Recept afdrukken
No ratings yet

Peachy Bootea Iced Tea

Bereidingstijd6 minuten
Totale tijd10 minuten
Recept categorieën: Dranken, Koude Dranken
Land van herkomst: America
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
Auteur: Rosalie de K

Ingrediënten

  • 4 eetlepel(s) Peachy Bootea perzikthee
  • 3 rijpe perziken
  • 1 liter water

Optioneel:

  • suiker of zoetstof

Instructies

  • Schil of was 2 perziken en snijd deze in plakjes of blokjes.
  • Vul een afsluitbare kan met koud water.
  • Voeg de (Peachy Bootea) perzikthee en de perzikken toe aan het water.
  • Laat deze blend 6 tot 12 uur trekken in de koelkast.
  • Groene of witte thee is na 6 tot 8 uur klaar om te serveren, zwarte, oolong en pu-erh thee hebben 10 tot 12 uur nodig.
  • Gebruikt u Peachy Bootea (witte thee) is de ijsthee na 8 uur zeker klaar.
  • Om te testen of de thee voldoende op smaak is kunt u na een aantal uur even proeven.
  • Blijkt de ijsthee niet zoet genoeg te zijn is het altijd mogelijk om naar smaak nog wat suiker of zoetstof toe te voegen.
  • Schenk de ijsthee door een theezeef om de theeblaadjes uit het water te verwijderen.
  • Bewaar de stukjes perzik voor het opdienen van de ijsthee.
  • Serveer in ieder geval met ijsblokjes en perzikschijfjes.

Notities

Serveertips
- Serveer met veel ijs.
- Serveer met stukjes perzik.
- Liever een ijsthee met prik? Maak de koude gebrouwen thee met bruiswater.
- Voeg eventueel wat schijfjes citroen, frambozen en/of muntblaadjes toe.
- Gebruik een glas waarbij alle ingrediënten goed zichtbaar zijn.
Geniet van deze heerlijke, verkoelende perzik ijsthee!
Bekijk het recept ook hier

Matar Ki Daal
Recept afdrukken
No ratings yet

Matar Ki Daal

Indiase Gele Spliterwten soep / Ik ben gek op de Indiase keuken. De combinaties van specerijen, peulen en andere ingrediënten. Zo complex en vol met smaken. Ik had bij de Toko een pak Gele Spliterwten gezien en er kwamen meteen allerlei heerlijke Indiase smaken in mijn hoofd. Zonder een vast recept op te gaan zoeken ben ik zelf aan de slag gegaan met specerijen die in mijn optiek goed bij elkaar zouden passen. Het resultaat was een overheerlijke soep met intense smaken en zo lekker vullend dat het gewoon als volledige maaltijd gegeten kan worden. Er gaan ook nog eens lekkere gekruide soepballetjes in van Kippengehakt. Uiteraard in combinatie met een zelfgemaakte Naan. Deze had ik voor deze keer van Speltmeel gemaakt, gewoon omdat dat gezonder is dan gewone bloem. De naam van de soep is ontstaan doordat ik heb opgezocht wat gele spliterwten in het Indiaas is
Recept categorieën: Slowcooker, Soep
Land van herkomst: India
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Ingrediënten voor de soep:

  • 1 EL Ghee = geklaarde roomboter
  • 500 gram Gele Spliterwten
  • 1750 ml Bouillon Kip of Groenten 3 blokjes, of verse natuurlijk
  • 3 stengels Bleekselderij
  • 1 Venkel bol
  • 1 Winterpeen
  • 1 TL Zeezout

Specerijen: Rooster alle specerijen kort in een droge koekenpan tot de geuren vrijkomen.

  • 3 Steranijs
  • 12 Kardemomzaden heel
  • 1 TL Szechuan hele peper korrels
  • 1 TL Chiliflakes
  • TL Zwarte Komijn - ook wel Nigellazaad genoemd verkrijgbaar bij elke Toko.
  • 1 TL Ajowan zaad dit is online te verkrijgen bij Pit&Pit

Soepballetjes:

  • 300 gram Kippengehakt
  • Fijn vijzelen:
  • 1 EL Nigella zaad
  • 1 TL Ajowan
  • 1 TL Zeezout
  • 1 TL Chiliflakes

Instructies

  • Alle kruiden door het gehakt mengen en kleine soepballetjes van draaien.
  • Minimaal een uur in de koelkast laten opstijven.
  • Smeer de bodem van de pot in met de Ghee.
  • Doe de spliterwten in de pot.
  • Voor spliterwten is het niet nodig deze een dag te weken, ook is het niet nodig om ze eventjes te koken om het gif eruit te koken wat bijvoorbeeld wel in kikkererwten of bruine bonen zit.
  • Bij spliterwten is het vliesje waar deze stof in zit al verwijderd.
  • Doe de geroosterde specerijen op de erwten en doe vervolgens de bouillon erbij in de pot.
  • Dan gaat de gesneden Venkel, Selderij en zout erbij.
  • Zet de slow cooker op stand LOW voor minimaal 8 tot 10 uur.
  • De laatste 4 uur doe je de gesneden wortel en soepballetjes bij.
  • Roer het meteen even goed door.
  • Probeer zoveel mogelijk de Steranijs en Kardemompeulen eruit te vissen, deze zijn echt niet lekker als je daar per ongeluk op kauwt.
  • Je kunt ze ook in een grote theezeef in de soep mee laten trekken.
  • Laat de soep echt minimaal 8 uur op staan, maar langer is (net als met snert) echt lekkerder.
  • Ik heb het bijvoorbeeld 's avonds aan gezet, dat heeft de hele nacht aan gestaan. 's Ochtends heb ik de balletjes en wortel erbij gedaan en ben naar mijn werk gegaan.
  • Na mijn werk, 7 uur later, heb ik pas de soep gegeten.
  • En de volgende dag, als het een nacht heeft ingedikt, is het zo mogelijk nóg lekkerder!