Kruidige Koolraapstamppot met Tijm en Gefruite Uitjes

Kruidige Koolraapstamppot met Tijm en Gefruite Uitjes

Een kruidige koolraapstamppot, heerlijk romig gemaakt met boter en melk, op smaak gebracht met nasi kruiden en tijm.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g koolraap geschild en in blokjes gesneden
  • 2 aardappels geschild en in blokjes gesneden
  • 25 g boter
  • ½ eetlepel nasi kruidenmix
  • 1 dl melk
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • ½ eetlepel verse tijmblaadjes
  • 1 eetlepel gefruite ui

Instructies

  • Schil de koolraap en de aardappelen, was ze en snijd ze in blokjes.
  • Smelt de boter in een pan en roer de nasikruiden erdoor.
  • Schep de koolraap en aardappelen erdoor.
  • Voeg de melk toe en smoor de koolraap en de aardappelen in 15-20 minuten zachtjes gaar.
  • Stamp alles fijn en klop het geheel met een handmixer tot een smeuïge puree.
  • Breng op smaak met zout en peper en roer de tijmblaadjes erdoor.
  • Strooi de gefruite uitjes erover.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stukje vlees of een vegetarische optie voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de kruidige smaken van deze stamppot.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 4g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g

Koolraapstamppot met Shoarmavlees en Veldsla

Koolraapstamppot met Shoarmavlees en Veldsla

Een heerlijke stamppot met koolraap, aardappels en shoarmavlees, afgewerkt met veldsla voor een frisse en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 1
Calories: 700kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g aardappels geschild en in stukken
  • 500 g koolraap geschild en in stukken
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 4 bosuitjes gesneden in ringetjes
  • 200 g veldsla gewassen en uitgelekt
  • 25 g boter
  • 300 g shoarmavlees
  • ¾ dl gezeefde tomaten
  • 1 theelepel bouillonpoeder

Instructies

  • Maak de aardappelen en de koolraap schoon, snijd ze in stukken en kook ze in weinig water met zout in ± 25 minuten gaar.
  • Snijd de bosuitjes in ringetjes.
  • Was de veldsla en laat de blaadjes goed uitlekken.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak het shoarmavlees al omscheppend in ± 5 minuten bruin en gaar.
  • Giet de aardappelen en de koolraap af en stamp ze fijn.
  • Roer de gezeefde tomaten en het bouillonpoeder erdoor en blijf roeren tot een smeuïge puree ontstaat.
  • Schep de uiringetjes, de veldsla en het vlees erdoor en warm de stamppot al roerend nog even goed door.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of augurken voor extra textuur.
Wijnadvies:
Een frisse, lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de kruiden in het shoarmavlees en de frisse veldsla.

Nutrition

Calories: 700kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 38g | Vet: 32g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Koolstamppot met Salami en Rookworst

Koolstamppot met Salami en Rookworst

Een heerlijke, hartige koolstamppot met salami, rookworst en Provençaalse kruiden, ideaal voor een voedzame maaltijd in de wintermaanden.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • kg aardappels geschild en in 2 of 4 stukken gesneden
  • 1 kg witte kool gesneden in repen
  • 2 uien gesnipperd
  • 200 g salami cervelaatworst of chorizo (ongesneden, in blokjes)
  • 3 theelepels Provençaalse kruiden
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • 250 g verse worst runderrookworst

Instructies

  • Maak de kool schoon en snijd hem in repen.
  • Pel de uien en snijd ze klein.
  • Snijd de gekozen worstsoort in blokjes.
  • Bak de blokjes salami of worst in een grote braadpan zachtjes uit en neem ze uit de pan zodra het vet eruit is gelopen.
  • Bak in dit achtergebleven vet de uien 1 minuut aan.
  • Voeg de aardappelen, de kool en de Provençaalse kruiden toe en bak deze al roerend op hoog vuur aan.
  • Voeg het bouillonpoeder en ± 2 dl water toe, breng alles, afgedekt, aan de kook en kook het gerecht in ± 20 minuten gaar.
  • Bak of grilleer intussen de verse worst bruin en gaar of snijd de rookworst in plakjes.
  • Stamp de aardappelen, de kool en de uien door elkaar.
  • Leg de verse worst of de in plakjes gesneden rookworst erop en warm de stamppot zo nodig nog even goed door.

Notities

Variaties:
  • Neem prei in plaats van ui.
  • Bestrooi de stamppot met geraspte kaas in plaats van met worst en zet hem voor het serveren onder een hete grill of in een hete oven.
Serveertip:
Serveer de stamppot met extra geraspte kaas voor een extra smaakdimensie, of voeg een frisse salade toe.
Wijnadvies:
Een medium-bodied rode wijn zoals een Merlot past goed bij de rijke smaken van de salami en rookworst in dit gerecht.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 30g | Vet: 28g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Knolselderijstamppot met Paprika, Courgette en Eimengsel

