Zelfgemaakte Turkse Ajvar
Maak zelf authentieke Turkse Ajvar, een smaakvolle dip van geroosterde paprika's en aubergines. Heerlijk als bijgerecht, dip of smaakmaker!
Equipment
- plastic zak
Ingrediënten
- 10 verse rode paprika's
- 4 middelgrote aubergines
- ¾ kopje olijfolie
- 1 grote ui fijngesneden
- 3 tenen knoflook fijngehakt
- 1-2 eetlepels citroensap of 1 eetlepel rode wijnazijn
- Verse peterselie fijngehakt
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Instructies
- Rooster de paprika's en aubergines in een oven van 250°C tot de huid blaren krijgt en zwart wordt (ongeveer 25-30 minuten).
- Plaats de geroosterde groenten in een plastic zak en laat ze 10 minuten stomen.
- Verwijder de schil van de paprika's en aubergines.
- Pureer de pulp in een keukenmachine tot een enigszins stevige massa.
- Verhit 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de ui tot deze zeer zacht is.
- Voeg de knoflook toe en bak 2 minuten mee.
- Haal de pan van het vuur en roer het paprika-auberginemengsel erdoor.
- Voeg langzaam de resterende olijfolie toe terwijl je roert, totdat de olie volledig is opgenomen.
- Breng op smaak met citroensap of rode wijnazijn, zout en peper.
- Doe de Ajvar in een afgesloten pot en bewaar in de koelkast.
- Voeg vlak voor serveren de fijngehakte peterselie toe.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer Ajvar als dip met brood, als smaakmaker bij vleesgerechten of als onderdeel van een salade.
Wijnadvies:
Ajvar gaat goed samen met een lichte, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een frisse rosé.
Voedingswaarden
Calories: 190 kcal | koolhydraten: 9 g | Protein: 2 g | Vet: 16 g | Zout: 0.5 g | Sugar: 5 g