Sint-Jakobsschelpen in Bladerdeeg met Prei en Venkel
Een elegant en feestelijk voorgerecht: malse Sint-Jakobsschelpen met een zachte vulling van prei en venkel, verpakt in knapperig bladerdeeg.
Ingrediënten
- 40 g boter
- 1 ei losgeklopt
- 1 kg grof zeezout
- Kerriepoeder naar smaak
- 3 el Noilly Prat droge witte vermouth
- Peper en zout naar smaak
- 100 g prei
- 6 Sint-Jakobsschelpen diepvries
- 6 plakjes bladerdeeg 10 x 10 cm
- 50 g venkelkn
Instructies
- Ontdooi de Sint-Jakobsschelpen en het bladerdeeg.
- Verwijder het harde parelmoergedeelte van de Sint-Jakobsschelpen en halveer het witte deel van de schelpen.
- Snijd de prei in dunne schijfjes en de venkelknol in dunne reepjes.
- Verhit 10 gram van de boter in een pan en bak hierin de prei en venkel in ongeveer 5 minuten zacht.
- Schep een bedje van het prei-venkelmengsel in elke schelp.
- Leg de gehalveerde Sint-Jakobsschelpen met het oranje deel (kuit) bovenop het groentebedje.
- Bestrooi de schelpen met zout, peper en een vleugje kerriepoeder.
- Verdeel de Noilly Prat en de rest van de boter over de gevulde schelpen.
- Rol de bladerdeegplakjes dun uit.
- Dek elke schelp af met een plakje bladerdeeg en plak de randen goed vast.
- Snijd uit het overgebleven deeg 6 schelpvormpjes en plak deze met water op de bladerdeegpakketjes.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Bestrijk het deeg met losgeklopt ei.
- Bak de schelpen ongeveer 8 minuten in de voorverwarmde oven tot het bladerdeeg goudbruin is.
- Strooi een bedje van grof zeezout op elk bord en plaats de hete Sint-Jakobsschelpen hierop.
- Serveer direct.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Varieer de vulling door de Sint-Jakobsschelpen met reepjes andere vis of garnalen te vullen.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Sancerre of een droge Riesling, past perfect bij de delicate smaak van de Sint-Jakobsschelpen en het lichte bladerdeeg.
Voedingswaarden
Calories: 170 kcal | koolhydraten: 10 g | Protein: 12 g | Vet: 10 g | Zout: 0.5 g | Sugar: 1 g