urkse Ajvar, een rijke paprika-auberginespread, gegarneerd met verse peterselie en geserveerd met sneetjes knapperig brood op een kleurrijk bord, omringd door geroosterde paprika's, knoflook en olijfolie.

Zelfgemaakte Turkse Ajvar

Maak zelf authentieke Turkse Ajvar, een smaakvolle dip van geroosterde paprika's en aubergines. Heerlijk als bijgerecht, dip of smaakmaker!
Porties: 4
Bereidingstijd: 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 10 verse rode paprika's
  • 4 middelgrote aubergines
  • ¾ kopje olijfolie
  • 1 grote ui fijngesneden
  • 3 tenen knoflook fijngehakt
  • 1-2 eetlepels citroensap of 1 eetlepel rode wijnazijn
  • Verse peterselie fijngehakt
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Rooster de paprika's en aubergines in een oven van 250°C tot de huid blaren krijgt en zwart wordt (ongeveer 25-30 minuten).
  • Plaats de geroosterde groenten in een plastic zak en laat ze 10 minuten stomen.
  • Verwijder de schil van de paprika's en aubergines.
  • Pureer de pulp in een keukenmachine tot een enigszins stevige massa.
  • Verhit 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de ui tot deze zeer zacht is.
  • Voeg de knoflook toe en bak 2 minuten mee.
  • Haal de pan van het vuur en roer het paprika-auberginemengsel erdoor.
  • Voeg langzaam de resterende olijfolie toe terwijl je roert, totdat de olie volledig is opgenomen.
  • Breng op smaak met citroensap of rode wijnazijn, zout en peper.
  • Doe de Ajvar in een afgesloten pot en bewaar in de koelkast.
  • Voeg vlak voor serveren de fijngehakte peterselie toe.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer Ajvar als dip met brood, als smaakmaker bij vleesgerechten of als onderdeel van een salade.
Wijnadvies:
Ajvar gaat goed samen met een lichte, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een frisse rosé.

Voedingswaarden

Calories: 190 kcal | koolhydraten: 9 g | Protein: 2 g | Vet: 16 g | Zout: 0.5 g | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Dip / Saus
Land van herkomst Turkije
Jaargetijde: Alle Jaargetijden
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Lactosevrij / Vegetarisch