Matelote van Zoetwatervis met Witte Wijn en Champignons

Matelote van Zoetwatervis met Witte Wijn en Champignons

Matelote van Zoetwatervis met Witte Wijn en Champignons

Een klassieke Franse matelote: zachte zoetwatervis, gestoofd in witte wijn en room, met champignons en krokante croûtons. Een verfijnde delicatesse!
Porties: 4
Bereidingstijd: 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 kg gemengde visfilets bijv. zalmforel, snoekbaars, snoek, paling
  • 3 el olie
  • 60 g boter
  • 4 sjalotjes gehakt
  • 2-3 takjes peterselie
  • 1 takje tijm vers
  • 1 teentje knoflook
  • 1 laurierblad
  • 1 el citroensap
  • 2 dl slagroom
  • 2 el cognac
  • 3 dl droge witte wijn bijv. Vouvray
  • 1 el aardappelmeel
  • 250 g kleine champignons
  • 12 croûtons witbrood in hartvorm
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Snijd de visfilets in stukken van 5 cm.
  • Verhit 1 eetlepel olie en 30 g boter in een grote pan en bak de gehakte sjalotjes 5 minuten op laag vuur.
  • Pers de knoflook erboven uit en bak kort mee.
  • Voeg de wijn, room, cognac, peterselie, tijm, laurierblad, zout en peper toe.
  • Breng het geheel aan de kook en laat de saus 20 minuten zachtjes inkoken.
  • Leg de visfilets in de saus en pocheer ze in 10 minuten gaar (zorg ervoor dat de saus niet kookt).
  • Verhit 15 g boter in een pan en bak de champignons 10 minuten.
  • Voeg het citroensap toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Roer de champignons met het bakvocht door de saus.
  • Meng het aardappelmeel met een beetje water tot een glad papje en voeg het al roerend aan de saus toe om deze te binden.
  • Bak de croûtons in de resterende boter goudbruin.
  • Serveer de vis met saus in een schaal en leg de croûtons langs de rand voor een decoratieve afwerking.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer de vis met saus in een schaal, leg de croûtons langs de rand.
Wijnadvies:
Serveer deze matelote met een droge witte wijn zoals Vouvray of een frisse Pouilly-Fumé. Beide complimenteren de rijke roomsaus en delicate vis.

Voedingswaarden

Calories: 520 kcal | koolhydraten: 8 g | Protein: 35 g | Vet: 36 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 2 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Stoofpot / Vis
Land van herkomst Frankrijk
Jaargetijde: Herfst / Winter
Geschikt voor Dieët: Pescatarian
Feestdagen etc Kerst