Recept afdrukken
No ratings yet

Wortelen met groene bonen uit de Kempen

Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de wortelen in balkjes.
  • Kook iedere groente afzonderlijk gaar en giet ze af.
  • Houd alleen het sap van de wortelen nog even apart.
  • Stoof de sjalotjes of de ui in boter aan en bevochtig met het kookvocht van de wortelen.
  • Voeg er de groenten aan toe en laat alles goed doorkoken.
  • Kruid met peper en zout.

Tips / Opmerkingen

U kunt de saus met opgelost aardappelzetmeel binden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Worteltjesbrood uit Mol

Recept categorieën: Broodjes, Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Voor het gerecht:

Voor de béchamelsaus:

Bereidingswijze

  • Snijd de wortelen in balkjes, ook ze in water en kruid met zout, suiker en een laurierblaadje.
  • Giet ze na de kooktijd goed af, draai ze door een roerzeef, zet ze terug op het vuur en laat al roerend al het overtollige vocht uitdampen.
  • Kluts de eieren bij elkaar, voeg ze er al roerend aan toe en meng goed.
  • Kruid met peper en eventueel zout.
  • Doe het mengsel in een ingeboterde vorm en zet die in een warmwaterbad in de oven.
  • Laat het toekomstige worteltjesbrood in ± 30 minuten zachtjes gaar bakken.
  • Haal het brood uit de vorm,stort het op een schotel en giet er de béchamelsaus over.

Tips / Opmerkingen

U kunt het worteltjesbrood nog bestrooien met gemalen kaas en onder de grill eventjes laten korsten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zachte nieuwjaarswafeltjes

Recept categorieën: Dessert, Nagerecht
Land van herkomst: België
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Smelt de boter, voeg de bloem, de suiker en de eieren toe en laat 12 uur rusten.
  • Vorm er balletjes van en bak deze in een ingevet wafelijzer.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zalm met witbiersaus

Recept categorieën: Vis, Zalm
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak het witloof schoon, was het en snijd het klein.
  • Breng in een pan het witloof met de suiker, nootmuskaat, zout, peper en 2 eetlepels water aan de kook.
  • Verhit het al roerend tot het witloof licht begint te bruinen en kook het afgedekt op laag vuur in ± 20 minuten gaar.
  • Laat de fond intussen in een pan onafgedekt op hoog vuur tot ± 2 dl inkoken.
  • Roer de crème fraîche erdoor en laat nog ± 5 minuten zachtjes doorkoken.
  • Meng 1 eetlepel boter met 1 eetlepel bloem.
  • Bestrooi de zalm met de rest van het bloem.
  • Verhit in een koekenpan de olie en de rest van de boter en bak de zalm in ± 8 minuten gaar; keer de vis halverwege.
  • Hak de Amandelen fijn.
  • Meng het boter-bloemmengsel al roerend door de saus en roer er het bier en de amandelen door.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel het witloof over 4 borden, leg de zalmfilet erop en schep er op elk bord 3 eetlepels saus omheen.
  • Geef de rest van de saus er apart bij.

Tips / Opmerkingen

Serveer met gekookte aardappelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zalmfilet met prei en Den Schelen Os Tripel

Recept categorieën: Vis, Zalm
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de zalmfilet in dunne plakken en smeer ze in met weinig zout en peper uit de molen.
  • Verhit 2 eetlepels boter en olie in een koekenpan en bak de plakken zalmfilet hierin om en om.
  • Doe er de helft van het bier bij en gaar de plakjes zalm hierin ± 5 minuten.
  • Haal ze eruit en houd ze warm.
  • Voeg de mosterd, de rest van het bier en het fijngesneden wit van de prei aan het stoofvocht toe en laat 10 minuten stoven.
  • Roer tenslotte de crème fraîche door het stoofvocht en laat de saus wat inkoken.
  • Doe de plakken zalm terug in het stoofvocht en voeg naar smaak versgemalen peper en zout toe.

