Chocolade-Pistache Biscotti
Bereidingstijd1 uur uur 20 minuten min
Totale tijd1 uur uur 20 minuten min
Servings: 24 stuks
Calories: 130kcal
Author: Cor Klaar
- 175 g extra bittere chocolade
- 75 g roomboter
- 1 ei
- 75 g gepelde pistachenoten ongezouten
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 1½ theelepel bakpoeder
- 75 g suiker
- 50 g griesmeel
- 2 theelepels citroenrasp
- 1½ eetlepel cognac of vieux
- 4 eetlepels poedersuiker
Breng in een steelpan een bodempje water aan de kook.
Breek de chocolade in stukjes en voeg 50 g boter toe aan de kleine steelpan.
Hang de steelpan in de stoom van het kokende water en laat de chocolade al roerend smelten tot een glad mengsel.
Haal het chocolademengsel van de pan en laat het iets afkoelen.
Verwarm de oven voor op 175 °C (gasovenstand 3) en vet een bakplaat in met de resterende boter.
Klop het ei los.
Hak de pistachenoten grof.
Zeef het bakmeel en bakpoeder boven een kom.
Voeg suiker, griesmeel, citroenrasp, cognac, ei, pistachenoten en het iets afgekoelde chocolademengsel toe aan de kom en meng alles goed door elkaar tot een zacht deeg.
Verdeel het deeg in 24 balletjes en druk ze plat.
Leg ze op de ingevette bakplaat.
Bak de biscotti in het midden van de oven gedurende ongeveer 25 minuten, of tot ze stevig aanvoelen.
Laat de biscotti afkoelen uit de oven.
Zeef de poedersuiker over de bovenkant van de biscotti en leg ze op een schaal.
Calories: 130kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 2g | Vet: 6g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 34
Chocolade rolbiscuit met karamelroom, frambozen en ganache
Calories:
Author: Cor Klaar
Ingrediënten voor de chocolade rolbiscuit:
- 4 eieren
- 120 gram suiker
- 60 gram patisseriebloem
- 40 gram maizena
- 20 gram cacaopoeder
- 40 gram boter gesmolten
Karamel ingrediënten:
- 200 gram suiker
- 90 gram water
- 90 gram boter
- 125 ml slagroom
- 300 ml Slagroom
- 75 gram poedersuiker
- 75 gram mascarpone
- Frambozen
Ganache ingrediënten:
- 200 ml slagroom
- 50 gram suiker
- 10 gram honing
- 150 gram pure chocolade
- 50 gram roomboter
Karamel versiering:
- 200 gram suiker
- 2½ eetlepels water
Begin met de karamel.
Voeg suiker en water in de pan en breng het geheel zonder te roeren aan de kook.
Wanneer de karamel goed begint de bruinen voeg je de boter toe en dan ga je roeren tot de boter gesmolten is.
Let op, dit kan spatten !
Voeg de slagroom toe en roer door.
Schenk de karamel over in een pot of flesje en laat het geheel afkoelen.
Ga nu verder met de ganache.
Doe de slagroom samen met de suiker en de honing in een pan en breng aan de kook.
Voeg de chocolade toe en roer door tot het geheel gesmolten is.
Voeg de boter toe en roer verder.
Laat de ganache afkoelen.
Ga verder met de biscuit.
Smelt de boter en laat afkoelen.
Klop de eieren en de suiker samen minimaal 10 minuten op hoge snelheid.
Voeg maizena, cacao en bloem bij elkaar en zeef het enkele keren.
Wanneer de eieren goed stevig en luchtig zijn zeef je de bloem boven de kom.
Spatel dit voorzichtig onder zodat je de luchtigheid blijft behouden.
Neem een paar lepels beslag en voeg dit bij de gesmolten boter.
Roer door en schenk dit nu onder het beslag.
Spatel nog even verder.
Neem de bakplaat met bakpapier en schenk het beslag op de bakplaat.
Trek het recht met een spatel.
Bak de biscuit af in een voorverwarmde oven van 230°C in ca 6 à 7 minuten af. Je ziet dat de biscuit gaar is wanneer je licht met je vinger op de biscuit drukt.
Veert hij terug dan is hij gaar.
Blijft het een deukje dan is hij nog niet gaar.
Neem een schone theedoek, maak deze nat en knijp zeer goed uit.
Neem een koude bakplaat erbij.
Haal de biscuit uit de oven en leg de theedoek er boven op.
Leg hier op de koude bakplaat en draai nu beide bakplaten ineens om.
