Herfstige Polentacake met Agave- en Ahornsiroop

Heerlijke polentacake met een rijke smaak van agave- en ahornsiroop, perfect voor een dessert of bij de koffie.
Porties: 4 personen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Cakeblik van 28 cm (of siliconen bakvorm voor mini-cakes)
  • kommen

Ingrediënten

  • 100 g polenta
  • 200 g gezeefde bloem
  • 100 g kruimels van oud zuurdesembrood
  • 100 g agavesiroop
  • 5 dl koemelk of sojamelk
  • 3 grote eieren
  • 100 g ahornsiroop
  • ½ dl olijfolie
  • 100 g stukjes dadels
  • 500 g appel geschild en in stukjes
  • 1 theelepel kaneel
  • Schil van 2 biologische sinaasappels
  • Schil van 2 biologische citroenen
  • 1 theelepel zeezout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  • Vet een cakeblik van 28 cm in, tenzij je een siliconen bakvorm gebruikt.
  • Meng de polenta, bloem en broodkruimels in een kom.
  • In een andere kom meng je de melk, eieren, ahornsiroop, agavesiroop en olijfolie.
  • Combineer de inhoud van beide kommen en roer goed.
  • Voeg de dadels, appelstukjes, kaneel, sinaasappelschil, citroenschil en zout toe aan het mengsel.
  • Roer opnieuw goed.
  • Giet het mengsel in het cakeblik en bak ongeveer 50 minuten, of tot een tandenstoker die in het midden gestoken wordt er schoon uitkomt.
  • Laat de cake afkoelen voordat je hem uit het blik haalt.

Notities / Tips / Wijnadvies

  • Serveer de polentacake als dessert of bij de koffie, eventueel gegarneerd met een toefje slagroom en een vleugje kaneel.
  • Je kunt ook een siliconen bakvorm gebruiken voor mini-cakes (12 stuks per vorm) als je liever kleine porties hebt.

Wijnadvies:

Een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling of een Moscato d'Asti vormt een uitstekende aanvulling op deze aromatische en smaakvolle polentacake.

Voedingswaarden

Calories: 310 kcal | koolhydraten: 52 g | Protein: 5 g | Vet: 10 g | Zout: 0.2 mg | Sugar: 20 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Cake / Gebak / Nagerecht - Dessert
Land van herkomst Internationaal
Extra aanwijzing Herfst