Exotische Hutspot met Nasi Goreng Mix en Seroendeng
Een verrassende twist op de klassieke hutspot, deze exotische variant met nasi goreng mix, taugé en seroendeng brengt Oosterse smaken naar een traditioneel Nederlands gerecht. Een unieke smaakexplosie voor koude dagen!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1.5 kg aardappels Eigenheimers of Irene
- 1 kruidenbouillontablet
- 750 g panklare hutspotgroenten
- 1 zakje nasi goreng mix
- 100 g taugé
- 25 g boter
- Sambal oelek naar smaak
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 3 eetlepels seroendeng
- Atjar tjampoer als bijgerecht
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
Los het kruidenbouillontablet op in 4 dl water en kook de hutspotgroenten hierin ongeveer 10 minuten.
Voeg de aardappelen toe en breng het geheel met het deksel op de pan op hoog vuur aan de kook.
Zet het vuur lager en kook de groenten en aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar.
Wel ondertussen de nasimix volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Was de taugé en zet apart.
Giet de groenten en aardappelen af en bewaar de bouillon.
Stamp de groenten en aardappelen met de boter en een scheutje bouillon tot een smeuïge hutspot.
Schep de gewelde nasi goreng mix en de taugé door de hutspot en breng op smaak met sambal oelek, peper en zout.
Doe de hutspot in een schaal en strooi de seroendeng erover.
Serveer met atjar tjampoer en eventueel oosterse speklapjes als bijgerecht.
Serveer met atjar tjampoer en oosterse speklapjes.
Wijnadvies:
Combineer deze exotische hutspot met een droge Riesling of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir, die de pittige en hartige smaken van de sambal en nasi goreng mix complimenteert.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 10
Exotisch Stamppotje met Paksoi en Hazelnoten
Een heerlijk exotisch stamppotje met gember, paksoi en knapperige hazelnoten. Deze verrassende twist op een klassieke stamppot combineert kruidige smaken met frisse groenten voor een smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappels
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 3 cm gemberwortel
- 1 winterwortel
- 1 struik paksoi
- 50 g hazelnoten met vlies
- 40 g boter
- 1 eetlepel ketoembar gemalen korianderzaad
- 1 dl melk
- 2 eetlepels verse koriander
- Peper naar smaak
Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze gaar in ongeveer 20 minuten.
Snipper de uien en knoflook.
Schil de gemberwortel en rasp hem fijn.
Snijd de winterwortel in dunne reepjes en de paksoi in smalle repen.
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zijn.
Hak ze grof en zet apart.
Smelt de boter in een grote pan en fruit de ui en knoflook op laag vuur in ongeveer 3 minuten tot ze glazig zijn.
Voeg de geraspte gember, wortelreepjes en ketoembar toe aan de pan en bak alles nog 5 minuten mee.
Verwarm de melk tot deze bijna kookt.
Giet de aardappels af en stamp ze samen met de warme melk en peper naar smaak tot een luchtige puree.
Schep het uimengsel, de gesneden paksoi en de fijngehakte koriander door de puree en warm alles goed door.
Garneer het stamppotje met de geroosterde hazelnoten en extra koriander.
Serveer direct.
Wijnadvies:
Dit stamppotje gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een licht zoete Riesling, die de kruidige en aardse smaken van de gember en ketoembar complimenteert.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 8g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 10
Drentse Koolraapstamppot met Gegratineerde Kaas en Champignons
Een echte Hollandse klassieker met een twist: romige koolraapstamppot met gegratineerde kaas en gebakken kastanjechampignons. Een heerlijk winters gerecht boordevol smaak en comfort.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 koolraap ± 700 gram
- Zout naar smaak
- ½ potje bieslook fijngesneden
- 250 gram kastanjechampignons in vieren gesneden
- 2 eetlepels kruidenboter
- 125 ml Bulgaarse yoghurt
- Versgemalen peper naar smaak
- 100 gram Leidse kaas geraspt
- Instructies:
Schil de aardappelen en koolraap en snijd ze in stukken.
