Een prachtig gerookte zalmfilet, gegarneerd met verse takjes rozemarijn en tijm, geserveerd met een kleurrijke salade en een schaaltje sinaasappelsaus. Gepresenteerd op een rustieke schaal in een gezellige vintage keuken met pastelkleuren en retro-accenten, verlicht door zacht natuurlijk licht dat de rijke kleur en textuur van de zalm benadrukt.

Gerookte Zalmfilet met Citroenpeper en Kruiden

Een heerlijke gerookte zalmfilet, gekruid met citroenpeper en kruiden, perfect voor een feestelijk diner of als luxe gerecht.
Porties: 4 personen
(plus extra tijd voor roken) 2 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Afsluitbare bewaardoos
  • Bord
  • rookoven
  • Rookhout

Ingrediënten

  • 1 verse zalmfilet van ongeveer 1 kg
  • 100 g bruine suiker
  • 250 g zeezout
  • 50 g citroenpeper
  • Zeste van 2 citroenen
  • 2 eetlepels gedroogde basilicum en/of dille
  • Water
  • Jenever
  • Tijm
  • Rozemarijn

Instructies

  • Maak een droog pekel mengsel door suiker, zout, citroenpeper, citroenzeste en basilicum te mengen.
  • Bedek de bodem van een afsluitbare bewaardoos met de helft van dit mengsel en leg de zalm erop.
  • Strooi de rest van het mengsel over de zalm en sluit de doos goed af.
  • Plaats de doos 2 uur in de koelkast.
  • Haal de zalm uit, spoel hem af en dep hem droog.
  • Laat de zalm goed drogen in de koelkast.
  • Maak de rookoven aan met een mengsel van water en jenever in de waterschaal.
  • Voeg enkele takjes tijm en rozemarijn toe aan het smeulende schaafsel.
  • Rook de zalmfilet gedurende 2 uur op ongeveer 40°C en vervolgens nog een kwartier op 50°C.
  • Serveer de zalm met een salade en een sinaasappelsausje.
  • De zalm is ook lekker koud!

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Voor deze rokerige zalmfilet past een frisse, minerale witte wijn zoals een Sancerre of een Sauvignon Blanc perfect.

Voedingswaarden

Calories: 300 kcal | koolhydraten: 1 g | Protein: 25 g | Vet: 22 g | Zout: 2 mg | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Vis / Zalm
Land van herkomst Internationaal
Extra aanwijzing Herfst / Winter
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Pescatarian
Feestdagen etc Kerst