Kleurrijke Groentelasagne met Verse Tomatensaus
Deze kleurrijke groentelasagne zit boordevol verse groenten, romige mozzarella en een rijke zelfgemaakte tomatensaus. Een feest voor de zintuigen en perfect voor elke gelegenheid!
Ingrediënten
- 6 eetlepels olijfolie
- 2 sjalotten fijngehakt
- 1,5 kg rijpe tomaten in blokjes (zonder zaadjes en vocht)
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 2 bosjes basilicum grof gesneden
- Peper & zout naar smaak
- Suiker naar smaak
- 2 aubergines
- 2 courgettes
- 2 paprika's
- 500 g mozzarella
- 250 g lasagnevellen zelfgemaakt of uit een pak
- 4 eetlepels versgeraspte Parmezaan
Instructies
Bereiden van de tomatensaus:
- Verhit 3 eetlepels olie in een pan en fruit de sjalotten en knoflook 5 minuten op laag vuur.
- Voeg de tomaten, knoflook, oregano en één bosje basilicum toe.
- Laat 30 minuten zachtjes sudderen.
- Zeef de saus en kook verder in tot ongeveer 5 dl.
- Breng op smaak met zout, peper en een snufje suiker.
- Laat afkoelen.
Voorbereiden van de groenten:
- Snijd de aubergines in plakken van 1/2 cm dik, bestrijk met olie en bestrooi met zout en peper.
- Stoom ze 30 minuten in de oven.
- Snijd de courgettes in plakken van 3 mm dik en stoom ze 20 minuten in de oven.
- Rooster de paprika's, verwijder de schil en snijd ze in vieren.
- Laat afkoelen.
Opbouw van de lasagne:
- Snijd de mozzarella in dunne plakjes.
- Maak laagjes in de ovenschaal: begin met 1/4 van de tomatensaus, dan 1/3 van de lasagnevellen, aubergine, basilicum en 1/3 van de mozzarella.
- Herhaal dit 2 keer, waarbij je de courgette (1e keer) en paprika (2e keer) gebruikt.
- Eindig met een laag tomatensaus.
Bereiden van de lasagne:
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Bestrooi de lasagne met Parmezaanse kaas.
- Bak de lasagne 45 minuten in de oven tot deze gaar en goudbruin is.
Serveren:
- Snijd de lasagne in brede repen.
- Serveer met knapperig stokbrood en een frisse groene salade.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer de lasagne met een frisse rucolasalade en een glas Italiaanse rode wijn, zoals een Chianti of Montepulciano.
Wijnadvies:
Een middelzware rode wijn zoals een Chianti Classico of een Montepulciano d'Abruzzo past perfect bij deze rijke en hartige lasagne.
Voedingswaarden
Calories: 480 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 20 g | Vet: 25 g | Zout: 2.5 g | Sugar: 12 g