Thaise Groene Curry met Varkenshaas en Voorjaarsgroenten
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 eetlepels Thaise groene currypasta
- 3 eetlepels olie
- 2 varkenshaasjes in dunne plakjes
- 1 schaaltje minimaïskolfjes 125 g
- 1 rode ui in dunne partjes
- 200 g peultjes schoongemaakt
- 200 ml kokosmelk
- ½ zakje stoneleeks à 8 stuks
Verdun de currypasta in een kom met 1 eetlepel olie.
Meng de varkenshaasplakjes door de curry.
Halveer de maïskolfjes in de lengte en snijd de helften nogmaals door.
Verhit de rest van de olie in een wok en roerbak de plakjes varkenshaas op hoog vuur gedurende 4-5 minuten.
Voeg de ui, maïs en peultjes toe en bak nog 2 minuten al omscheppend.
Schenk de kokosmelk in de wok en laat de curry 10 minuten zachtjes sudderen.
Snijd de stoneleeks schuin in stukjes en strooi over de curry.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze Thaise groene curry. De wijn vormt een verfrissende tegenhanger voor de pittige smaken van de curry en versterkt de smaken van de voorjaarsgroenten.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 19
Romige Bruine Bonensoep
Serveer deze romige bruine bonensoep en geniet van de hartige smaak van de bonen met de toegevoegde textuur en smaak van de spekblokjes en rookworst!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 1 pot bruine bonen uit blik of pot uitgelekt
- Vleesbouillon
- Boerensoepgroenten
- Spekblokjes
- Rookworst in blokjes
Pureer de bruine bonen met behulp van een staafmixer of keukenmachine.
Verdun de gepureerde bruine bonen in een pan met vleesbouillon tot een stevige soep.
Bak de spekblokjes uit in een wok.
Voeg de boerensoepgroenten en blokjes rookworst toe aan de wok en bak deze even mee.
Schep het mengsel van spekblokjes, groenten en rookworst door de soep en verwarm het geheel nog even goed door.
Wijnadvies:
Deze romige bruine bonensoep gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Merlot. De fruitige tonen van de wijn zullen de aardse smaken van de bonen aanvullen en de hartige elementen van het gerecht in balans brengen.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 8g | Zout: 2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 19
Smakelijke Broccolischotel met Shoarmareepjes
Bereidingstijd23 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g broccoli
- 1 winterpeen ca. 200 g
- 1 rode ui
- 3 eetlepels olie
- 1 teentje knoflook uitgeperst
- 1 schaal shoarmareepjes ca. 300 g
- 2 eetlepels Japanse sojasaus of 1 eetlepel ketjap manis
Verdeel de broccoli in zeer kleine roosjes en snijd de stronk indien nodig in stukjes.
Schil de winterpeen dun en snijd in lange plakken, vervolgens in reepjes.
Pel de rode ui, halveer en snijd in flinterdunne boogjes.
Verhit de olie in een grote wok.
Roerbak de ui, wortel en plakjes broccoli op hoog vuur gedurende 2 minuten.
Voeg de knoflook en shoarmareepjes toe en bak nog 2 minuten mee.
Voeg de broccoliroosjes toe en bak nog 1-2 minuten mee.
Voeg de sojasaus en 3 eetlepels water toe.
Bak het gerecht op hoog vuur nog 1-2 minuten al omscheppend.
Breng op smaak met peper.
Wijnadvies:
Deze broccolischotel met shoarmareepjes vraagt om een lichte rode wijn, zoals een Merlot of een Pinot Noir. Hun fruitige en soepele karakter vormt een mooie aanvulling op de kruidige en hartige smaken van het gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 20g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 19
Kruidige Notenrijst met Paksoi
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 580kcal
Author: Cor Kevenaar
- 250 g pandanrijst
- 150 g gemengde noten ongezouten
- 75 g gewelde abrikozen
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 1 rode paprika in blokjes gesneden
- 2 struikjes paksoi in reepjes gesneden
- 3 el zonnebloemolie
- 125 g verse roomkaas met kruiden
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
Hak de noten grof en snijd de abrikozen in stukjes.
Verhit de olie in een wok.
Bak de knoflook en paprika ongeveer 2 minuten.
Voeg de paksoi toe en roerbak ongeveer 4 minuten.
Voeg de roomkaas toe en laat smelten.
Meng de noten en abrikozen door de gekookte rijst.
Serveer de kruidige paksoi met de notenrijst.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij dit gerecht. De rijke smaak van de wijn zal de romige textuur van de roomkaas benadrukken en de frisse tonen zullen mooi samengaan met de knapperige paksoi.
