Romige Stamppot met Kerstomaatjes, Ham en Mozzarella

Romige Stamppot met Kerstomaatjes, Ham en Mozzarella

Een romige stamppot met frisse kerstomaatjes, hartige ham en smeuïge mozzarella, afgemaakt met knapperige pijnboompitten en een krokant gegratineerd laagje.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 680kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • kg aardappelen geschild en in stukken
  • dl melk
  • ½ dl Room Culinair
  • 2 eetlepels boter
  • 1 bakje kerstomaatjes in vieren
  • 200 g gegrilde achterham in reepjes
  • 2 eetlepels bieslook fijngesneden
  • 2 mozzarella’s in dunne plakken
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze grof.
  • Voeg melk, Room Culinair en boter toe en meng tot een smeuïge puree.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de kerstomaatjes, ham en bieslook door de puree en doe deze over in een ingevette ovenschaal.
  • Leg de plakken mozzarella over de stamppot en strooi de pijnboompitten erover.
  • Gratineer onder de hete grill in ± 5 minuten tot de kaas gesmolten en licht gekleurd is.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse rucolasalade met balsamicodressing.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Chianti of een lichte Merlot past goed bij de smaken van de tomaat, ham en mozzarella.

Nutrition

Calories: 680kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 30g | Vet: 28g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Pittige Stamppot met Chorizo, Komkommer en Wortel

Pittige Stamppot met Chorizo, Komkommer en Wortel

Een verrassend kruidige stamppot met knapperige komkommer, zoete wortel en pittige chorizo, afgewerkt met romige kruidenboter en een vleugje selderijzout.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 750kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • kg aardappelen geschild en in stukken
  • 2 kleine komkommers geschild en grof geraspt
  • 1 winterwortel fijn geraspt
  • 400 g chorizo in blokjes
  • 50 g kruidenboter
  • 2 eetlepels bladselderij fijngehakt
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Selderijzout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
  • Bestrooi de geraspte komkommer met wat zout en laat deze uitlekken in een vergiet.
  • Schrap de winterwortel en rasp deze fijn.
  • Snijd de chorizo in blokjes.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de kruidenboter en enkele lepels kookvocht.
  • Schep de komkommer, wortel en chorizo door de stamppot en meng goed.
  • Breng op smaak met zout, peper en selderijzout.
  • Warm de stamppot nog even goed door en bestrooi met fijngehakte bladselderij.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse groene salade met citroendressing.
Wijnadvies:
Een kruidige rode wijn zoals een Rioja of een Tempranillo past perfect bij de pittige chorizo en romige stamppot.

Nutrition

Calories: 750kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 24g | Vet: 35g | Zout: 2.2g | Sugar: 6g

Romige Koolraapstamppot met Oude Kaas en Rode Peper

Romige Koolraapstamppot met Oude Kaas en Rode Peper

Een romige stamppot van koolraap en aardappel, verrijkt met pittige rode peper en gesmolten oude kaas voor een volle smaakbeleving.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 koolraap geschild en in blokjes
  • 750 g aardappelen geschild en in stukken
  • 1 rode peper fijngesneden
  • 150 g oude kaas geraspt
  • Melk naar behoefte

Instructies

  • Breng een grote pan met water aan de kook en kook de koolraap en aardappelen in ± 20 minuten gaar.
  • Giet af en stamp tot een smeuïge puree, voeg beetje bij beetje melk toe tot de gewenste consistentie.
  • Voeg de fijngesneden rode peper en geraspte oude kaas toe.
  • Meng goed door tot de kaas gesmolten is.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met een handje geroosterde noten of uitgebakken spekjes voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige kaas en de lichtzoete koolraap.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 18g | Vet: 20g

Groene Kool Stamppot met Komijnekaas

Groene Kool Stamppot met Komijnekaas

Een heerlijke stamppot met groene kool, romige puree en pittige komijnekaas, op smaak gebracht met een vleugje kerrie.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 g aardappelen geschild en in stukken
  • 1 kleine groene kool fijngesneden
  • 1 ui gesnipperd
  • 200 g komijnekaas in blokjes
  • 25 g boter
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • Melk naar behoefte
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar.
  • Verhit de boter in een grote bakpan en fruit de ui tot deze glazig is.
  • Voeg de fijngesneden groene kool toe en bak deze op middelhoog vuur al roerend gaar.
  • Breng op smaak met zout, peper en kerriepoeder.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een scheutje melk tot een smeuïge puree.
  • Meng het groentemengsel door de puree.
  • Schep als laatste de blokjes komijnekaas door de stamppot.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met een beetje extra geraspte komijnekaas of een scheutje mosterd voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een kruidige witte wijn zoals een Gewürztraminer past goed bij de pittige tonen van de kaas en de kerrie.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 22g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Friséesla Stamppot met Mosterdkaas en Paprikarelish

