Hartverwarmend Gevuld Speculaasgebak
Vol verwachting kloppen alle harten, als je een speculaashart op tafel zet, (of cadeau geeft) dat met liefde is gemaakt.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur
Wachttijd1 uur uur
Servings: 20 personen
Calories: 345kcal
Author: Cor Kevenaar
- 500 g bloem
- 2 tl bakpoeder
- 250 g bruine basterdsuiker
- 2 el speculaaskruiden
- 4 el melk
- 2 el citroensap
- Voor de vulling:
- 450 g amandelspijs
- 1 tl citroenrasp
- 250 g roomboter in blokjes
- 2 eidooiers losgeklopt
- 50 g garneeramandelen
- 2 el melk
Voorbereiding:
Zeef boven een ruime kom bloem, bakpoeder, bruine suiker, een snufje zout en speculaaskruiden.
Maak een kuiltje in het midden en voeg hier de melk en citroensap aan toe.
Voeg de blokjes boter toe en wrijf met koele handen de boter met het meel tot kruimels.
Kneed alles snel tot een samenhangend deeg.
Dek de kom af en laat het deeg minimaal 1 uur in de koelkast rusten. (Hoe langer, hoe beter de smaak.)
Kneed voor de vulling de amandelspijs, citroenrasp en de helft van het losgeklopte ei tot een stevige pasta.
Voeg indien nodig een beetje water toe om het uit te kunnen rollen.
Teken op een stuk karton een hart van 30 cm hoog en 20 cm breed en knip het uit.
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verdeel het speculaasdeeg in twee stukken.
Rol beide stukken deeg (één voor één) tussen twee vellen bakpapier uit tot lappen van ongeveer 3 mm dik.
Rol ook de amandelspijs uit.
Snijd met behulp van het kartonnen hart twee harten uit het speculaasdeeg.
Snijd ook een hart uit de amandelspijs.
Leg een deeghart op de bakplaat, leg het amandelspijshart erop en bedek het met het tweede deeghart.
Pak het speculaashart rondom in met een dubbelgevouwen laag aluminiumfolie, waarbij de bovenkant vrij blijft.
Bestrijk de bovenkant met de rest van het losgeklopte ei en decoreer met amandelen.
Bak het speculaashart in het midden van de oven gedurende ongeveer 45 minuten, tot het gaar is. (De afsnijdsels kunnen apart worden meegebakken. )
Haal het speculaashart uit de oven, laat het 10 minuten afkoelen en verwijder voorzichtig de folie.
Laat het speculaashart verder afkoelen voordat je het serveert.
Dit rijke en kruidige gebak past goed bij een zoete dessertwijn, zoals een Muscat of een late oogst Riesling. Hun fruitige aroma's en zoetheid vormen een harmonieus contrast met de specerijen en amandelen in het speculaashart.
Calories: 345kcal | koolhydraten: 4445g | Protein: 6g | Vet: 16g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 38
Gemakkelijke Speculaasbrokken
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd35 minuten min
Rusten3 dagen d
Servings: 600 gra,
Calories: 245kcal
Author: Cor Kevenaar
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 125 g donkerbruine basterdsuiker
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 175 g koude harde roomboter in kleine blokjes
- 50 g blanke amandelen gehalveerd
Voorbereiden:
Meng in een kom zelfrijzend bakmeel met bruine suiker, een halve theelepel zout en speculaaskruiden.
Voeg de blokjes koude boter toe en meng alles met de vingertoppen tot een korrelig deeg.
Kneed het deeg snel met koele handen tot een samenhangende en soepele bal.
Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minstens 1 uur, maar liever 2-3 dagen, rusten in de koelkast (hierdoor kan de speculaassmaak zich goed ontwikkelen).
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Bestuif het werkvlak en de deegroller met wat bloem.
Rol het speculaasdeeg uit op het werkvlak tot een rechthoekige lap van 1 cm dik.
Druk de gehalveerde amandelen in het deeg.
Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de speculaas in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
Laat de speculaas afkoelen op een rooster en bewaar het vervolgens in een trommel.
Voor het serveren, breek de speculaas in stukken.
Deze speculaasbrokken gaan goed samen met een glas dessertwijn, zoals een zoete Riesling of een PX Sherry. De rijke en kruidige smaken van de speculaas zullen mooi samengaan met de zoetheid en complexiteit van de wijn.
Calories: 245kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 15g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 38
Aardappeltaartjes met brie
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 grote vastkokende aardappelen van ca. 150 g, geschild
- 4 eetlepel(s) olijfolie
- 1 grote appels geschild
- 100 g brie in plakken
- 1 bosuitje
Verwarm de oven voor op 200 ˚C.
Snijd de aardappelen in de lengte in dunne plakjes.
Leg de bakpapieren cirkels op de bakplaat en leg op elke cirkel een bloem van aardappelplakjes die elkaar iets overlappen.
Strooi er wat zout en peper over en bestrijk de aardappelbloemen met olijfolie.
Snijd de appel in dunne schijfjes en leg deze als bloemblaadjes op de aardappeltaartjes.
Leg de plakjes brie in het midden en strooi de bosui erover.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de aardappeltaartjes in 25 minuten goudbruin en gaar.
Leg de aardappeltaartjes met bakpapier op warme bordjes.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 38
Romige Borstplaat
Voor borstplaat heb je speciale vormen nodig. Na het drogen van de borstplaat moet je die makkelijk kunnen openmaken. Je kunt ook ‘wilde’ borstplaat maken. In het receptvind je de aanwijzingen. Met een paar druppels essence kun je de borstplaat allerlei lekkere smaakjes geven. Koffie, amandel of rum zijn favoriet. Chocoladeborstplaat maak je door met de suiker een halve eetlepel cacaopoeder mee te koken. En als je op dezelfde manier een theelepel oploskoffie meekookt, krijg je mokkaborstplaat.
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 90kcal
Author: Cor Kevenaar
- 200 g fijne kristalsuiker
- 4 eetlepels slagroom
- 25 g roomboter
- Enkele druppels essence naar smaak
Bereidingswijze:
Leg het bakpapier op een bakplaat of plank.
Maak de borstplaatvormen nat en leg ze op het bakpapier.
Als je wildere borstplaat wilt maken, bekleed dan een kleine taartvorm met aluminiumfolie.
Breng in een steelpan de suiker samen met de room en boter al roerende met een houten lepel op laag vuur aan de kook.
Laat de suiker smelten en laat het mengsel vervolgens ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken.
Laat af en toe de opgeloste suiker van de lepel lopen.
Haal de pan van het vuur wanneer de laatste druppel gesmolten suiker als een dunne draad aan de lepel blijft hangen.
Roer eventueel de essence door het mengsel.
Roer krachtig met de houten lepel door de suikersiroop, zodat het snel afkoelt.
Blijf roeren, ook langs de wand van de pan, tot het mengsel een krassend geluid maakt.
Schenk het borstplaatmengsel direct in de vormen en druk de vorm tijdens het schenken tegen de bakplaat om te voorkomen dat de vloeibare suiker eruit loopt.
Dit moet snel gebeuren, want de suiker stolt snel.
Laat de borstplaat afkoelen en goed hard worden.
Na 15 minuten schuif je voorzichtig de vormen met borstplaat over het bakpapier om ze los te maken.
Draai de vormen om en laat de andere kant van de borstplaat drogen.
Als de borstplaat helemaal hard is, verwijder je de vormen en leg je de borstplaat op een schaal.
Voor wilde borstplaat laat je het volledig hard worden, verwijder je het aluminiumfolie en snijd je de borstplaat met een nat mes in stukken.
