Varkensvlees Braadschotel met Groenten

Rustieke ovenschotel met varkensvlees, spek, groenten en aardappelen in een lichte bouillon, geserveerd in een keramische schaal.

Varkensvlees Braadschotel met Groenten

Een eenvoudig te bereiden en voedzame braadschotel met malse hamlappen, spek, diverse groenten en aardappelen, langzaam gestoofd in de oven.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter bouillon controleer op glutenvrije variant
  • 1 kleine bloemkool in roosjes verdeeld
  • 1 uitgeperst teentje knoflook
  • 250-350 gram krieltjes of kleingesneden aardappel
  • 500 gram hamlappen in dunne plakjes gesneden
  • versgehakte marjolein of 1 theelepel gedroogde
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie eventueel extra voor garnering
  • 1 prei in ringen gesneden
  • 1 eetlepel slaolie
  • 100 gram spek in reepjes gesneden
  • 2 uien in ringen gesneden
  • versgemalen peper
  • zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 240°C.
  • Doe de dun gesneden hamlappen, de spekreepjes, de uienringen, de preiringen, de bloemkoolroosjes en de krieltjes (of kleingesneden aardappel) in een grote ovenschaal.
  • Voeg de fijngehakte peterselie en de uitgeperste knoflook toe.
  • Besprenkel het geheel met de eetlepel slaolie.
  • Bestrooi met zout, versgemalen peper en de (verse of gedroogde) marjolein.
  • Schenk er zoveel bouillon bij dat de ingrediënten ongeveer voor de helft onder de vloeistof staan.
  • Plaats de deksel op de ovenschaal.
  • Zet de schotel in het midden van de voorverwarmde oven en laat het gerecht in ongeveer 1 uur gaar stoven.
  • Roer de schotel eventueel halverwege de stooftijd een keer goed door.
  • Bestrooi het gerecht vlak voor het opdienen desgewenst nog met wat extra fijngehakte peterselie.
  • Serveer direct.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Een stevige, complete maaltijd op zich. Serveer eventueel met een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een fruitige, niet te zware rode wijn, zoals een Beaujolais of een Côtes du Rhône, past goed bij de verschillende smaken van het vlees en de groenten in de schotel. Een stevige rosé kan ook een goede keuze zijn.

Voedingswaarden

Calories: 450 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 35 g | Vet: 20 g | Zout: 2.5 g | Sugar: 8 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Ovenschotel / Stoofpot / Varkensvlees
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Herfst / Winter
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Lactosevrij