Saté Babi
Recept afdrukken
No ratings yet

Saté Babi van Lidy Poll-Weber

Saté van varkensvlees
Vandaag weer eens 'echte' saté babi gemaakt. Het was weer eens tijd.Een marinade maken kost weinig tijd ca. 5 minuten, een paar uur intrekken en smullen maar...
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 500 gram varkesnvlees mals
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1 mespunt laospoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel djahe[poeder
  • 1 theelepel asem
  • 1 theelepel goela djawa

Instructies

Voorbereiding

  • Het vlees aan dobbelsteentjes snijden. de sjalotjes en knoflook fijnsnijden en kneuzen met de ketoembar, laos, zout, djahe, asem en goela djawa. de boter even smelten
  • Van het vuur halen en de kruiden met de ketjap erin roeren.
  • Het vlees nu hierin mengen en ongeveer een half uur laten staan.
  • Aan stokjes rijgen en roosteren op de barbecue of onder de grill.

Notities

Serveertips:
Buiten de barbecuetijd kan deze saté gegeten worden met een witte rijst, sajoer kerrie of alleen met wat rijst, komkommer een een mata sapi (gebakken ei).

Clubgehakt met tomaten, balsamico en basilicum
Recept afdrukken
No ratings yet

Clubgehakt met Tomaten, Balsamico en Basilicum

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Rundvlees, Vlees
Porties: 4
calorieën: 345kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 450 g mager rundergehakt
  • 2 eiwitten losgeklopt
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Gemalen chilipeper naar smaak
  • 4 middelgrote vleestomaten
  • 4 eetlepels basilicum grof gesneden + 4 kleine takjes

Instructies

  • Kneed het gehakt met de losgeklopte eiwitten, 1 theelepel zout en gemalen chilipeper stevig door elkaar.
  • Verdeel het mengsel in 12 gelijke stukjes en vorm elk stukje tot een balletje.
  • Leg elk balletje tussen twee stukjes vershoudfolie en druk ze met de hand uit tot dunne schnitzels.
  • Los de suiker op in de balsamicoazijn en klop de olijfolie erdoor.
  • Breng op smaak met zout en gemalen chilipeper.
  • Snijd de tomaten in 4 schijven en bestrijk ze met het balsamico-olie mengsel.
  • Bestrijk ook de gehaktschnitzels met het mengsel.
  • Verhit twee ruime koekenpannen en bak in de ene pan de schnitzels in ongeveer 3 minuten aan beide kanten bruin en gaar.
  • Bak in de andere pan de schijven tomaat op hoog vuur ongeveer 1 minuut aan elke kant.
  • Bestrijk de tomatenschijven nogmaals met het balsamico-olie mengsel.
  • Leg op vier bordjes de onderste schijf van de tomaten, strooi er wat basilicum over en leg er een schnitzel op.
  • Herhaal de lagen.
  • Steek een satéstokje in elke clubgehakt en garneer met een takje basilicum.

Notities

Serveer met tagliatelle met pesto.
Deze clubgehakt met tomaten en basilicum gaat goed samen met een lichte Italiaanse rode wijn zoals een Chianti Classico. De fruitige aroma's en milde tannines van de wijn vullen de smaken van het gerecht perfect aan.

Nutrition

Calories: 345kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.5mg | Sugar: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Saltimbocca Borrelspiesjes

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Kalfsvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
calorieën: 340kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 4 takjes salie uit een zakje verse Italiaanse kruidenmix, ongeveer 20 g
  • 3 kalfsschnitzels
  • Peper
  • 6 plakken parmaham
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • 100 ml Marsala of droge witte wijn

Instructies

  • Snijd de salieblaadjes in ragfijne reepjes.
  • Leg de schnitzels naast elkaar en maal er peper boven.
  • Strooi de helft van de gesneden salie over de schnitzels.
  • Dek de schnitzels af met plakken ham en druk goed aan.
  • Keer de schnitzels om en maal ook aan de andere kant wat peper.
  • Strooi de rest van de salie erover en dek opnieuw af met plakken ham.
  • Laat de schnitzels 5 minuten liggen zodat de ham aan het vlees kan hechten.
  • Snijd elke schnitzel met een scherp mes in 4 lange repen en rijg deze zigzaggend aan de satéstokjes.
  • Bestrijk de spiesjes met olijfolie.
  • Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag en bak de spiesjes, indien nodig in gedeelten, in 4-5 minuten goudbruin.
  • Schenk de Marsala of witte wijn erover en laat het op hoog vuur verdampen, keer de spiesjes regelmatig.
  • Leg de spiesjes op een warme schaal en serveer direct.

