Geurige Lamskebab met Frisse Komkommer-Muntsalade

Geurige Lamskebab met Frisse Komkommer-Muntsalade

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Midden Oosten
Servings: 2 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Grillpan of koekenpan met antiaanbaklaag
  • satéstokjes

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 citroen geperst
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • Cayennepeper
  • Kaneel
  • 200 g lamslapjes à la minute
  • 1 komkommer
  • 15 g verse munt
  • 1 theelepel suiker
  • 75 g Griekse yoghurt

Instructies

  • Meng in een kom de olijfolie, de helft van het citroensap, de knoflook, gemalen komijn, een mespuntje cayennepeper en een mespuntje kaneel tot een marinade.
  • Snijd de lamslapjes elk in 3 lange repen en wentel ze door de marinade.
  • Laat de smaken minstens 10 minuten intrekken.
  • Schil de komkommer en snijd hem in dunne plakjes.
  • Houd 18 blaadjes munt apart en snijd de rest fijn.
  • Roer in een schaal de fijngesneden munt, suiker en de rest van het citroensap door de Griekse yoghurt.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Meng de komkommer met de muntdressing.
  • Verhit een grillpan (of koekenpan met antiaanbaklaag) en grill de lamsrepen in 3 minuten tot ze rosé zijn.
  • Rijg de lamsrepen zigzaggend aan satéstokjes, met 3 blaadjes munt ertussen.
  • Serveer de lamskebab op een bord met de komkommer-muntsalade.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Grenache of een Merlot Rosé past goed bij dit gerecht. De fruitige tonen van de wijn complementeren de kruidige smaken van de lamskebab en de frisheid van de komkommer-muntsalade.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 0.6g | Sugar: 7g

Zalm Avocado Club Sandwich

Zalm Avocado Club Sandwich

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brood, Broodjes, Lunch, Zalm
Servings: 3 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 sneetjes volkoren brood of glutenvrij brood
  • 1 bakje avocadosaus 115 g
  • Verse roomkaas naturel of met mierikswortel naar smaak
  • 150 g gerookte zalm
  • Handvol ijsbergsla
  • ½ komkommer in reepjes gesneden

Instructies

  • Bestrijk 2 sneetjes brood met een dikke laag avocadosaus.
  • Bestrijk 2 andere sneetjes met roomkaas.
  • Beleg de roomkaassneetjes met op maat gesneden zalm.
  • Maal peper over de zalm.
  • Leg een paar blaadjes ijsbergsla op de belegde sneetjes.
  • Stapel de verschillend belegde sneetjes op elkaar.
  • Dek af met een sneetje brood.
  • Snijd de sandwiches schuin doormidden en steek er een satéstokje met reepjes komkommer aan.

Notities

Wijnadvies:

 
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze zalm avocado club sandwich. De citrusachtige tonen en verkwikkende zuurgraad van de wijn vormen een mooie aanvulling op de romige avocadosaus en de zachte smaak van de zalm.

Japanse Kipsaté met Paksoi en Snelkookrijst

Japanse Kipsaté met Paksoi en Snelkookrijst

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Japan
Servings: 2 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Grillpan met antiaanbaklaag
  • satéstokjes

Ingrediënten

  • 150 g witte snelkookrijst
  • 2 theelepels gembersiroop
  • 4 eetlepels lichte sojasaus
  • 3 eetlepels medium dry sherry
  • 200 g kipfilet in blokjes gesneden
  • 1 paksoi
  • ½ eetlepel olie
  • 3 bosuitjes in ringetjes gesneden

Instructies

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Breng ruim water met zout aan de kook.
  • Roer in een steelpan de marinade van gembersiroop, sojasaus en sherry.
  • Meng de blokjes kip door de marinade.
  • Snijd de paksoi bladeren grof en de stengels in brede repen.
  • Was de paksoi.
  • Rijg de gemarineerde kip aan satéstokjes en bestrooi met peper.
  • Bestrijk een (grill)pan met antiaanbaklaag licht met olie en verhit deze.
  • Rooster de spiesjes op hoog vuur in 5 minuten rondom bruin en gaar.
  • Kook ondertussen de paksoirepen in 3-4 minuten beetgaar, voeg het paksoiblad de laatste minuut toe.
  • Verwarm de marinade kort in de magnetron en roer de bosuitjes erdoor.
  • Verdeel de paksoi over borden, leg de saté erop en giet de saus erover.
  • Serveer met de snelkookrijst.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse en lichte witte wijn, zoals een Riesling uit Rheinhessen, past goed bij dit Japanse gerecht.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 62g | Protein: 33g | Vet: 10g | Zout: 3g | Sugar: 6g

