Recept afdrukken
No ratings yet

Pain de Boulogne met Saint Albray en zongedroogde tomaatjes

Allerhande 2002
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Kaas, Lunch
Land van herkomst: Frankrijk
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen

Equipment

Ingrediënten

  • 25 g roomboter zachte
  • 2 eetlepels tomatentapenade zongedroogde
  • 200 g Saint Albray kaas
  • 4 zongedroogde tomaten op olie
  • 8 sneetjes Pain de Boulogne
  • ½ zak botersla à 100 g
  • 4 plakken Bretonse ham ca. 100 g
  • 8 cherrytomaatjes
  • 8 blaadjes basilicum verse
  • 8 zwarte olijven zonder pit

Instructies

  • In kom boter en tapenade tot smeuïg mengsel roeren.
  • Saint Albray in 8 plakken en tomaatjes in plakjes snijden.
  • Sneetjes Pain de Boulogne aan één zijde dun besmeren met tomatenboter.
  • Beleg achtereenvolgens 4 sneetjes brood, met boterzijde naar boven met botersla 1 plak Bretonse ham, 2 plakjes Saint Albray en reepjes zongedroogde tomaatjes.
  • Sandwiches afdekken met 4 sneetjes brood met beboterde zijde naar onder.
  • Aan elke satéprikker 1 cherrytomaatje, 1 blaadje basilicum en 1 zwarte olijf rijgen. Sandwiches diagonaal doorsnijden en in elke sandwich 1 prikker steken.

Notities

Ook verfrissend met geroosterde paprika's in plaats van gedroogde tomaatjes.
Voedingswaarden:
energie 475 kcal
eiwit 25 g
koolhydraten 26 g
vet 31 g

Recept afdrukken
No ratings yet

Japanse kipspiesjes met pruimen

Allerhande 2002
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Fruit, Kip
Land van herkomst: Japan
Porties: 4 personen
calorieën: 75kcal

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g kipfilet
  • 1 teentje knoflook
  • 1 cm gemberwortel
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel honing
  • ½ eetlepel sherry
  • 9 gewelde pruimen

Instructies

  • Kipfilet in blokjes snijden.
  • Knoflook pellen en boven kom uitpersen.
  • Gemberwortel schillen en erboven raspen.
  • Sojasaus, honing en sherry erdoor roeren.
  • Kipblokjes door marinade scheppen en afgedekt ca. 3 uur in koelkast marineren. Satéstokjes in bakje met water laten weken.
  • Pruimen in vieren snijden.
  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Aan elk satéstokje om en om blokjes kipfilet en stukjes pruim rijgen.
  • Spiesjes met marinade bestrijken, op bakplaat leggen en ca. 10 cm onder hete grill schuiven.
  • Spiesjes in ca. 5 minuten goudbruin en gaar grillen, halverwege keren.

Nutrition

Calories: 75kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 6g | Vet: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Jan in de zak van Allerhande

Allerhande 2002
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dessert, Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 6 personen
calorieën: 840kcal

Ingrediënten

  • 250 g rozijnen en/of krenten
  • 250 g boekweitmeel pak ` 500 g
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • zout
  • ½ liter melk
  • 1 pot keukenstroop 500 g
  • 125 g boter of margarine

Instructies

  • Rozijnen wassen en goed laten uitlekken. In grote pan ruim water aan de kook brengen.
  • Op bodem van pan omgekeerd bord leggen.
  • In kom boekweitmeel, zelfrijzend bakmeel en zout door elkaar roeren.
  • Al roerend zoveel melk toevoegen dat glad en vrij dik beslag ontstaat, dat nog net van lepel loopt.
  • Rozijnen door beslag scheppen.
  • Beslag in één punt van kussensloop scheppen.
  • Sloop veel hoger dan vulling met elastiek of touw dichtbinden, denk eraan dat volume ongeveer verdubbelt.
  • Zak in kokend water leggen en gerecht in ca. 3 1/2 uur gaar laten worden.
  • Zak regelmatig keren.
  • Als satéprikker er droog uit komt is de Jan gaar.
  • Intussen in pannetje stroop met boter en ca. 1/2 dl water al roerend verwarmen tot mooie saus ontstaat.
  • Zak uit water nemen en even laten uitlekken.
  • Vulling uit
  • zak nemen en op bord leggen, overtollige water wegschenken en Jan in de zak in plakken snijden.
  • Plakken over zes borden verdelen en stroopsaus erover schenken.

