Knapperige zelfgemaakte kaaskroketten

Knapperige zelfgemaakte kaaskroketten

Heerlijke zelfgemaakte kaaskroketten, een klassiek Nederlands borrelhapje.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
koelen2 uur
Totale tijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Kaas, Snack, Warme hapjes
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Borrel, Oud & Nieuw, Verjaardag
Servings: 8
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 45 gram boter
  • 45 gram bloem
  • 3 dl melk
  • 150 gram oude kaas geraspt
  • Peper
  • Zout optioneel
  • 1 ei losgeklopt
  • Paneermeel
  • Frituurvet
  • Verse peterselie optioneel

Instructies

  • Smelt de boter en voeg de bloem toe.
  • Voeg al roerend de melk toe en maak een dikke saus.
  • Meng de geraspte kaas door de saus en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  • Strijk de ragoût uit op een bord en laat koud worden.
  • Vorm met 2 lepels 8 kroketten, wentel door paneermeel en vorm bij op tafel.
  • Haal de kroketten door losgeklopt ei en rol ze nogmaals door paneermeel.
  • Bak de kroketten 3-5 minuten in frituurvet van 180°C.
  • Laat uitlekken in een vergiet en schik op een warme schaal.
  • Garneer met verse peterselie of gefrituurde peterselie.

Notities

Serveertip:
Serveer met mosterd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn of een biertje.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Romige gehaktballetjes met kruiden en mosterdsaus

Romige gehaktballetjes met kruiden en mosterdsaus

Smaakvolle gehaktballetjes met mosterd en kruiden, geserveerd in een romige bieslooksaus. Perfect met aardappeltjes en sperziebonen.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Saus
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gehakt
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 ei
  • 6 eetlepels paneermeel
  • 50 g boter
  • 1 zakje rundvleesjus 18 g
  • 100 ml crème fraîche
  • 2 eetlepels bieslook fijngehakt
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Meng in een kom het gehakt met de mosterd, het ei en 3 eetlepels paneermeel.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Vorm gehaktballetjes van ongeveer 5 cm doorsnee met vochtige handen.
  • Rol de gehaktballetjes door de resterende paneermeel voor een krokante korst.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak de gehaktballetjes rondom goudbruin.
  • Verlaag het vuur en laat ze in 15 minuten gaar worden.
  • Haal de gehaktballetjes uit de pan en houd ze warm.
  • Blus het bakvet af met 150 ml water en roer de rundvleesjus erdoor.
  • Laat de saus kort doorkoken en voeg de crème fraîche toe.
  • Laat nog 2 minuten zachtjes pruttelen en roer de fijngehakte bieslook erdoor.
  • Voeg de gehaktballetjes terug in de pan en verwarm ze in de saus.

Notities

Serveertip:
Lekker met gekookte aardappeltjes en sperzieboontjes of aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een zachte rode wijn zoals Oranjerivier Ruby Cabernet Merlot past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 28g | Vet: 30g | Zout: 1.3g | Sugar: 2g