Koningsbrood

Koningsbrood

Recept categorieën: Brood, Koek
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 300 gr suiker
  • 300 gr boter of margarine
  • 350 gr bloem
  • 1 ei
  • 300 gr grof gemalen gemengde noten
  • 100 gr gehakte sukade
  • 100 gr greinsuiker
  • 3 el slagroom

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
  • Maak een stevig deeg van boter, suiker en bloem en rol het uit tot een ½ cm dikte op een ingevette en met bloem bestoven bakplaat.
  • Maak in een steelpan een mengsel van de overige ingrediënten en laat het even warm worden (niet koken).
  • Strijk het mengsel uit over de koek.
  • Bak de koek 10-15 minuten.
  • Meteen na het bakken in vierkantjes snijden.

Jan Hagel

Jan Hagel

Recept categorieën: Koek, Noten
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gr bloem
  • 150 gr suiker
  • 2 tl kaneel
  • 175 gr boter of margarine
  • 50 gr geschaafde amandelen
  • 75 gr greinsuiker
  • 1 eiwit

Instructies

Voorbereiding

  • Zeef de bloem op een werkblad, strooi er suiker en kaneel over en verdeel de boter er in vlokken overheen.
  • Kneed snel met koele handen een glad deeg.
  • Leg het 45 minuten in de koelkast om op te stijven.

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
  • Vet een bakplaat in en rol het deeg er op uit.
  • Bestrijk het met losgeklopt eiwit en strooi de suiker en amandelen over de koek.
  • Snij met een scherp mes de grote plaat in langwerpige koekjes en bak de janhagel 10-15 minuten.
  • Na het afkoelen de koekjes op de snijranden losbreken.

Honingkoekjes

Honingkoekjes

Recept categorieën: Koek, Noten
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gr bloem
  • 375 gr honing
  • 80 gr suiker
  • 50 gr boter of margarine
  • 80 gr gemalen noten (bijv. hazelnoten)
  • 10 gr koekkruiden
  • 1 mespunt zout
  • 1 mespunt anijspoeder
  • 50 gr rozijnen
  • ½ kopje sterke koude koffie

Instructies

Voorbereiding

  • Verwarm de honing zodat het iets vloeibaarder wordt.
  • Meng er de overige ingrediënten door en kneed er een soepel deeg van.
  • Leg het ingepakt een nacht in de koelkast.

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor tot 200°C (hetelucht 180°C).
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven plank uit tot een dikte van ½ cm en steek er met een koekvormpje allerlei vormpjes (bijvoorbeeld hartjes) uit.
  • Leg ze op een ingevette bakplaat en bestrijk ze met wat verdunde honing.
  • Bak ze 20-25 minuten in het midden van de oven.

Gelukskoekjes

Gelukskoekjes

Recept categorieën: Koek
Servings: 30 Stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eiwitten
  • 60 gr poedersuiker
  • 45 gr boter
  • 60 gr bloem

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Teken drie cirkels van 8 cm op het papier en draai het papier om.
  • Klop de eiwitten in een kom schuimig.
  • Voeg poedersuiker en boter toe en roer alles glad.
  • Voeg de bloem toe en roer goed.
  • Laat het beslag 15 minuten rusten.
  • Verdeel met een cakemes 1½ tl mengsel over elke cirkel.
  • Bak ze 5 minuten, totdat de randen iets verkleuren.
  • Neem de koekjes met een cakemes snel van de bakplaat.
  • Leg in elk Chinese gelukskoekje een opgevouwen briefje met een spreuk.
  • Werk met drie koekjes tegelijk.
  • Ze worden snel hard en kunnen bij het vouwen breken.
  • Als ze breken, weer even in de oven opwarmen.
  • Vouw de koekjes dubbel en vouw ze dan om een stomp voorwerp (bijv de steel van een houten lepel).
  • Laat ze op een rooster afkoelen.

