Bladerdeeg Kerstboom met Tapenade en Kaas

Bladerdeeg Kerstboom met Tapenade en Kaas

Een feestelijke en knapperige bladerdeeg kerstboom gevuld met zelfgemaakte tapenade en kaas. Perfect als borrelhapje tijdens de feestdagen!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Hartige taart
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 6 personen
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 rollen Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • 60 g uitgelekte tomaten in olie
  • 45 g uitgelekte olijven ontpit
  • 40 g oude kaas
  • 75 g geraspte kaas
  • 1 ei losgeklopt
  • 1 klein teentje knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel azijn
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C en haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Doe de tomaten, olijven, oude kaas, knoflook, olijfolie, azijn, peper en zout in een keukenmachine en hak tot een smeuïge tapenade.
  • Rol één vel bladerdeeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat en snijd een kerstboomvorm uit.
  • Verdeel de tapenade gelijkmatig over de kerstboomvorm.
  • Leg het tweede vel bladerdeeg er bovenop en snijd deze in dezelfde kerstboomvorm.
  • Snijd aan beide zijden van de "boom" stroken tot net niet in het midden en draai elke strook een paar keer om een "twist" te maken.
  • Bestrijk het bladerdeeg met losgeklopt ei en strooi de geraspte kaas erover.
  • Bak de kerstboom in de oven gedurende 20-30 minuten tot hij goudbruin en krokant is.
  • Laat de kerstboom iets afkoelen op een rooster voordat je hem serveert.

Notities

Serveertip:
Serveer de bladerdeeg kerstboom warm met een frisse salade of als onderdeel van een borrelplank.
Wijnadvies:
Een lichte en frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc sluit perfect aan bij de hartige en romige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 21g | Protein: 8g | Vet: 19g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Bladerdeeg Kerstboom met Cranberries en Pistache

Bladerdeeg Kerstboom met Cranberries en Pistache

Deze feestelijke bladerdeeg kerstboom gevuld met cranberryjam en gegarneerd met chocolade, pistachenoten en gedroogde cranberries is een zoete traktatie voor de feestdagen.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hapjes
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8 personen
Calories: 240kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 rollen Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • 150 g cranberryjam
  • 1 ei losgeklopt
  • 60 g gesmolten chocolade
  • 25 g pistachenoten grof gehakt
  • 25 g gedroogde cranberries

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C en haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Rol beide rollen bladerdeeg uit op een met bloem bestoven oppervlak.
  • Snijd uit elk vel bladerdeeg een kerstboomvorm.
  • Besmeer één kerstboomvorm met de cranberryjam en leg de tweede kerstboomvorm er bovenop.
  • Snijd de "takken" van de kerstboom in tot aan het midden, zodat je stroken krijgt.
  • Draai elke tak een halve slag, zodat de cranberryvulling zichtbaar wordt.
  • Bestrijk de kerstboom met losgeklopt ei.
  • Bak de kerstboom 20-30 minuten in de oven tot hij goudbruin is.
  • Laat de kerstboom afkoelen op een rooster.
  • Drizzle de gesmolten chocolade over de kerstboom en garneer met pistachenoten en gedroogde cranberries.

Notities

Serveertip:
Serveer deze bladerdeeg kerstboom als dessert of zoet hapje bij een feestelijke borrel.
Wijnadvies:
Een frisse mousserende wijn zoals een Prosecco vormt een perfecte combinatie met de zoete en fruitige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 27g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 11g

Appel Galette met Noten en Gezouten Karamel

Appel Galette met Noten en Gezouten Karamel

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd27 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Land van herkomst: America
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- en Taartdeeg 300 g
  • 2-3 appels geschild en in plakjes gesneden
  • 1 theelepel kaneel
  • ¼ theelepel gemalen nootmuskaat
  • 100 g grof gehakte noten
  • Voor de gezouten karamelsaus:
  • 75 g boter
  • 50 g basterdsuiker
  • 50 g kristalsuiker
  • 50 g golden syrup
  • 125 ml room
  • ½ - 1 theelepel zout bijvoorbeeld fleur de sel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Smelt de boter met de suikers en de golden syrup en laat 3 minuten pruttelen.
  • Voeg de room en zoutvlokken toe aan de karamelsaus.
  • Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier direct uit op een bakplaat, laat ongeveer 3 cm van de randen vrij.
  • Verdeel een laag karamelsaus over de bodem van het deeg en houd een kleine hoeveelheid apart.
  • Meng de plakjes appel met kaneel en nootmuskaat en verdeel dit over de karamelsaus.
  • Strooi de gehakte noten eroverheen.
  • Bak in het midden van de oven gedurende ongeveer 30 minuten, tot de galette goudbruin is.
  • Giet de overgebleven karamelsaus over de gebakken galette.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een late harvest Riesling of een Sauternes vormt een perfecte combinatie met de zoete en zoute smaken van deze appel galette met gezouten karamel.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 5g | Vet: 22g | Zout: 0.6g | Sugar: 30g

