Taartje van paling

Luxe Taartje van Paling met Venkel en Gekarameliseerde Appel

Taartje van paling

Een verfijnd voorgerecht: romig taartje van gerookte paling op een bodem van oudewijvenkoek, met frisse venkel en gekarameliseerde appel.
Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl olijfolie
  • 1 sjalot
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels rietsuiker of poedersuiker
  • 300 g gerookte palingfilet
  • 4 plakken oudewijvenkoek dun gesneden
  • 2 grote groene appels Granny Smith
  • 1 venkelknol
  • 8 kleine verse basilicumblaadjes
  • Ijsklontjes

Instructies

  • Halveer de palingfilets in de lengte en snijd de repen in dobbelsteentjes.
  • Pel de sjalot en snipper deze fijn.
  • Meng in een kom de mayonaise en crème fraîche met de gesnipperde sjalot en de palingblokjes.
  • Snijd de korst van de oudewijvenkoek en steek met de ringvorm een rondje uit elke plak.
  • Maak de venkel schoon door het groen en het onderste stuk eraf te snijden.
  • Snijd de venkelknol flinterdun met een koksmes.
  • Leg de venkelrepen in een kom met ijskoud water en ijsklontjes.
  • Klop in een maatbeker een dressing van de olijfolie en het citroensap.
  • Zet de gasbrander klaar of verwarm de ovengrill voor.
  • Was de appels goed, zet ze rechtop op een snijplank en snijd ze verticaal in dunne plakken tot aan het klokhuis.
  • Leg 6 appelplakken dakpansgewijs op elkaar en steek er met de ringvorm een cirkel uit.
  • Herhaal dit nog 3 keer.
  • Bestrooi de appelcirkels met suiker en karameliseer ze met de gasbrander, of leg de appelcirkels op een met aluminiumfolie bekleed rooster en karameliseer ze onder de grill in 2-3 minuten.
  • Zet de ringvorm op een bord en leg een rondje oudewijvenkoek als bodem erin.
  • Schep een kwart van de palingmassa in de ringvorm en strijk de bovenkant glad.
  • Dek het taartje af met de gekarameliseerde appel.
  • Herhaal dit voor de andere 3 taartjes.
  • Haal de venkel uit het ijswater met een schuimspaan en laat goed uitlekken.
  • Vorm naast elk palingtaartje een bergje venkel, verdeel de dressing erover en garneer met basilicum.

Notities / Tips / Wijnadvies

Een droge witte wijn zoals een Sancerre of een Grüner Veltliner is een uitstekende match bij dit gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 380 kcal | koolhydraten: 25 g | Protein: 18 g | Vet: 25 g | Zout: 1.8 g | Sugar: 15 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Hapjes / Hartige taart / Vis / Voorgerechten
Land van herkomst Nederland
Feestdagen etc Kerst