Aardappelpannenkoeken met Zuurkool

Goudbruine aardappelpannenkoeken, knapperig van buiten en zacht van binnen, geserveerd met een portie zuurkool en gegarneerd met verse peterselie en karwijzaad. Geserveerd op een keramisch bord in een warme, gezellige wintersfeer.

Aardappelpannenkoeken met Zuurkool

Een stevig en smakelijk hoofdgerecht van knapperige aardappelpannenkoeken, geserveerd met gebakken zuurkool. Perfect voor liefhebbers van traditionele, hartige gerechten.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • grote kom
  • Koekenpan of pannenkoekenpan
  • mes
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • 3 eieren
  • 3-4 eetlepels tarwebloem
  • 1 handvol havervlokken
  • 1 theelepel majoraan marjolein
  • 5 teentjes knoflook
  • zout
  • olie
  • 250 g wijnzuurkool
  • 1 grote ui

Instructies

  • Schil de aardappels en rasp ze fijn.
  • Doe de geraspte aardappel in een grote schaal.
  • Meng de geraspte aardappel met de eieren, havervlokken, bloem, majoraan en geperste knoflook.
  • Roer tot een plakkerig deeg ontstaat.
  • Breng het deeg op smaak met een flinke snuf zout.
  • Verhit wat olie in een grote pan of pannenkoekenpan.
  • Schep een portie deeg in de hete pan en vorm met een lepel een pannenkoek van 4-5 mm dik.
  • Druk het deeg licht aan, aangezien het niet vloeibaar is.
  • Bak de pannenkoeken aan elke kant in ongeveer 5 minuten goudbruin en laat ze daarna uitlekken op een stukje keukenpapier.
  • Snijd de ui fijn en bak deze in een ruime hoeveelheid olie in een andere pan.
  • Voeg de uitgelekte zuurkool toe aan de gebakken ui.
  • Meng goed en bak het geheel nog enkele minuten.
  • Breng op smaak met zout.
  • Bedek een helft van de lauwwarme pannenkoek met de zuurkool en vouw de andere helft eroverheen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Serveer de pannenkoeken warm. Voor een extra smaakaccent kun je wat geraspte kaas of mosterd over de zuurkool strooien of smeren voordat je de pannenkoek dichtvouwt.

Wijnadvies:

Bij dit hartige gerecht past een licht, fris bier of een droge, witte wijn zoals een Sauvignon Blanc goed.

Voedingswaarden

Calories: 450 kcal | koolhydraten: 60 g | Protein: 12 g | Vet: 18 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 3 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Pannenkoeken
Land van herkomst Europa
Jaargetijde: Herfst / Winter
Geschikt voor Dieët: Lactosevrij / Notenvrij / Veganistisch / Vegetarisch