Hamburgerbroodjes met sesamzaadjes

Hamburgerbroodjes met sesamzaadjes

Recept categorieën: Brood, Broodjes
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 430 gram tarwebloem
  • 15 gram verse gist of 7 gr droge gist
  • 240 ml melk op kamertemperatuur
  • 30 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 15 gram suiker
  • 8 gram zout
  • 1 ei

Ingrediënten voor de afwerking:

  • 1 eidooier los geklopt met een klein scheutje melk
  • sesamzaadjes

Instructies

  • Meng het zout met een garde onder de bloem.
  • Voeg nu de rest van de ingrediënten toe en laat je keukenmachine het geheel een 15 tal minuutjes kneden.
  • Leg een theedoek over de kom en laat het deeg nu 45 minuutjes rijzen.
  • Na deze rijs verdeel je het deeg in stukken van 90 à 100 gr.
  • Nu ga je de stukjes deeg opbollen met de hand.
  • Zorg ervoor dat je aan de onderkant geen gaatje of sleufje meer ziet.

Uitleg opbollen deeg:

  • Het opbollen van deeg doe je zo. Neem een stuk deeg en plaats je handpalm op het deeg. Zet nu goed wat druk op het deeg en maak ronddraaiende bewegingen. Je zult merken dat het deeg nu omhoog komt en ronder wordt. Maak met je vingers een kom, je vingertoppen zitten nu net onder tegen de rand van het broodje en rol nu verder. Als het goed is heb je nu een mooi bolletje. Aan de onderkant van het broodje mag geen gaatje of sleufje meer zitten. Zit dat er wel nog, dan betekent dat dat je niet genoeg druk hebt uitgeoefend op het bolletje. je begint dan beter nog eens opnieuw.

Dan verder

  • Leg de bolletjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en duw de bolletjes nu plat met de hand.
  • Neem een kopje en meng hierin de eidooier met het scheutje melk.
  • Smeer nu alle broodjes licht in en strooi er dan de sesamzaadjes over.
  • Druk de zaadjes licht aan met de hand.
  • Leg een theedoek over de broodjes en laat ze nu zeker 1 uur rijzen. Ik doe dit in de oven op 40°C.
  • Haal de broodjes uit de oven en verwarm de oven nu voor op 195°C hetelucht of 205°C onder en bovenwarmte.
  • Wanneer de oven op temperatuur is, bak je de broodjes in ca 12 minuten af.
  • Laat de broodjes afkoelen op een taartrooster.

Fault line taart

Fault line taart

Recept categorieën: Taart
Land van herkomst: België
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Thermometer
  • taartenzaag
  • bakvorm 20 cm x 8cm of hoger,
  • dun penseel
  • spatels
  • paletmes
  • grote deegkrabber of een schone liniaal,
  • spuitzakken,
  • rond spuitmondje en spuitmondje M1 Wilton.