Calories: 580kcal | koolhydraten: 68g | Protein: 13g | Vet: 29g | Zout: 1.5g | Sugar: 21g
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 19
Pittige Bami met Roergebakken Bloemkool
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 760kcal
Author: Cor Klaar
- 4 el olie
- 500 g bami/nasivlees of kipstukjes
- 1 el sambal
- 2 el bloem
- 1 bloemkool
- 400 g mie
- ½ zakje verse selderij ca. 25 g, fijngesneden
- 1 el pikante paprikapoeder
- Zout en peper naar smaak
Verhit de helft van de olie in een braadpan en bak het vlees rondom bruin.
Roer de sambal erdoor en strooi de bloem erover.
Meng goed en voeg 200 ml warm water toe.
Laat het vlees op laag vuur afgedekt ca.
40 minuten sudderen.
Maak de bloemkool schoon en verdeel deze in kleine roosjes.
Kook de bloemkoolroosjes in 10 minuten beetgaar, laat uitlekken in een vergiet en dep droog.
Bereid de mie volgens de gebruiksaanwijzing.
Verhit de rest van de olie in een wok en roerbak de bloemkoolroosjes hierin gedurende 5 minuten.
Voeg de fijngesneden selderij toe en breng de bloemkool op smaak met zout, peper en paprikapoeder.
Verdeel de mie over de borden en schep het stoofvlees met saus en de roergebakken bloemkool ernaast.
Wijnadvies:
Een lichtzoete Riesling of een frisse Pinot Grigio past goed bij dit gerecht. De fruitige tonen van de wijn zullen de pittigheid van de sambal verzachten en de knapperige textuur van de bloemkool benadrukken.
Calories: 760kcal | koolhydraten: 72g | Protein: 30g | Vet: 36g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 19
Pittige Mie Wokschotel met Paksoi en Tofu
Bereidingstijd19 minuten min
Servings: 4
Calories: 460kcal
Author: Cor Kevenaar
- 250 g Chinese eiermie
- 1 struik paksoi
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 4 el zonnebloemolie
- 180 g pittig gekruide tofu roerbak
- 50 ml zoete ketjap manis
- 4 el seroendeng geroosterde kokos met pinda's
Kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing, giet af en laat uitlekken.
Maak de paksoi schoon en snijd deze in repen.
Snijd de paprika schoon en snijd deze in stukjes.
Pel de ui en snijd deze in halve ringen.
Verhit de olie in een wok.
Roerbak de ui en tofu gedurende 2 minuten.
Voeg de paprika en paksoi toe aan de tofu en roerbak gedurende 3 minuten mee.
Verwarm de ketjap 1 minuut mee.
Schep de gekookte mie door het groentemengsel en roerbak nog 1 minuut.
Verdeel de mie over vier borden en bestrooi met seroendeng.
Serveer met Thaise chilisaus.
Wijnadvies:
Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Grüner Veltliner uit Oostenrijk past goed bij dit gerecht. De verfrissende tonen van de wijn zullen de pittigheid van de tofu en de smaken van de groenten mooi aanvullen.
Calories: 460kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 14g | Vet: 23g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 19
Indonesische Ayam Gomeh
Kip in Kruidige Kokossaus
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 cm verse gemberwortel
- 2 rode pepers
- ½ theelepel trassi oedang garnalenpasta
- 25 g macadamianoten of kemirienoten
- 1 eetlepel geelwortel kurkuma
- 1 eetlepel gedroogde laos
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- ¼ stengel citroengras sereh
- 600 g kipfilet
- 2 tomaten
- ½ kippenbouillonblokje
- 1 theelepel gemalen ketoembar koriander
- 1 theelepel suiker
- 50 g kokoscrème santen
Pel de ui en knoflook, schil de gemberwortel.
Snijd de ui, rode pepers, knoflook en gemberwortel in grove stukken.
Maal in een keukenmachine of vijzel de ui, gemberwortel, rode pepers, trassi en noten grof tot een pasta.
Voeg kurkuma en gedroogde laos toe en maal alles tot een smeuïge pasta.
Verhit de zonnebloemolie in een wok.
Bak hierin de pasta en knoflookplakjes 2 minuten onder voortdurend roeren.
Snijd het citroengras in grove stukken en voeg toe aan de saus.
Laat de saus 10-15 minuten onafgedekt sudderen.
Snijd de kipfilet in grove blokken en voeg ze toe aan de saus.
Laat de kipfilet in 8-10 minuten gaar worden.
Snijd de tomaten in grove stukken.
Breng de saus op smaak met verkruimeld bouillonblokje, gemalen ketoembar, suiker en peper.
Roer de tomaat en kokoscrème door de pasta tot de kokoscrème is gesmolten.
Verdeel de kipfilet met saus over de borden.
