Gegratineerde Mossel-Tomatensoep met Emmentaler
Een heerlijke gegratineerde mossel-tomatensoep, rijk van smaak en perfect voor een hartverwarmend voorgerecht op een koude dag.
Equipment
- scherp mes
- Grill of oven
- Vuurvaste schaaltjes
Ingrediënten
- 1 kg verse mosselen
- 1 kopje water
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 ui fijngehakt
- 1 paprika in repen gesneden
- 4 el olie
- 1 blik tomaten ca. 800 g uitlekgewicht
- ¼ liter droge witte wijn
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 4 el gemalen Emmental kaas
Instructies
- Breng in een grote, platte pan water met een snufje zout aan de kook.
- Voeg de mosselen toe en kook ze circa 10 minuten.
- Schep de mosselen met een schuimspaan uit de pan, spoel ze kort af onder koud water en haal ze uit de schelpen.
- Bewaar het kookvocht.
- Verhit de olie in een grote pan.
- Fruit de fijngehakte knoflook en ui tot ze glazig zijn.
- Voeg de gesneden paprika toe en bak deze zachtjes mee.
- Snijd de tomaten uit blik in stukken en voeg ze samen met het tomatensap, het mosselkookvocht en de witte wijn toe aan de soep.
- Laat het geheel kort koken en vervolgens nog 10 minuten zachtjes sudderen.
- Breng de soep op smaak met zout en peper.
- Voeg de gekookte mosselen toe en laat ze kort meekoken.
- Verdeel de mossel-tomatensoep over 4 vuurvaste schaaltjes of kommen.
- Bestrooi ze royaal met gemalen Emmental kaas.
- Plaats de schaaltjes onder de grill of in een voorverwarmde oven tot de kaas gesmolten is en een mooie lichtbruine kleur heeft.
- Serveer direct.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer deze soep met knapperig glutenvrij stokbrood en een frisse salade voor een complete maaltijd. Wijnadvies:
Een droge, fruitige witte wijn, zoals Chardonnay, past perfect bij deze gegratineerde mossel-tomatensoep.
Serveer deze soep met knapperig glutenvrij stokbrood en een frisse salade voor een complete maaltijd. Wijnadvies:
Een droge, fruitige witte wijn, zoals Chardonnay, past perfect bij deze gegratineerde mossel-tomatensoep.
Voedingswaarden
Calories: 280 kcal | koolhydraten: 12 g | Protein: 25 g | Vet: 15 g | Zout: 2 g | Sugar: 4 g