Zoete Varkenssaté (Saté Manis)
Saté manis is een zoete en malse varkenssaté. Dit Indonesische gerecht met ketjap en sambal is perfect voor de barbecue.
Ingrediënten
- 2 tenen Knoflook uit de knijper
- naar smaak Zout
- 500 gram Varkensfricandeau
- 6 eetlepels Ketjap manis
- 1 eetlepel Javaanse suiker of 2 eetlepels bruine suiker
- ½ theelepel Sambal manis
- het sap van 1/2 Citroen
Instructies
- Vermeng de knoflook uit de knijper met wat zout.
- Snijd de varkensfricandeau in niet te kleine dobbelstenen.
- Smeer het vlees in met de knoflookpulp en laat dit een half uur intrekken.
- Maak een marinade van de ketjap, de suiker, de sambal en het citroensap en klop deze energiek door elkaar, zodat de suiker goed oplost.
- Giet de marinade over het vlees en laat het vlees zo 3 uur staan.
- Laat het vlees uitlekken, maar vang de marinade op.
- Dep het vlees droog en rijg het aan pennen of stokjes.
- Rooster de satés op de barbecue of grill en bestrijk ze daarbij regelmatig met de achtergebleven marinade.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Lekker met gekookte rijst, gebakken uitjes en komkommer atjar.
Wijnadvies:
Een lichte en fruitige rode wijn, zoals een jonge Pinot Noir of een volle, zoete witte wijn zoals een Moscato.
Voedingswaarden
Calories: 420 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 35 g | Vet: 15 g | Zout: 2 g | Sugar: 20 g