Chinese Kipspiesen met Pittige Marinade

Chinese Kipspiesen met Pittige Marinade

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: China
Servings: 2 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • satéstokjes

Ingrediënten

  • 2 kippendijen
  • 1 teentje knoflook
  • 10 cl sojasaus
  • 2 tl kurkuma
  • 2 tl vierkruidenpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 tl rietsuiker
  • 1 tl tomatenpuree
  • Peper naar smaak
  • 1 eetlepel sesamolie

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Pel en snipper de knoflook.
  • Snijd de kip in blokjes.
  • Meng in een kom de knoflook, gemberpoeder, sojasaus, citroensap, kurkuma, vierkruidenpoeder, cayennepeper, tomatenpuree, peper, rietsuiker en sesamolie.
  • Voeg de kipblokjes toe aan de kom en meng goed door elkaar zodat de kip aan alle kanten bedekt is met de marinade.
  • Laat minimaal één uur marineren.
  • Rijg de kipblokjes aan de satéstokjes.
  • Verhit een grillpan of barbecue en bak de spiesen rondom gaar.
  • Bestrijk tussendoor met de overgebleven marinade voor extra smaak.

Notities

Wijnadvies:

Een halfdroge witte wijn zoals een Riesling of een Gewürztraminer past goed bij de pittige en zoete smaken van dit gerecht. De lichte zoetheid van de wijn balanceert de kruiden in de marinade.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Sate Daging van Magere Biefstuk

Sate Daging van Magere Biefstuk

(inclusief marineertijd)3 uur
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Barbecue of elektrische tafelgrill
  • satéstokjes

Ingrediënten

  • 500 gram magere biefstuk in blokjes gesneden
  • 3 tenen knoflook fijngestampt
  • 2 theelepels gemalen koriander ketoembar
  • 1 mespunt gemalen komijn djinten
  • 1 theelepel citroensap
  • 4 theelepels basterdsuiker
  • ½ theelepel laos
  • 1 theelepel zout
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel olie

Instructies

  • Meng in een kom de fijngestampte knoflook, gemalen koriander, gemalen komijn, citroensap, basterdsuiker, laos, zout, ketjap manis en olie tot een marinade.
  • Leg de blokjes biefstuk in de marinade en zorg ervoor dat alle stukjes goed bedekt zijn.
  • Dek af en laat minimaal 3 uur marineren in de koelkast.
  • Rijg het gemarineerde vlees aan satéstokjes.
  • Verwarm een barbecue of elektrische tafelgrill voor op middelhoog vuur.
  • Grill de satéstokjes ongeveer 3-4 minuten aan elke kant, of tot het vlees mooi bruin en gaar is.
  • Serveer de Sate Daging direct, bijvoorbeeld met wat witte rijst en een frisse komkommersalade.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een gekoelde rosé past goed bij de pittige en kruidige smaken van de Sate Daging.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Saté Babi Spesial met Pinda-Kokossaus

Saté Babi Spesial met Pinda-Kokossaus

saté van varkenshaas
(inclusief marineertijd)2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Lactosevrij
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Grill (of barbecue)
  • satéstokjes

Ingrediënten

  • 400 gram varkenshaas in blokjes gesneden
  • ½ dl ketjap manis
  • ½ dl droge rijstwijn of droge sherry
  • ½ dl olie
  • 1 eetlepel honing
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 theelepel gemberpoeder djahé
  • 1 theelepel gemalen koriander ketoembar
  • 1 teen knoflook geperst
  • 6 eetlepels pindakaas
  • 2 middelgrote bananen niet te rijp
  • 16 plakjes ontbijtspek
  • 3 theelepels sambal manis
  • 5 eetlepels geraspte kokos
  • Sap van 1 citroen

