Gevulde kweepeertaart (lactose- en glutenvrij)

Ambachtelijke, lactose- en glutenvrije taart gevuld met plakjes gepocheerde kweepeer in een glanzende laag, afgewerkt met amandelschaafsel en poedersuiker. Geserveerd op een keramisch bord op een houten tafel in een warme, huiselijke sfeer.

Gevulde kweepeertaart (lactose- en glutenvrij)

Een klassieke Duitse taart met een lactose- en glutenvrije twist, gevuld met een romige kweepeergelei.
Porties: 10
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd: 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Ronde bakvorm met bodem (26-28 cm)
  • Keukenmachine of handmixer
  • kommen

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 150 g soja-margarine
  • 100 g ruwe suiker
  • 4 eidooiers van middelgrote eieren
  • 50 g water
  • 1 snufje zout
  • ½ tl geraspte citroenschil
  • 80 g maïsmeel glutenvrij
  • 120 g sojameel of ander glutenvrij meel
  • 1 el guarpitmeel
  • 15 g bakpoeder
  • 200 g geraspte kweeperen
  • 100 g gehakte pistachenoten
  • 4 eiwitten van middelgrote eieren
  • 50 g bruine suiker

Voor de vulling:

  • 2 glazen kweepeergelei
  • 150 g soja-margarine
  • 100 ml citroensap
  • Merg van een ½ vanillepeul
  • 4 middelgrote eieren
  • 50 g aardappelmeel of arrowroot
  • 4 blaadjes gelatine

Voor de decoratie:

  • 1 kleine kweepeer
  • Rohrzucker ruwe suiker
  • Sap van ½ sinaasappel
  • Poedersuiker

Instructies

Het deeg:

  • Klop de margarine en 100 g suiker romig.
  • Voeg het eigeel, water, zout en citroenrasp toe en meng goed.
  • Meng de twee melen met het bakpoeder en roer dit in delen door het mengsel.
  • Rasp de kweeperen, knijp ze uit en meng ze met de gehakte pistachenoten en een beetje meel.
  • Spatel dit door het beslag.
  • Klop in een aparte kom de eiwitten met 50 g bruine suiker stijf en spatel dit voorzichtig door het beslag.
  • Giet de massa in een met bakpapier beklede springvorm en bak 40-45 minuten op 190-200°C.
  • Laat afkoelen en snijd de taart in 4 lagen.

De vulling:

  • Verwarm de kweepeergelei, margarine, citroensap en vanillemerg in een pan.
  • Klop in een aparte kom de eieren met het aardappelmeel.
  • Roer dit snel door de hete gelei en laat kort doorkoken.
  • Los de uitgeknepen gelatine op in een kleine pan en roer door de vulling.
  • Laat de vulling 1 uur afkoelen in de koelkast en klop daarna kort op.

De decoratie:

  • Schil en rasp de kweepeer.
  • Kook het in sinaasappelsap en suiker tot het zacht is.
  • Laat afkoelen.

De taart:

  • Bestrijk elke taartlaag met de kweepeercrème.
  • Versier de bovenkant met de gekookte kweepeerrasp en bestrooi met poedersuiker.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer als een elegant nagerecht.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn of een lichte fruitige wijn.

Voedingswaarden

Calories: 500 kcal | koolhydraten: 50 g | Protein: 8 g | Vet: 30 g | Zout: 0.3 g | Sugar: 35 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Dessert - Nagerecht / Fruit / Taart
Land van herkomst Duitsland
Jaargetijde: Herfst
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Lactosevrij