Tips / Opmerkingen

Serveer met aardappelkroketjes, gestoofde reepjes venkelknol en gestoofde bleekselderij.
Drink er een goed gekoeld glas Den Schelen Os Tripel bij van de Maasland Brouwerij uit Oss.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zandhovens konijn

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verdeel het konijn in stukken en kruid het vlees met peper en zout.
  • Haal de stukken door de bloem en bak ze in de boter aan.
  • Leg de stukken, als ze rondom bruin gebraden zijn, in een kookpan.
  • Laat de fijngesneden ui in het braadvet stoven.
  • Strooi er, als het vlees gaar is, de suiker over en laat de ingredinten verder bruinen.
  • Giet er dan een scheutje azijn over en voeg er wat water bij.
  • Leg de gepelde en in stukken gesneden tomaten en appels op het konijn,leg er een
  • sneetje brood met mosterd op en laat het gerecht zachtjes gaar stoven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zandhovense bakharing met ajuinsaus

Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Fileer de haringen en verwijder de fijne graatjes grondig.
  • Wikkel ze in boterpapier,zonder paraffine,kruid met peper en zout en rooster ze 10 minuten op de grill.
  • Draai de vissen regelmatig om.
  • Stoof voor de saus de uien in een mengsel van gelijke delen olie en boter aan.
  • Voeg een takje tijm, een blaadje laurier en de suiker toe.
  • Laat de boter goed kleuren, maar verbrand ze niet.
  • Blus met de azijn, bevochtig met de visbouillon en kruid met peper en zout.
  • Bind de saus eventueel met wat aardappelzetmeel en werk af met een scheutje citroen en gehakte peterselie.

Tips / Opmerkingen

U kunt de visbouillon zelf bereiden door visgraten samen met citroensap,witte wijn,selder,ui en een kruidentuiltje enkele uren op een zacht vuurtje te laten trekken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zandwafels

Recept categorieën: Dessert, Nagerecht
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Roer de boter met een gedeelte van de suiker tot room.
  • Voeg er de bloem aan toe en maak er een glad deeg van.
  • Klop de eieren met de resterende suiker tot een witte massa op.
  • Roer ze met een houten lepel langzaam onder het gladde deeg.
  • Verdun het deeg, als het te dik is, met melk.
  • Bak het deeg 5 tot 7 minuten, afhankelijk van de calorische waarde van het wafelijzer.
  • Bestrooi de wafels vervolgens met poedersuiker en/of overgiet ze met gesmolten boter.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zeebaars in vijfkruidensaus

Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Koop een gefileerde zeebaars.
  • Normaliter zal de visboer de zeebaars ontschubben.
  • Het onderliggend vel wordt bij het bakken zeer krokant en is verschrikkelijk lekker.
  • Hak de gember en de sjalotten zeer fijn.
  • Voeg de andere saus/marinade-ingrediënten samen en meng goed door elkaar. Snijd de visfilets in dunne plakjes.
  • Doe deze in een kommetje en overgiet met de marinade.
  • Dek af en laat ± 1 uur marineren.
  • Giet de vis in een zeef of vergiet en laat uitlekken.
  • Doe het marinadevocht in een pannetje en verwarm het.
  • Zet de wok op het vuur, maar laat hem deze keer niet gloeiendheet worden en doe er de olie in.
  • Dep de uitgelekte vis eventueel nog even af met keukenpapier en bak voorzichtig ± 1 minuut tot je ziet dat het vel knapperig wordt.
  • Schep de gebakken vis op een bord, overgiet met de saus en versier met versgesneden ringetjes pijpajuin.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zeeduivel met witloof en Gueuze

Recept categorieën: Groenten, Vis
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe de gehakte sjalot met de fijngemalen peper en de Gueuze in een pannetje, laat inkoken, bevochtig met de room, laat inkoken en voeg er vervolgens, onder goed roeren, stuk voor stuk enkele klontjes boter bij.
  • Snijd het witloof in grote juliennestukken, was ze met gecitronneerd water, laat ze uitdruppen en stoof ze enkele minuten in boter.
  • Houd ze warm.
  • Snijd de zeeduivel in lapjes, was ze goed en droog ze af.
  • Wentel de lapjes in de bloem, zout en peper ze, bak ze 5 minuten in de pan en houd ze warm.
  • Leg het witloof in het midden van de warme borden, schik er de zeeduivellapjes rond, overgieten ze lichtjes met de saus en versier met de in dobbelsteentjes gesneden geschilde tomaat en kervelplukjes.