Recept afdrukken
No ratings yet

Zandkoekjes dessert royal

Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schraap het merg van het vanillestokje en voeg toe aan de boter.
  • Roer de boter zeer mals.
  • Voeg de poedersuiker toe en roer tot een gladde massa.
  • Doe het eiwit er bij en roer om (eiwit niet opkloppen).
  • Spatel de gezeefde bloem en het snuifje zout toe.
  • Meng kort maar krachtig.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Vul een spuitzak met een getand spuitmondje (doorsnede 10 mm).
  • Spuit mooie rozetjes en duw er een stukje gekonfijte kriek in.
  • Bak de koekjes in een voorverwarmde oven op 220°C gedurende 8 minuten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Worstenbroodjes

Recept categorieën: Broodjes, Kalfsvlees
Land van herkomst: België
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Voor 4 worstenbroodjes:

Bereidingswijze

  • Snipper een sjalotje en stoof tot ze bijna bruin zijn.
  • Meng het gehakt met alle andere ingrediënten.
  • Kruid af met peper en zout.
  • Bewaar het gehakt in de koelkast.
  • Leg het bladerdeeg van 24 x 54 cm op een licht bebloemd werkblad.
  • Snij deeglapjes van ongeveer 12 x 9 cm.
  • Bevochtig met een borsteltje het deeg met wat water.
  • Maak van het gehakt worstjes van ongeveer 75 g en 12 cm lang.
  • Leg in het midden van elk stukje bladerdeeg een worstje gehakt (evenwijdig met de kortste zijde).
  • De worstjes steken nu aan elke kant een beetje uit het deegrolletje.
  • Vouw de worstenbroodjes dicht en duw de deegnaad met een vork stevig samen.
  • Kwast ze in met losgeklopt eigeel en een scheutje melk
  • Snij met een mes bovenkant van de broodjes enkele keren kruislings in ter versiering.
  • Het is niet de bedoeling dat je doorheen het deeg snijdt
  • Laat de worstenbroodjes een kwartiertje rusten en bak ze af in een voorverwarmde oven van 220°C gedurende 20 minuten.

Tips / Opmerkingen

Gehakt voor een worstenbroodje heeft wat pit nodig. Je mag dus royaal zijn met de tabasco en kruiden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Witte chocoladetaart

Recept categorieën: Chocolade, Taart
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Biscuit:

Ganache:

Vulling:

Bereidingswijze

Biscuit:

  • Doe de eieren en de suiker in een mengkom en meng tot opgeklopte massa.
  • Doe dan al roerend de bloem erbij, voorzichtig zodat de lucht er niet uitgeklopt wordt.
  • Giet het mengsel in een bakvorm, strijk mooi egaal en zet in voorverwarmde oven van 180°C voor 25-30 min.

Ganache:

  • Voeg een scheut honing aan de room toe en laat opkoken.
  • Voeg de stukjes witte chocolade toe en roer tot een gladde massa.

Vulling:

  • Was de appelsien, snijd doormidden, verwijder het harde stuk in het midden en hak een helft in stukjes, voeg een lepel bloemsuiker toe en mix.
  • Haal de biscuit uit de oven, klop los van de bakvorm en kantel de biscuit op een grill om af te koelen.
  • Klop koude room op met de suiker en laat de witte chocolade op een laag wattage smelten in de microgolfoven.
  • Meng de room in twee keer bij de gesmolten chocolade.
  • Snijd de biscuit doormidden met een zaagmes.
  • Verdeel het mengsel van de appelsien en het bloemsuiker over de twee helften.
  • Smeer de chocomousse ertussen, verdeel tot op de randjes, voeg de twee helften samen en werk de randjes af.
  • Bestrijk de biscuit met een dun laagje ganache en laat dit een half uurtje opstijven in de koelkast.
  • Daarna kun je de biscuit volledig met de ganache overgieten: eerst langs de zijkanten en de rest over het midden, strijk zacht glad.
  • Snijd de andere helft van de appelsien in zo fijn mogelijke plakjes en gebruik die om de taart te versieren.
  • Laat opstijven in de koelkast.