Kook ze met een beetje water en zout in ongeveer 20 minuten gaar.
Knip intussen de bieslook fijn en snijd de champignons in vieren.
Verhit de kruidenboter in een koekenpan en bak de champignons ongeveer 5 minuten tot al het vocht is verdampt.
Breng op smaak met versgemalen peper.
Giet de aardappelen en koolraap af en stamp ze fijn met een stamper.
Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Roer de Bulgaarse yoghurt, ¾ deel van de kaas en ¾ deel van de bieslook door de stamppot.
Breng op smaak met zout en peper.
Schep de stamppot in een ovenschaal, strooi de rest van de kaas eroverheen en gratineer het onder de grill tot de kaas goudbruin is.
Schep de gebakken champignons bovenop de stamppot en garneer met de resterende bieslook.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de romige stamppot en de aardse smaak van de champignons.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 10
Courgettestamppot met Paprika, Chorizo en Oude Kaas
Deze hartige courgettestamppot met paprika, knapperige chorizo en gesmolten oude kaas is een perfecte maaltijd voor koude dagen. De combinatie van smaken maakt dit gerecht bijzonder smaakvol en verwarmend.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g aardappels
- Zout naar smaak
- 1 grote ui
- 1 grote courgette of 2 kleine courgettes
- 2 paprika's
- 200 g chorizo aan een stuk
- 25 g boter
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- 2 theelepels bouillonpoeder
- 100 g oude kaas
- ½ dl melk
- Versgemalen peper naar smaak
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in weinig water met zout in ongeveer 25 minuten gaar.
Pel en snipper de ui.
Snijd de courgette, de paprika's, en de chorizo in stukjes.
Bak de stukjes chorizo zachtjes uit in een steelpan totdat ze knapperig zijn.
Verhit de boter in een grote pan en fruit de ui totdat deze glazig is.
Voeg de courgette, Italiaanse kruiden en bouillonpoeder toe aan de pan en smoor de courgette ongeveer 5 minuten mee.
Giet de aardappelen af, voeg ze toe aan de pan met courgette en stamp het geheel tot een grove stamppot.
Roer de geraspte oude kaas door de stamppot en voeg eventueel wat melk toe om de stamppot smeuïger te maken.
Schep de stukjes paprika en de knapperige chorizo door de stamppot en verwarm alles nog even goed door.
Breng de courgettestamppot op smaak met zout en versgemalen peper.
Serveer direct.
Wijnadvies:
Deze stamppot combineert goed met een stevige rode wijn zoals een Rioja of een Tempranillo, die de rijke smaken van de chorizo en oude kaas aanvult.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 10
Cajunhutspot met gefrituurde uiringen
Deze Cajunhutspot brengt een pittige twist naar de klassieke Nederlandse hutspot, afgetopt met krokante gefrituurde uiringen. Een smakelijk en hartverwarmend gerecht dat perfect is voor avontuurlijke eters.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 700kcal
Author: Cor Klaar
- 6 eetlepels zelfrijzend bakmeel
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Cajunkruiden naar smaak
- 1 ei
- 1 dl pils
- 2 liter frituurolie
- 2 uien voor uiringen
- 2 kg aardappels
- 150 g winterwortelen in blokjes
- 150 g ui gesnipperd
- 2 stengels bleekselderij fijngehakt
- 2.5 dl vleesbouillon van tablet
- 1 eetlepel boter
- 1 theelepel piment gemalen
Maak een beslag door het zelfrijzend bakmeel, zout, peper, cajunkruiden, ei en pils goed te mengen.
Verhit de frituurolie in een friteuse of diepe pan tot 180°C.
Snijd de uien in ringen, haal ze door het beslag en frituur ze in de hete olie tot ze goudbruin zijn.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
Voeg ze samen met de wortelen, gesnipperde ui en fijngehakte bleekselderij toe aan een grote pan met de vleesbouillon.
Kook alles in 20 minuten gaar.
Stamp de aardappelen en groenten met de boter, zout, peper en piment tot een smeuïge stamppot.
