Taartje van paling
Een verfijnd voorgerecht: romig taartje van gerookte paling op een bodem van oudewijvenkoek, met frisse venkel en gekarameliseerde appel.
Equipment
- Ringvorm (Ø ca. 6 cm, ca. 5 cm hoog)
- maatbeker
Ingrediënten
- 1 dl olijfolie
- 1 sjalot
- 2 eetlepels citroensap
- 2 eetlepels crème fraîche
- 2 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels rietsuiker of poedersuiker
- 300 g gerookte palingfilet
- 4 plakken oudewijvenkoek dun gesneden
- 2 grote groene appels Granny Smith
- 1 venkelknol
- 8 kleine verse basilicumblaadjes
- Ijsklontjes
Instructies
- Halveer de palingfilets in de lengte en snijd de repen in dobbelsteentjes.
- Pel de sjalot en snipper deze fijn.
- Meng in een kom de mayonaise en crème fraîche met de gesnipperde sjalot en de palingblokjes.
- Snijd de korst van de oudewijvenkoek en steek met de ringvorm een rondje uit elke plak.
- Maak de venkel schoon door het groen en het onderste stuk eraf te snijden.
- Snijd de venkelknol flinterdun met een koksmes.
- Leg de venkelrepen in een kom met ijskoud water en ijsklontjes.
- Klop in een maatbeker een dressing van de olijfolie en het citroensap.
- Zet de gasbrander klaar of verwarm de ovengrill voor.
- Was de appels goed, zet ze rechtop op een snijplank en snijd ze verticaal in dunne plakken tot aan het klokhuis.
- Leg 6 appelplakken dakpansgewijs op elkaar en steek er met de ringvorm een cirkel uit.
- Herhaal dit nog 3 keer.
- Bestrooi de appelcirkels met suiker en karameliseer ze met de gasbrander, of leg de appelcirkels op een met aluminiumfolie bekleed rooster en karameliseer ze onder de grill in 2-3 minuten.
- Zet de ringvorm op een bord en leg een rondje oudewijvenkoek als bodem erin.
- Schep een kwart van de palingmassa in de ringvorm en strijk de bovenkant glad.
- Dek het taartje af met de gekarameliseerde appel.
- Herhaal dit voor de andere 3 taartjes.
- Haal de venkel uit het ijswater met een schuimspaan en laat goed uitlekken.
- Vorm naast elk palingtaartje een bergje venkel, verdeel de dressing erover en garneer met basilicum.
Notities / Tips / Wijnadvies
Een droge witte wijn zoals een Sancerre of een Grüner Veltliner is een uitstekende match bij dit gerecht.
Voedingswaarden
Calories: 380 kcal | koolhydraten: 25 g | Protein: 18 g | Vet: 25 g | Zout: 1.8 g | Sugar: 15 g