Friséesla Stamppot met Mosterdkaas en Paprikarelish

Een frisse stamppot met knapperige friséesla, mosterdkaas en cashewnoten, geserveerd met een zoetzure paprikarelish voor een smaakvolle twist.
Bereidingstijd45 minuten
wachttijd voor de relish2 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 640kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g suiker
  • 1 theelepel zout
  • ½ eetlepel mosterdzaad
  • 1 theelepel Worcestershiresauce
  • Voor de stamppot:
  • kg aardappelen geschild en in stukken
  • 2 dl melk
  • 40 g boter
  • 300 g friséesla in reepjes
  • 150 g grofgehakte ongezouten cashewnoten
  • 150 g mosterdkaas in blokjes
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Bereid de paprikarelish minstens 2 uur van te voren.
  • Breng hiervoor de paprika en de uien met de azijn, de suiker, zout en het mosterdzaad
  • aan de kook en laat 30 minuten zacht koken.
  • Breng de relish op smaak met de Worcestershiresauce en laat afkoelen.
  • Kook de aardappelen gaar, giet ze af stamp ze fijn en roer er de melk, de boter, zout,
  • peper en nootmuskaat door tot een stevige, pittige puree ontstaat.
  • Schep de friséesla, de gehakte noten en de kaasblokjes door de aardappelpuree en
  • warm de slastamppot omscheppend op laag vuur goed door.
  • Let op dat de kaasblokjes niet uitsmelten.
  • Serveer de paprikarelish er apart bij.

Notities

Serveertip:
Lekker met een extra schepje mosterd of wat fijngehakte peterselie als garnering.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de licht pittige en zoetzure smaken van de relish en de mosterdkaas.

Nutrition

Calories: 640kcal | koolhydraten: 78g | Protein: 18g | Vet: 28g | Zout: 1.9g | Sugar: 18g

Romige Stamppot Boerenkool met Knoflook en Ui

Romige Stamppot Boerenkool met Knoflook en Ui

Een klassieke stamppot met smeuïge aardappelen en voedzame boerenkool, op smaak gebracht met knoflook en ui voor een hartige twist.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 460kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 dl melk
  • kg afkokende aardappelen geschild en in stukken
  • 2 eetlepels Maleise roerbakolie
  • 25 g boter
  • 750 g boerenkool gewassen en fijngesneden
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Pel en snipper de ui en de knoflook.
  • Was de kool.
  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken.
  • Verhit de boter met de olie in een ruime pan en fruit de ui met de knoflook al omscheppend 5 minuten op halfhoog vuur.
  • Schep er de kool met aanhangend water door en laat de kool al omscheppend slinken.
  • Leg de aardappelen op de groente, voeg naar smaak zout toe en kook alles in ± 25 minuten gaar.
  • Voeg de melk toe, stamp alles door elkaar en breng op smaak met peper en zout.

Notities

Serveertip:
Lekker met gebakken spekjes of een vegetarische rookworst voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een soepele rode wijn zoals een Merlot past goed bij de hartige smaak van de boerenkool.

Nutrition

Calories: 460kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 12g | Vet: 15g | Zout: 1.4g | Sugar: 5g

Andijviestamppot met Kaas, Ananas en Gebakken Worst

Andijviestamppot met Kaas, Ananas en Gebakken Worst

Bereidingstijd34 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 750kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen geschild en in stukken
  • 1 struik andijvie gewassen en fijngesneden
  • 1 klein blikje ananasstukjes uitgelekt
  • 250 g licht belegen kaas in blokjes
  • 300 g verse worst in plakjes van 1-2 cm dik
  • Boter naar behoefte
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water tot ze bijna gaar zijn.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak de plakjes worst goudbruin.
  • Snijd de andijvie in twee delen: de helft in grove repen en de andere helft in smalle reepjes.
  • Leg de grove andijvierepen halverwege de kooktijd van de aardappelen bovenop in de pan en laat slinken.
  • Giet de aardappelen en andijvie af en stamp alles door elkaar.
  • Voeg de gebakken worst met bakvet, de kaasblokjes, ananas en rauwe fijngesneden andijvie toe.
  • Meng goed door en voeg eventueel een scheutje melk toe voor extra smeuïgheid.
  • Breng op smaak met peper en warm het geheel nog even goed door.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met een lepeltje mosterd of een frisse komkommersalade voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling of een fruitige Chenin Blanc past goed bij de hartige en zoete elementen van deze stamppot.