Doe de warme bakplaat weg en haal voorzichtig het bakpapier er af.
Rol de biscuit nu samen met de theedoek op tot een rol en laat zo afkoelen.
Doe poedersuiker, mascarpone en slagroom in een kom.
Neem de afgekoelde karamel en voeg 2/3 toe aan de slagroom.
Klop het geheel nu goed stijf en zet afgedekt koel weg.
Samenstellen:
Rol de biscuit uit en vul met slagroom, laat aan de rand 2 cm vrij.
Leg er frambozen op en rol nu voorzichtig de biscuit op.
Zet de biscuit op een taartrooster boven een schone bakplaat.
Schenk de ganache er over heen.
Laat even uitlekken en vang dan de ganache terug op en schenk hem nogmaals er over.
Doe dit net zo vaak totdat je tevreden bent over het resultaat.
Zet de biscuit koud weg en maak de karamel versiering of versier de biscuit met iets anders zoals frambozen, pralines of iets dergelijks.
Ik heb 200 gr suiker en 2 à3 eetlepels water laten karamelliseren.
Laat de karamel iets afkoelen, neem een lepel en maak de versiering door ze om de steel van een houten lepel te draaien of rond een roomhoorn vorm.
Laat afkoelen en haal ze van de vorm.
Gebruik je een roomhoorn vorm, wrijf deze dan even in met een neutrale olie, zo komt de karamel gemakkelijker los. Leg de versiering na afkoeling op de biscuit.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 34
Cappuccino macarons
Calories:
Author: Cor Klaar
handmixer
blikken doos
kommetje
- Ingrediënten de macarons:
- 3 eiwitten
- 50 gram suiker
- 210 gram poedersuiker
- 110 gram amandelpoeder
- 2 eetlepels oploskoffie
- Snuf zout
- Ingrediënten voor de ganache:
- 50 ml slagroom ongeklopt
- 100 gram pure chocolade
- ½ theelepel oploskoffie
- Ingrediënten voor de karamel:
- 100 gram suiker
- 45 gram water
- 45 gram echte boter
- 60 ml slagroom ongeklopt
- Eventueel zeezout als je graag een gezouten karamel hebt.
- Cacaopoeder of poedersuiker
Meng poedersuiker, amandelpoeder en oploskoffie met elkaar en vermaal dit zeer fijn.
Zeef het geheel boven een kom.
Klop de eiwitten met een snuf zout los en voeg dan beetje voor beetje de suiker toe.
Klop tot een mooie stijve en glanzende massa.
Neem een schep van het eiwit en spatel dit onder het amandelpoeder mengsel tot je een stevige massa hebt.
Wil je graag een kleurstof toevoegen ?
Dan is dat nu het moment.
Ik heb geen kleurstof toegevoegd.
Voeg nu de rest van het eiwit toe en spatel dit ook onder.
Blijf spatelen totdat je massa mooi glanzend is.
Je mengsel moet soepel van de spatel vallen.
Neem een spuitzak en vul deze met het macaron beslag.
Spuit dotjes van gelijke grootte op een bekleedde bakplaat.
Laat de macarons nu drogen.
Dit kan van 30 minuten tot 2 uur duren afhankelijk van het vochtgehalte in huis.
De macarons zijn droog als ze er mat uitzien en je er lichtjes met je vinger over kunt wrijven en het blijft niet plakken. Bak ze af in een voorverwarmde oven van 140°C in ca 12 tot 14 minuutjes.
Haal het bakpapier met de macarons direct na het bakken van de bakplaat en laat ze op een koude ondergrond afkoelen.
Wanneer de macarons koud zijn mag je ze pas van het papier halen.
Bewaar ze in een blikken doos tot je ze gaat vullen.
Neem voor de ganache een steelpannetje en schenk de room erin.
Hak de chocolade fijn.
Breng de room aan de kook samen met de oploskoffie.
Roer goed door en voeg de chocolade toe.
Roer tot het geheel mooi glad is.
Zet de ganache in de koelkast zodat ze goed koud kan worden.
Voor de karamel breng je het water en de suiker aan de kook.
Laat koken totdat je suiker mooi goudbruin begint te kleuren.
Zet het vuur af en voeg de slagroom toe.
Roer goed door en voeg de boter toe.
Roer tot het een mooi glad geheel is en laat het in een kommetje afkoelen.
Neem je macarons en zoek de mooiste uit.
Leg ze in paren van 2.
Klop je ganache met een handmixer mooi op.
Doe de ganache in een spuitzakje. Knip van onder een puntje af.