Ingrediënten

  • Ingrediënten voor de biscuit:
  • 5 eieren
  • 150 gram suiker
  • 75 gram bloem
  • 75 gram maizena
  • 50 gram cacaopoeder
  • 8 gram bakpoeder
  • vanille extract of de zaadjes van een vanillestokje
  • Ingrediënten voor de chocomousse:
  • ½ liter slagroom 40% vetgehalte
  • 100 gram mascarpone
  • 60 gram poedersuiker
  • 25 gram cacaopoeder
  • 150 gram chocolade naar keuze
  • Ingrediënten voor de crème au beurre:
  • 150 gram water
  • 360 gram suiker
  • 150 gram eiwit
  • 520 gram boter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Neem je bakvorm en vet deze licht in met boter.
  • Knip een reep bakpapier af die een 8 à 10 cm hoger is dan je vorm.
  • Knip ook een rondje uit ter grootte van je bodem.
  • Leg het rondje op de bodem en duw de reep bakpapier langs de binnenzijde van de bakvorm. Doordat je deze licht hebt ingevet blijft het papier goed zitten.
  • Klop de eieren met de suiker tot een schuimige ruban.
  • Zeef ondertussen de bloem, maizena, bakpoeder en cacaopoeder in een kom zodat het al eens gemend is.
  • Zeef het nu nogmaals boven de eieren en spatel het snel maar voorzichtig onder elkaar.
  • Schenk het beslag over in de bakvorm en bak de taart in ca 35 tot 40 minuten af.
  • Doe altijd de prikker test !!!
  • Ontvorm de taart na het bakken, haal het bakpapier eraf en laat de taart volledig afkoelen.
  • Neem 200 ml slagroom en verwarm deze.
  • Voeg er de chocolade en het cacaopoeder aan toe.
  • Meng alles goed door totdat de chocolade gesmolten is.
  • Voeg de rest van de slagroom toe, roer door en haal alles door een zeefje.
  • Zo verwijder je de eventuele klontjes van de cacao.
  • Zet de slagroom koud weg tot gebruik.
  • Verwarm de suiker met het water tot 121°C.
  • Klop ondertussen het eiwit stijf op.
  • Voeg het suikerwater van 121°C toe in een kleine straal.
  • Klop de merengue nu terug koud. Je merengue en boter moeten ongeveer dezelfde temperatuur hebben.
  • Zijn deze vrijwel gelijk ?
  • Dan voeg je de boter in stukjes toe en klop je verder.
  • Zet de machine stil en ga met spatel even langs de randen.
  • Voeg smaakstof toe en klop het geheel nog eens goed door.
  • Zet de crème weg tot gebruik, deze mag niet in de koelkast staan !!
  • Snijd de taart 2 keer door.
  • Klop de chocomousse samen met 60 gr poedersuiker en de mascarpone stijf.
  • Doe de chocomousse in een spuitzak met rond spuitmondje.
  • Smeer de 1ste schijf taart in met aardbeiengelei en verdeel er de helft van de chocomousse over.
  • Leg de 2de schijf erop en smeer weer in met aardbeiengelei. verdeel de rest van de chocomousse erover.
  • Leg het deksel er op.
  • Kijk dat je taart overal mooi recht is.
  • Duw hier en daar voorzichtig bij en schraap de overtollige chocomousse weg.
  • Neem de crème au beurre erbij en smeer de taart bovenop en langs de zijkanten dun in. men noemt dit Crum coating.
  • Neem nu de krabber of liniaal en ga hiermee langs de zijkanten. schraap de crème grotendeels weg, je neemt zo ook alle kruimels van de biscuit mee. Deze overtollige crème doe je in een aparte kom en gaat niet terug in je crème au beurre anders krijg je daar de kruimels bij en dat is niet mooi. Strijk alle mooi glad, je zult stukken van de taart blijven zien maar dat is helemaal niet erg, dat hoort zo. Als laatste ga je over de bovenkant van de taart. Je werkt van buiten naar binnen. zo krijg je het mooiste resultaat. Wanneer je taart mooi glad is zet je de taart in de koelkast zodat de crème kan opstijven.
  • Nu ga je enkel op het middelste gedeelte van de taart een laagje crème aanbrengen van ongeveer 3 à 4 mm dikte. Neem de suikerparels en plak ze met je hand tegen deze rand crème. Duw het met je hand stevig aan en zet de taart weer in de koelkast.
  • Nu ga je de crème op de bovenkant van je taart aanbrengen. Je mag nu niets meer zien van de biscuit. We gaan ook de onderste en bovenste laag crème aanbrengen. Deze moet dikker zijn dan de middelste laag. Kijk naar de foto's bij de post !! Neem een krabber of liniaal en strijk weer alles mooi glad. De bovenkant van de taart hoort geribbeld te zijn maar als je dat niet mooi vind mag je deze ook weer glad strijken. Zet de taart weer in de koelkast om op te stijven.
  • Neem nu een borrelglaasje en schenk hier een klein beetje alcohol in en voeg er het goudpoeder aan toe. Meng goed en neem je penseel. Haal de taart uit de koeling en verf nu de onder en bovenrand in met de gouden verf. Ook de bovenste ribbelrand aan de taart verf je mooi goud. Tenslotte kun je met een restje crème nog wat toeven (spuitmondje M1 Wilton) op de taart spuiten en nog wat suikerparels er op strooien.
  • Je taart is klaar om gekeurd te worden ?
  • Smakelijk.

Uientaart met ham en champignons

Uientaart met ham en champignons

Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 6 plakjes bladerdeeg of een ronde lap bladerdeeg met een doornee van 30 cm (diepvries)
  • 6 flinke uien
  • 4 eetlepel(s) olie
  • 1 eetlepel(s) suiker
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1 eetlepel(s) citroensap
  • 250 g kastanjechampignons
  • 150 g gekookte ham
  • 25 g boter
  • 1 theelepel verse of ½ theelepel gedroogde tijm
  • ¼ l slagroom
  • 2 eierdooiers
  • 1 eetlepel(s) maïzena

