Gevulde tongrolletjes met zalmmousse en Hollandaisesaus
Luxe tongrolletjes gevuld met romige zalmmousse, zacht gegaard in visbouillon en geserveerd met een fluweelzachte Hollandaisesaus. Perfect voor een feestelijk diner!
Equipment
- keukenfolie
- pan voor au bain-marie,
- pannenkoekmes
- soeppan
Ingrediënten
Voor de tongrolletjes:
- 8 tongfilets
- 100 gram zalmfilet
- 1 ei
- 1,5 deciliter slagroom
- 1 deciliter visbouillon van bouillontablet
- 1 deciliter witte wijn
- 1 sjalotje fijngehakt
- Peper en zout naar smaak
Voor de Hollandaisesaus:
- 200 gram boter
- 3 eidooiers
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel water
- Snufje cayennepeper
- Zout en peper naar smaak
Instructies
Voorbereiding:
- Zet een mengkom in de diepvries om koud te worden.
- Pureer de zalmfilet fijn en meng het ei erdoor.
- Haal de koude mengkom uit de diepvries en doe de zalmmassa hierin.
- Klop de slagroom erdoor en breng op smaak met zout en peper.
- Zet het mengsel in de koelkast om op te stijven.
- Leg de tongfilets tussen twee vellen plasticfolie en sla ze voorzichtig iets platter met een nat pannenkoekmes.
- Strijk de zalmmousse gelijkmatig uit over de tongfilets en rol ze losjes op vanaf de dunne kant.
- Zet eventueel vast met een cocktailprikker.
- Bewaar de tongrolletjes afgedekt in de koelkast.
Bereiding:
- Breng de visbouillon met de witte wijn en het fijngehakte sjalotje aan de kook.
- Zet het vuur laag en plaats de tongrolletjes rechtop in de bouillon.
- Dek af met aluminiumfolie en laat de visrolletjes 20 minuten pocheren tot ze gaar zijn.
- Voor de Hollandaisesaus:
- Klar de boter door deze in de oven op 100 °C te smelten en het witte vaste gedeelte (melkbestanddelen) eraf te scheppen.
- Houd de geklaarde boter warm au bain-marie.
- Klop de eidooiers au bain-marie dik tot een luchtige massa.
- Voeg 1 eetlepel water, 1 eetlepel citroensap en een snufje cayennepeper toe en klop verder tot een bleke crème.
- Voeg al kloppende in een dun straaltje de vloeibare boter toe, totdat de saus dik genoeg is om op de achterkant van een lepel te blijven hangen.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Afwerking:
- Snijd de tongrolletjes doormidden en verdeel ze over de borden.
- Schep de lauwwarme Hollandaisesaus rondom de tongrolletjes.
- Serveer met bijgerechten zoals broccoli-wortelpuree en garneer met verse bieslook en schijfjes limoen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met gestoomde asperges of een romige aardappelpuree voor een nog luxere maaltijd.
Wijnadvies:
Een rijke, volle witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij deze tongrolletjes met Hollandaisesaus.
Voedingswaarden
Calories: 450 kcal | koolhydraten: 5 g | Protein: 35 g | Vet: 32 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 2 g