Serveer de Cajunhutspot op borden en leg de krokante gefrituurde uiringen erop.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een stevige rode wijn zoals een Zinfandel, die goed past bij de pittige Cajunkruiden en de rijke smaken van de hutspot.
Calories: 700kcal | koolhydraten: 90g | Protein: 10g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 10
Broccolistamppot met Pesto, Tomaat en Hamreepjes
Deze broccolistamppot met rode pesto, verse tomaat en hartige hamreepjes biedt een heerlijke twist op een klassiek gerecht. De combinatie van romige aardappelen, broccoli en een vleugje pesto zorgt voor een smaakvolle en voedzame maaltijd.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g aardappels
- 500 g broccoli
- 4 tomaten
- 100 g rauwe ham in iets dikkere plakjes
- 100 g gekookte ham
- 3 eetlepels rode pesto
- 1 dl melk
- Versgemalen peper naar smaak
- Zout naar smaak
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in weinig water met zout in ongeveer 25 minuten gaar.
Snijd intussen de broccoliroosjes van de stronk en snijd de stronk in blokjes.
Kook de broccoli in weinig water met zout in ongeveer 5 minuten gaar.
Spoel de broccoli vervolgens in een zeef onder koud water af om de kleur te behouden.
Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in reepjes.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
Roer de rode pesto en zoveel melk door de gestampte aardappelen tot een smeuïge puree ontstaat.
Schep de broccoli door de puree en warm de stamppot nog even goed door.
Voeg op het laatst de tomaat en de hamreepjes toe en meng alles goed door elkaar.
Breng de stamppot op smaak met versgemalen peper en eventueel extra zout.
Wijnadvies:
Deze stamppot past goed bij een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay, die de frisse smaken van de tomaat en de pesto complimenteert.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 10
Broccolistamppot met Noten en Geroosterde Kaas
Deze broccolistamppot met noten en geroosterde oude kaas is een heerlijk vegetarisch gerecht dat de romigheid van aardappelen en broccoli combineert met de knapperigheid van noten. Een perfecte ovenschotel voor koude dagen, boordevol smaak en textuur.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g aardappels
- 750 g broccoli
- 4 eetlepels zure room
- 1 klein ei
- Peper naar smaak
- 1 theelepel mosterd
- Worcestershiresaus naar smaak
- 100 g oude kaas
- 200 g gemengde noten grof gehakt
- Nootmuskaat naar smaak
- Zout naar smaak
Schil de aardappelen en kook ze op matig vuur in ongeveer 20 minuten gaar.
Maak intussen de broccoli schoon, verdeel hem in roosjes en snijd de stronk in dunne plakjes.
Kook de broccoli in een laagje kokend water met een snufje zout in ongeveer 10 minuten gaar.
Giet de aardappelen en de broccoli af en verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Stamp de broccoli en aardappelen fijn met een aardappelstamper.
Roer de zure room, het ei, een snufje peper, nootmuskaat, een scheutje Worcestershiresaus, de helft van de geraspte kaas en de helft van de gehakte noten door de stamppot.
Schep de stamppot in een ovenvaste schaal en strooi de resterende noten en kaas over de bovenkant.
Plaats de schaal onder de hete grill en laat het gerecht snel bruin worden, tot de kaas mooi gesmolten en goudbruin is.
Serveer direct en geniet van de heerlijke combinatie van smaken en texturen.
Wijnadvies:
Deze stamppot past goed bij een volle, ronde witte wijn zoals een Chardonnay, die de romige en hartige smaken van het gerecht aanvult.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 10
Broccolistamppot met Gruyère en Knapperige Aardappelschillen
Deze broccolistamppot met rijke Gruyère, knapperige aardappelschillen en roergebakken groenten is een feest voor de zintuigen. Het gerecht combineert romige aardappelpuree met de frisse smaak van broccoli en paprika, afgemaakt met een heerlijk spek-aardappelschilmengsel.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
- 2 kg aardappels
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 1 liter frituurolie
- 100 g mager gerookt spek
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 500 g broccoliroosjes
- 1 paprika in blokjes
- 1 blikje maïs 150 g, uitgelekt
- 250 g Gruyère geraspt
- 1.5 dl zure room
Boen de aardappelen schoon en schil ze dun.
