Gegratineerde Aardappelschotel met Spek en Gruyère

Een warme en uitnodigende foto van een gegratineerde aardappelschotel met spek en Gruyère, geserveerd in een rustieke keramische ovenschaal. Het gerecht bevat dun gesneden aardappelen, krokant gebakken spek, gebakken sjalotten en romige Gruyère, bedekt met een goudbruine, bubbelende kaaskorst. De setting toont een vintage keuken met houten werkbladen, blauwgroene kastjes en zacht natuurlijk licht dat door een raam valt. Details zoals verse bieslook, een rasp en een rustieke lepel versterken de gezellige, huiselijke sfeer.

Gegratineerde Aardappelschotel met Spek en Gruyère

Een romige en smaakvolle aardappelschotel met spek, sjalot en Gruyère kaas.
Porties: 2 personen
Bereidingstijd: 50 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 300 g vastkokende aardappelen in dunne plakjes
  • 1 sjalotje in dunne ringen
  • 50 g ontbijtspek in repen van 1 cm
  • 1 eetlepel boter of margarine voor bakken
  • l slagroom
  • ½ zakje geraspte Gruyère kaas 50 g
  • 10 sprietjes bieslook fijngesneden
  • 1 eetlepel boter of margarine voor invetten
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in dunne plakjes.
  • Pel het sjalotje en snijd het in ringen.
  • Snijd het ontbijtspek in reepjes.
  • Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan.
  • Bak de spekreepjes 2 minuten zachtjes.
  • Voeg de sjalotringen toe en bak nog 2 minuten mee.
  • Meng de slagroom in een kom met een snufje zout en peper.
  • Vet een ovenschaal in met boter of margarine.
  • Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de ovenschaal.
  • Verdeel de spekreepjes en sjalotringen erover.
  • Giet de slagroom gelijkmatig over de aardappelen en bestrooi met de helft van de Gruyère kaas.
  • Verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Bak de aardappelschotel in het midden van de oven gedurende 30-40 minuten tot goudbruin en gaar.
  • Bestrooi na 20 minuten bakken de schotel met de resterende kaas.
  • Haal de schotel uit de oven en knip de bieslook erover voor een frisse afwerking.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Serveer deze gegratineerde aardappelschotel als bijgerecht bij haaskarbonades en een frisse gemengde salade.

Wijnadvies:

Combineer met een lichte witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc.

Voedingswaarden

Calories: 350 kcal | koolhydraten: 25 g | Protein: 15 g | Vet: 20 g | Zout: 1.1 g | Sugar: 2 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Groenten / Ovenschotel / Varkensvlees
Land van herkomst Frankrijk
Jaargetijde: Herfst / Lente / Winter / Zomer