Koningsbrood
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 300 gr suiker
- 300 gr boter of margarine
- 350 gr bloem
- 1 ei
- 300 gr grof gemalen gemengde noten
- 100 gr gehakte sukade
- 100 gr greinsuiker
- 3 el slagroom
Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
Maak een stevig deeg van boter, suiker en bloem en rol het uit tot een ½ cm dikte op een ingevette en met bloem bestoven bakplaat.
Maak in een steelpan een mengsel van de overige ingrediënten en laat het even warm worden (niet koken).
Strijk het mengsel uit over de koek.
Bak de koek 10-15 minuten.
Meteen na het bakken in vierkantjes snijden.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 21
Jan Hagel
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 300 gr bloem
- 150 gr suiker
- 2 tl kaneel
- 175 gr boter of margarine
- 50 gr geschaafde amandelen
- 75 gr greinsuiker
- 1 eiwit
Voorbereiding
Zeef de bloem op een werkblad, strooi er suiker en kaneel over en verdeel de boter er in vlokken overheen.
Kneed snel met koele handen een glad deeg.
Leg het 45 minuten in de koelkast om op te stijven.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
Vet een bakplaat in en rol het deeg er op uit.
Bestrijk het met losgeklopt eiwit en strooi de suiker en amandelen over de koek.
Snij met een scherp mes de grote plaat in langwerpige koekjes en bak de janhagel 10-15 minuten.
Na het afkoelen de koekjes op de snijranden losbreken.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 21
Honingkoekjes
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 gr bloem
- 375 gr honing
- 80 gr suiker
- 50 gr boter of margarine
- 80 gr gemalen noten (bijv. hazelnoten)
- 10 gr koekkruiden
- 1 mespunt zout
- 1 mespunt anijspoeder
- 50 gr rozijnen
- ½ kopje sterke koude koffie
Voorbereiding
Verwarm de honing zodat het iets vloeibaarder wordt.
Meng er de overige ingrediënten door en kneed er een soepel deeg van.
Leg het ingepakt een nacht in de koelkast.
Bereiding:
Verwarm de oven voor tot 200°C (hetelucht 180°C).
Rol het deeg op een met bloem bestoven plank uit tot een dikte van ½ cm en steek er met een koekvormpje allerlei vormpjes (bijvoorbeeld hartjes) uit.
Leg ze op een ingevette bakplaat en bestrijk ze met wat verdunde honing.
Bak ze 20-25 minuten in het midden van de oven.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 21
Gelukskoekjes
Servings: 30 Stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 3 eiwitten
- 60 gr poedersuiker
- 45 gr boter
- 60 gr bloem
Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Teken drie cirkels van 8 cm op het papier en draai het papier om.
Klop de eiwitten in een kom schuimig.
Voeg poedersuiker en boter toe en roer alles glad.
Voeg de bloem toe en roer goed.
Laat het beslag 15 minuten rusten.
Verdeel met een cakemes 1½ tl mengsel over elke cirkel.
Bak ze 5 minuten, totdat de randen iets verkleuren.
Neem de koekjes met een cakemes snel van de bakplaat.
Leg in elk Chinese gelukskoekje een opgevouwen briefje met een spreuk.
Werk met drie koekjes tegelijk.
Ze worden snel hard en kunnen bij het vouwen breken.
Als ze breken, weer even in de oven opwarmen.
Vouw de koekjes dubbel en vouw ze dan om een stomp voorwerp (bijv de steel van een houten lepel).
Laat ze op een rooster afkoelen.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 21
Fryske dûmpkes
Friese duimkoekjes
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 150 gr boter
- 150 gr bruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 250 gr bloem
- zout
- 100 gr hazelnoten
- 1 tl anijszaad
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl gemalen kaneel
Roer de boter zacht in een kom en maak er met de suiker en de eieren een smeuïge massa van.
Zeef de bloem in gedeelten met het zout boven de kom en kneed alles tot een mooi deeg.