Doe ook de karamel in een spuitzakje en knip een puntje er af.
Spuit nu een cirkel van ganache op de buitenste rand. In het midden spuit je de karamel.
Zet de bijpassende macaron er op en druk licht aan.
Als afwerking kun je er nog eventueel wat cacaopoeder of poedersuiker over heen strooien.
Bewaar je bewerkte macarons in een luchtdicht afgesloten doosje in de onderste lade van de koelkast.
Macarons zijn het lekkerst 24 uur nadat je ze gemaakt hebt.
Je kunt ze 1 week in de koelkast bewaren.
Heb je nog onbewerkte macarons over ?
Bewaar deze in een blikken doos met deksel.
Je kunt ze dan nog weken bewaren.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 34
Briochevlecht en kleine broodjes
Recept categorieën: Brood
Calories:
Author: Cor Klaar
- 625 gram bloem
- 300 ml melk
- 100 gram zachte echte boter roomboter
- 1 ei
- 25 gram verse gist of 12 gr droge gist
- 30 gram suiker
- 7 gram zout
- 1 eigeel
- 1 el melk
Meng alle ingrediënten behalve het zout met elkaar in de keukenmachine of met de hand. Kneed tot een deeg en voeg het zout toe. Kneed nu verder totdat je een mooi soepel deeg hebt gekregen. Laat het deeg ca 1 uur rijzen.
Na de eerste rijs sla je de lucht uit het deeg en kneed licht door. Ik heb 6 bolletjes van 80 genomen om er bolletjes van te maken zodat ik kleine brioche broodjes kreeg. De rest van het deeg heb ik gewogen en door 3 gedeeld. Van de drie overgebleven deegbollen heb ik lange rollen gedraaid en deze gevlecht. Neem een eidooier en meng er 1 el melk onder, roer door en bestrijk met het eigeel de vlecht en de broodjes. Laat de vlecht en de broodjes nog een half uurtje narijzen en bak dan eerst de broodjes af in een voorverwarmde oven van 220°C in ca 10 minuutjes. Laat ze na het bakken afkoelen.
Bak de vlecht af op dezelfde temperatuur in ca 20 à 25 minuten.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 34
Gevulde aubergine van Hetty van Es
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 grote aubergines
- 125 ml olijfolie voor frituren
- 2 middelgrote uien fijngesneden
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 2 kleine tomaten fijngesneden
- 1 groene paprika ontlijst en fijngesneden
- 1 eetlepel(s) verse peterselie fijngesneden
- zout en peper naar smaak
- 425 gram paneermeel
- 150 gram feta verbrokkeld
Blad verwijderen en aubergines in lengterichting halveren.
Schep het vruchtvlees er tot 1 cm van de rand voorzichtig uit, zodat de aubergines op bootjes lijken.
Het vruchtvlees fijnsnijden en apart zetten.
De oven voorverwarmen op 180°C/ gas stand 4.
In een grote koekenpan op een middelhoog vuur de olie verhitten en daarin een paar minuten ui en knoflook sauteren tot ze zacht zijn.
Gesneden aubergine toevoegen en in ong. 5 minuten zacht bakken.
Tomaat, groene paprika en peterselie toevoegen en ong. 10 minuten laten sudderen.
Van het vuur halen en overscheppen in een grote kom.
Paneermeel toevoegen, tot een gelijkmatige massa vermengen en dit over de 4 uitgeholde aubergines verdelen.
Feta erover strooien en de gevulde aubergines over een bakplaat verdelen.
15-20 minuten in de voorverwarmde oven bakken tot de bovenkant bruin is en de kaas gesmolten.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 34
Kruidenpoffertjes met geitenkaas
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- ⅓ pak poffertjesmix Koopmans
- 1 eetlepel(s) gehakte peterselie
- 1 snufje gedroogde tijm
- ½ eetlepel(s) gedroogde basilicum
- 1 eetlepel(s) verse bieslook fijngesneden
- 1 fijngesneden sjalotje
- ½ teentje knoflook uitgeperst
- 200 gram geitenkaas in plakjes
- 2 eetlepel(s) honing
- 1 bosje radijsjes
- 50 gram rucola
- 8 kerstomaatjes
Bereid de poffertjesmix volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Roer de kruiden, knoflook en sjalot door het beslag en laat de smaken even intrekken.
Bak vervolgens de poffertjes in een poffertjespan.
Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen.
Verwarm de oven voor op 220ºC.
Snijd de poffertjes over dwars door zodat er twee rondjes onstaan en leg op ieder half poffertje een plakje geitenkaas. Schep hierop een beetje honing.
