Vispastei met Garnalen, Kabeljauw en Champignons
Een feestelijke vispastei gevuld met garnalen, kabeljauw en een romige vismousse, afgemaakt met een krokante bladerdeegdeksel. Perfect voor speciale gelegenheden!
Equipment
- Lage taartvorm of springvorm (Ø28 cm, ingevet)
- garde of mixer
- mes
Ingrediënten
- 10 grote garnalen gepeld en gehalveerd
- 1 eetlepel citroensap
- 400 g tongschar- of wijtingfilet
- 2 eiwitten
- 2 dl crème fraîche
- 450 g bladerdeeg 10 plakjes
- 40 g boter
- 4 sjalotten fijngehakt
- 150 g champignons fijngehakt
- 4 eetlepels peterselie fijngehakt
- 200 g kabeljauwfilet in blokjes van 2 cm
- ½ dl cognac of madeira
- 1 eidooier
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Instructies
- Pel de garnalen, verwijder de zwarte darm en halveer de staartjes in de lengte.
- Besprenkel ze met citroensap en laat 30 minuten marineren.
- Pureer de tongscharfilet en voeg in delen de eiwitten, crème fraîche, zout en peper toe tot een gladde vismousse ontstaat.
- Verhit de boter in een pan en bak de sjalotjes 5 minuten.
- Voeg de champignons toe en bak nog 10 minuten.
- Roer tot slot de fijngehakte peterselie erdoor.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Rol 6 ontdooide bladerdeegplakjes uit tot een ronde lap van Ø34 cm en 4 plakjes tot een lap van Ø28 cm.
- Bekleed de taartvorm met de grotere deeglap.
- Meng de uitgelekte garnalen met de blokjes kabeljauw.
- Vul de taartvorm in lagen: begin met de helft van het champignonmengsel, gevolgd door een derde van de vismousse en de helft van de garnalen en kabeljauw.
- Herhaal deze laagjes en eindig met de vismousse.
- Schenk de cognac over de vulling.
- Bedek de taart met de kleinere lap deeg en plak de randen met water vast.
- Snijd decoratieve visjes uit de deegrestjes en plak ze op de bovenkant.
- Maak een klein gaatje in het midden van de deegdeksel en plaats een opgerold stukje aluminiumfolie als schoorsteen.
- Klop de eidooier los met 1 theelepel water en bestrijk de bovenkant van de pastei ermee.
- Bak de pastei gedurende 1 uur in het midden van de oven tot goudbruin en gaar.
- Laat de pastei iets afkoelen en serveer lauwwarm.
Notities / Tips / Wijnadvies
Idee:
Maak de pastei extra luxe door garnalen te vervangen door langoustinestaartjes, tongscharfilets door tongfilets en kabeljauw door zeeduivel, zeewolf of roodbaars.
Wijnadvies:
Een rijke, boterachtige Chardonnay zoals de Trentino van het huis Mezzacorona past perfect bij deze luxe vispastei.
Voedingswaarden
Calories: 560 kcal | koolhydraten: 36 g | Protein: 28 g | Vet: 32 g | Zout: 1.8 g | Sugar: 3 g