Nutrition

Calories: 840kcal | koolhydraten: 154g | Protein: 13g | Vet: 20g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemarineerde kalkoenspiesjes met nectarinecompote

Allerhande 2002
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Gevogelte, Hoofdgerechten, Kalkoen
Porties: 4 personen
calorieën: 290kcal

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eetlepels Zaanse mosterd
  • 2 theelepels honing
  • 4 eetlepels sinaasappelsap
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 500 g kalkoenfilet à la minute 8 lapjes
  • 4 nectarines
  • 1 sjalot
  • ½ zakje verse munt à 15 g
  • versgemalen peper
  • zout

Instructies

  • In kom mosterd, honing, sinaasappelsap en 4 eetlepels olie tot marinade kloppen.
  • Kalkoenfilets in lengte halveren, in kom doen.
  • Helft van marinade door kalkoenfilet scheppen.
  • In koelkast ca. 20 minuten laten marineren.
  • Intussen nectarines schillen en vruchtvlees in blokjes snijden.
  • Sjalot pellen en fijnsnipperen.
  • In koekenpan rest van olie verhitten en sjalot ca. 1 minuut fruiten.
  • Nectarineblokjes en rest van marinade toevoegen,1minuut al omscheppend meebakken.
  • Compote op smaak brengen met zout en peper.
  • Blaadjes van munt erboven fijn knippen.
  • Compote omscheppen en overdoen in schaal.
  • Satéstokjes in bak met koud water weken.
  • Kalkoenfilet uit marinade nemen, laten uitlekken.
  • Vlees aan stokjes rijgen en bestrooien met peper.
  • Kalkoenspiesjes op barbecue of grillpan in ca. 10 minuten rondom bruin en gaar roosteren.

Notities

Serveren met lauwwarme nectarinecompote en witte rijst.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 29g | Vet: 14g

Recept afdrukken
No ratings yet

Japanse kipspiesjes met sesamzaad

Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Japan
Porties: 16
calorieën: 75kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 3 bosuitjes
  • 400 g kipfilet in blokjes
  • 1 dl Japanse sojasaus
  • 1 dl medium dry sherry
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
  • 2 theelepels sinaasappelrasp van schone sinaasappelschil versgeraspt
  • versgemalen zwarte peper
  • 3-4 eetlepels sesamolie

Instructies

  • Satéstokjes ca.
  • 10 minuten in bakje koud water leggen.
  • Van bosui groen verwijderen en witte deel in stukjes van 2 cm snijden.
  • Aan spiesjes afwisselend 3 blokjes kip en 2 stukjes bosui steken.
  • In wijde pan sojasaus, sherry en suiker aan de kook brengen.
  • Suiker al roerend oplossen.
  • In vijzel of kommetje sesamzaadjes, sinaasappelrasp en peper mengen.
  • Grillpan voorverwarmen tot gloeiend heet.
  • Spiesjes bestrijken met olie en in grillpan in ca.
  • 6 minuten rondom bruin en gaar roosteren.
  • Spiesjes in sojasausmengsel dopen en opnieuw 1 minuut roosteren.
  • Dit 2-3 keer herhalen tot spiesjes omhuld zijn met donker laagje.
  • Spiesje op platte schaal leggen en bestrooien met sesamzaadmengsel.
  • Direct serveren.

Notities

Vrolijk: Je kunt de kipspiesjes kleuriger maken met blokjes gele en rode paprika van ca. 2 cm ertussen.