Calories: 90kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 0g | Vet: 2g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 38
Roti Koekoes
Calories:
Author: Cor Klaar
- 300 gram zelfrijzend bakmeel voorkeur: Honig
- 300 gram witte basterdsuiker
- 3 eieren
- 1 deciliter halfvolle melk
- cacao
Zet uw stoompan op met water en daarop de binnenpan met gaatjes (toch wel aangeschaft toch? ).
Neem een schone theedoek en doe die in de binnenpan, de hoeken over de pan naar buiten vouwen.
Doe hierin (over de theedoek) bakpapier en vouw deze dusdanig dat hierin beslag gedeponeerd kan worden, komvormig dus.
Zorg dat het water kookt, en verwarm de theedoek en papier voor (het bakpapier wordt door de hitte zachter dus beter te buigen).
Maak van de suiker, eieren, melk en bakmeel een goed dik beslag (moet aan de garde hangen) en sla deze luchtig zodat de suiker goed opgelost is.
Leng eventeel aan met wat melk als het beslag te dik is, toch moet het beslag zwaar zijn!
Stort ¾ van het beslag in het bakpapier en meng cacao (naar smaak en kleur) met de rest van het beslag.
Stort het chocolade beslag precies midden in het lichtgele beslag.
Bedek het beslag (of sluit de pan) met het deksel en vouw de vier theedoekpunten over de deksel heen, (let wel op dat deze bij het opwarmen niet vlam vatten, dus voorzichtig met het vuur).
Nu moet het beslag 45 minuten stomen, let hierbij dan er voldoende water in de pan blijft en deze niet droogkookt. Tijdens het stomen de deksel gesloten houden!
Waarom het chocolade beslag in het midden moet heeft een reden, dit beslag is iets zwaarder dan het gele beslag en zal tijdens het koken naar beneden ‘zinken’.
Terwijl dit gebeurd wordt de onderkant alweer verhit door het stoom en stroomt de chocolade beslag via de buitenkant weer naar boven.
Het resultaat is een prachtige krul van donker beslag als men de roti aansnijdt!
Dit is een basis recept waarbij andere mogelijkheden mogelijk zijn.
De Indische keuken is vooral ontstaan door experimenten dus wat let u!
U kunt de melk vervangen door Spa Rood of vanille suiker toepassen.
Ook zijn roti’s bekend met klapper.
Ook populair zijn de (natuurlijke) kleurstoffen in Indonesië vooral bruin, rood en groen wordt op grote schaal bij allerlei zoetigheden en gebak toegepast.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 38
Champignonburrito’s met blauwe kaas
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 eetlepel(s) olijfolie traditioneel
- 500 gram champignons in vieren
- 200 ml crême fraiche
- peper
- zout
- 1 zak Casa Fiesta soft taco’s à 8 stuks
- 150 g blauwe kaas bijv. Danish blue of roquefort
- 75 gram jonge bladsla
- 3-4 eetlepel(s) sladressing yoghurt
Verhit de olie en bak de champignons 5 minuten.
Roer de crème fraîche erdoor en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de champignonmengsel over de soft taco’s.
Snijd de kaas in dunne plakjes.
Leg de helft van de kaas op de vulling.
Klap de zijkanten over de vulling en rol de soft taco’s op tot een pakketje.
Leg de burrito’s met de naad naar beneden op de bakplaat en verdeel de rest van de kaas erover.
Bak de burrito’s ± 10 minuten in een voorverwarmde oven (200 C) tot de kaas licht gesmolten is.
Maak de sla aan met de dressing en geef bij de burrito’s.
Wijnadvies:
Oracle Sauvignon Blanc, wit, Zuid-Afrika
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 38
Focaccia van Onbekende Auteur
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 takjes rozemarijn
- 300 g tarwebloem
- 7 g gedroogde gist
- 1 tl zout
- 175 ml lauw water
- 50 g groene olijven zonder pit
- 2 tl grof zeezout
- 2 eetlepel(s) olijfolie extra vierge
Pluk 12 kleine naalden van de rozemarijn en hak de rest van de naalden fijn.
