Romige Paddenstoelentaartjes met Peterseliesaus

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Suikervrij
Porties: 4 personen
calorieën: 600kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries
  • 300 g gemengde paddenstoelen zoals oesterzwammen en shii-takes
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 7 eierdooiers
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels bloem
  • 250 ml slagroom
  • 30 g verse peterselie
  • 190 ml gevogeltefond
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Laat de plakjes roomboterbladerdeeg ontdooien op een werkvlak.
  • Borstel de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes.
  • Pel en snipper de sjalot en knoflook fijn.
  • Vet de taartvormpjes lichtjes in met olie.
  • Leg de plakjes deeg in de vormpjes en zorg dat het deeg ruim over de rand hangt.
  • Prik met een vork enkele gaatjes in de bodem van het deeg en bestrijk het met losgeklopte eierdooier.
  • Verhit 3 eetlepels olie in een koekenpan en fruit hierin de sjalot met 1 teentje knoflook gedurende 30 seconden.
  • Voeg de paddenstoelen toe en bak ze op hoog vuur mee.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Laat de paddenstoelen uitlekken in een zeef en vang het vocht op.
  • Klop de rest van de eierdooiers los met het paddenstoelenvocht.
  • Klop de bloem in 125 ml slagroom en roer dit door het eierdooiermengsel.
  • Verdeel de paddenstoelen over de taartvormpjes en schenk het roommengsel erover.
  • Bak de taartjes in het midden van de oven gedurende 20 minuten gaar.
  • Pluk de steeltjes van de peterselie en hak ze grof.
  • Blancheer de peterselieblaadjes kort in kokend water en spoel ze af met koud water.
  • Laat goed uitlekken.
  • Bak de gehakte peterselie steeltjes met de rest van de knoflook in 1 eetlepel olie gedurende 1 minuut.
  • Voeg de gevogeltefond toe en laat het geheel op hoog vuur tot een derde inkoken.
  • Roer de rest van de slagroom erdoor en laat de saus nog 3 minuten inkoken.
  • Dep de peterselieblaadjes droog, hak ze fijn en roer ze door de roomsaus.
  • Haal de taartjes voorzichtig uit de vormpjes en laat ze 1 minuut op een rooster uitdampen.
  • Leg de taartjes op borden, schenk de peterseliesaus eromheen en bestrooi met de achtergehouden peterselie.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc vormt een goede combinatie met dit gerecht.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 10g | Vet: 45g | Sugar: 5g

Mini quichepuntjes met garnalen

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Vis, Zeevruchten
Porties: 4
calorieën: 125kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram Hollandse garnalen
  • roomboterbladerdeeg
  • 1 ei
  • Crème fraîche
  • 50 g geraspte belegen kaas
  • 2 eetlepel(s) fijngehakte basilicum
  • Zout
  • peper

Instructies

  • Bekleed 4 taartvormpjes (10 cm) met roomboterbladerdeeg.
  • Klop 1 ei los met 3 eetlepels crème fraîche, 50 g geraspte belegen kaas, zout, peper, 2 eetlepels fijngehakte basilicum (vers of diepvries van Darégal) en 100 g Hollandse garnalen en schep dit in de vormpjes.
  • Bak de taartjes in een voorverwarmde oven van 200°C in ca. 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat ze afkoelen tot lauwwarm en snijd ze in puntjes.

Notities

Wijntip:

Een fruitige, zachte Pinot Blanc d'Alsace is dé ideale 'borrelwijn'. Hij drinkt makkelijk en past bij de diverse (vis)hapjes.

Nutrition

Calories: 125kcal

Aardappel-Pizza's met Ham en Olijven

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Pizza, Varkensvlees
Porties: 4 personen
calorieën: 550kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 800 gram kruimige aardappels
  • 500 gram tomaten
  • 6 eieren
  • 100 ml melk
  • 2 eetlepels pizzakruiden
  • 115 gram olijven uit een potje
  • 200 gram hamreepjes
  • 150 gram geraspte kaas

Instructies

  • Schil de aardappels, kook ze gedurende 10 minuten, haal ze uit de pan en laat ze iets afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Was de tomaten en halveer ze.
  • Snijd de aardappels in plakjes.
  • Klop in een ruime kom eieren met melk, pizzakruiden, zout en peper los.
  • Schep de aardappelschijfjes door het eimengsel.
  • Verdeel het aardappel-eimengsel over taartvormen.
  • Verdeel ham, tomaten en olijven over de aardappelschijfjes en bestrooi met kaas.
  • Bak de aardappelpizza's in 25 minuten gaar en goudbruin.
  • Geniet van deze smakelijke aardappel-pizza's met ham en olijven!

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, past goed bij de hartige smaken van de aardappelpizza's.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2.5mg | Sugar: 5g