Honingnoten Appeltaart

Honingnoten Appeltaart

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- en Taartdeeg 300 g
  • 3 appels geschild en in blokjes gesneden
  • 1 tl maïzena
  • 4 el appelmoes
  • 1 tl kaneel
  • 2 el rozijnen
  • 150 g noten bijvoorbeeld walnoten, paranoten, hazelnoten
  • 2 el honing
  • 1 el boter om in te vetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180⁰C (boven-/onderwarmte) en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Rol het deeg uit en leg het in de ingevette taartvorm.
  • Leg de appelblokjes op een bakplaat en bak ze ongeveer 5 minuten in de oven om het vocht eruit te laten gaan.
  • Laat de appelblokjes afkoelen.
  • Meng de appelblokjes met de maïzena, appelmoes, kaneel en rozijnen.
  • Vul de taartvorm met het appelmengsel en druk lichtjes aan.
  • Bak de taart in het midden van de oven gedurende ongeveer 45 minuten, tot hij goudbruin is.
  • Bak de noten in een koekenpan wanneer de taart bijna klaar is.
  • Voeg de honing toe wanneer de noten licht beginnen te kleuren.
  • Verdeel de notenmix over de gebakken taart en laat afkoelen.

Notities

Serveer de taart lauwwarm met een bolletje vanille-ijs.

Wijnadvies:

Deze appeltaart met honingnoten gaat goed samen met een zoete witte wijn zoals een Riesling Spätlese of een Muscat. Hun fruitige en bloemige tonen vullen de smaken van de appeltaart en honingnoten mooi aan.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 7g | Vet: 18g | Zout: 0.1g | Sugar: 18g

Cantharellen-Cranberrytaartjes met Brie

Cantharellen-Cranberrytaartjes met Brie

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hartige taart, Hoofdgerechten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Vier kleine taartvormpjes
  • Kwastje voor het bestrijken met ei

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • 350 g cantharellen schoongeveegd en in grove stukken gesneden
  • 2 el olijfolie
  • 20 g gedroogde cranberries gehakt
  • 30 g pecannoten gehakt
  • 3 eieren
  • 125 ml crème fraîche
  • 1 takje dragon blaadjes fijngesneden
  • Boter om in te vetten
  • Peper en zout naar smaak
  • 150 g boerenbrie in plakken
  • 1 ei geklutst

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200⁰C (boven-/onderwarmte) en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Bak de cantharellen in olijfolie in ongeveer 4 minuten beetgaar.
  • Laat de paddenstoelen daarna uitlekken en meng de cranberries en pecannoten erdoor.
  • Meng de eieren met de crème fraîche en dragon, en breng op smaak met peper en zout.
  • Rol het bladerdeeg uit met het meegeleverde bakpapier en snijd het in 6 vierkantjes.
  • Leg elk vierkantje in een met boter ingevet taartvormpje.
  • Vul de vormpjes met het cantharellenmengsel en giet het eimengsel eroverheen.
  • Leg de plakken brie erop en vouw de randen van het deeg naar binnen.
  • Bestrijk het deeg met geklutst ei.
  • Bak de taartjes in het midden van de oven gedurende ongeveer 30 minuten, tot ze goudbruin zijn.

Notities

Wijnadvies:

Deze Cantharellen-Cranberrytaartjes met Brie gaan goed samen met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een Beaujolais. Hun fruitige aroma's en zachte tannines vullen de rijke smaken van de taartjes mooi aan.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 14g | Vet: 36g | Zout: 0.9g | Sugar: 3g