Meng in een kom de bloem met de gist, zout, water en de gehakte rozemarijn.
Neem het deeg uit de kom en kneed het op een met bloem bestoven werkvlak in circa 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg.
Vorm een bal en laat deze in een met huishoudfolie belegde kom, op een warme plek circa 1 uur rijzen.
Hak de olijven grof en kneed ze door het gerezen deeg.
Druk het deeg uit tot een rechthoek van circa 1 cm dik op een met bakpapier beklede bakplaat.
Snijd het brood kruislings in.
Laat het deeg, afgedekt met een vochtige theedoek, nogmaals 17 minuten narijzen.
Verwarm de oven verder tot een temperatuur van 200 ºC.
Besprenkel met olijfolie en bestrooi met grof zeezout.
Bak de focaccia in circa 20 minuten goudbruin en gaar.
Laat het brood op een rooster afkoelen.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 38
Gestoomde groentendeegpakjes
Calories:
Author: Cor Klaar
VOOR HET DEEG:
- 1 pakje gedroogde gist van 7 gram
- 1,25 dl warm water
- 4 eetlepel(s) zeer fijne tafelsuiker
- 150 gram bloem
- 75 gram zelfrijzend bakmeel
- 15 gram boter gesmolten
VOOR DE VULLING:
- 2 gedroogde Chinese paddestoelen
- 2 theelepel sesamolie
- ½ kleine prei kleingesneden
- 2 tenen knoflook geperst
- 1 theelepel geschilde en geraspte verse gember
- 60 gram stevige tofu gehakt
- 1 eetlepel(s) vers limoensap
- ½ kleine wortel geschild en geraspt
- 1 eetlepel(s) gehakte geroosterde cashewnoten
- 2 theelepel zoete Thaise chilisaus
- 1 eetlepel(s) gehakte verse munt
- 2 theelepel pikante bonenpasta
- 1 eetlepel(s) tomatenpuree
Meng voor het deeg de gist met 2 eetlepels warm water, 1 theelepel suiker en 1 theelepel bloem in een kleine kom tot alles goed gemengd is.
Dek de kom af en laat ca. 15 minuten op een warme plek staan tot het mengsel schuimig is.
Zeef de rest van de bloem met het zelfrijzend bakmeel boven een grote kom.
Schep er de overgebleven suiker, het gistmengsel en de rest van het warme water door.
Meng het mengsel goed met een houten lepel tot u een zacht deeg hebt.
Doe het deeg op een met bloem bestoven werkvlak. Kneed het deeg 3 tot 5 minuten tot het glad en elastisch is. Doe het deeg in een grote met olie ingevette kom, dek die af en laat op een warme plek staan tot het deeg in volume verdubbeld is.
Doe voor de vulling de gedroogde paddestoelen in een kom en giet er zo veel kokend water over dat ze onder staan. Laat 10 tot 15 minuten weken tot ze zacht zijn.
Giet ze af en knijp er zo veel mogelijk water uit.
Gooi de taaie steeltjes weg en snijd de hoedjes in dunne plakken.
Verhit de sesamolie in een wok op een matig vuur.
Doe er de prei, knoflook en gember in en roerbak ca. 2 minuten tot de prei half gaar is.
Schep er de tofu, het limoensap, de wortel, cashewnoten, chilisaus, munt, bonenpasta en tomatenpuree door en roerbak ca. 1 minuut tot alles doorgewarmd is.
Neem de wok van het vuur, schep goed om en laat volledig afkoelen.
Stomp de lucht uit het deeg en doe het op een met bloem bestoven werkvlak.
Kneed ca. 5 minuten tot het deeg glad is.
Verdeel het deeg in 16 stukjes.
Rol of druk elk stuk tot een cirkel van 6 cm doorsnee.
Dek de deegcirkels af met een vochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen.
Neem één cirkel tegelijk, leg die op een werkvlak en schep 2 theelepels vulling in het midden.
Trek de randjes samen en draai ze voorzichtig dicht.
