Milanese Kalkoen met Walnoot-Pruimen Vulling

Milanese Kalkoen met Walnoot-Pruimen Vulling

Een smaakvolle Milanese kalkoen, gevuld met een rijke vulling van walnoten, pruimen en kastanjes. Perfect voor feestelijke gelegenheden!
Porties: 8 personen
Bereidingstijd: 2 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • grote braadpan,
  • Keukendraad

Ingrediënten

  • 1 kalkoen van 2 1/2 kg
  • 750 gr vlees van braadworst
  • 100 gr gepelde walnoten grof gehakt
  • 250 gr gedroogde pruimen ontpit en in partjes gesneden
  • 3 eieren
  • Zout naar smaak
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 250 gr tamme kastanjes gekookt en gepeld
  • 100 gr gesmolten boter
  • 3 takjes rozemarijn
  • 1 dl droge witte wijn
  • 2 theelepels maïzena
  • 2 dl runderbouillon

Instructies

  • Vraag de poelier om het borstbeen en de ribben uit de kalkoen te verwijderen.
  • Vermeng in een kom het braadworst vlees met de walnoten, pruimen en eieren.
  • Kneed goed door elkaar en breng op smaak met zout, kaneel en nootmuskaat.
  • Werk de kastanjes door het mengsel en vul de borstholte van de kalkoen ermee.
  • Naai de kalkoen dicht met keukendraad.
  • Wrijf de buitenzijde van de kalkoen in met zout en leg hem in een grote braadpan.
  • Giet de gesmolten boter erover en voeg de rozemarijn toe.
  • Zet de pan in een voorverwarmde oven op 200 °C en smoor de kalkoen in 2 1/2 uur gaar.
  • Bedruip de kalkoen af en toe met het uitgetreden vocht.
  • Neem de kalkoen uit de pan en houd hem warm.
  • Verwijder de takjes rozemarijn.
  • Roer de aanbaksels los met de witte wijn en kook het mengsel tot de helft in.
  • Leng de maïzena aan met de bouillon en voeg dit toe aan het mengsel om een licht gebonden saus te maken.
  • Breng de saus op smaak met zout en serveer apart bij de kalkoen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer de saus apart bij de kalkoen.
Wijnadvies:
Serveer deze kalkoen met een volle rode wijn zoals een Chianti of een Barolo, die de rijke vulling en de kruidige tonen mooi aanvullen.

Voedingswaarden

Calories: 510 kcal | koolhydraten: 20 g | Protein: 45 g | Vet: 28 g | Zout: 2.5 mg | Sugar: 8 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Kalkoen
Land van herkomst Italië
Extra aanwijzing Herfst / Winter
Feestdagen etc Kerst