Hak de hazelnoten heel fijn en voeg ze met het fijngewreven anijszaad, gemberpoeder en kaneel bij het deeg en kneed alles nogmaals goed door.
Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkblad uit tot een lap van 1 cm dik. Snijd reepjes van 4 cm lang en 2 cm breed uit de deeglap.
Beboter de bakplaat en leg de koekjes erop.
Bak de dûmpkes in een voorverwarmde matig warme oven (150°C) in 25 minuten gaar.
Laat de Friese duimpjes op de bakplaat afkoelen, maar druk eerst met de duim de warme koekjes even in.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 21
Crèmerolletjes
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 citroen
- 7½ dl melk
- 125 gr griesmeel
- 40 gr rijstemeel
- 60 gr basterdsuiker
- 2 eieren
- 1 tl vanille-essence
- 14 bladen filodeeg
- 6 el boter
- 2 el olie
- 1 el poedersuiker
- ½ tl kaneel
Drie repen citroenschil van elk 5 cm lengte snijden en met melk in een pan doen.
Al roerend bijna aan de kook brengen, dan op een lage pit ± 10 minuten afgedekt laten sudderen.
Van het vuur nemen en 10 minuten laten afkoelen.
De citroenschillen verwijderen.
Met de mixer griesmeel, rijstemeel, suiker en lichtgeklopte eieren op de laagste stand in 2 minuten gladroeren.
Al roerend langzaam melk toevoegen.
Het mengsel weer in de pan doen.
Op matig vuur 10 minuten roeren tot het kookt en dik wordt.
Van het vuur nemen en de vanille-essence toevoegen.
De crème afgedekt laten afkoelen.
De oven voorverwarmen op 180°C (hetelucht 160°C).
De lagen deeg op elkaar leggen, in de breedte in drie even grote stukken snijden.
Gesmolten boter en olie mengen.
1 Deegblad ermee bestrijken, met een volgend blad bedekken.
Een smalle kant van het deegstapeltje met vet bestrijken.
Ongeveer 2 cm van de rand van de andere smalle kant 2 el crème op het deegblad leggen.
Deeg over de vulling heen leggen, de kanten naar binnen vouwen en oprollen.
Herhalen tot het deeg op is.
De rollen op 2 cm afstand van elkaar op een ingevet bakplaat leggen. Met het botermengsel bestrijken.
30 Minuten bakken tot het deeg gerezen en goudbruin is.
De crèmerolletjes met poedersuiker en kaneel bestrooien.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 21
Bokkenpootjes van Janneke
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 8 eiwitten
- 350 gr suiker
- 500 gr gemalen witte amandelen
- 1 citroen de geraspte schil er van
- 1 tl kaneel
- 3 pakjes vanillesuiker
- bittere chocolade
- enkele vellen ouwel
Sla de eiwitten met wat suiker stijf.
Roer er afwisselend de overige ingrediënten door en doe het beslag in een spuitzak met een grote opening.
Leg enkele velletjes ouwel op de bakplaat en spuit reepjes van 6 à 7 cm op de ouwel.
Laat dit enkele uren drogen.
Schuif de plaat in het midden van de op 160°C (hetelucht 150°C) voorverwarmde oven.
Bak de koekjes 15-20 minuten, ze mogen niet bruin worden.
Laat ze op een rooster afkoelen.
Smelt de bittere chocolade au-bain-marie en strijk steeds een beetje op de achterkant van een koekje.
Plak er een tweede tegenaan (met de rug tegen elkaar).
Doop de beide punten van elk bokkepootje in de chocolade en laat ze goed hard worden.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 21
Baklavarolletjes
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 90 gr walnoten
- 1 el bruine suiker
- 1 tl kaneel
- 20 gr boter
- 8 velletjes filodeeg
- 50 gr boter
- siroop:
- 250 gr suiker
- 2 el honing
- 2 tl oranjebloesemwater
Verwarm de oven voor op 210°C (hetelucht 190°C).
