeroet
  • zout

Instructies

  • Snijd het vlees in stukjes.
  • Stamp of wrijf de ui, knoflook en kemiries fijn met toevoeging van alle kruiden.
  • Meng de kruiden door de santen en voeg een paar druppels citroensap toe.
  • Terwijl het vlees geroosterd wordt, wordt het met de saus besprenkeld.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sate Bali

saté uit Bali
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 500 gram rundvlees
  • 2 tenen knoflook
  • 2 dl santen van ⅛ blok
  • 1 theelepel asem
  • ½ theelepel laos
  • ½ theelepel sereh
  • ½ theelepel koenjit
  • ½ theelepel djahé
  • 1 eetlepel ketoembar
  • ½ eetlepel djinten
  • 1 theelepel trassi
  • 2 theelepel zout
  • 2 blaadjes djeroek poeroet
  • 1 blaadjes salam
  • 4 kemirinoten
  • 1 ui
  • olie

Instructies

  • Stamp ui, knoflook en kemiries fijn en voeg alle kruiden hieraan toe.
  • Meng ook de santen erdoor.
  • Snijd het vlees in blokjes en wrijf die in met het kruidenmengsel.
  • Steek ze aan stokjes en rooster het vlees, terwijl het met olie wordt besprenkeld.

Recept afdrukken
No ratings yet

Saté Babi Marinade

saté van varkensvlees
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 500 gram varkensvlees
  • 2 fijngesneden sjalotjes
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepel(s) boter
  • 2 eetlepel(s) ketjap manis

Kruiden:

  • 1 theelepel ketoembar
  • ½ theelepel laos
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel djahé
  • 1 theelepel asem
  • 1 theelepel Javaanse suiker

Instructies

  • Snijd het vlees in dobbelstenen.
  • De fijngesneden sjalotjes worden met de knoflook en kruiden vermengd.
  • Dit mengsel zo fijn mogelijk vermalen.
  • Smelt de boter gedurende korte tijd, haal het van het vuur en roer kruiden en ketjap erdoor.
  • Voeg hieraan het vlees toe en laat het gedurende 30 min. marineren.
  • Rijg het vlees dan aan de stokjes en rooster dit.

Notities

Bij deze saté zijn sambal katjang en sambal djeroek erg lekker.