Instructies

  • Week de satéstokjes in ruim koud water om te voorkomen dat ze verbranden tijdens het grillen.
  • Maak een marinade door de ketjap, rijstwijn (of sherry), olie, honing, mosterd, gemberpoeder, gemalen koriander en geperste knoflook in een kom te mengen.
  • Roer goed door elkaar.
  • Snijd de varkenshaas in gelijke stukken en meng deze door de marinade.
  • Dek af en laat minimaal 2 uur (of langer) marineren in de koelkast.
  • Af en toe omscheppen.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Terwijl de grill opwarmt, breng je in een steelpan 2 dl water aan de kook.
  • Voeg de pindakaas toe en blijf roeren tot het is opgelost.
  • Laat zachtjes sudderen terwijl je blijft roeren.
  • Haal de gemarineerde varkenshaas uit de marinade en dep ze droog.
  • Bewaar de marinade.
  • Snijd de bananen in stukjes en wikkel elk stukje stevig in een plakje ontbijtspek.
  • Rijg om en om aan de satéstokjes: 2 stukjes gemarineerde varkenshaas en 2 bananenspekrolletjes.
  • Gril de spiesjes ongeveer 10 minuten onder de grill op een afstand van 9 cm van de warmtebron.
  • Keer ze regelmatig tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Plaats een lekbak onder de grill om druppels op te vangen.
  • Roer ondertussen de sambal manis, 3 eetlepels geraspte kokos en de achtergehouden marinade door de pindasaus.
  • Breng al roerende weer zachtjes aan de kook.
  • Breng de saus op smaak met citroensap.
  • Verdeel de Saté Babi Spesial over borden en schep op elk bord 2 eetlepels pinda-kokossaus naast de spiesjes.
  • Strooi de rest van de geraspte kokos over de saus.
  • Serveer de rest van de saus in een aparte kom erbij.

Notities

Wijnadvies:

Een licht gekoelde Riesling of een frisse rosé past goed bij de pittige smaken van de sambal en de romige pindasaus.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 32g | Vet: 38g | Zout: 1.2g | Sugar: 9g

Indonesische Kipsaté van Gehakt

Indonesische Kipsaté van Gehakt

Saté Ajam Toesoek
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • barbecue of grill
  • satéstokjes
  • Vijzel of keukenmachine

Ingrediënten

  • 500 gram kippengehakt
  • 1 ui fijngehakt
  • 4 tenen knoflook fijngehakt
  • 1 eierdooier
  • 2 dl santen kokosmelk, van ⅛ blok
  • 1 stukje citroenschil geraspt
  • Kruiden:
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 1 eetlepel ketoembar gemalen korianderzaad
  • ½ eetlepel djinten gemalen komijnzaad
  • ½ eetlepel suiker
  • ½ theelepel laos galangal
  • ½ theelepel kentjoer geelwortelpoeder
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel zout

Instructies

  • Meng in een mengkom het kippengehakt met de fijngehakte ui, knoflook, geraspte citroenschil en alle kruiden (sambal oelek, ketoembar, djinten, suiker, laos, kentjoer, peper, en zout).
  • Voeg de eierdooier toe aan het gehaktmengsel en meng goed door.
  • Draai het gehaktmengsel tot kleine balletjes en rijg ze aan satéstokjes.
  • Verhit de barbecue of grill op middelhoog vuur.
  • Rooster de gehaktballetjes aan de stokjes en besprenkel ze af en toe met santen om ze sappig te houden, totdat ze gaar en mooi bruin zijn, ongeveer 10-12 minuten.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Riesling of een Chenin Blanc past goed bij de kruidige en sappige smaken van de Indonesische Kipsaté van Gehakt.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g

Saté Ajam Toesoek van Gemarineerde Kipfilet

Saté Ajam Toesoek van Gemarineerde Kipfilet

(inclusief marineren)1 uur 15 minuten
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grill (of barbecue)
  • satéstokjes

Ingrediënten

  • 500 gram kipfilet in blokjes
  • 3 eetlepels ketjap manis zoete sojasaus
  • 3 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel peper

Instructies

  • Meng in een kom de ketjap manis met het citroensap, olie, peper en zout.
  • Voeg de kipblokjes toe aan de kom en schep goed om zodat alle stukjes kip bedekt zijn met de marinade.
  • Laat de kip minstens 1 uur marineren op een koele plaats of in de koelkast.
  • Rijg de gemarineerde kipblokjes aan satéstokjes.
  • Verhit de grill of barbecue op middelhoog vuur.
  • Rooster de saté onder regelmatig omkeren en bestrijken met de overgebleven marinade totdat de kip gaar en mooi bruin is, ongeveer 8-10 minuten.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past goed bij de zoete en zoute smaken van de Saté Ajam Toesoek.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 30g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Saté Ajam Betawi van Kippengehakt