Notities

Een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Verdicchio past goed bij deze saltimbocca borrelspiesjes. De frisse en fruitige tonen van de wijn zullen het zoute en kruidige karakter van het gerecht mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 30g | Vet: 22g | Zout: 2mg

Recept afdrukken
No ratings yet

Kipsaté Bahmi met Pindasatésaus

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kinderkoken, Kip, Mie
Land van herkomst: Azië
Porties: 4 personen
calorieën: 650kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 400 gram kipfilet
  • 2 bananen niet te rijp
  • 1 beker 400 ml pindasatésaus
  • 600 gram witte kool in reepjes gesneden
  • Conimex Wok Olie
  • 250 gram mie nestjes
  • Conimex Ketjap Marinade
  • 1 bakje Conimex Boemboe voor Bahmi Goreng

Instructies

  • Steek de barbecue aan of verhit de grill, grillplaat of grillpan op de hoogste stand.
  • Breng in een ruime pan een flinke laag water (met wat zout of ketjap) aan de kook.
  • Voeg de mie toe en kook deze in ongeveer 12 minuten gaar.
  • Afgieten in een vergiet en goed laten uitlekken.
  • Snijd ondertussen de kipfilet in kleine blokjes en marineer ze met een scheutje ketjap marinade.
  • Rijg de kipblokjes aan satéstokjes en laat ze kort marineren.
  • Rooster de kipsaté op de hete barbecue, onder de grill of in de grillpan gedurende ongeveer 10 minuten aan beide kanten gaar.
  • Keer ze regelmatig.
  • Pel ondertussen de bananen en snijd ze in dikke plakjes.
  • Verhit een scheutje olie in een grote wok en wok de koolreepjes gedurende ongeveer 3 minuten.
  • Voeg vervolgens ½ dl water en de boemboe toe en roer goed door.
  • Schep de goed uitgelekte mie en de plakjes banaan erdoor en roerbak nog 3 minuten.
  • Verwarm ondertussen de pindasatésaus volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Schep de bahmi in diepe borden of kommen, leg de kipsaté ernaast en schenk er wat satésaus over.
  • Serveer de rest van de pindasatésaus apart erbij.

Serveertip:

  • Zet kroepoek, seroendeng en gebakken uitjes op tafel om naar eigen smaak toe te voegen.

Notities

Deze kipsaté bahmi met pindasatésaus is een smakelijk en eenvoudig gerecht, geïnspireerd op de Aziatische keuken.
De malse kipspiesjes gaan perfect samen met de noedels en de knapperige witte kool, terwijl de pindasaus voor een heerlijke smaakexplosie zorgt.
Voeg extra toppings toe naar wens en geniet van dit heerlijke gerecht!

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 2.5mg | Sugar: 15g

Geroosterde tomatensoep
Recept afdrukken
No ratings yet

Geroosterde Tomatensoep met Mediterrane Toppings

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
Porties: 8
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 500 gram verse soepgroenten wortel, prei, paprika, ui, venkel
  • 1 blokje tuinkruidenbouillon
  • 4 takjes peterselie
  • Peper & zout
  • 1 blaadje laurier
  • 2 takjes tijm
  • 1 blaadje foelie

Geroosterde tomaten:

  • kg tomaten
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Peper & zout
  • 1 theelepel suiker
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 paprika

Garnering:

  • 200 g mozzarella
  • 7 takjes basilicum

Instructies

  • Maak de groenten schoon en snijd ze in blokjes.
  • Voeg ze toe aan een schaal samen met de peterselie, laurier, tijm, foelie, peper, zout en een liter water om de groentebouillon te maken.
  • Gaar de bouillon afgedekt 15 minuten in de magnetron op 850 W.
  • Bewaar de bouillon op kamertemperatuur tot verder gebruik.
  • Verwarm de oven voor op 220°C met de magnetronfunctie.
  • Halveer de tomaten en snijd de paprika.
  • Verdeel ze samen met de gepelde knoflook over een ovenschaal.
  • Besprenkel met olijfolie, zout, peper, suiker en balsamicoazijn.
  • Rooster de groenten in de oven met magnetronfunctie op 220°C en 300 W gedurende 10 minuten.
  • Roer de groenten om en rooster ze nog eens 10 minuten.
  • Pureer de geroosterde tomaten met de groentebouillon.
  • Rijg de mozzarella en basilicumblaadjes om en om aan satéstokjes.
  • Serveer de soep in warme soepkommen en leg de mozzarella-basilicumprikkers op de kommen.

Notities

Bereidingstips:

Deze soep wordt niet gezeefd, waardoor hij lekker gebonden blijft en alle smaken behouden blijven. Extra gezond, ook voor kinderen. Wijnadvies: Serveer met wat glutenvrij brood.
Als wijnadvies past een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Vermentino goed bij de Mediterrane smaken van deze soep.