Knolselderijstamppot met Paprika, Courgette en Eimengsel

Een heerlijke knolselderijstamppot met paprika, courgette en een smeuïg eimengsel, voor een stevige en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Ei, Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • kg aardappels geschild en in stukken
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 400 g knolselderij panklare
  • 2 eetlepels mosterd
  • 1 dl zure room
  • 1 paprika in stukjes gesneden
  • 250 g courgette in plakjes gesneden
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel sambal
  • 2 eetlepels melk
  • 4 eieren
  • 2 eetlepels bieslook fijngeknipt

Instructies

  • Kook de geschilde aardappelen en de knolselderij in water met zout gaar.
  • Giet ze af en stamp ze met de mosterd, peper en zure room door elkaar.
  • Snijd intussen de paprika in stukjes en de courgette in plakjes.
  • Verhit de olie in een ruime pan en roerbak de paprika met de sambal 2 minuten.
  • Voeg de courgette toe en bak die 3 minuten mee.
  • Voeg de met de melk losgeklopte eieren toe en laat het ei al roerend stollen.
  • Breng op smaak met bieslook, peper en zout en verdeel het eimengsel over de stamppot.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat extra groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de groenten en het lichte pittige van de sambal.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 52g | Protein: 12g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 9g

Knoflookstamppot met Shoarma en Paprikasaus

Knoflookstamppot met Shoarma en Paprikasaus

Een heerlijke knoflookstamppot met shoarma en een smaakvolle paprikasaus voor een stevige maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • kg aardappels geschild en in stukken
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 8-10 teentjes knoflook geplet
  • dl olijfolie
  • 3 paprika's in blokjes
  • dl runderbouillon van tablet
  • 30 g boter
  • 400 g shoarmavlees reepjes
  • 2 bosjes lente-ui in schuine ringen

Instructies

  • Kook de aardappelen in water met zout en de knoflook in 20 minuten gaar.
  • Bak de paprika 2 minuten zachtjes in 2 eetlepels olie en breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg de bouillon toe en laat het met het deksel op de pan 10 minuten zachtjes koken.
  • Pureer de paprika met het kookvocht en zeef het.
  • Roerbak de shoarmareepjes 5 minuten in de boter.
  • Bak de lente-ui 2 minuten in 2 eetlepels olie.
  • Stamp de aardappelen en de knoflook met de rest van de olie tot een gladde puree.
  • Schep de lente-ui erdoor en breng de stamppot met peper op smaak.
  • Schep de shoarmareepjes op de stamppot en serveer de paprikasaus erbij.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of augurken voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een frisse, lichte rosé of een fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 10g

Knisperstamppot met Bladspinazie, Spek en Feta

Knisperstamppot met Bladspinazie, Spek en Feta

Een knapperige stamppot met bladspinazie, spek, paprika, fetablokjes en knapperige pijnboompitten – perfect voor een smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • kg aardappels geschild en in stukken
  • Zout naar smaak
  • 300 g bladspinazie gewassen
  • 1 paprika in kleine blokjes
  • 100 g magere spekreepjes
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 1 dl melk
  • Peper naar smaak
  • 1 blik kidneybonen 420 g
  • 1 potje fetablokjes met kruiden ± 200 g

Instructies

  • Snijd de geschilde aardappelen in stukken en kook ze in weinig water met zout in ± 20 minuten gaar.
  • Was intussen de spinazie en pluk stugge steeltjes van de blaadjes.
  • Snijd de paprika in kleine blokjes.
  • Bak de spekreepjes in een koekenpan met anti-aanbaklaag knapperig uit.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
  • Stamp de afgegoten aardappelen met de warme melk fijn.
  • Schep de spinazie, de paprika en de spekreepjes erdoor en warm alles omscheppend goed door, eventueel met wat peper en zout.
  • Verwarm intussen de kidneybonen in een aparte pan.
  • Schep de hete bonen met de uitgelekte fetablokjes op de stamppot en garneer met de pijnboompitten.

Notities

Ook lekker met Chinese kool. Vervang dan de spinazie door een gelijke hoeveelheid Chinese kool.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of augurken voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een frisse, lichte rosé of een witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de rijke smaken van de stamppot.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 30g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 9g

Kabeljauwstamppot met Mosterdsaus en IJsbergsla

Kabeljauwstamppot met Mosterdsaus en IJsbergsla

Een heerlijke kabeljauwstamppot met een romige mosterdsaus, verfrissend gecombineerd met ijsbergsla en een lichte dille- en peterselie-touch.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 560kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 g kabeljauw- of koolvisfilet diepvries
  • kg aardappels geschild en in stukken
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 krop ijsbergsla
  • 30 g boter
  • 1 dl melk
  • 2 eetlepels peterselie fijngehakt
  • eetlepel dille fijngehakt, diepvries

Voor de mosterdsaus:

  • dl kippenbouillon van tablet
  • 1 dl slagroom
  • 3 eetlepels mosterd
  • Allesbinder naar behoefte
  • 1 ei

Instructies

  • Laat de kabeljauw in 5 minuten in water tegen de kook aan gaar worden en laat de vis afkoelen.
  • Kook de aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar.
  • Houd 4 mooie buitenste bladeren van de sla apart en snijd de rest in dunne reepjes.
  • Breng de bouillon met de slagroom en de mosterd aan de kook en laat dit zonder deksel 4 minuten zachtjes koken.
  • Bind eventueel met allesbinder.
  • Roer er van het vuur af de eidooier door.
  • Stamp de aardappelen met de boter en de melk tot een gladde puree en meng er de vis, de reepjes sla, de peterselie, de dille, zout en peper door.
  • Verdeel de stamppot over de 4 slabladeren en leg die op de borden.
  • Schep de saus eromheen.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of gekookte groenten.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Chardonnay past goed bij dit visgerecht.