Nutrition

Calories: 750kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Romige Spruitjesstamppot met Kruidenroomkaas

Romige Spruitjesstamppot met Kruidenroomkaas

Een smeuïge stamppot met zachte spruitjes en romige kruidenroomkaas. Perfect comfort food voor een koude dag!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Stamppot, Zuivel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen geschild en in vieren
  • 750 g spruitjes schoongemaakt en grote exemplaren gehalveerd
  • 2 dl melk
  • 200 g kruidenroomkaas
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen en spruitjes samen in een bodem water met zout in 20-25 minuten gaar.
  • Giet het overtollige vocht af.
  • Breng in een steelpan de melk aan de kook en smelt de kruidenroomkaas erin.
  • Stamp de aardappelen en spruitjes fijn tot een grove stamppot.
  • Schenk het kaas-melkmengsel over de stamppot en roer goed door.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met gehaktballetjes of geroosterde noten voor extra bite.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij de romige textuur van deze stamppot.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g

Spruitjesstamppot uit de Oven met Appelhachee

Spruitjesstamppot uit de Oven met Appelhachee

Een heerlijke ovengratin van spruitjesstamppot met knapperige noten, geserveerd met een smaakvolle appelhachee die langzaam is gestoofd in sinaasappelsap.
Bereidingstijd3 uur 30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Groenten, Ovenschotel, Rundvlees, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 750kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de appelhachee:

  • 150 g gedroogde appeltjes
  • 3 el rozijnen
  • dl sinaasappelsap
  • 2 el boter
  • 600 g hacheevlees
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 tl basterdsuiker
  • 1 el bloem
  • 3 dl runderbouillon van tablet
  • 2 kruidnagels
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Voor de stamppot:

  • 750 g aardappelen geschild en in stukken
  • 750 g kleine spruitjes schoongemaakt
  • 1 dl koffieroom of slankroom
  • 50 g spekreepjes
  • 100 g noten grof gehakt
  • 1 el paneermeel
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

Voor de appelhachee:

  • Week de appeltjes en rozijnen een nacht in het sinaasappelsap.
  • Verhit de boter in een pan en braad het hacheevlees rondom goudbruin.
  • Voeg de ui en suiker toe en bak 2 minuten mee.
  • Strooi de bloem erover en laat kort meebakken tot het licht kleurt.
  • Schenk geleidelijk de bouillon erbij en voeg de kruidnagels, zout en peper toe.
  • Laat het vlees op laag vuur 2-3 uur sudderen tot het zacht is.
  • Voeg de laatste 20 minuten de geweekte appeltjes, rozijnen en sinaasappelsap toe.
  • Bind de saus eventueel met een beetje aangemaakte maïzena.

Voor de stamppot:

  • Kook de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar en giet af.
  • Kook de spruitjes 5 minuten in een pan met weinig water en zout, giet af en houd warm.
  • Stamp de aardappelen fijn en meng met de room, boter, zout, peper en nootmuskaat tot een stevige puree.
  • Bak de spekreepjes in een droge koekenpan in 8 minuten zachtjes uit.
  • Meng de spruitjes en spekjes met het bakvet door de puree.
  • Doe de stamppot in een ingevette ovenschaal.
  • Meng de gehakte noten met het paneermeel en strooi dit over de stamppot.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand en gratineer de stamppot 10 minuten tot de bovenkant goudbruin is.
  • Serveer de appelhachee apart bij de stamppot.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse salade van rode kool en appel voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een zachte rode wijn zoals een Merlot of een licht kruidige Syrah past goed bij de zoet-hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 750kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 2.2g | Sugar: 12g

Spitskoolstamppot met Chorizo en Rookworst

Spitskoolstamppot met Chorizo en Rookworst

Een hartige stamppot met zachte spitskool, kruidige chorizo en rookworst, op smaak gebracht met tijm en karwijzaad.
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 680kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg spitskool in repen
  • 1 grote ui gesneden
  • 1 rookworst ± 250 g, in plakjes
  • ½ bouillontablet
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 1 theelepel tijm
  • dl water
  • 150 g chorizo in stukjes
  • 750 g aardappelen geschild en in stukken

Instructies

  • Maak de spitskool schoon en snijd in repen.
  • Schil de aardappelen, was ze en snijd in stukken.
  • Verhit een pan en bak de chorizo 4 minuten op laag vuur tot het vet vrijkomt.
  • Schep de chorizo op een bord en fruit de ui 1 minuut in het bakvet.
  • Voeg de spitskool, aardappelen en tijm toe en bak 2 minuten mee.
  • Verkruimel het bouillontablet erboven, voeg het karwijzaad en 1½ dl water toe.
  • Laat het geheel 20 minuten op laag vuur zachtjes garen met het deksel schuin op de pan.
  • Snijd intussen de rookworst in plakjes.
  • Giet het spitskool-aardappelmengsel af en stamp goed door elkaar.
  • Schep de rookworst en chorizo erdoor en warm de stamppot nog even door.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een lepel grove mosterd en een frisse komkommersalade.
Wijnadvies:
Een kruidige rode wijn zoals een Rioja past goed bij de hartige smaken van de chorizo en rookworst.

Nutrition

Calories: 680kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 2.2g | Sugar: 6g