Een kleurrijke Griekse bonensalade geserveerd in een grote keramieken schaal. De salade bevat witte bonen, tomatenreepjes, komkommerschijfjes, rode uiringen, verkruimelde feta en zwarte olijven, gegarneerd met peterselie en plakjes hardgekookt ei. Het gerecht is aangemaakt met een lichte tomatenvinaigrette. De tafel is gedecoreerd met mediterrane elementen, zoals kleurrijke doeken, een mandje vers brood en een karafje olijfolie. De achtergrond toont een zonnige Griekse keuken met terracotta potten en witgekalkte muren, wat een frisse en zomerse sfeer creëert.

Griekse Bonensalade met Feta en Olijven

Een frisse Griekse bonensalade met feta, olijven en een kruidige tomatendressing. Perfect als voorgerecht of bijgerecht op warme dagen!
Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 800 g witte bonen uit pot of blik, afgespoeld
  • 300 g feta grof verkruimeld
  • 150 g zwarte olijven zonder pit, in plakjes, 50 g apart voor garnering
  • 6 vleestomaten ontveld, in reepjes
  • 2 rode uien in dunne halve ringen
  • 4 bosuitjes in ringetjes
  • ½ komkommer in plakjes
  • 2 eieren hardgekookt en gepeld, in plakjes
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • Voor de dressing:
  • 6 eetlepels tomatenketchup
  • 3 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 dl olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Peper versgemalen, naar smaak

Instructies

  • Kruis de tomaten in, dompel ze kort in kokend water en spoel ze af onder koud water.
  • Ontvel de tomaten en snijd het vruchtvlees zonder zaadjes in reepjes.
  • Spoel de witte bonen af in een vergiet onder koud water en laat ze goed uitlekken.
  • Snijd de uien in dunne halve ringen en de bosuien in ringetjes.
  • Verkruimel de feta grof en snijd de olijven in plakjes, waarbij je ongeveer 50 g apart houdt voor garnering.
  • Roer in een kleine kom de tomatenketchup, tijm, citroensap, zout en peper door elkaar.
  • Klop vervolgens de olijfolie erdoor om de dressing te maken.
  • Meng in een grote kom de tomaat, witte bonen, uien, bosui, feta en 100 g olijven.
  • Schep de dressing erdoor en laat even staan.
  • Schep de salade voor het serveren nogmaals om en breng eventueel extra op smaak met zout en peper.
  • Garneer met de achtergehouden olijven, plakjes komkommer, plakjes ei en fijngehakte peterselie.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer als verfrissend voorgerecht.
Wijnadvies:
Serveer deze salade met een lichte witte wijn zoals een Assyrtiko of een frisse Sauvignon Blanc.

Voedingswaarden

Calories: 365 kcal | koolhydraten: 25 g | Protein: 16 g | Vet: 21 g | Zout: 2 g | Sugar: 6 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Salade / Voorgerechten
Land van herkomst Griekenland
Jaargetijde: Lente / Zomer
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc Picknick