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Laat het bladerdeeg ontdooien, leg de plakjes op elkaar en rol ze op een met bloem bestrooid werkvlak uit tot een ronde lap met een doorsnee van 30 cm.
  • Bekleed daarmee de vorm en prik de bodem met een vork op regelmatige afstanden in.
  • Bekleed de vorm met een velletje bakpapier en verdeel de droge peulvruchten over de bodem.
  • Zet de vorm circa 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Verwijder het bakpapier en de bonen en laat de taartbodem nog 5 minuten bakken.
  • Snijd intussen de schoongemaakte uien in halve ringen en bak ze op middelhoog vuur regelmatig omscheppend in de hete olie tot ze bruin gekleurd zijn.
  • Bestrooi ze met de suiker en wat zout en peper en bedruppel met het citroensap.
  • Laat nog een paar minuten bakken en van het vuur af afkoelen.
  • Snijd de schoongemaakte champignons in plakjes.
  • Snijd de ham in reepjes.
  • Bak de champignons in de boter tot ze beginnen te kleuren en schep er de ham en de tijm door.
  • Doe de slagroom in een kom en roer er de eierdooiers, de maïzena en wat zout en peper door.
  • Verdeel de uien over de voorgebakken taartbodem.
  • Verdeel er het champignonmengsel over.
  • Begiet met het roommengsel.
  • Zet de taart nog circa 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Notities

Serveer lauwwarm.

Champignons in een Jasje

Champignons in een Jasje

Recept categorieën: Tapas, Varkensvlees, Warme hapjes
Servings: 48 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 plakken bacon
  • 250 gram champignons
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • peper en zout
  • 12 plakjes bladerdeeg

Instructies

  • Snij de bacon in reepjes van 5 mm.
  • En de champignons in blokjes van 5 mm.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan op een matig vuur en bak de gehakte ui en het paprikapoeder 3 minuten, zonder dat de ui verkleurt.
  • Bak de bacon 3 minuten mee.
  • Voeg de champignons toe en bak alles in 5 minuten zacht.
  • Breng op smaak met zout en grof gemalen peper.
  • Schep het mengsel in een kom en laat het volledig afkoelen.
  • Snij elk plakje bladerdeeg in vieren.
  • Verwarm de oven op 200°C (hete lucht 180°C).
  • Schep 1 theelepel champignonmengsel in het midden van elk deegvierkantje.
  • Rek het deeg wat uit, rol het op en druk met natte vingertoppen dicht.
  • Bak de champignonhapjes op een met bakpapier beklede bakplaat in 20 tot 25 minuten goudbruin.
  • Serveer ze warm.

Champignonhoedjes met Pesto

Champignonhoedjes met Pesto

Recept categorieën: Tapas, Warme hapjes
Dieët: Vegetarisch
Servings: 24 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 26 champignons van gelijke grootte
  • 1 bosje lente-uitjes fijngehakt
  • ongezouten boter
  • 16 zongedroogde tomaten fijngehakt
  • 2 eetlepel(s) droog broodkruim
  • 6 eetlepel(s) parmesaanse kaas geraspt voor de vulling
  • 8 eetlepel(s) pesto
  • 300 gram verse basilicumblaadjes gescheurd
  • 4 teentjes knoflook
  • 100 gram pijnboompitten geroosterd
  • 70 gram Parmesaanse kaas
  • zout en peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden C.
  • Snij de steeltjes van de champignons en snijd ze samen met 2 champignonhoedjes in fijne stukjes.
  • Bak dit mengsel met de lente-uitjes zacht in boter.
  • Neem de pan van het vuur en voeg de tomaatjes, basilicum, pijnboompitjes, broodkruim en naar smaak peper en zout toe.
  • Doe er de geraspte kaas bij en meng deze vulling goed.
  • Bestrijk de binnenkant van de champignonhoedjes met pesto en vul elk hoedje voorzichtig met de vulling.
  • Zet de hoedjes op een bakplaat met bakpapier en bestrooi ze met de rest van de geraspte kaas.
  • Bak de hoedjes vlak voor het serveren circa 10 minuten in de oven (of tot ze stevig genoeg zijn).
  • Serveer ze op een klein bord en geef er vorkjes bij.

