Herfstige Polentacake met Agave- en Ahornsiroop
Heerlijke polentacake met een rijke smaak van agave- en ahornsiroop, perfect voor een dessert of bij de koffie.
Equipment
- Cakeblik van 28 cm (of siliconen bakvorm voor mini-cakes)
- kommen
Ingrediënten
- 100 g polenta
- 200 g gezeefde bloem
- 100 g kruimels van oud zuurdesembrood
- 100 g agavesiroop
- 5 dl koemelk of sojamelk
- 3 grote eieren
- 100 g ahornsiroop
- ½ dl olijfolie
- 100 g stukjes dadels
- 500 g appel geschild en in stukjes
- 1 theelepel kaneel
- Schil van 2 biologische sinaasappels
- Schil van 2 biologische citroenen
- 1 theelepel zeezout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 ºC.
- Vet een cakeblik van 28 cm in, tenzij je een siliconen bakvorm gebruikt.
- Meng de polenta, bloem en broodkruimels in een kom.
- In een andere kom meng je de melk, eieren, ahornsiroop, agavesiroop en olijfolie.
- Combineer de inhoud van beide kommen en roer goed.
- Voeg de dadels, appelstukjes, kaneel, sinaasappelschil, citroenschil en zout toe aan het mengsel.
- Roer opnieuw goed.
- Giet het mengsel in het cakeblik en bak ongeveer 50 minuten, of tot een tandenstoker die in het midden gestoken wordt er schoon uitkomt.
- Laat de cake afkoelen voordat je hem uit het blik haalt.
Notities / Tips / Wijnadvies
- Serveer de polentacake als dessert of bij de koffie, eventueel gegarneerd met een toefje slagroom en een vleugje kaneel.
- Je kunt ook een siliconen bakvorm gebruiken voor mini-cakes (12 stuks per vorm) als je liever kleine porties hebt.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling of een Moscato d'Asti vormt een uitstekende aanvulling op deze aromatische en smaakvolle polentacake.Voedingswaarden
Calories: 310 kcal | koolhydraten: 52 g | Protein: 5 g | Vet: 10 g | Zout: 0.2 mg | Sugar: 20 g