Een prachtig gearrangeerde pot Rode Bietjes met Appel in het Zuur, gevuld met diepe rode bietenplakken, gouden appelstukjes en doorschijnende uienringen. De pot staat op een rustieke houten tafel, omgeven door peperkorrels, laurierblaadjes en kruidnagels. De warme Mexicaanse styling wordt benadrukt door kleurrijke tafellakens, aardewerk schalen en verse ingrediënten die artistiek zijn uitgestald voor een sfeervolle presentatie.

Rode Bietjes met Appel in het Zuur

Zoetzure rode bietjes met frisse appel en ui, op smaak gebracht met kruiden en azijn – perfect als bijgerecht bij stamppotten of salades.
Porties: 3 potten
Bereidingstijd: 2 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Grote kookpan
  • scherp mes
  • Glazen potten met goed afsluitbare deksel

Ingrediënten

  • 1 kg verse rode bietjes
  • 3 grote appels
  • 3 uien
  • 10 zwarte peperkorrels
  • 6 kruidnagels
  • 1 laurierblad
  • l wijnazijn
  • ½ l water
  • 80 g suiker
  • Zout

Instructies

  • Snijd het loof en de wortels van de bieten, laat ongeveer 2 cm zitten.
  • Kook de bieten in gezouten water gedurende 1-1,5 uur (afhankelijk van de grootte en versheid).
  • Spoel de bieten direct af met koud water en verwijder de schil.
  • Snijd de bieten in mooie plakken met een kartelmes.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes.
  • Snijd de uien in ringen.
  • Verdeel de bietenplakjes, appelblokjes en uienringen gelijkmatig over de glazen potten.
  • Voeg de peperkorrels, kruidnagels en het laurierblad toe aan de potten.
  • Breng in een pan de wijnazijn, 1/2 liter water, zout en suiker aan de kook.
  • Giet de hete azijnoplossing over de bieten in de potten, zodat alles onderstaat.
  • Laat de inhoud van de potten volledig afkoelen.
  • Sluit de potten goed af en bewaar op een koele, donkere plaats.

Notities / Tips / Wijnadvies

Heerlijk bij stamppot boerenkool, stamppot rauwe andijvie of als bijgerecht bij sperziebonen. Ook perfect in een zure haringsalade met aardappelen en roggebrood.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals Riesling of een lichtzoete Pinot Gris.

Voedingswaarden

Calories: 45 kcal | koolhydraten: 9 g | Protein: 1 g | Vet: 0 g | Zout: 0.5 g | Sugar: 7 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bewaren / Bijgerecht / Groenten
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Herfst / Winter
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Lactosevrij / Veganistisch / Vegetarisch