Nutrition

Calories: 75kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 6g | Vet: 4g

Recept afdrukken
No ratings yet

Broodspiesjes met magor en parmaham

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Kaas, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Wereldkeuken
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 8 stuks
calorieën: 135kcal

Ingrediënten

  • 150 g magor-kaas
  • 6 sneetjes bruin casinobrood zonder korst
  • 3 dunne plakken Parmaham
  • 1 zakje verse basilicum 15 g
  • 8 cherrytomaatjes gewassen

Instructies

  • Kaas op kamertemperatuur laten komen.
  • In kommetje kaas tot smeerbaar mengsel roeren.
  • Alle sneetjes brood besmeren met het kaasmengsel.
  • Plakken ham dubbelvouwen en op 3 sneetjes leggen.
  • 8 Blaadjes basilicum apart houden, rest over ham verdelen.
  • Rest van sneetjes brood op andere sneetjes leggen en licht aanduwen.
  • Sandwiches eerst in 4 gelijke vierkantjes snijden en vierkantjes diagonaal doorsnijden.
  • Aan elk satéstokje 3 driehoekjes brood steken en eindigen met blaadje basilicum en tomaatje.

Notities

 

Gebakken spiesjes:

Voor een warm hapje kun je de broodspiesjes ook bakken. Haal de spiesjes eerst een voor een door een beslag van 2 eieren, losgeklopt met 1 ½ dl droge witte wijn en wentel ze door paneermeel. Bak de spiesjes in een koekenpan met een ruime laag hete olie in ca. 2-3 minuten krokant en goudbruin. Garneer ze met een blaadje basilicum en een tomaatje.

Nutrition

Calories: 135kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 8g | Vet: 8g

Recept afdrukken
No ratings yet

Toffeeappels

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: China
Porties: 8 Stuks
calorieën: 385kcal

Ingrediënten

  • 3 stevige friszure appels (bijv. Granny Smith)
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei
  • 175 g suiker
  • 2 el sesamzaad zakje 100 g, geroosterd
  • ijsklontjes

Instructies

  • Verhit de olie in de frituurpan tot 180 C.
  • Schil ondertussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd elke appel in 8 partjes.
  • Doe het bakmeel in een kom met het ei, voeg 125 ml water toe en roer met een garde tot een glad beslag.
  • Doop de partjes appel in het beslag en frituur ze allemaal tegelijk in 2-3 min. goudbruin.
  • Laat de appels uitlekken op keukenpapier.
  • Prik aan elk satÚstokje een appelpartje.
  • Zet een kom met water en ijsklontjes klaar.
  • Laat in een wok de suiker al roerend smelten, let op dat de gesmolten suiker niet verbrandt.
  • Neem de pan van het vuur.
  • Haal de appelpartjes snel een voor een door de gesmolten suiker en dompel ze daarna in een kom met ijswater, zodat de suikerstroop hard wordt.
  • Haal de appelpartjes uit het water, leg ze op een rooster en bestrooi ze met sesamzaad.

Nutrition

Calories: 385kcal | koolhydraten: 63g | Protein: 5g | Vet: 13g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde Auberginespiesjes

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegan
Porties: 4 personen
calorieën: 100kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels pesto uit potje, bijvoorbeeld Grand'ltalia

Instructies

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Laat de satéstokjes ca.
  • 10 minuten weken in ruim koud water.
  • Was en maak ondertussen de aubergine schoon, en snijd deze in blokjes van ongeveer 4 cm.
  • Steek de aubergineblokjes aan de satéstokjes.
  • Bestrijk de auberginespiesjes met olijfolie.
  • Rooster de spiesjes onder de hete grill, ongeveer 10 cm van de warmtebron, gedurende ca.
  • 5 minuten, of tot ze goudbruin en zacht zijn.
  • Bestrijk de gegrilde auberginespiesjes vervolgens met de pesto.

