Sint-Jakobsschelpen in Bladerdeeg met Prei en Venkel

Sint-Jakobsschelpen in Bladerdeeg met Prei en Venkel

Een elegant en feestelijk voorgerecht: malse Sint-Jakobsschelpen met een zachte vulling van prei en venkel, verpakt in knapperig bladerdeeg.
Porties: 6
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd: 8 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 40 g boter
  • 1 ei losgeklopt
  • 1 kg grof zeezout
  • Kerriepoeder naar smaak
  • 3 el Noilly Prat droge witte vermouth
  • Peper en zout naar smaak
  • 100 g prei
  • 6 Sint-Jakobsschelpen diepvries
  • 6 plakjes bladerdeeg 10 x 10 cm
  • 50 g venkelkn

Instructies

  • Ontdooi de Sint-Jakobsschelpen en het bladerdeeg.
  • Verwijder het harde parelmoergedeelte van de Sint-Jakobsschelpen en halveer het witte deel van de schelpen.
  • Snijd de prei in dunne schijfjes en de venkelknol in dunne reepjes.
  • Verhit 10 gram van de boter in een pan en bak hierin de prei en venkel in ongeveer 5 minuten zacht.
  • Schep een bedje van het prei-venkelmengsel in elke schelp.
  • Leg de gehalveerde Sint-Jakobsschelpen met het oranje deel (kuit) bovenop het groentebedje.
  • Bestrooi de schelpen met zout, peper en een vleugje kerriepoeder.
  • Verdeel de Noilly Prat en de rest van de boter over de gevulde schelpen.
  • Rol de bladerdeegplakjes dun uit.
  • Dek elke schelp af met een plakje bladerdeeg en plak de randen goed vast.
  • Snijd uit het overgebleven deeg 6 schelpvormpjes en plak deze met water op de bladerdeegpakketjes.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bestrijk het deeg met losgeklopt ei.
  • Bak de schelpen ongeveer 8 minuten in de voorverwarmde oven tot het bladerdeeg goudbruin is.
  • Strooi een bedje van grof zeezout op elk bord en plaats de hete Sint-Jakobsschelpen hierop.
  • Serveer direct.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Varieer de vulling door de Sint-Jakobsschelpen met reepjes andere vis of garnalen te vullen.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Sancerre of een droge Riesling, past perfect bij de delicate smaak van de Sint-Jakobsschelpen en het lichte bladerdeeg.
 

Voedingswaarden

Calories: 170 kcal | koolhydraten: 10 g | Protein: 12 g | Vet: 10 g | Zout: 0.5 g | Sugar: 1 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Vis / Voorgerechten / Zeevruchten
Land van herkomst Europa / Frankrijk
Jaargetijde: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc Kermis / Oud & Nieuw