Vet een bakplaat in.
Doe gehakte walnoten, suiker, kaneel en boter voor de vulling in een kleine kom en meng alles.
Neem 1 vel filodeeg en dek de rest af om uitdrogen te voorkomen.
Leg het velletje op het werkblad, bestrijk het met gesmolten boter en vouw het dubbel. Snij het in drie repen en schep een volle tl vulling op het uiteinde.
Rol het deeg op en vouw de randen naar binnen toe.
Leg het rolletje op de bakplaat en bestrijk het met gesmolten boter.
Herhaal dit met het rest van de deeg.
Bak de rolletjes in 15 minuten goudbruin.
Meng intussen de suiker voor de siroop met de honing en 1,3 dl water in een pannetje. Verwarm dit al roerend op laag vuur.
Zorg ervoor dat het mengsel niet gaat koken en roer tot de suiker is opgelost.
Breng het mengsel aan de kook, temper het vuur en laat het 5 minuten sudderen.
Neem de pan van het vuur en voeg het oranjebloesemwater toe.
Bestrijk de warme rolletjes op een rooster met de warme siroop en leg ze op een schaal
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 21
Arakkoekjes
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 125 gr boter of margarine
- 75 gr boter gebruinde afgekoelde
- 3 eidooiers
- 1 citroen de geraspte schil er van
- 180 gr suiker
- 375 gr bloem
- uitgelekte kersen zonder pit of marasquinkersen
- 250 gr poedersuiker
- 2 el arak
Voorbereiding:
Roer de boter met de gebruinde boter tot het schuimig is.
Voeg dooiers, citroenrasp en suiker toe, klop het nogmaals goed door en schep er tot slot de bloem door.
Vorm van het deeg kleine bolletjes, leg ze op een ingevette bakplaat en zet het 1 tot 2 uur op een koele plaats.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
Druk in iedere kogel een kers en schuif de plaat in het midden van de oven. Bak de koekjes 10-15 minuten.
Roer de poedersuiker met 1 eetlepel heet water en de arak glad en bestrijk er de afgekoelde koekjes mee.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 21
Entrecote met rodepaprikasaus
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 citroenen
- 2 rode paprika's
- 1 glas rode wijn
- 7 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels paprikapoeder
- 4 teentjes knoflook ongepeld
- 4 entrecotes of rib-eyes á 200 gram
- 2 theelepels roze peperkorrels licht gekneusd
Voorbereiden:
Leg het vlees in een ondiepe schaal en bestrooi het met 1 theelepel paprikapoeder en de roze peperkorrels.
Schenk de wijn en 2 eetlepels olijfolie erover en laat het geheel afgedekt 1 uur op kamertemperatuur marineren.
Bereiden:
Verwarm intussen de oven voor op 200 °C of gasstand 6.
Schep hele paprika's en knoflook door 2 eetlepels olijfolie en rooster ze 15 a 20 minuten op een bakplaat of tot ze zwartgeblakerd en gerimpeld zijn.
Laat ze op de bakplaat afkoelen.
Knijp de pulp uit de teentjes knoflook in een blender of keukenmachine.
Ontvel de paprika's, open ze en verwijder de zaadjes.
Doe ze samen met eventuele sappen in de blender of keukenmachine.
Meng tot ze glad zijn.
Voeg 1 theelepel paprikapoeder, het sap van ½ citroen en 2-3 eetlepels olijfolie toe terwijl de motor nog draait en pureer tot een emulsie.
Voeg zout en peper toe.
Snijd de rest van de citroenen in vrij dikke plakken en verwijder de pitjes.
Rooster het vlees en de plakken citroen op de barbecue op hoog vuur.
Rooster 3 a 5 minuten aan elke zijde en laat circa 5 minuten op een voorverwarmd bord rusten.
Serveer met de plakken citroen en de saus.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 21