Notities

Wijnadvies:

Deze gegrilde auberginespiesjes met pesto passen goed bij een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio. Hun verfrissende smaken zullen de gegrilde aubergine complementeren.

Nutrition

Calories: 100kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.6mg | Sugar: 3g

Recept afdrukken
No ratings yet

Marsepein Chocoladelollies

Recept categorieën: Dessert, Hapjes
Land van herkomst: Europa
Dieët: Vegetarisch
Porties: 20 personen
calorieën: 110kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 165 g gepelde amandelen
  • 150 g poedersuiker
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • ½-1 cup gepasteuriseerd vloeibaar eigeel doos à 6 cups
  • 200 g pure chocolade of melkchocolade voor een zachtere smaak

Instructies

  • Maal de gepelde amandelen in een keukenmachine tot ze fijn poeder zijn geworden.
  • Voeg de poedersuiker en cacaopoeder toe aan het amandelpoeder en laat de keukenmachine nog even draaien.
  • Voeg druppel voor druppel het eigeel toe aan het mengsel terwijl de keukenmachine draait.
  • Stop met toevoegen wanneer het mengsel aan elkaar begint te plakken.
  • Kneed het mengsel goed door en voeg indien nodig extra poedersuiker toe als het te klef is.
  • Vorm 20 balletjes van het marsepeinmengsel, ter grootte van een flinke knikker.
  • Smelt de pure chocolade au bain-marie in een kleine pan.
  • Steek de satéstokjes in de marsepeinballetjes en doop ze snel in de gesmolten chocolade.
  • Zorg ervoor dat alle kanten bedekt zijn.
  • Plaats de lollies op een wijd glas zodat ze elkaar niet raken en zet het glas minstens een kwartier in de koelkast om de chocolade te laten uitharden.
  • Optioneel: Dip de lollies in kleurige musketballetjes voordat de chocolade uithardt.
  • Verpak de lollies in glimmend pakpapier of doorzichtig cellofaan voor een feestelijke uitstraling.

Notities

  • Als je geen fan bent van pure chocolade, kun je de lollies ook in gesmolten melkchocolade of witte chocolade dippen.
  • Bewaar de lollies maximaal een week in de koelkast in een luchtdichte container om te voorkomen dat ze uitdrogen.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.01mg | Sugar: 8g

Recept afdrukken
No ratings yet

Geurige Lamskebab met Frisse Komkommer-Muntsalade

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Midden Oosten
Porties: 2 personen
calorieën: 350kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 citroen geperst
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • Cayennepeper
  • Kaneel
  • 200 g lamslapjes à la minute
  • 1 komkommer
  • 15 g verse munt
  • 1 theelepel suiker
  • 75 g Griekse yoghurt

Instructies

  • Meng in een kom de olijfolie, de helft van het citroensap, de knoflook, gemalen komijn, een mespuntje cayennepeper en een mespuntje kaneel tot een marinade.
  • Snijd de lamslapjes elk in 3 lange repen en wentel ze door de marinade.
  • Laat de smaken minstens 10 minuten intrekken.
  • Schil de komkommer en snijd hem in dunne plakjes.
  • Houd 18 blaadjes munt apart en snijd de rest fijn.
  • Roer in een schaal de fijngesneden munt, suiker en de rest van het citroensap door de Griekse yoghurt.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Meng de komkommer met de muntdressing.
  • Verhit een grillpan (of koekenpan met antiaanbaklaag) en grill de lamsrepen in 3 minuten tot ze rosé zijn.
  • Rijg de lamsrepen zigzaggend aan satéstokjes, met 3 blaadjes munt ertussen.
  • Serveer de lamskebab op een bord met de komkommer-muntsalade.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Grenache of een Merlot Rosé past goed bij dit gerecht. De fruitige tonen van de wijn complementeren de kruidige smaken van de lamskebab en de frisheid van de komkommer-muntsalade.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 0.6mg | Sugar: 7g