Wijnadvies:
Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Riesling past goed bij dit gerecht. De zoetheid van de wijn contrasteert mooi met de kruidige en romige smaken van de Ayam Gomeh.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 19
Ravioli met Spinazie, Geitenkaas en Ricotta
Ravioli. Heerlijke zachte gevulde kussentjes van pastadeeg met - dit keer - een vegetarische vulling van Spinazi, Ricotta en Geitenkaas. Ravioli hoeft niet echt in een saus te zwemmen. Het kan natuurlijk wel maar vaak overheerst dan de saus in plaats van de smaakmakende vulling. Daar heb je niet al die moeite voor gedaan. Deze ravioli wordt na het koken door wat gesmolten roomboter met Salie geschept. Meer niet. Het beste meel dat je kunt gebruiken is pastameel. Tegenwoordig redelijk goed verkrijgbaar in Nederland, maar ik kijk vaak een vriendin, of mijn zus heel lief aan wanneer die weer een keer naar Italie gaan. De gereedschappen die je nodig hebt zijn een pastamachine en Ravioli uitstekers, of zoals ik, een Ravioli plank voor meerdere Ravioli tegelijk.Lees meer: https://www.mijnzuskooktvandaag.nl/products/ravioli-met-spinazie-geitenkaas-en-ricotta/
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
huishoudfolie
pastamachine
Ravioli steker
- 330 gram Pasta meel
- 3 Eieren
- 3 Theelepels Volle melk
- 1 flinke Theelepel zout
Vulling:
- 400 gram Spinazie gewassen
- 3 teentjes Knoflook fijngehakt
- 125 gram Geitenkaas
- 1 bakje Galbani Ricotta
- Peper en Zout
- Scheutje olijfolie
Garnering:
- Handjevol Pijnboompitjes
- driekwart pakje Roomboter
- 3 Blaadjes Salie
De pasta maken:
In een keukenmachine met het kneedmes meng je alle ingrediënten totdat ze bolletjes gaan vormen, of 1 grote bol.
Daarna kneed je het op je werkblad met de hand tot een heerlijke zachte bol deeg.
Verpak in huishoudfolie en laat rusten in de koelkast.
De vulling maken:
In een wok doe je een scheutje olijfolie.
Dan roerbak je beetje bij beetje de spinazie.
Voeg op het eind de knoflook toe.
Je zult waarschijnlijk een hoop vocht onderin de wok krijgen.
Daarom moet je eerst de spinazie grondig afgieten, druk er met de bolle kant van een lepel zoveel mogelijk vocht uit.
Leg de spinazie even op een snijplank en snijd het met een groot mes nog wat fijner.
Doe het in een kom en meng de beide kazen erdoor.
Maak op smaak met peper en zout.
Zet in de koelkast om af te koelen en wat op te stijven.
Rol de pasta met je pastamachine tot platte vellen.
Niet al te dun, bij mij is stand 6 voldoende.
Dan is het afhankelijk van het gereedschap dat je gebruikt maar het komt erop neer dat je het deeg vult met het mengsel.
Probeer zo min mogelijk lucht in de kussentjes te krijgen.
Met een Ravioli steker of gekartelde roller:
Verdeel theelepels vulling over de onderste laag pasta.
Leg de bovenste laag voorzichtig eroverheen en probeer lucht tussen de vulling en de pasta zoveel mogelijk te vermijden.
Druk de bovenste laag stevig om de vulling heen en steek - of snijd - deze uit met de Ravioli steker.
Met een mal:
Zorg ervoor dat er voldoende bloem op de mal zit anders blijven ze plakken aan de mal.
Leg het onderste vel op de mal en druk deze licht aan op de randen.
Druk met je vingers of met de bijgeleverde drukvorm het deeg in de vormpjes naar beneden om een kuiltje te maken.
Vul de kuiltjes met vulling.
Leg de bovenste laag pasta eroverheen en met het bijgeleverde deegrollertje rol je over de bovenste laag en verwijder je het overtollige deeg.
Dit gebruik je weer voor de volgende laag.
Herhaal dit tot al je deeg op is, of je vulling.
Overgebleven deeg kan je prima invriezen trouwens.
Breng een ruime pan water met veel zout aan de kook en kook de Ravioli in zo'n 6 a 9 minuten gaar afhankelijk van de 'bite' die je wilt.
Terwijl de pasta aan het koken is verhit je een grote koekenpan of wok en bak je eerst de Pijnboompitten bruin, doe die in een kommetje.
In dezelfde pan doe je nu de Salie, bak die eventjes droog in de pan, dan smelt je op een laag pitje de boter.
Giet de ravioli af en doe deze bij de Salieboter.
Schep het op een bord, strooi kaas en pijnboompitjes eroverheen.