Bewaar de schillen apart.
Snijd de aardappelen in stukken en kook ze in 2,5 cm water met zout in ongeveer 20 minuten gaar.
Verhit de frituurolie in een frituurpan of diepe pan.
Frituur de aardappelschillen goudbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Bak het gerookte spek in een anti-aanbakpan uit tot het knapperig is.
Verkruimel het spek en meng het door de gefrituurde aardappelschillen.
Verhit de zonnebloemolie in een pan en roerbak de broccoliroosjes en paprikablokjes gedurende 5 minuten.
Meng de maïs erdoor en zet apart.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de zure room, geraspte Gruyère, zout en peper tot een romige puree.
Schep de puree op een schaal, verdeel het roerbakmengsel van groenten eromheen en bestrooi met het aardappelschil-spekmengsel.
Serveer direct en geniet van de combinatie van romige, knapperige en hartige smaken.
Wijnadvies:
Deze stamppot past uitstekend bij een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een rijke Pinot Grigio, die de romige kaas en de knapperige texturen complementeren.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 3g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 10
Boerenkoolstamppot Speciaal met Pesto
Een bijzondere twist op de klassieke boerenkoolstamppot, verrijkt met pesto voor een extra smaakdimensie. Deze boerenkoolstamppot speciaal is een voedzaam en hartverwarmend gerecht, perfect voor koude dagen.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 grote ui
- 50 g boter
- 750 g boerenkool
- 1.5 kg aardappels
- 1 dl melk
- 1 potje pesto
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Pel en snipper de ui.
Verhit de boter in een ruime pan en fruit de ui hierin gedurende 5 minuten tot deze zacht is.
Voeg de gewassen boerenkool toe en laat deze al omscheppend slinken.
Leg de geschilde en in stukken gesneden aardappelen bovenop de boerenkool, voeg een beetje zout toe en kook alles in ongeveer 25 minuten gaar.
Voeg de melk en pesto toe aan de pan en stamp alles door elkaar tot een smeuïge stamppot.
Breng de stamppot op smaak met peper en zout naar wens.
Serveer de boerenkoolstamppot direct, eventueel met bijgerechten zoals gebakken hamreepjes, groente-zoetzuur, gebakken champignons met rozemarijn, salami met knoflook of gemengde olijven.
Geef er de volgende bijgerechten bij.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 10
Boerenkoolstamppot met Rookworst en Currysaus
Geniet van een klassieke boerenkoolstamppot, rijk van smaak en perfect voor koude dagen. De toevoeging van currysaus geeft dit traditionele gerecht een verrassende twist, geserveerd met een malse rookworst.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g aardappels
- 1 bloemkool
- 1 magere rookworst
- ¾ dl melk
- 1 eetlepel boter
- 2 eetlepels azijn
- 2 eetlepels currysaus
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in vieren.
Doe 2 dl water, de boerenkool, aardappelen en zout in een pan en laat het geheel, met het deksel op de pan, ongeveer 20 minuten koken.
Leg de rookworst op de aardappelen en kook de boerenkool en aardappelen nog eens ongeveer 10 minuten totdat alles gaar is.
Haal de rookworst uit de pan en houd deze warm.
Giet de boerenkool en aardappelen af en stamp ze fijn met een stamper.
Voeg al roerend de melk en boter toe, en roer er vervolgens de azijn en currysaus doorheen.
Laat de stamppot op zacht vuur door en door heet worden en breng op smaak met zout en peper.
Snijd de rookworst in gelijke stukken en leg deze bovenop de stamppot.
lekker met piccalilly of gemengd tafelzuur.
Wijnadvies:
Serveer deze stamppot met een stevige rode wijn zoals een Merlot, die de hartige en licht pittige smaken van het gerecht aanvult.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 10