Valentijnstaart

Valentijnstaart

Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de chocoladebodem:

  • Dr. Oetker Mix voor Brownies
  • 50 g boter
  • 2 eieren

Voor de vulling:

  • 100 g Mascarpone
  • 125 ml slagroom
  • 1 ml Dr. Oetker Rumaroma ½ tl
  • 50 g suiker
  • 1 blik peren op sap

Voor de decoratie:

  • Baukje Chocoglazuur

Instructies

  • Verwarm de oven voor.
  • Vet de hartvormige bakvorm in met boter.
  • Leg het hartvormige bakpapier onderin de bakvorm (gebruikt u de rechthoekige bakvorm uit de verpakking, dan hoeft u de bakvorm niet in te vetten en geen bakpapier te gebruiken).
  • Bereid de Brownies volgens de algemene bereidingswijze op de verpakking en vervang daarbij het water door 2 eieren.
  • Bak de Brownies gaar in ca. 40 minuten.
  • Snijd de rand van de Brownies voorzichtig los van de vorm.
  • Verwijder de vorm en laat de Brownies goed afkoelen.
  • Klop de slagroom met de suiker stijf en meng de Mascarpone en het rumaroma erdoor.
  • Snijd de Brownies horizontaal doormidden.
  • Besprenkel de onderkant met het sap van de peren.
  • Bestrijk de onderste helft van de Brownies vervolgens met de helft van de vulling en steek hier plakjes peer in.
  • Leg de bovenste helft van de Brownies hierop en bestrijk deze met de rest van de vulling.
  • Smelt de Chocoglazuur volgens de bereidingswijze op de verpakking.
  • Decoreer het hart met peer en gesmolten Chocoglazuur.
  • Plaats de taart ca. 1 uur in de koelkast.

Notities

dit recept kan ook prima gemaakt worden met de rechthoekige bakvorm uit de verpakking.

Alfajores

Alfajores

“In deze tijd vier ik mijn verjaardag thuis met een typisch Argentijnse lekkernij: Alfajores van dulce de leche. Ik ben met Alfajores opgegroeid, het zijn mijn lievelingskoekjes! Ik bak ze volgens mijn moeders recept, dat ik graag met jullie deel. Zodat je ze ook zelf thuis kunt bakken!”
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Koek, Tussendoortje
Land van herkomst: Argentinië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 12
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 300 gr maizena
  • 200 gr bloem
  • 200 gr roomboter op kamertemperatuur
  • 150 gr suiker
  • 4 eidooiers
  • 1 theelepel baking soda natriumbicarbonaat
  • 2 afgestreken theelepels bakpoeder
  • Het merg uit een klein vanillestokje of een snufje vanillepoeder
  • De geraspte schil van 1 citroen
  • 1 theelepel cognac
  • Ingrediënten vulling:
  • Dulce de leche kant-en-klaar of zelfgemaakt met gecondenseerde melk en suiker
  • Geraspte kokos

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  • Meng alle droge ingrediënten met de zachte boter in een kom.
  • Voeg de eidooiers en de cognac toe en kneed met de hand tot een stevig deeg.
  • Vorm een bal van het deeg en laat deze ongeveer een uur rusten.
  • Als het deeg niet goed aan elkaar kleeft, voeg dan 2 lepels citroensap toe.
  • Rol het deeg uit tot een lap van 5 mm tot 7 mm dikte en steek rondjes deeg uit met een glas van ongeveer 4 cm diameter.
  • Leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat, op ongeveer 2 cm afstand van elkaar.
  • Bak de koekjes 10-12 minuten in de voorverwarmde oven.
  • De koekjes moeten lichtjes verkleuren; haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
  • Plak steeds twee koekjes aan elkaar met een laag dulce de leche ertussen.
  • Spreid de dulce de leche goed uit tot aan de randen en rol de randen door de geraspte kokos.
  • De Argentijnse Alfajores de Dulce de Leche zijn klaar om van te genieten!

Notities

Wijnadvies:

Deze zoete lekkernij gaat goed samen met een glas Argentijnse Malbec. De volle smaak van de wijn zal de zoetheid van de Alfajores mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 3g | Vet: 14g | Zout: 0.2g | Sugar: 15g

Taart met koffie en chocolade

Taart met koffie en chocolade

Recept categorieën: Chocolade, Taart
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • bloem
  • 6 eieren
  • 175 gram suiker
  • 90 gram gesmolten boter
  • 150 gram gezeefd zelfrijzend bakmeel
  • 2 zakjes espresso-koffiepoeder
  • ½ dl water
  • 1 pakje banketbakkerspoeder
  • 150 gram marsepein

Instructies

Voor de chocoladelaag:

  • 250 gr couverture- of extra bittere chocolade chocoladeblaadjes
  • Bekleed de springvorm met bakpapier, vet dat in en bestuif het met bloem.
  • Splits de eieren, klop de eiwitten stijf en klop de dooiers met de suiker dik en schuimig.
  • Spatel hierbij luchtig, afwisselend en in delen de gesmolten boter, het zelfrijzend bakmeel en de eiwitten.
  • Schep het beslag in de vorm en bak het in het midden van een oven van 185°C in 40-45 minuten gaar en stevig.
  • Laat het even in de geopende oven staan en keer het dan op een rooster.
  • Los het espresso-koffiepoeder in het kokende water op en laat dit afkoelen.
  • Bereid het banketbakkerspoeder volgens de beschrijving met melk en de koude espresso.
  • Snijd de taart in 2 lagen, bestrijk de onderlaag dik met de room en leg het bovenstuk erop.
  • Dek af met het dun en wat groter uitgerolde stuk marsepein.
  • Smelt Voor de chocoladelaag 150 gr chocolade au bain-marie tot 35°C en klop er dan 50 gr in stukjes bij.
  • Lepel dit over de taart, strijk het met een warm mes glad en laat drogen.
  • Versier de taart met chocoladeblaadjes.