Hazelnoot Custardtaart

Hazelnoot Custardtaart

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Taart
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 1 taart
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 rollen Tante Fanny Vers Quiche- en Taartdeeg 300 g
  • Boter om in te vetten
  • 4 eieren
  • 50 g bloem
  • 500 ml melk
  • 100 g suiker
  • Rasp van 1 biologische citroen
  • 50 g grof gehakte chocolade
  • 50 g gehakte hazelnoten
  • 30 g poedersuiker
  • Gehakte chocolade als decoratie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200⁰C (boven-/onderwarmte) en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Meng in een steelpan de eierdooiers, bloem, melk, suiker en citroenrasp.
  • Verhit langzaam terwijl je blijft kloppen gedurende ongeveer 10 minuten.
  • De custard zal dik genoeg zijn wanneer deze aan de achterkant van een lepel blijft plakken.
  • Voeg de gehakte chocolade toe en roer tot deze gesmolten is.
  • Laat de custard afkoelen.
  • Rol het deeg uit en leg het in de ingevette taartvorm.
  • Vul de vorm met de afgekoelde custard.
  • Snijd een cirkel uit het andere deeg ter grootte van de bakvorm.
  • Leg deze cirkel op de custard en druk de randen samen met de randen van het onderste deeg.
  • Snijd figuurtjes uit het overgebleven deeg.
  • Bestrijk de taart met ei en plak de figuurtjes erop.
  • Snijd een kruisje in het midden van de taart om stoom te laten ontsnappen tijdens het bakken en bestrijk ook de figuurtjes met ei.
  • Bak de taart in het midden van de oven gedurende ongeveer 30 minuten, tot deze gaar is.
  • Bestrooi de afgekoelde taart met gehakte hazelnoten, witte chocoladesnippers en poedersuiker.

Notities

Wijnadvies:

Deze Hazelnoot Custardtaart past goed bij een lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti. De frisse fruitige tonen van de wijn zullen de romige custard en de nootachtige hazelnoten mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 9g | Vet: 22g | Zout: 0.2g | Sugar: 27g

Herfstige Pompoentaart met Ricotta

Herfstige Pompoentaart met Ricotta

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Taart
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Taartvorm (ongeveer 24 cm in diameter)
  • Bakblik voor de pompoen

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- en Taartdeeg 300 g
  • 500 g pompoen in blokjes gesneden
  • Olijfolie
  • 2 tl tijmblaadjes
  • 1 rode ui in halve ringen gesneden
  • 125 g ricotta
  • 100 g Griekse of Bulgaarse yoghurt
  • 3 eieren
  • Peper en zout naar smaak
  • Boter om in te vetten
  • 6 el verkruimelde feta
  • 2 el geroosterde pompoenpitten
  • 2 el geroosterde pijnboompitten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200⁰C (boven-/onderwarmte) en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Besprenkel de blokjes pompoen in een bakblik met wat olijfolie en tijm en bak ze ongeveer 30 minuten in de oven.
  • Bak de rode ui in olijfolie gedurende ongeveer 10 minuten tot deze zacht is.
  • Meng de ricotta, yoghurt en eieren en breng op smaak met peper en zout.
  • Rol het deeg uit, verwijder het bakpapier en leg het in de ingevette taartvorm.
  • Verdeel de gebakken pompoenblokjes en rode ui over het deeg en giet het eimengsel erover.
  • Verdeel de verkruimelde feta over de taart.
  • Bak de taart onderin de oven gedurende 30-40 minuten tot hij goudbruin is.
  • Voeg 15 minuten voor het einde van de baktijd de geroosterde pompoenpitten en pijnboompitten toe.

Notities

Wijnadvies:

Deze herfstige pompoentaart met ricotta past goed bij een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Viognier. Hun volle smaken en aroma's van fruit en kruiden complementeren de aardse tonen van de pompoen en de romigheid van de ricotta.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 4g

Hartige Kaas Kerstboom Hapjes

Hartige Kaas Kerstboom Hapjes

Maak deze feestelijke kaas kerstboom hapjes van bladerdeeg met een smakelijke kaasmengselvulling. Perfect als hapje voor de kersttafel!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Koude Hapjes
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 18 stuks
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • 1 ei losgeklopt
  • 40 g gesmolten boter
  • 25 g bloem
  • 1 tl Franse mosterd
  • ¼ tl zout
  • Peper naar smaak
  • 1 klein teentje knoflook geperst
  • 100 g pittige belegen kaas geraspt
  • 1 tl gedroogde kruiden bijv. Provençaalse of Italiaanse kruiden
  • 20 olijven cherrytomaatjes of mini mozzarella bolletjes
  • 1 komkommer blokjes kaas of worst, of wortel om de prikkers in te zetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol het bladerdeeg uit en snijd het in 18 gelijke driehoeken.
  • Meng in een kom de gesmolten boter, bloem, mosterd, zout, peper, knoflook, geraspte kaas en gedroogde kruiden.
  • Verdeel het kaasmengsel gelijkmatig over de driehoeken bladerdeeg.
  • Rol elk stukje bladerdeeg vanaf de brede kant op tot een kerstboomvorm.
  • Plaats de opgerolde koekjes op de bakplaat en buig ze voorzichtig om een boogvormige kerstboom te maken.
  • Bestrijk de koekjes met het losgeklopte ei voor een goudbruine kleur.
  • Bak de koekjes in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
  • Rijg de olijven, cherrytomaatjes of mini mozzarella bolletjes aan de satéprikkers en plaats ze bovenop de koekjes om de kerstbomen te versieren.
  • Steek de satéprikkers in blokjes komkommer, kaas of worst om de kerstboomkoekjes rechtop te zetten.