Zet weg, dek af met een vochtige theedoek en maak de rest van de deegpakjes op dezelfde manier.
Knip 16 vierkantjes bakpapier uit en leg een vel onder elk deegpakje.
Vul de wok voor de helft met water (de stoommand mag het water niet raken) en breng aan de kook.
Schik de deegpakjes naast elkaar in de stoommand (misschien moet u ze in porties stomen), leg er het deksel op, zet de mand boven het kokende water en laat ze in 10 minuten gaar stomen.
Giet zo nodig extra water in de wok.
Neem de stoommand van de wok en neem er de deegpakjes voorzichtig uit.
Serveer warm en geef er de sojasaus en chili-olie bij om de pakjes in te dopen.
sojasaus en chili-olie om erbij te serveren
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 38
Brabants Worstenbroodjes van Onbekende Auteur
Bereidingstijd15 minuten min
wachten25 minuten min
Servings: 16 stuks
Calories: 170kcal
Author: Cor Kevenaar
- 450 g mix voor witbrood pak
- 400 g half-om-halfgehakt
- 2 eieren
- 2 eetlepel(s) paneermeel
- ½ tl nootmuskaat
- 1 mespunt gemalen kruidnagel
- 1 eetlepel(s) grove mosterd
- 2 eetlepel(s) bloem
Bereid het brooddeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Dek af met vershoudfolie en laat 30 min. rijzen op een warme, tochtvrije plek.
Meng het gehakt met de helft van de eieren, het paneermeel, de nootmuskaat, kruidnagel, mosterd en peper en zout.
Voeg als het gehakt te vochtig is nog wat paneermeel toe.
Maak worstjes van ongeveer 12 cm lang.
Kneed het brooddeeg goed en verdeel het in porties.
Rol uit op een met bloem bestoven werkblad tot rechthoeken van 10 x 12 cm.
Rol in iedere rechthoek in de lengte een worstje en druk het deeg stevig dicht.
Laat de broodjes 15 min. met de naad naar beneden onder een schone theedoek rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 ºC.
Klop de rest van de eieren los.
Leg de worstenbroodjes met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met ei. Bak de broodjes in de oven in ca. 25 min. gaar en lichtbruin.
Serveer lauwwarm.
Bewaartip 1
Je kunt de worstenbroodjes 1 dag van tevoren bereiden.
Bewaar afgedekt in de koelkast.
Verwarm op de dag zelf ca. 15 min. in de oven op 160 °C.
Bewaartip 2
Invriezen: laat helemaal afkoelen en zet afgedekt in de vriezer.
Laat vóór het opwarmen volledig ontdooien in de koelkast.
Ook koud zijn de worstenbroodjes lekker.
Calories: 170kcal
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 38
Brabants Roggebrood
Recept categorieën: Brood
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 400 g roggemeel
- 320 ml lauw water
- 200 g tarwe volkorenmeel
- 10 g droge gist of 30 g verse
- 8 g zout
- 10 g suiker
- 25 g boter
- 1 eetlepel(s) azijn
Meng het volkorenmeel, gist en het zout door het roggemeel.
Voeg het water toe in een kuiltje.
Kneden tot een samenhangend deeg.
Voeg het azijn en de andere ingredienten toe.
Kneden.
Het is deeg is eerst erg los.
Het is daarom gemakkelijk een deegkrabber bij de hand te hebben.
Deel het deeg in 2 gelijke delen.
Vorm de deegstukken in de vorm van je bakvormen.
Je hoeft het niet op te bollen zoals normaal deeg, gewoon in vorm drukken.
Doe de roggebroden in de vormen, duw ze aan.
Dek ook de bovenkant af met bakpapier en sluit het deeg hiermee goed af.
Bak de broden in een voorverwarmde oven van ongeveer 90 graden gedurende 6 u
(ipv suiker, zout, boter en azijn kan ook 37 g zuurdesem toegevoegd worden)
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 38