Dek dit af met het andere plakje en leg de poffertjes op een bakplaat met bakpapier en verwarm de poffertjes ca. 5 minuten.
Zet per persoon 3 poffertjes op een voorverwarmd bordje en garneer ze met versgeraspte radijsjes, een toefje rucola en een doorgesneden kerstomaatje.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 34
Aardappelhapjes
Servings: 10 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 eetl. olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook gesnipperd
- 3 gember bolletjes op siroop gesnipperd
- 2 theelepel garam massala
- ½ rode peper zonder zaadjes,
- fijngesneden.
- 125 g aardappels gekookte / in kleine blokjes
- 125 g doperwten diepvries
- 10 plakjes bladerdeeg ontdooid
- wat melkpoeder of ei om in te smeren
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verwarm de olie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook zonder dat deze kleuren.
Voeg de gember, garam massala, peper, aardappelen en doperwten toe en bak dit ook een paar minuten op een lage stand.
Het vocht moet verdampt zijn.
Laat de vulling afkoelen.
Snijd de bladerdeeg plakjes in vieren.
Bereidingswijze
Schep op elk plakje een beetje vulling en maak de randen van het deeg een klein beetje nat met water.
Vouw de plakjes als een driehoekje dicht, druk de naden goed op elkaar, eventueel met een vork, en leg de hapjes op een ingevette bakplaat.
Smeer de hapjes eventueel in met ei of melk.
Bak de pakketjes in 15 minuten goudbruin in het midden van de oven.
De hapjes kunnen zowel warm als koud geserveerd worden.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 34
Knoflookbrood met gepaneerde kip
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 kipfilet zonder been en zonder vel
- 2 kopjes bloem
- 4 eieren geslagen
- 2 kopjes gekruid paneermeel
- 1 kopje olie om te bakken
- 1 grote baguette
- 10-12 plakjes mozzarella
- tomatensaus
Voor de knoflookboter:
- ⅓ kopje gesmolten boter
- 3 teentjes knoflook geperst
- 1 eetlepel(s) peterselie fijngehakt
- 1 eetlepel(s) geraspte Parmezaanse kaas
Snijd de kipfilet in reepjes van 1 cm dik.
Doe de bloem, eieren en paneermeel in 3 afzonderlijke kommen.
Rol een kip strip in de bloem, en verwijder de overtollige.
Water neemt het ei en plaats deze vervolgens in paneermeel, volledig bedekken.
Herhaal met de resterende kip.
Verhit de olie tot 350F / 180 ° C en verwarm de oven voor op 350 ° C / 180 ° C.
Bak de kipreepjes empanadas totdat beide kanten bruin.
Leg ze op keukenpapier om overtollige olie te verwijderen.
Snijd de baguette in stukjes van ongeveer dezelfde lengte van kip strips gepaneerde.
Verwijder de kern van de stokbrood stukken met een mes.
Plaats twee plakjes mozzarella over elkaar,
zet een gepaneerde kip strip en vouw de strakke mozzarella rond de kip.
Leg de plakjes kip gewikkeld in een stuk stokbrood.
Snijd de stukjes stokbrood gevuld en leg ze dicht bij elkaar op een bakplaat ingevet met olie.
In een kleine kom, meng de ingrediënten voor knoflook boter.
Verdeel de knoflookboter ook de plakjes stokbrood, ervoor te zorgen dat een beetje is tussen de plakjes.
Wikkel de stokbrood aluminium en lichtgewicht papier in de oven gedurende 20-25 minuten, tot de kaas wordt gesmolten en boven begint te bruin.
Verwijder de folie en serveer met tomatensaus!
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 34
Curry met linzen, bloemkool & pompoen
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 450 gram pompoen
- 150 gram linzen ik gebruikte belugalinzen
- 300 gram bloemkool
- 1 kleine ui gesneden
- 2 teentjes knoflook gesneden
- 2 eetlepel(s) verse gember
- ½ theelepel korianderzaadjes
- ½ theelepel venkelzaadjes
- 1 theelepel garam masala
- 1 theelepel kurkumapoeder
- ½ theelepel komijnpoeder
- snufje cayennepeper
- 1 blik kokosmelk 400 ml
- 3 handen tuinerwten uit de vriezer
- paar snuffen zout en peper
- verse koriander garnering
- sojayoghurt optioneel
- citroensap optioneel
- gekookte rijst optioneel
Verwarm de oven voor op 200 graden –
Snijd de pompoen in blokjes, leg op een bakplaat (of ovenrooster met bakpapier) en zet 20-25 minuten in de oven.
