Waterzooi van Parelhoen met Zuring en Cantharellen

Waterzooi van Parelhoen met Zuring en Cantharellen

Waterzooi van Parelhoen met Zuring en Cantharellen

Een feestelijk gerecht met sappige parelhoenfilets, verse groenten en een romige saus van zuring en cantharellen. Deze waterzooi is een perfect hoofdgerecht voor een bijzondere gelegenheid.
Porties: 10
Bereidingstijd: 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • Boter om te bakken
  • 6 sjalotten fijn gesneden
  • 2 dl witte wijn
  • 2 potten gevogeltefond 400 ml elk
  • 6 preien alleen het wit, in stukjes
  • 1 liter slagroom
  • 10 parelhoenfilets
  • 1 ½ liter kippenbouillon van blokjes
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 250 g haricots verts
  • 250 g worteltjes
  • 250 g peultjes
  • 250 g geschrapte krieltjes
  • 500 g cantharellen of andere paddenstoelen
  • 200 g zuring of spinazie
  • Fijngehakte kervel

Instructies

  • Smelt boter in een grote pan en bak de sjalotjes gedurende 3 minuten.
  • Voeg de witte wijn en gevogeltefond toe en laat het geheel inkoken tot bijna al het vocht is verdampt.
  • Voeg de prei en slagroom toe en laat zachtjes inkoken tot een dikke saus.
  • Kruid de parelhoenfilets met zout en peper en pocheer ze gedurende 10 minuten in de kippenbouillon.
  • Zeef de saus en houd deze warm.
  • Kook de groenten (haricots verts, worteltjes, peultjes) beetgaar in ruim kokend water gedurende 5 minuten en kook de krieltjes gaar.
  • Bak de cantharellen gedurende 5 minuten in boter.
  • Snijd de parelhoenfilets in plakjes.
  • Plaats alle ingrediënten in een verwarmde soepterrine.
  • Roer de zuring door de warme saus en schenk de saus over de ingrediënten in de terrine.
  • Garneer met fijngehakte kervel en serveer direct.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een Viognier past perfect bij de romige saus en de rijke smaken van de parelhoen en cantharellen.

Voedingswaarden

Calories: 550 kcal | koolhydraten: 25 g | Protein: 35 g | Vet: 35 g | Zout: 2 g | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Hoofdgerechten
Land van herkomst Internationaal
Jaargetijde: Herfst / Lente / Winter / Zomer
Feestdagen etc Kerst