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 19
Roti Wraps met Katjang Pedis saus
Toch wel één van mijn favoriete gerechten is Roti. Zalig met kouseband, masala, drumsticks en aardappel. En natuurlijk zelf gemaakte Roti vellen. Maar...daar heb je gewoon niet altijd tijd voor. Hier een snelle variant op de overheerlijke Surinaamse Roti in combinatie met een eigen recept van Katjang Pedis saus. Lekkere pittige pindasaus.
Servings: 4 wraps
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 Roti kant en klaar van Swiet Moffoof ander merk, maar deze zijn gewoon lekker
- 2 Kipfilets
- 1 Blikje Haricots Verts
- 1 Ui
- 3 Teentjes knoflook
- 2 CM Gember
- 1 volle TL Kerrie Masala Kerrie Masala kruiden
- Scheutje arachideolie
- 1 bakje Katjang Pedis of zakje
- 150 ml Kokosmelk
- 2 eetlepel(s) Pindakaas
- 1½ tl Surinaamse Sambal (afhankelijk van hoe scherp je het wilt hebben)
Voorbereiding:
Snijd de kipfilet in dunne reepjes over de lengte van het filetje en kruid deze met de masala
Snipper de Ui fijn
Hak de knoflook fijn
Rasp de gember
Maal 50 gram (een flinke handvol) Katjang Pedis middelgrof in een vijzel.
Verwarm de olie in een wok, fruit de ui en gember aan. Voeg de knoflook toe. Voeg de kipfilet toe en braad het aan.
Voeg de haricots verts toe en zet het vuur wat lager.
In een steelpannetje de Katjang Pedis even licht roosteren, voeg een flinke scheut kokosmelk toe (niet alles) en de pindakaas en sambal.
Roer alles goed door.
Voeg eventueel nog kokosmelk toe tot je een heerlijke dikke romige saus hebt.
Speel wat met sambal tot je de juiste scherpte hebt, beetje bij beetje toevoegen dus.
Voeg nog een klein handje hele katjang Pedis toe.
In een droge grote, hete koekenpan de Rotivellen verwarmen, goudbruin, omdraaien, op laten zwellen en op een bord leggen.
De wraps samenstellen:
Smeer een royale hoeveelheid Katjang Pedis in het midden van de Roti in een baan van zo'n 5 CM.
Verdeel daarover je vlees en groente mengsel.
Klap het onderste randje van de Roti (de onderkant van je wrap) een stukje om over het vlees, daarna vouw je 1 zijkant naar het midden over je vlees.
Duw je vlees een beetje naar binnen, vouw de andere helft naar het midden.
Zo heb je een handzame wrap waar er niets aan de onderkant uit kan vallen.
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 19
Kip met Sesam en Santen
Mijn versie van een 30 minute meal. Kip is altijd zo lekker snel klaar en ja...het meest veelzijdige stukje vlees 😀 Met een wisselende variatie in kruiden en specerijen tover je iedere keer weer wat anders op tafel. Lekker met wat witte rijst, maar ook heerlijk tussen een wrap met wat salade
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 kipfilets
- 2 Kleine rode Uien
- 1 Flinke Solo Knoflook
- 2 CM Gember
- 2 CM Laos 1 of een halve Rawit
- 1 TL Ketoembar gemalen Koriandermet bultje erop
- ½ TL Djinten / Komijn)
- ½ TL Kruidnagel
- 1 TL Koenjit afgestreken
- 1 TL Anijs met bultje erop
- 3 blaadjes Daun Djeruk Purut Kaffir Lime Leafs
- 1 stengel Sereh
- 2 eetlepel(s) Soja saus
- 200 ml Santen
- Flinke scheut water ongeveer 50 / 75 ml
- Handjevol Sesamzaadjes
- Klein handjevol verse Selderij
- Scheutje Arachideolie
Snijd de kip in kleine blokjes.
Snijd de Ui fijn, rasp de Knoflook, rasp de Gember(ik gebruik een handrasp hiervoor), snijd de Laos en hak het vervolgens heel fijn, snijd ook de Rawit heel fijn.
Met of zonder zaad dat is aan jou, met zaad is pittiger.
Verhit de Arachideolie in een wok of diepe hapjespan, fruit dan de ui zachtjes en voeg alle andere gesneden ingrediënten en de Djeruk Purut en Sereh toe.
Fruit alles zachtjes zodat de ui lekker zoet wordt. Voeg de kruiden toe.
Nog even fruiten.
Voeg de kip blokjes toe en braad deze even aan.
Voeg de Santen, Soja saus en een flinke scheut water toe.
Laat alles even goed pruttelen tot het vocht grotendeels ingedikt is.
In een droog koekenpannetje rooster je de Sesamzaadjes tot ze bruin worden, maar niet te donker.
Voeg de Sesamzaadjes aan de kip toe, roer alles nog even goed door.
Wanneer alles op het bord ligt verdeel j
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 19