Recept afdrukken
No ratings yet

Saté Kajoe Manis Tjina

zoete chinese saté
Recept categorieën: Bijgerecht, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram varkensvlees
  • 1 ui
  • 7 tenen knoflook
  • 2 deciliter santen van
  • blok
  • 1 gemalen zoethoutstokje

Kruiden:

  • 1 eetlepel ketoembar
  • ½ eetlepel djinten
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel nootmuskaat

Instructies

  • Pers de knoflook uit en snijd de ui fijn.
  • Vermeng knoflook en ui met de kruiden en het zoethout.
  • Wrijf het in blokjes gesneden vlees in met ¾ van dit mengsel.
  • Prik het vlees aan de stokjes en rooster dit.
  • Besprenkel het met de saus van santen en de rest van het kruidenmengsel.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde Burrito's met Ananas-Kipvulling

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Fruit, Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Mexico
Porties: 4 personen
calorieën: 635kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 25 g boter of margarine
  • 400 g kipfilet in blokjes gesneden
  • 1 doos burrito dinerkit 500 g
  • 1 blik ananasstukjes op eigen sap 227 g
  • 1 beker zure room 125 ml
  • 100 g gemalen belegen kaas zakje à 150 g

Instructies

  • Schil de komkommer, halveer deze in de lengte en verwijder de zaadjes met een theelepel.
  • Snijd de komkommer vervolgens in plakjes.
  • Verhit de boter of margarine in een braadpan en bak de kipblokjes ongeveer 4 minuten.
  • Voeg de kruidenmix (uit de burrito dinerkit) en 200 ml water toe aan de kip in de pan.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het onafgedekt ongeveer 10 minuten koken.
  • Laat de ananasstukjes uitlekken en voeg deze de laatste 3 minuten toe aan de kip in de pan, samen met de plakjes komkommer.
  • Verwarm de tortilla's volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Vul de warme tortilla's met het kipmengsel, een lepel zure room, salsa (uit de burrito dinerkit) en gemalen kaas.
  • Rol de tortilla's op en steek ze vast met satéstokjes.
  • Serveer de gevulde burrito's direct en geniet ervan!

Notities

Wijnadvies:

Deze gevulde burrito's met ananas-kipvulling passen goed bij een lichte en fruitige rode wijn, zoals een Merlot of een Beaujolais. De frisse en fruitige smaken van de wijn vullen de exotische smaken van de ananas aan, terwijl de zachte tannines mooi samengaan met de kruidige kip en kaas.

Nutrition

Calories: 635kcal | koolhydraten: 51g | Protein: 34g | Vet: 33g | Zout: 2.4mg | Sugar: 18g

Recept afdrukken
No ratings yet

Scampi Spiesjes

Recept categorieën: Barbecue, Fruit, Vis, Zeevruchten
Porties: 2 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 12 scampi ongepeld
  • 1 appels in partjes
  • currypoeder

Instructies

  • Rijg de scampi afwisselend met een partje appel aan een satéstokje.
  • Kruiden met wat currypoeder.
  • Bak de spiesjes op de BBQ of op de gril

Recept afdrukken
No ratings yet

Varkensspiesjes met Citroengras

Recept categorieën: Varkensvlees
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram hamlappen of varkensschnitzels
  • zoete chilisaus

Marinade:

  • 2 teentjes knoflook uitgeperst
  • 2 el citroengras kleingesneden vers
  • 4 el koriander takjes kleingesneden
  • 1 el bruine suiker
  • ½ tl koriander gemalen
  • ¼ tl witte peper
  • 2 el ketjap
  • 2 el vissaus
  • 2 el sesamolie
  • 65 ml water koud

Instructies

  • Meng de ingrediënten voor de marinade.
  • Voeg het in blokjes gesneden vlees aan de marinade toe en laat deze minimaal een half uur intrekken.
  • Rijg het vlees aan de satéstokjes (van te voren nat maken!).
  • Het vlees kan klaargemaakt worden op de BBQ,
  • Of in een voorverwarmde oven (180 graden),
  • Of kan eventueel gebakken worden.
  • Ca. 10- 15 minuten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kippe-Saté op Thaise wijze

Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Thailand
Porties: 2

Ingrediënten

  • 1 halve kip ontbeend en in stukjes van 2 tot 3 cm gesneden (gaat het best na de kip lichtjes te hebben ingevrozen)
  • 1 middelgrote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ teelepel koriander poeder
  • ½ teelepel kerrie poeder
  • ¼ teelepel komijn poeder
  • 1 teelepel sambal oelek
  • 1 teelepel vers limoensap
  • 1 tot 1 1/2 eetlepels vis saus "Nham Pla" is het woord voor vissaus in het Thais
  • 1 eetlepel(s) bruine suiker
  • 2 eetlepel(s) olie