Recept afdrukken
No ratings yet

Wentelteefjes

Recept categorieën: Brood, Nagerecht
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

Bereidingswijze

  • Doe de eieren, de blonde bruine suiker en de melk in een kom.
  • Dompel stukken brood onder in de mengeling en laat een minuutje weken.
  • Strooi er een laag bruine suiker over voor een krokant laagje en bak in de pan.

Recept afdrukken
No ratings yet

Warme wafels

Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Los de gist op in de (lauwe) melk, voer er de honing aan toe en zet even opzij.
  • Zeef de bloem in een ruime kom en maak er een kuiltje in.
  • Strooi het zout en het vanillepoeder op de rand van de bloem.
  • Doe het ei en de eidooier, samen met de arachide-olie in het kuiltje.
  • Smelt de boter op een zacht vuurtje.
  • Strooi de suiker op de rand van de bloem.
  • Giet het melk-gistmengsel in twee keren in het kuiltje en roer met de garde zodat je geen klonters hebt.
  • Schenk er de gesmolten boter als laatste bij en meng tot een homogeen mengsel.
  • Laat een halfuurtje rusten en rijzen met een handdoek of plasticfolie over de kom.
  • Wanneer de hoeveelheid is verdubbeld, kan je beginnen te bakken.
  • Verhit het wafelijzer en smeer de binnenkant n keer in met een likje arachide-olie.
  • Bak de wafels in 2 à 3 minuten goudbruin.

Tips / Opmerkingen

Elk wafelijzer is anders, maar doorgaans mag de thermostaat relatief hoog staan. Een beetje testen is de boodschap.
Serveer met poedersuiker, boter, esdoornsiroop of 'ezelboter' (een mengeling van half boter, half blonde suiker).

Recept afdrukken
No ratings yet

Verrassingsbrood

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Voeg 15 gram suiker, 20 gram zachte boter en 20 gram zout toe aan 700 gram bloem.
  • Los 50 gram gist op in 400 ml water waaraan een lepel gecondenseerde melk werd toegevoegd.
  • Meng de bloem en voeg al roerend het mengsel van gist, water en melk toe.
  • Bol het deeg op en snijd er drie stukken van 150 gr vanaf.
  • Bol het grote stuk mooi op en maak er een rond stuk van dat als lijf van de schildpad kan dienen.
  • Neem twee van de kleinere stukken, rol ze uit en trek ze open zodat je twee slierten krijgt met een smal middenstuk en aan elk van de uiteindes een bolletje.
  • Die twee slierten kunnen dienen als de pootjes.
  • Het derde kleinere stuk deeg snijd je in twee: een klein stukje dat je in puntvorm kneedt en gebruikt als staart, het grootste deel kneed je in druppelvorm en kan gebruikt worden als hoofd.
  • Plaats alles op de bakplaat, knip de pootjes nog in en trek ze open zodat ze de klauwen van een schildpad benaderen.
  • Laat alles rijzen onder een handdoek.
  • Als de schildpad gerezen is, moet je hem nog doreren en zijn schild een beetje insnijden met een scherp mes om het patroon van een echt schild te imiteren.
  • Bak de schildpad af in een voorverwarmde oven, min op 210°.
  • Laat afkoelen en beleg ondertussen de broodjes waarmee je de schildpad kan vullen.
  • Snijd nog een mondje met een broodmes en maak twee ogen van bolletjes marsepein en koffiebonen.
  • Snijd het deksel eraf, haal het binnenste eruit en vul met belegde broodjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Truffels van Sofie Dumont

Recept categorieën: Chocolade, Nagerecht
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