Fryske dûmpkes

Fryske dûmpkes

Friese duimkoekjes
Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Friesland, Nederland
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 150 gr boter
  • 150 gr bruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 250 gr bloem
  • zout
  • 100 gr hazelnoten
  • 1 tl anijszaad
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl gemalen kaneel

Instructies

  • Roer de boter zacht in een kom en maak er met de suiker en de eieren een smeuïge massa van.
  • Zeef de bloem in gedeelten met het zout boven de kom en kneed alles tot een mooi deeg.
  • Hak de hazelnoten heel fijn en voeg ze met het fijngewreven anijszaad, gemberpoeder en kaneel bij het deeg en kneed alles nogmaals goed door.
  • Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkblad uit tot een lap van 1 cm dik. Snijd reepjes van 4 cm lang en 2 cm breed uit de deeglap.
  • Beboter de bakplaat en leg de koekjes erop.
  • Bak de dûmpkes in een voorverwarmde matig warme oven (150°C) in 25 minuten gaar.
  • Laat de Friese duimpjes op de bakplaat afkoelen, maar druk eerst met de duim de warme koekjes even in.

Crèmerolletjes

Crèmerolletjes

Recept categorieën: Cake, Gebak, Koek
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • dl melk
  • 125 gr griesmeel
  • 40 gr rijstemeel
  • 60 gr basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille-essence
  • 14 bladen filodeeg
  • 6 el boter
  • 2 el olie
  • 1 el poedersuiker
  • ½ tl kaneel

Instructies

  • Drie repen citroenschil van elk 5 cm lengte snijden en met melk in een pan doen.
  • Al roerend bijna aan de kook brengen, dan op een lage pit ± 10 minuten afgedekt laten sudderen.
  • Van het vuur nemen en 10 minuten laten afkoelen.
  • De citroenschillen verwijderen.
  • Met de mixer griesmeel, rijstemeel, suiker en lichtgeklopte eieren op de laagste stand in 2 minuten gladroeren.
  • Al roerend langzaam melk toevoegen.
  • Het mengsel weer in de pan doen.
  • Op matig vuur 10 minuten roeren tot het kookt en dik wordt.
  • Van het vuur nemen en de vanille-essence toevoegen.
  • De crème afgedekt laten afkoelen.
  • De oven voorverwarmen op 180°C (hetelucht 160°C).
  • De lagen deeg op elkaar leggen, in de breedte in drie even grote stukken snijden.
  • Gesmolten boter en olie mengen.
  • 1 Deegblad ermee bestrijken, met een volgend blad bedekken.
  • Een smalle kant van het deegstapeltje met vet bestrijken.
  • Ongeveer 2 cm van de rand van de andere smalle kant 2 el crème op het deegblad leggen.
  • Deeg over de vulling heen leggen, de kanten naar binnen vouwen en oprollen.
  • Herhalen tot het deeg op is.
  • De rollen op 2 cm afstand van elkaar op een ingevet bakplaat leggen. Met het botermengsel bestrijken.
  • 30 Minuten bakken tot het deeg gerezen en goudbruin is.
  • De crèmerolletjes met poedersuiker en kaneel bestrooien.

Notities

Warm serveren.

Bokkenpootjes van Janneke

Bokkenpootjes van Janneke

Recept categorieën: Chocolade, Koek
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 8 eiwitten
  • 350 gr suiker
  • 500 gr gemalen witte amandelen
  • 1 citroen de geraspte schil er van
  • 1 tl kaneel
  • 3 pakjes vanillesuiker
  • bittere chocolade
  • enkele vellen ouwel

Instructies

  • Sla de eiwitten met wat suiker stijf.
  • Roer er afwisselend de overige ingrediënten door en doe het beslag in een spuitzak met een grote opening.
  • Leg enkele velletjes ouwel op de bakplaat en spuit reepjes van 6 à 7 cm op de ouwel.
  • Laat dit enkele uren drogen.
  • Schuif de plaat in het midden van de op 160°C (hetelucht 150°C) voorverwarmde oven.
  • Bak de koekjes 15-20 minuten, ze mogen niet bruin worden.
  • Laat ze op een rooster afkoelen.
  • Smelt de bittere chocolade au-bain-marie en strijk steeds een beetje op de achterkant van een koekje.
  • Plak er een tweede tegenaan (met de rug tegen elkaar).
  • Doop de beide punten van elk bokkepootje in de chocolade en laat ze goed hard worden.

