Matelote van Zoetwatervis met Witte Wijn en Champignons
Een klassieke Franse matelote: zachte zoetwatervis, gestoofd in witte wijn en room, met champignons en krokante croûtons. Een verfijnde delicatesse!
Ingrediënten
- 1 kg gemengde visfilets bijv. zalmforel, snoekbaars, snoek, paling
- 3 el olie
- 60 g boter
- 4 sjalotjes gehakt
- 2-3 takjes peterselie
- 1 takje tijm vers
- 1 teentje knoflook
- 1 laurierblad
- 1 el citroensap
- 2 dl slagroom
- 2 el cognac
- 3 dl droge witte wijn bijv. Vouvray
- 1 el aardappelmeel
- 250 g kleine champignons
- 12 croûtons witbrood in hartvorm
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Instructies
- Snijd de visfilets in stukken van 5 cm.
- Verhit 1 eetlepel olie en 30 g boter in een grote pan en bak de gehakte sjalotjes 5 minuten op laag vuur.
- Pers de knoflook erboven uit en bak kort mee.
- Voeg de wijn, room, cognac, peterselie, tijm, laurierblad, zout en peper toe.
- Breng het geheel aan de kook en laat de saus 20 minuten zachtjes inkoken.
- Leg de visfilets in de saus en pocheer ze in 10 minuten gaar (zorg ervoor dat de saus niet kookt).
- Verhit 15 g boter in een pan en bak de champignons 10 minuten.
- Voeg het citroensap toe en breng op smaak met zout en peper.
- Roer de champignons met het bakvocht door de saus.
- Meng het aardappelmeel met een beetje water tot een glad papje en voeg het al roerend aan de saus toe om deze te binden.
- Bak de croûtons in de resterende boter goudbruin.
- Serveer de vis met saus in een schaal en leg de croûtons langs de rand voor een decoratieve afwerking.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer de vis met saus in een schaal, leg de croûtons langs de rand.
Wijnadvies:
Serveer deze matelote met een droge witte wijn zoals Vouvray of een frisse Pouilly-Fumé. Beide complimenteren de rijke roomsaus en delicate vis.
Voedingswaarden
Calories: 520 kcal | koolhydraten: 8 g | Protein: 35 g | Vet: 36 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 2 g