Bereidingswijze

  • Gember en rozemarijn in stukjes snijden en aan room toevoegen.
  • Room opkoken.
  • Kokende room over chocolade gieten tot je blinkende massa krijgt; indien er nog stukjes chocolade inzitten kan het mengsel nog 1 min in de microgolfoven.
  • Extra: scheutje sambucca toevoegen.
  • Plastic bakje bedekken met plastic folie, ganache erin gieten en half uur laten opstijven in de koelkast.
  • Snij de opgesteven ganache in stukjes en rol ze tussen twee handen in een plateau cacaopoeder of pistachebrokjes tot bolletjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tiramisu van Sofie Dumont

Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Voor de koekjes:

Vulling:

Bereidingswijze

Bereiding koekjes:

  • Splits de eieren.
  • Klop de eiwitten met de suiker tot stevige pieken.
  • Roer de eidooiers los en voeg ze toe aan het eiwit.
  • Voeg daarna de gezeefde boem bij het opgeklopte eiwit.
  • Spatel voorzichtig zodat het beslag luchtig blijft.
  • Eigenlijk zou je de dooiers en de bloem samen kunnen toevoegen aan het eiwit.
  • Bedoeling is dat er zo weinig mogelijk gemengd wordt in het eiwit, want hoe meer je mengt, hoe meer lucht er kan verdwijnen
  • Neem een bakplaat die je bekleedt met bakpapier.
  • Vul een spuitzak met het beslag en spuit lange vingers van gewenste lengte.
  • Het is de bedoeling dat de koekjes aan elkaar zullen bakken.
  • Laat dus wel wat tussenruimte, maar ook niet te veel.
  • Betstrooi de koekjes net voor het bakken met wat poedersuiker.
  • Bak de koekjes in eenvoorverwarmde oven van 200C gedurende 10 à 15 minuten en laat ze afkoelen.

Bereiding vulling:

  • Klop de eidooiers los en giet de hete suikerstroop er straalsgewijs bij.
  • Laat koud kloppen tot een luchtige witte massa.
  • Sla de room halfvast tot slagroom.
  • Roer de mascarpone tot een gladde crème.
  • Voeg alles in twee beurten samen en roer tot een homogene, luchtige massa.
  • Snij de koekjes volgens de vorm van je schaal en leg er een laag koekjes in, dep de koekjes met een mengsel van de afgekoelde koffie met een scheut cognac.
  • Strooi hier al wat cacaopoeder over.
  • Strijk een royale portie van de vulling op de koekjes.
  • Leg er volgende laag koekjes bovenop.
  • Strooi er wat poedersuiker over.
  • Zet koel tot gebruik.

Tips / Opmerkingen

Eenmaal je deze koekjes in de vingers hebt, kan je je koekjes aanpassen aan elke vorm van presentatieschaal. Rond, ovaal of vierkant, je spuit de koekjes in elke gewenste vorm.
Wie wil kan de toplaag bestrooien met cacaopoeder, maar ik vind het mooier als de zelfgemaakte koekjes doorheen een dun laagje poedersuiker nog goed zichtbaar zijn.

Recept afdrukken
No ratings yet

Terracotta broodjes

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

Bereidingswijze

  • Zeef de bloem in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Los de gist op in de lauwe melk.
  • Schenk het gistmengsel in het kuiltje en strooi er wat bloem van de zijkant over.
  • Laat de kom een kwartiertje afgedekt staan op een warme plaats.
  • Voeg het water, de gesmolten boter en toe en kneed 10 minuten tot een glad en elastisch deeg.
  • Was en droog intussen de kruiden en snij ze fijn.
  • Voeg deze tijdens de laatste 3 minuten van het kneden toe aan het deeg zodat de kruiden goed verdeeld zitten in het deeg.
  • Leg het deeg in een ingevette kom, dek af met plasticfolie en laat het anderhalf uur rijzen.
  • Sla de lucht uit het deeg, en kneed het kort even door.
  • Verdeel het deeg in deegstukjes van circa 50 g.
  • Laat ze even afgedekt met een handdoek rusten.
  • Vet intussen de terracotta-potjes in met malse boter en bebloem ze.
  • Klop de overtollige bloem af.
  • Bol de deegstukjes op en doe de bolletjes in de potjes.
  • Laat ze afgedekt rijzen gedurende 45 minuten tot het deeg enkele cm boven de potjes uitkomt.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Benevel met een plantenspuit de bovenkant van de broodjes met water.
  • Knip indien gewenst even in met een schaar.
  • Bak de broodjes ongeveer 25 à 30 minuten goudbruin, en laat ze afkoelen in de potjes.