Nutrition

Calories: 560kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 38g | Vet: 18g | Zout: 1.4g | Sugar: 6g

Italiaanse Broccolistamppot met Rode Pesto en Rauwe Ham

Italiaanse Broccolistamppot met Rode Pesto en Rauwe Ham

Een romige broccolistamppot met rode pesto, tomaat en rauwe ham voor een smakelijke, voedzame maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 540kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1200 g aardappels geschild en in stukken
  • 750 g broccoli in roosjes
  • 200 g tomaat in vieren gesneden
  • 150 g rauwe ham in brede repen
  • 2 dl melk verwarmd
  • 3 eetlepels rode pesto
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water gaar en giet ze af.
  • Snijd de broccoli in roosjes en kook deze in 10 minuten gaar.
  • Snijd de tomaatjes in vieren en de ham in brede repen.
  • Verwarm de melk, zonder ze te koken.
  • Stamp de aardappelen fijn en stamp de broccoli er grof doorheen.
  • Giet er tijdens het stampen de warme melk bij.
  • Schep de partjes tomaat en de pesto door de stamppot en breng op smaak met peper en eventueel met zout.
  • Verdeel het gerecht over vier borden, garneer met de hamrepen en serveer direct.

Notities

Variatietips:
  • Vervang de pesto door een tapenade van zwarte olijven of tomaat.
  • Schep de stamppot in een ovenschaal, vervang de ham door 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas, strooi die over de stamppot en gratineer in ± 15 minuten onder een hete grill.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat extra groenten voor een compleet gerecht.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een lichte rosé past goed bij de smaken van de stamppot.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1.1g | Sugar: 10g

Indonesische Spruitjesstamppot met Ketjap en Pinda’s

Indonesische Spruitjesstamppot met Ketjap en Pinda's

Een smaakvolle Indonesische geïnspireerde spruitjesstamppot met ketjap, pinda's en taugé, afgewerkt met krokante cassave kroepoek.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 560kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • kg aardappels geschild en in stukken
  • Zout naar smaak
  • 1 zakje nasigroenten
  • 30 g boter
  • 700 g spruitjes gewassen en schoongemaakt
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels melk
  • 50 g dry roasted pinda's
  • 100 g taugé
  • ½ zakje cassave kroepoek

Instructies

  • Kook de geschilde aardappelen in water met wat zout gaar.
  • Wel de nasigroenten volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit de boter en roerbak de schoongemaakte spruitjes 5 minuten.
  • Voeg de gewelde kruiden en de ketjap toe en stoof ze in ± 5 minuten gaar.
  • Stamp de aardappelen met de melk, de spruitjes, de pinda's en de taugé door elkaar.
  • Garneer met de cassave kroepoek.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 560kcal | koolhydraten: 90g | Protein: 17g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g

Indische Paksoistamppot met Gehaktballetjes en Taugé

Indische Paksoistamppot met Gehaktballetjes en Taugé

Een smakelijke Indische stamppot met gehaktballetjes, paksoi, prei en taugé, afgewerkt met sambal en geserveerd met een pittige atjar ketimoen.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Voor de balletjes:
  • 300 g gehakt
  • 1 ei
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel sambal
  • Peper & zout naar smaak
  • 1 eetlepel boter
  • Voor de stamppot:
  • kg aardappels geschild en in stukken
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 2 preien in dunne reepjes
  • 1 paksoi in dunne reepjes
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1-2 eetlepels sambal badjak
  • ½ dl melk
  • 100 g taugé
  • 25 g boter
  • Peper & zout naar smaak

Instructies

  • Kneed alle ingrediënten voor de gehaktballen, behalve de boter, door elkaar en vorm er 4 balletjes van.
  • Bak de gehaktballen in een pan met dikke bodem in de boter rondom bruin.
  • Blus af met een scheutje water en laat ze, met het deksel half op de pan, in ± 15 minuten garen.
  • Kook intussen de aardappelen in gezouten water gaar.
  • Snipper de ui en snijd de prei en paksoi in dunne reepjes.
  • Fruit de ui in de olie glazig, voeg de sambal toe en bak de prei hierin omscheppend 2 minuten.
  • Roer de melk erdoor, verwarm goed door, zodat alle vocht verdampt en schep de taugé erbij.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
  • Schep het preimengsel, de boter en op het laatst de rauwe reepjes paksoi door de stamppot.
  • Serveer direct met de gehaktballen.

Notities

Serveertip:
Serveer de stamppot met een frisse komkommersalade of zelfgemaakte atjar ketimoen voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, past goed bij de smaken van de gehaktballetjes en de sambal.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 30g | Vet: 24g | Zout: 1.6g | Sugar: 8g