Gevulde kweepeertaart (lactose- en glutenvrij)
Een klassieke Duitse taart met een lactose- en glutenvrije twist, gevuld met een romige kweepeergelei.
Equipment
- Ronde bakvorm met bodem (26-28 cm)
- Keukenmachine of handmixer
- kommen
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 150 g soja-margarine
- 100 g ruwe suiker
- 4 eidooiers van middelgrote eieren
- 50 g water
- 1 snufje zout
- ½ tl geraspte citroenschil
- 80 g maïsmeel glutenvrij
- 120 g sojameel of ander glutenvrij meel
- 1 el guarpitmeel
- 15 g bakpoeder
- 200 g geraspte kweeperen
- 100 g gehakte pistachenoten
- 4 eiwitten van middelgrote eieren
- 50 g bruine suiker
Voor de vulling:
- 2 glazen kweepeergelei
- 150 g soja-margarine
- 100 ml citroensap
- Merg van een ½ vanillepeul
- 4 middelgrote eieren
- 50 g aardappelmeel of arrowroot
- 4 blaadjes gelatine
Voor de decoratie:
- 1 kleine kweepeer
- Rohrzucker ruwe suiker
- Sap van ½ sinaasappel
- Poedersuiker
Instructies
Het deeg:
- Klop de margarine en 100 g suiker romig.
- Voeg het eigeel, water, zout en citroenrasp toe en meng goed.
- Meng de twee melen met het bakpoeder en roer dit in delen door het mengsel.
- Rasp de kweeperen, knijp ze uit en meng ze met de gehakte pistachenoten en een beetje meel.
- Spatel dit door het beslag.
- Klop in een aparte kom de eiwitten met 50 g bruine suiker stijf en spatel dit voorzichtig door het beslag.
- Giet de massa in een met bakpapier beklede springvorm en bak 40-45 minuten op 190-200°C.
- Laat afkoelen en snijd de taart in 4 lagen.
De vulling:
- Verwarm de kweepeergelei, margarine, citroensap en vanillemerg in een pan.
- Klop in een aparte kom de eieren met het aardappelmeel.
- Roer dit snel door de hete gelei en laat kort doorkoken.
- Los de uitgeknepen gelatine op in een kleine pan en roer door de vulling.
- Laat de vulling 1 uur afkoelen in de koelkast en klop daarna kort op.
De decoratie:
- Schil en rasp de kweepeer.
- Kook het in sinaasappelsap en suiker tot het zacht is.
- Laat afkoelen.
De taart:
- Bestrijk elke taartlaag met de kweepeercrème.
- Versier de bovenkant met de gekookte kweepeerrasp en bestrooi met poedersuiker.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer als een elegant nagerecht.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn of een lichte fruitige wijn.
Voedingswaarden
Calories: 500 kcal | koolhydraten: 50 g | Protein: 8 g | Vet: 30 g | Zout: 0.3 g | Sugar: 35 g