Tips / Opmerkingen

Om nieuwe terracotta bloempotjes voor te bereiden en waterdicht te maken, kan je ze best eerst afwassen. Daarna langs binnen- en buitenkant even invetten met olie en bak ze enkele keren een 20-tal minuten in een oven van 200°C.
Hou je van een topping, dan kan je natuurlijk naar wens de bovenkant even in maan- of sesamzaad drukken. Maar ook gedroogde kruiden of gewoonweg bloem is leuk.
Haal de broodjes uit de potjes voor een picknick buitenshuis of zet ze met potje op je feesttafel.

Recept afdrukken
No ratings yet

Suikertaart

Recept categorieën: Nagerecht, Taart
Land van herkomst: België
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Taartendeeg (gistdeeg): voor 2 taarten

Bereidingswijze

  • Los de gist op in het water en voeg er het losgeklopt ei bij.
  • Zeef de bloem en giet uit op werkblad.
  • Maak een bloemkring.
  • Strooi de suiker op de rand.
  • Leg het zout aan de buitenzijde van de bloemkring.
  • Snij de malse boter in blokjes en leg op de randen.
  • Giet het water met de gist en het ei in het midden van de bloemkring.
  • Meng met de vingertoppen de ingrediënten van binnen naar buiten.
  • Voeg stelselmatig meer en meer bloem toe en kneed enkele minuutjes tot een homogeen deeg.
  • Maar zeker niet langer dan 5 minuutjes, anders wordt het deeg te elastisch.
  • Verdeel het deeg in 2 stukken.
  • Maak er een bolletje van en pak het in met plastic folie.
  • Laat het deeg een kwartiertje rusten in de koelkast.
  • Kwast een taartvorm in met malse boter.
  • Neem een bolletje deeg en rol het uit tot 3 à 4 mm dikte.
  • Hou een beetje deeg apart voor de bandjes die de rand zullen komen.
  • Bekleed de taartvorm met het deeg.
  • Duw het deeg goed aan.
  • Laat even rusten.
  • Duw het overtollige deeg met de binnenkant van je handen van de taartvorm.
  • Haal met je duim het deeg rondom ietsje naar boven zodat het deeg enkele millimeters boven de taartvorm uitsteekt.
  • Doreer de randen met wat losgeklopt eigeel met scheutje melk.
  • Rol intussen een beetje deeg uit tot 3 mm dikte.
  • Snij hiervan bandjes van één cm breedte om bandjes van te snijden.
  • Schik de deegbandjes op de rand van de taart.
  • Doreer de bandjes.
  • Warm de oven voor op 230°C.
  • Maak de vulling.

Vulling:

  • Klop 2 eidooiers los met de room.
  • Vul de taart met de poedersuiker en giet hierop het ei-roommengsel.
  • Verdeel enkele blokjes koude boter in de taart.
  • Bak de taart op 230°C gedurende 15 à 20 minuten.
  • Ontvorm de taart meteen en laat afkoelen op een rooster.

Tips / Opmerkingen

Voor taartendeeg is geen bloem met een hoog eiwitgehalte vereist. Glutenvorming is hier niet nodig.
Ik geef de voorkeur aan poedersuiker maar die kan je eventueel vervangen door bruine suiker.