Instructies

Maak de marinade :

  • Doe de knoflook. koriander, kerrie, komijn, sambal oelek, limoensap, vis saus, bruine suiker en olie in de keukenrobot-mixer, en mix alle ingredienten onder elkaar (kan ook met de hand als u de knoflook perst of heel fijn snippert)
  • Marineer de kip in de marinade voor minimum 1 uur (een nachtje marineren laat de marinade natuurlijk volledig in het vlees trekken)
  • Vierendeel de ui.
  • Halveer elk kwart (maantje) van de ui en pel de rokken van de ui.
  • Plaats nu 1 stukje ui op een saté-stokje, dan een stukje kip en herhaal tot uw saté-stokje bijna vol is. Voeg als laatste een stukje ui toe.
  • Gril de satés voor 10 minuten aan 1 kant en 10 minuten aan de andere kant.
  • Gebruik de ui als indicator voor de hitte van uw gril : Als de ui binnen de 10 minuten zwart wordt, is uw vlees te dicht bij de gril of is de gril te warm.
  • Plaats het vlees verder weg van de gril en eet de zwarte ui niet op.

Notities

In Thailand is er geen ui op de satestokjes, wat de bereiding sneller maakt.

Recept afdrukken
No ratings yet

Geroosterde aubergine met pesto

Recept categorieën: Groenten
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 2 eetlepel(s) pesto

Instructies

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Laat de satéstokjes ± 10 minuten in ruim koud water weken.
  • Was intussen de aubergine, maak hem schoon en snijd hem in blokjes van ± 4 cm.
  • Steek de aubergineblokjes aan de satéstokjes en bestrijk ze met olie.
  • Rooster de spiesjes ± 5 minuten ± 10 cm onder de hete grill en bestrijk ze met pesto.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pittige varkenskebabs met groenten

Recept categorieën: Varkensvlees
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 minneola
  • 3 teentjes knoflook in stukjes
  • 2 cm verse gemberwortel geschild en in stukjes
  • 2 bosuitjes grof gesneden
  • 2 eetlepel(s) heldere honing
  • 1 eetlepel(s) sojasaus
  • 2 eetlepel(s) zonnebloemolie
  • 600 g hamlappen in dobbelstenen
  • 20 kleine champignons schoongemaakt
  • 20 kerstomaatjes
  • 2 gele paprika’s in 20 stukken

Instructies

  • Boen de minneola schoon, rasp de oranje schil dun af en pers de vrucht uit.
  • Pureer de knoflook met de gemberwortel en de bosui in een keukenmachine of wrijf het fijn in een vijzel.
  • Roer er de rasp en het sap, de honing, de sojasaus en de olie door en schep het vlees erdoor.
  • Laat het vlees minimaal 1 uur marineren.
  • Schep na 30 minuten de champignons door het vlees en de marinade.
  • Steek het vlees met de champignons, kerstomaatjes en paprika om en om aan de satéstokjes.
  • Rooster het vlees in een grillpan in ± 8 minuten rondom bruin en gaar.

Notities

Lekker met bami.
Wijnadvies:
E&J Gallo, Merlot

Recept afdrukken
No ratings yet

Knoflook korianderbahmi en barbequesaté met satésaus

Recept categorieën: Barbecue, Mie, Varkensvlees
Land van herkomst: Oosters
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • ½ zak Conimex Mie 250 g (nestjes)
  • 400 g hamlappen
  • Conimex Ketjap Marinade
  • Conimex Wok Olie
  • bahmigroentepakket 600 g
  • Conimex Woksaus Thaise Knoflook Koriander
  • 1 beker Conimex Indonesische Pinda Satésaus 400 ml
  • 3 eetlepel(s) koriander fijngehakte