Kook de linzen volgens de instructies op de verpakking.
Snijd de bloemkool alvast in roosjes.
Verhit 1 eetlepel plantaardige olie in een pan (waar een deksel op kan) en bak de ui voor 4-5 minuten.
Voeg de knoflook, gember, korianderzaadjes en venkelzaad toe.
Bak dit 2-3 minuten mee.
Voeg de bloemkool samen met 4 eetlepels water toe aan de ui-kruidenmix.
Zet de deksel op de pan en laat de bloemkool 5 minuten stomen.
Het maakt niet uit dat het water na 5 minuten nog niet helemaal is verdampt.
Doe de garam masala, kurkuma, komijn en cayenneper bij de bloemkool en roer goed door.
Schenk ook de kokosmelk erbij.
Laat dit 3-4 minuten pruttelen.
Voeg daarna de linzen, pompoen en tuinerwten toe en roer door.
Laat nog 1-2 minuten staan zodat alles warm wordt, maar de pompoen niet te lang kookt.
Breng op smaak met peper en zout.
Serveer met verse koriander, Basmati rijst en een mix van sojayoghurt en citroensap.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 34
Brood met Quinoa en Chia
Calories:
Author: Cor Klaar
Voor de Sponge:
- 135 gram mix van 50/50 tarwemeel en tarwebloem
- 2 gram droge gist
- 135 gram water kamertemperatuur
Voor het Deeg:
- de sponge
- 315 gram mix van 50/50 tarwemeel en tarwebloem
- 2 gram droge gist
- 8 gram zout
- 175 -185 gram water kamertemperatuur
- 15 gram chiazaad
- 15 gram quinoa ongekookt
- Extra:
- wat extra meel of maismeel
- neutrale olie
Het deeg:
Doe het deeg, de gist, het zout en de quinoa en chia in een kom en roer door elkaar.
Voeg de sponge toe en ongeveer 175 gr van het water.
Meng het goed door elkaar en voeg eventueel nog een beetje water toe totdat je een deeg hebt wat nog net handelbaar is om te kneden.
Kneed het deeg in ca 15-20 minuten met de hand tot een mooi en soepel deeg.
Het is en blijft een behoorlijk plakkerig deeg, maar dat is noodzakelijk omdat mn de chia vocht op gaat nemen.
Plakt het teveel aan je handen, vet je handen dan even in met een klein beetje neutrale olie.
Het deeg is voldoende gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.
Rijzen
Bol het deeg op en doe de deegbal in een licht met olie ingevette kom.
Draai het deeg, zodat het deeg overal bedekt is met een klein beetje olie.
Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur rijzen tot het verdubbeld is.
Dit duurt ongeveer 60 tot 75 minuten.
Zodra je met een vinger in het deeg prikt en het gat blijft staan is je deeg voldoende gerezen.
Vormen
Haal het deeg uit de kom en leg het op je werkplek, welke licht met olie is ingevet.
Druk de lucht eruit. Ik heb het deeg in twee gelijke stukken verdeeld en er toen een driehoekig brood van gevormd, maar je kunt er ook een gewoon vloerbrood van maken.
Het driehoekige brood maak je als volgt:
Bol het deeg weer op en rol vanaf iets uit het midden het deeg uit naar drie kanten.
Je moet in het midden nog een bolletje overhouden.
Vouw de drie flappen een voor een over deze bol en knijp de naden goed dicht.
Draai het deeg om en vorm het evt. een beetje bij tot een mooie driehoek.
Leg het deeg op de bakplaat, welke je met een beetje maïsmeel of bloem hebt bestrooid en dek het af.
Rijzen
Laat het deeg wederom 60-75 minuten rijzen totdat het weer in volume is verdubbeld.
Zodra je vingerafdruk even zichtbaar blijft en langzaam terug veert is het voldoende gerezen en kun je het brood aan bakken.
Verwarm ondertussen je oven voor op 230 C inclusief een braadslede.
Bakken
Snij vlak voor het bakken het deeg in met een scherp, bij voorkeur gekarteld, mes in en zet de bakplaat in de oven.
Giet ca. 1,5 dl kokend water in de braadslee en doe snel de oven dicht.
Bak het brood 20 minuten en haal dan de braadslede eruit.
Verlaag de temperatuur naar 200 C en bak het dan nog in ca 20 minuten gaar en goudbruin.
Laat het brood op een rooster volledige afkoelen.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 34