Romige Paddenstoelentaartjes met Peterseliesaus
Porties: 4 personen
calorieën: 600kcal
Ingrediënten
- 4 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries
- 300 g gemengde paddenstoelen zoals oesterzwammen en shii-takes
- 1 sjalot
- 2 teentjes knoflook
- 7 eierdooiers
- 4 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels bloem
- 250 ml slagroom
- 30 g verse peterselie
- 190 ml gevogeltefond
- Zout en peper naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Laat de plakjes roomboterbladerdeeg ontdooien op een werkvlak.
- Borstel de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes.
- Pel en snipper de sjalot en knoflook fijn.
- Vet de taartvormpjes lichtjes in met olie.
- Leg de plakjes deeg in de vormpjes en zorg dat het deeg ruim over de rand hangt.
- Prik met een vork enkele gaatjes in de bodem van het deeg en bestrijk het met losgeklopte eierdooier.
- Verhit 3 eetlepels olie in een koekenpan en fruit hierin de sjalot met 1 teentje knoflook gedurende 30 seconden.
- Voeg de paddenstoelen toe en bak ze op hoog vuur mee.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Laat de paddenstoelen uitlekken in een zeef en vang het vocht op.
- Klop de rest van de eierdooiers los met het paddenstoelenvocht.
- Klop de bloem in 125 ml slagroom en roer dit door het eierdooiermengsel.
- Verdeel de paddenstoelen over de taartvormpjes en schenk het roommengsel erover.
- Bak de taartjes in het midden van de oven gedurende 20 minuten gaar.
- Pluk de steeltjes van de peterselie en hak ze grof.
- Blancheer de peterselieblaadjes kort in kokend water en spoel ze af met koud water.
- Laat goed uitlekken.
- Bak de gehakte peterselie steeltjes met de rest van de knoflook in 1 eetlepel olie gedurende 1 minuut.
- Voeg de gevogeltefond toe en laat het geheel op hoog vuur tot een derde inkoken.
- Roer de rest van de slagroom erdoor en laat de saus nog 3 minuten inkoken.
- Dep de peterselieblaadjes droog, hak ze fijn en roer ze door de roomsaus.
- Haal de taartjes voorzichtig uit de vormpjes en laat ze 1 minuut op een rooster uitdampen.
- Leg de taartjes op borden, schenk de peterseliesaus eromheen en bestrooi met de achtergehouden peterselie.
Notities
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc vormt een goede combinatie met dit gerecht.Nutrition
Calories: 600kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 10g | Vet: 45g | Sugar: 5g