Instructies

  • Steek de barbecue aan of verhit de grill, grillplaat of grillpan op de hoogste stand.
  • Breng in een ruime pan een flinke laag water (met wat zout of ketjap) aan de kook.
  • Voeg de mie toe, kook deze in ca. 12 minuten gaar.
  • Afgieten in een vergiet en goed laten uitlekken.
  • Snijd ondertussen de hamlapjes in kleine blokjes en meng ze met een scheutje ketjap marinade en 1 eetlepel wok olie.
  • Rijg de vleesblokjes aan 12 satéstokjes.
  • Laat 2 minuten staan om te marineren.
  • Rooster de saté op de hete barbecue, onder de grill of in de grillpan in ca. 10 minuten aan beide kanten gaar.
  • Regelmatig keren.
  • Zet een grote wok op het vuur en laat deze goed heet worden.
  • Voeg een scheutje olie toe en wok de groenten ca. 3 minuten.
  • Voeg 10 eetlepels woksaus toe, schep de uitgelekte mie erdoor en warm het geheel goed door.
  • Verwarm ondertussen de satésaus volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Schep de bahmi in 4 diepe borden of kommen en bestrooi met de koriander, leg de saté ernaast en schenk er wat satésaus over.
  • Geef de rest van de satésaus er apart bij.

Notities

Serveertip:
Geef er voor het echte barbecuegevoel lekker veel extra´s bij zoals: Conimex Gebakken Uitjes, Atjar Tjampoer, Seroendeng en verschillende soorten kroepoek.
Variatietip:
Voeg aan de bahmi stukjes vers fruit zoals banaan en ananas toe. Ook uitgebakken spekjes zijn lekker om er aan toe te voegen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kipfruitsateetjes

Recept categorieën: Broodjes, Fruit, Gevogelte, Kip
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 kipfilets
  • ½ l kippenbouillon van tablet
  • 40 g roerbaksaus ‘kip-curry-kokos’
  • ½ verse ananas of 3-4 ringen ananas op eigen sap uit blik
  • 2 bananen
  • 2 eetlepel(s) citroensap
  • 1 grote bak kant-en-klare satésaus
  • 4 shoarma- of pitabroodjes
  • worteltjesla

Instructies

  • Snijd van het dikke stuk van 3-4 kipfilets per kind 6 dikke blokjes af.
  • Kook de blokjes 10 minuten in een mengsel van kippenbouillon en de roerbaksaus ‘kip-curry-kokos’. Laat de kipblokjes in de bouillon afkoelen en bewaar ze tot gebruik in de koelkast.
  • Dep de kipblokjes voor gebruik droog met keukenpapier.
  • Snijd de verse ananas in plakken van 2 cm dikte.
  • Snijd de schil eraf en steek de nog aanwezige ‘pitten’ eruit.
  • Laat de kinderen de schijven (vers of uit blik) in stukjes snijden.
  • Laat ze de bananen pellen en in stukjes van 2-3 cm dikte snijden en omscheppen met citroensap.
  • Schep de satésaus in een steelpan en breng de saus al roerende aan de kook.
  • Laat de kinderen aan lange roosterstokjes een blokje kipfilet, een stukje banaan en ananas, een blokje kipfilet, weer een stukje banaan en ananas en een blokje kipfilet rijgen.
  • Reken op 2 stokjes per kind.
  • Laat ze de stokjes met kip en fruit mooi goudbruin roosteren in 2-3 minuten per kant.
  • Laat de pita- of shoarmabroodjes aan beide
  • kanten 1 minuut roosteren.
  • Laat ze de broodjes openmaken, door er een klein stukje vanaf te snijden.
  • Schep in elk broodje wat van de worteltjesla en laat ze er de 2 stokjes met kipsaté inleggen en schep er wat van de dikke pindasaus op.

Recept afdrukken
No ratings yet

Poffersticks met Nougatine en Fruit

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Pannenkoeken, Warme hapjes
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 50 g boter of margarine
  • 1 zakje nougatine 150 g
  • 40 poffertjes koeling
  • 30 pitloze druiven witte én blauwe
  • 1 Granny Smith appel

Instructies

  • Smelt de boter in een steelpannetje op heel laag vuur en haal het pannetje van het vuur zodra de boter gesmolten is.
  • Doe ondertussen de nougatine in een diep bord.
  • Verwarm de poffertjes 1 minuut op de laagste stand van de magnetron, zodat ze lauwwarm zijn.
  • Besmeer de poffertjes met gesmolten boter en haal ze een voor een door de nougatine.
  • Rijg aan elk satéstokje om en om 4 poffertjes en 3 druiven.
  • Snijd de appel doormidden van boven naar beneden en leg de twee helften elk op een apart bordje met de platte kant naar beneden.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte mousserende wijn, zoals een Prosecco of een Moscato d'Asti, vormt een feestelijke combinatie met deze verrukkelijke poffersticks en zal de fruitige smaken mooi aanvullen.