Zoete Boterbloempjes met Amandelspijs

Een gezellige en uitnodigende keuken met versgebakken boterbloempjes, gerangschikt in een cirkel op een bakplaat. De gebakjes zijn goudbruin, bestrooid met amandelschaafsel en tonen een subtiele vulling in een decoratief patroon. Op de achtergrond liggen ingrediënten zoals bloem, boter en kaneel op het aanrecht, samen met een kop koffie of thee, wat zorgt voor een warme en huiselijke sfeer die perfect is voor het genieten van deze lekkernijen.

Zoete Boterbloempjes met Amandelspijs

Luchtige boterbloempjes gevuld met een zoete amandelspijsvulling en een vleugje kaneel.
Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 1 uur 10 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Deeg:

  • 20 g verse gist
  • 2 dl lauwe melk
  • 375 g tarwebloem plus extra voor verwerken
  • ½ theelepel kaneel
  • 75 g zachte roomboter
  • ½ theelepel zout
  • 40 g suiker

Vulling:

  • 50 g zachte roomboter
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 g amandelspijs
  • 1 eierdooier
  • Amandelschaafsel

Instructies

  • Brokkel de gist in een kom en roer glad met de lauwe melk.
  • Zeef de bloem met kaneel en voeg boter, zout en suiker toe.
  • Kneed tot een glad deeg.
  • Dek af met een vochtige doek en laat 30 minuten rijzen op een warme plek.
  • Maak ondertussen de vulling: kneed de boter, kaneel en vanillesuiker door het amandelspijs.
  • Kneed het deeg nogmaals op een met bloem bestoven aanrecht.
  • Verdeel het deeg in twee stukken en rol elk stuk uit tot een rechthoek van 30 x 36 cm.
  • Bestrijk het deeg met de vulling, vouw dubbel en snijd in stukken van 4 cm breed.
  • Maak inkepingen aan één lange zijde en vouw de uiteinden naar het midden.
  • Leg de stukken in een cirkel op een bakplaat met bakpapier.
  • Laat opnieuw 30 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Bestrijk de deegstukken met losgeklopt ei en bestrooi met amandelschaafsel.
  • Bak de boterbloempjes in het midden van de oven in 10 minuten goudbruin.

Notities / Tips / Wijnadvies

Geniet van deze heerlijke boterbloempjes als een zoete traktatie bij de koffie ofthee.
De amandelspijsvulling en het kaneelaroma geven een smaakvolle twist aan dit gebak.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Muscat of een glas koude melk past uitstekend bij dit gebak.

Voedingswaarden

Calories: 320 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 6 g | Vet: 1.3 g | Zout: 0.4 g | Sugar: 12 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak
Land van herkomst België
Jaargetijde: Herfst / Lente / Winter / Zomer