Traditionele Indonesische Spekkoek met Lagen van Specerijen

Traditionele Indonesische Spekkoek met Lagen van Specerijen

Een authentieke spekkoek met prachtige lagen vol specerijen, perfect voor feestelijke gelegenheden.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Koek
Land van herkomst: Indonesië
Feestdagen etc: Kerst, Verjaardag
Servings: 8
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram bloem
  • 10 theelepels kaneel
  • 7 grote of 10 kleine eieren
  • 250 gram basterdsuiker of poedersuiker
  • 2 eetlepels koffieroom
  • 3 theelepels kruidnagelpoeder
  • 3 theelepels gemalen kardemom
  • 3 theelepels nootmuskaat
  • 5 theelepels fijne anijs
  • 500 gram boter
  • 1 vanillestokje of 5 theelepels vanillesuiker
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schraap de zaadjes uit het vanillestokje of gebruik vanillesuiker.
  • Roer de boter met de vanille en de helft van de suiker tot een glanzende massa.
  • Splits de eieren.
  • Klop de dooiers schuimig met de rest van de suiker en klop het eiwit stijf.
  • Roer het boter-vanille-suikermengsel luchtig door het geklopte eiwit en de schuimig geroerde eidooiers.
  • Zeef de bloem en het zout erbij en schep het met de koffieroom goed om.
  • Verdeel dit beslag in twee gelijke delen over twee kommen.
  • Voeg aan één kom de specerijen toe om een beige-bruin beslag te maken, terwijl het andere beslag lichtgeel blijft.
  • Vet een springvorm van ± 27 cm doorsnee goed in met boter en schep een dun laagje van het lichte beslag in de vorm.
  • Plaats de vorm op het bovenste rooster onder de grill op de hoogste stand (of gebruik de bovenverwarming van de oven op ±125°C).
  • Zodra het beslag gaar is, breng je een laagje van het bruine beslag aan.
  • Herhaal dit proces totdat al het beslag op is.
  • Na ongeveer vijf laagjes, verplaats je de springvorm naar een lager rooster.
  • De spekkoek is klaar zodra het bovenste laagje gaar is.

Notities

te veel werk ?  bestel ze dan bij Tante Donie
Serveer met een zoete witte wijn zoals een Muscat of een dessertwijn.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 40g | Zout: 1.2g | Sugar: 25g

Smikkelschuimpje

Smikkelschuimpje

Recept categorieën: Snoepgoed, Tractaties
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 5 druppel(s) citroensap
  • 250 g poedersuiker
  • 1 potje musket gemengde spikkeltjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 ºC of gasovenstand 3.
  • Leg het bakpapier op de bakplaat.
  • Splits de eieren.
  • Truc! Je doet het zo...
  • Breek de schaal van een ei boven een kom.
  • Zorg dat je in je beide handen één helft van het ei hebt.
  • Giet het eigeel in één van de twee helften.
  • Daardoor loopt het eiwit vanzelf in de kom.
  • Misschien nog een keer overgieten in de andere eihelft?
  • Nu is alle eiwit in de kom gelopen en hou je een lege helft over én een helft met eierdooier.
  • Dat eigeel heb je niet meer nodig.
  • Zet de mixer in het eiwit en klop het, samen met citroensap, tot het mengsel stijf is.
  • Lepel voor lepel klop je nu ook de poedersuiker erdoor.
  • Alle poedersuiker weg geklopt?
  • Het mengsel ziet er glimmend en stevig uit!
  • Schep het eiwit met een lepel in een spuitzak met kartelmond.
  • Spuit toefjes van ca. 3 cm breed naast elkaar op de bakplaat.
  • Hou ten minste 1 cm afstand tussen de toefjes.
  • Bestrooi de schuimpjes met gekleurde spikkeltjes en bak ze 25 minuten in de oven.
  • Zet de oven uit en laat ze nog een half uur in de oven staan.
  • Eindelijk, je zoete spikkelschuimpjes mogen vrij...