Baklavarolletjes

Baklavarolletjes

Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht, Gebak, Noten
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 90 gr walnoten
  • 1 el bruine suiker
  • 1 tl kaneel
  • 20 gr boter
  • 8 velletjes filodeeg
  • 50 gr boter
  • siroop:
  • 250 gr suiker
  • 2 el honing
  • 2 tl oranjebloesemwater

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 210°C (hetelucht 190°C).
  • Vet een bakplaat in.
  • Doe gehakte walnoten, suiker, kaneel en boter voor de vulling in een kleine kom en meng alles.
  • Neem 1 vel filodeeg en dek de rest af om uitdrogen te voorkomen.
  • Leg het velletje op het werkblad, bestrijk het met gesmolten boter en vouw het dubbel. Snij het in drie repen en schep een volle tl vulling op het uiteinde.
  • Rol het deeg op en vouw de randen naar binnen toe.
  • Leg het rolletje op de bakplaat en bestrijk het met gesmolten boter.
  • Herhaal dit met het rest van de deeg.
  • Bak de rolletjes in 15 minuten goudbruin.
  • Meng intussen de suiker voor de siroop met de honing en 1,3 dl water in een pannetje. Verwarm dit al roerend op laag vuur.
  • Zorg ervoor dat het mengsel niet gaat koken en roer tot de suiker is opgelost.
  • Breng het mengsel aan de kook, temper het vuur en laat het 5 minuten sudderen.
  • Neem de pan van het vuur en voeg het oranjebloesemwater toe.
  • Bestrijk de warme rolletjes op een rooster met de warme siroop en leg ze op een schaal

Arakkoekjes

Arakkoekjes

Recept categorieën: Koek
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 gr boter of margarine
  • 75 gr boter gebruinde afgekoelde
  • 3 eidooiers
  • 1 citroen de geraspte schil er van
  • 180 gr suiker
  • 375 gr bloem
  • uitgelekte kersen zonder pit of marasquinkersen
  • 250 gr poedersuiker
  • 2 el arak

Instructies

Voorbereiding:

  • Roer de boter met de gebruinde boter tot het schuimig is.
  • Voeg dooiers, citroenrasp en suiker toe, klop het nogmaals goed door en schep er tot slot de bloem door.
  • Vorm van het deeg kleine bolletjes, leg ze op een ingevette bakplaat en zet het 1 tot 2 uur op een koele plaats.

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
  • Druk in iedere kogel een kers en schuif de plaat in het midden van de oven. Bak de koekjes 10-15 minuten.
  • Roer de poedersuiker met 1 eetlepel heet water en de arak glad en bestrijk er de afgekoelde koekjes mee.

Entrecote met rodepaprikasaus

Entrecote met rodepaprikasaus

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 citroenen
  • 2 rode paprika's
  • 1 glas rode wijn
  • 7 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 4 teentjes knoflook ongepeld
  • 4 entrecotes of rib-eyes á 200 gram
  • 2 theelepels roze peperkorrels licht gekneusd

Instructies

Voorbereiden:

  • Leg het vlees in een ondiepe schaal en bestrooi het met 1 theelepel paprikapoeder en de roze peperkorrels.
  • Schenk de wijn en 2 eetlepels olijfolie erover en laat het geheel afgedekt 1 uur op kamertemperatuur marineren.

Bereiden:

  • Verwarm intussen de oven voor op 200 °C of gasstand 6.
  • Schep hele paprika's en knoflook door 2 eetlepels olijfolie en rooster ze 15 a 20 minuten op een bakplaat of tot ze zwartgeblakerd en gerimpeld zijn.
  • Laat ze op de bakplaat afkoelen.
  • Knijp de pulp uit de teentjes knoflook in een blender of keukenmachine.
  • Ontvel de paprika's, open ze en verwijder de zaadjes.
  • Doe ze samen met eventuele sappen in de blender of keukenmachine.
  • Meng tot ze glad zijn.
  • Voeg 1 theelepel paprikapoeder, het sap van ½ citroen en 2-3 eetlepels olijfolie toe terwijl de motor nog draait en pureer tot een emulsie.
  • Voeg zout en peper toe.
  • Snijd de rest van de citroenen in vrij dikke plakken en verwijder de pitjes.
  • Rooster het vlees en de plakken citroen op de barbecue op hoog vuur.
  • Rooster 3 a 5 minuten aan elke zijde en laat circa 5 minuten op een voorverwarmd bord rusten.
  • Serveer met de plakken citroen en de saus.