Hartige Duitse Bonenschotel met Vlees
Een stevige en smaakvolle Duitse bonenschotel met diverse soorten vlees, waaronder schouderkarbonades en spek, langzaam gestoofd met witte bonen en kruiden.
Ingrediënten
- 400 gram witte bonen
- 1 liter bouillon
- 2 grofgesneden grote uien
- peper
- zout
- 1 laurierblaadje
- tijm enkele takjes of gedroogd
- 4 eetlepels olie
- 1 eetlepel gesnipperde peterselie
- 3 eetlepels paneermeel
- 25 gram boter in vlokjes
- 400 gram schouderkarbonades zonder been
- 250 gram vers mager spek of pekelspek in blokjes
- 100 gram salami boerenmetworst of cervelaatworst (in stukjes)
Instructies
- Week de witte bonen de avond tevoren (minimaal 8 uur) in ruim water.
- Giet de bonen af en spoel ze goed.
- Breng de bouillon aan de kook.
- Voeg de geweekte bonen, de grofgesneden uien, peper, zout, het laurierblaadje en de tijm toe.
- Laat alles goed afgedekt ongeveer 1 uur zachtjes sudderen.
- Snijd de schouderkarbonades in dobbelstenen.
- Verhit de olie in een koekenpan en braad het vlees rondom bruin.
- Blus af met een beetje van de bouillon uit de bonenpan.
- Voeg het aangebraden vlees toe aan de bonenbouillon.
- Zorg ervoor dat alles net onder het vocht staat.
- Laat het vlees in een goed gesloten pan nog 1 uur zachtjes gaar sudderen.
- Snijd het spek in blokjes en de worst in stukjes.
- Voeg het spek en de stukjes worst toe aan de bonen en het vlees.
- Schep alles voorzichtig door elkaar.
- Breng het bonen-vleesmengsel over in een grote vuurvaste schaal.
- Strooi het paneermeel gelijkmatig over de bovenkant en leg hier en daar kleine vlokjes boter.
- Zet de schaal ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven op 250°C (of tot de bovenkant goudbruin is).
- Strooi vlak voor het serveren de gesnipperde peterselie over de schotel.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer de Duitse bonenschotel warm, eventueel met stevig donker brood en mosterd.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Duitse Dornfelder of een Oostenrijkse Zweigelt. Ook een krachtig donker bier past goed bij dit gerecht.
Voedingswaarden
Calories: 700 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 50 g | Vet: 35 g | Zout: 3 g | Sugar: 8 g