Notities

Serveertip:
Serveer deze kerstboomhapjes op een grote schaal als onderdeel van een feestelijke borrel.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc past goed bij de hartige smaken van deze kaas kerstboom hapjes.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.3g | Sugar: 1g

Mediterrane Pizzarolletjes met Olijven en Gedroogde Tomaten

Mediterrane Pizzarolletjes met Olijven en Gedroogde Tomaten

Deze Mediterrane pizzarolletjes met een vulling van roomkaas, gedroogde tomaten, olijven en kruiden maken een heerlijke snack of bijgerecht voor elk moment.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Brood, Pizza, Snack, Warme hapjes
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Spelt-pizzadeeg 400 g
  • 250 g roomkaas
  • 1 eetlepel gehakte kappertjes
  • 75 g gedroogde tomaten in reepjes gesneden
  • 75 g olijven ontpit en in ringetjes gesneden
  • 1 eetlepel fijngesneden verse salie
  • 2 eetlepels fijngesneden peterselie
  • 1 ei
  • 50 g paneermeel
  • Peper en zout naar smaak
  • 50 g gesmolten kruidenboter
  • Bloem voor bestuiving

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte).
  • Verwerk het deeg direct uit de koelkast.
  • Meng voor de vulling alle ingrediënten (behalve de kruidenboter en bloem) in een kom en breng op smaak met peper en zout.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak en verwijder het bakpapier.
  • Bestrijk het deeg gelijkmatig met de vulling, maar houd een rand van 2 cm vrij.
  • Rol het deeg op vanaf de onderkant van de rand en snijd het vervolgens om de 2-3 cm in, maar snijd niet helemaal door.
  • Vouw elk tweede stukje deeg naar de andere kant om een gevlochten effect te creëren.
  • Bak het gevlochten brood in het midden van de oven gedurende 25-30 minuten, of tot het goudbruin en knapperig is.
  • Bestrijk het warme brood direct na het bakken met gesmolten kruidenboter.
  • Serveer warm als bijgerecht of als snack.

Notities

Serveertip:
Serveer de pizzarolletjes met een frisse groene salade voor een complete maaltijd of als snack bij een borrel.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de smaken van de tomaten en olijven.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 1g | Sugar: 4g

Spinazie-Emmentaler galette met knoflook en amandelen

Spinazie-Emmentaler galette met knoflook en amandelen

Een heerlijke spinazie-Emmentaler galette met knoflook, rode ui en een knapperige amandelkorst. Perfect als hartig hoofdgerecht of bijgerecht.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- en Taartdeeg 300 g
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 rode ui in ringen gesneden
  • 400 g bladspinazie geblancheerd of ontdooid
  • Snufje verse nootmuskaat geraspt
  • 50 ml sojasaus
  • 100 g crème fraîche
  • 100 g belegen Emmentaler geraspt
  • 50 g geschaafde amandelen
  • Olie om te bakken
  • 1 ei geklutst

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte) en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Verhit een beetje olie in een pan en fruit de knoflook en rode ui aan tot ze zacht zijn.
  • Voeg de spinazie en een snufje nootmuskaat toe en blus af met de sojasaus.
  • Laat 2 minuten garen en laat het mengsel afkoelen.
  • Meng het afgekoelde spinaziemengsel met de crème fraîche en de geraspte Emmentaler.
  • Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Verdeel het spinaziemengsel in het midden van het deeg, laat een rand van ongeveer 5 cm vrij.
  • Vouw de randen van het deeg over het spinaziemengsel en bestrijk de rand met geklutst ei.
  • Bestrooi de rand met geschaafde amandelen en bestrijk nogmaals licht met ei.
  • Bak de galette 35-40 minuten onderin de oven, tot hij goudbruin en knapperig is.
  • Serveer warm en geniet van deze smaakvolle hartige taart.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer deze galette met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Sauvignon Blanc. Voor meer pit, vervang de Emmentaler door geitenkaas of blauwschimmelkaas en kies voor een bijpassende volle witte wijn.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 12g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g