Griekse Bonensalade met Feta en Olijven
Een frisse Griekse bonensalade met feta, olijven en een kruidige tomatendressing. Perfect als voorgerecht of bijgerecht op warme dagen!
Ingrediënten
- 800 g witte bonen uit pot of blik, afgespoeld
- 300 g feta grof verkruimeld
- 150 g zwarte olijven zonder pit, in plakjes, 50 g apart voor garnering
- 6 vleestomaten ontveld, in reepjes
- 2 rode uien in dunne halve ringen
- 4 bosuitjes in ringetjes
- ½ komkommer in plakjes
- 2 eieren hardgekookt en gepeld, in plakjes
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
- Voor de dressing:
- 6 eetlepels tomatenketchup
- 3 eetlepels citroensap
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 dl olijfolie
- Zout naar smaak
- Peper versgemalen, naar smaak
Instructies
- Kruis de tomaten in, dompel ze kort in kokend water en spoel ze af onder koud water.
- Ontvel de tomaten en snijd het vruchtvlees zonder zaadjes in reepjes.
- Spoel de witte bonen af in een vergiet onder koud water en laat ze goed uitlekken.
- Snijd de uien in dunne halve ringen en de bosuien in ringetjes.
- Verkruimel de feta grof en snijd de olijven in plakjes, waarbij je ongeveer 50 g apart houdt voor garnering.
- Roer in een kleine kom de tomatenketchup, tijm, citroensap, zout en peper door elkaar.
- Klop vervolgens de olijfolie erdoor om de dressing te maken.
- Meng in een grote kom de tomaat, witte bonen, uien, bosui, feta en 100 g olijven.
- Schep de dressing erdoor en laat even staan.
- Schep de salade voor het serveren nogmaals om en breng eventueel extra op smaak met zout en peper.
- Garneer met de achtergehouden olijven, plakjes komkommer, plakjes ei en fijngehakte peterselie.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer als verfrissend voorgerecht.
Wijnadvies:
Serveer deze salade met een lichte witte wijn zoals een Assyrtiko of een frisse Sauvignon Blanc.
Voedingswaarden
Calories: 365 kcal | koolhydraten: 25 g | Protein: 16 g | Vet: 21 g | Zout: 2 g | Sugar: 6 g