Saté Ajam Betawi van Kippengehakt

saté van kippengehakt uit Batavia
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • barbecue of grill
  • satéstokjes
  • Vijzel of keukenmachine
  • Kleine sauspan

Ingrediënten

  • 500 gram kippengehakt

Voor de kruidenmarinade:

  • 2 rode uien fijngesneden
  • 3 tenen knoflook fijngehakt
  • 2 kemirinoten candlenuts
  • 1 eetlepel trassiwater opgeloste garnalenpasta
  • 4 blaadjes djeroek poeroet limoenblaadjes, fijngehakt
  • 2 eetlepels Javaanse suiker gula Jawa
  • theelepel zout
  • 1 eetlepel asemwater opgeloste tamarinde

Voor de saus:

  • ½ theelepel koenjit kurkuma
  • 3 kemirinoten candlenuts, fijngemaakt
  • 2 dl dikke santen kokosmelk
  • Olie om te besprenkelen

Kruiden:

  • 2 theelepels peper
  • 1 eetlepel djinten gemalen komijnzaad
  • 2 eetlepels ketoembar gemalen korianderzaad
  • 3 eetlepels geraspte kokos

Instructies

  • Maal in een vijzel of keukenmachine de kemirinoten fijn samen met peper, djinten en ketoembar tot een kruidenpasta.
  • Verhit een beetje olie in een pan en fruit hierin de fijngesneden rode uien en knoflook.
  • Voeg de kruidenpasta toe en roerbak tot geurig.
  • Voeg djeroek poeroet, Javaanse suiker en zout toe aan het kruidenmengsel en meng dit vervolgens door het kippengehakt.
  • Voeg asemwater en trassiwater toe aan het gehaktmengsel en kneed goed door.
  • Maak kleine balletjes van het gekruide kippengehakt en rijg ze aan satéstokjes.
  • Verhit de barbecue of grillpan op middelhoog vuur en rooster de saté totdat ze gaar en mooi bruin zijn, regelmatig omdraaien en besprenkelen met olie om uitdroging te voorkomen.
  • Voor de saus, meng in een kleine sauspan de fijngemaakte kemirinoten met koenjit en dikke santen.
  • Verhit dit op laag vuur tot de saus begint te sudderen.
  • Serveer de Saté Ajam Betawi met de warme saus er overheen gegoten.

Notities

Wijnadvies:

Probeer een licht gekoelde witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc om te combineren met de rijke en kruidige smaken van de Saté Ajam Betawi.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 26g | Vet: 28g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Indonesische Kokossaté Lemboet

Indonesische Kokossaté Lemboet

saté van kokos
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • satéstokjes

Ingrediënten

  • 75 gram geraspte kokos
  • 5 kemirinoten
  • 2 uien fijngesneden
  • 4 tenen knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel trassi garnalenpasta
  • Zout
  • Olie
  • Kruiden:
  • 2 eetlepels sambal oelek
  • 2 eetlepels ketoembar gemalen koriander
  • 1 eetlepel djinten gemalen komijn
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel kentjoer
  • ½ theelepel laos
  • 1 eetlepel djahé gemalen gember
  • ½ eetlepel serehpoeder gemalen citroengras
  • 5 blaadjes djeroek poeroet limoenblaadjes

Instructies

  • Verhit wat olie in een pan en fruit 1 ui, 2 fijngesneden tenen knoflook en 1 eetlepel sambal tot ze zacht zijn.
  • Meng de geraspte kokos, gemalen kemirinoten, 1 ui, 2 tenen knoflook en de overige kruiden in een kom.
  • Voeg de gefruite kruiden toe aan het kokos-kruidenmengsel en breng op smaak met zout.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Draai kleine balletjes van het mengsel en rijg ze op satéstokjes.
  • Rooster de saté Lemboet op de grill of barbecue tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Serveer de saté Lemboet warm en geniet van de heerlijke smaken van dit Indonesische gerecht!

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 4g | Vet: 14g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g