Pittige Bami met Roergebakken Bloemkool
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 760kcal
Author: Cor Klaar
- 4 el olie
- 500 g bami/nasivlees of kipstukjes
- 1 el sambal
- 2 el bloem
- 1 bloemkool
- 400 g mie
- ½ zakje verse selderij ca. 25 g, fijngesneden
- 1 el pikante paprikapoeder
- Zout en peper naar smaak
Verhit de helft van de olie in een braadpan en bak het vlees rondom bruin.
Roer de sambal erdoor en strooi de bloem erover.
Meng goed en voeg 200 ml warm water toe.
Laat het vlees op laag vuur afgedekt ca.
40 minuten sudderen.
Maak de bloemkool schoon en verdeel deze in kleine roosjes.
Kook de bloemkoolroosjes in 10 minuten beetgaar, laat uitlekken in een vergiet en dep droog.
Bereid de mie volgens de gebruiksaanwijzing.
Verhit de rest van de olie in een wok en roerbak de bloemkoolroosjes hierin gedurende 5 minuten.
Voeg de fijngesneden selderij toe en breng de bloemkool op smaak met zout, peper en paprikapoeder.
Verdeel de mie over de borden en schep het stoofvlees met saus en de roergebakken bloemkool ernaast.
Wijnadvies:
Een lichtzoete Riesling of een frisse Pinot Grigio past goed bij dit gerecht. De fruitige tonen van de wijn zullen de pittigheid van de sambal verzachten en de knapperige textuur van de bloemkool benadrukken.
Calories: 760kcal | koolhydraten: 72g | Protein: 30g | Vet: 36g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 18
Aziatische kip met Honing
Ik heb al een behoorlijk repertoire aan kip recepten, die bij lange na (nog) niet allemaal op deze site staan. Maar ik ben dan ook gek op kip. Heerlijk! Het liefst aan het botje, dat maakt het vlees toch net een tikje malser. De kreet "Kip, het meest veelzijdige stukje vlees!" klopt dan ook helemaal. Deze keer heb ik een lekker drumstickje gemarineerd in een Aziatische marinade en daarna rustig gegaard in de braadpan om hem op het eind even af te maken met heerlijke honing
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 8 Drumsticks
- 2 Uien
- 4 teentjes Knoflook
- 1 Lombok Spaanse Peper
- 2 CM Gember
- 2 eetlepel(s) Soja saus
- 2 eetlepel(s) Sesam olie
- 2 TL 5 spice kruiden
- 6 eetlepel(s) Honing
- 1 eetlepel(s) Rijstwijnazijn
Snij de uien fijn.
Hak de gember, knoflook en Lombok zeer fijn.
Maak een marinade van de soja saus, sesam olie, 5-Spice poeder en rijstwijnazijn.
Marineer de drumsticks minimaal 1 uur, het liefst langer.
Zet een braadpan op een medium hoog vuurtje met wat olie en fruit de uitjes zachtjes aan.
Gooi na 5 minuutjes de gember, knoflook en Lombok erbij.
Laat alles even zachtjes fruiten een minuut of 5.
Verwijder de het ui-mengsel uit de pan.
Doe de drumsticks in de braadpan (bewaar de marinade) en bak deze rondom goudbruin op een wat hoger vuurtje.
Doe nu het ui-mengsel weer terug in de pan, samen met de marinade die je nog over had.
Voeg 300 ml water toe.
Zet het vuur wat lager en met een deksel scheef op de pan sudder je het zachtjes ongeveer een uur onder af en toe omdraaien.
Als de pan droog dreigt te koken doe je er wat (klein glaasje) water bij.
Wanneer de drumsticks mooi gaar zijn en bijna van het bot vallen is de kip klaar.
Voeg nu de honing over de drumsticks.
Laat het nog heel eventjes op staan en roer het 1 keer even om.
Serveer zoals op de foto met Masoesa Moksi Alesi (Surinaamse rijst)
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 18
Babi Smoor
Babi Smoor. Oftewel gesmoord of gestoofd varkensvlees. Ik heb schouderkarbonade gebruikt omdat ik dat minder droog vind dan bijvoorbeeld ribkarbonade. En het is lekker goedkoop, ook een prettige bijkomstigheid. Dit combineert goed met bijvoorbeeld Witte Rijst (Nasi Putih) of Nasi Goreng en een lekker gekookt of gebakken eitje erbij. Een schepje Atjar voor een zuurtje ter compensatie van de eventuele pittigheid van het vlees. Die pit bepaal je helemaal zelf door meer of minder Lombok of Rawit te gebruiken.
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 kilo Schouderkarbonade
- 2 Uien
- 6 teentjes Knoflook
- 2 CM Gember
- 2 CM Laos
- 1 Lombok of 2 à 3 Rawit
- 3 theelepel Ketoembar Koriander
- 1 theelepel Djinten Komijn
- 1 theelepel Kunyit Kurkuma
- 1 theelepel Nootmuskaat
- 1 ietsje minder dan TL Kruidnagel
- 2 theelepel Fenegriek
- 1 stengel sereh
- 1 blokjes Bouillon
- 4 Blaadjes Daun Djeruk Purut Limoen bladeren of Kaffir Lime Leaves
- 2 eetlepel(s) Rijstwijn Azijn
- 200 ml Santen
Snij het bot uit het vlees en snij het in kleine blokjes.
Pureer de Ui, Knoflook, Lombok (of Rawit) Gember en Laos tot een puree.
Verhit een ruime braadpan met olie en fruit de puree licht aan.
Voeg alle kruiden toe maar laat het bouillonblokje, de Santen en Rijstwijn Azijn nog even staan. Leg een knoop in de Sereh stengel en voeg ook de Daun Djeruk Purut toe.
Voeg het vlees toe en braad even lekker aan. 6 minuten ongeveer, op een medium hoog vuur. Dan voeg je de rijstwijnazijn toe en verkruimel het bouillonblokje erdoor, even roeren.
Laat wederom even een minuut of 5 braden op medium vuur.
Voeg de santen toe en draai het vuur wat lager.
Goed doorroeren en op lage pit met een half gesloten deksel even een drie kwartier laten pruttele
De Rijstwijn Azijn was bij gebrek aan Tamarinde want die bleek op te zijn. Tamarinde is ook mogelijk dus.
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 18
Indian Beef Curry
Een overheerlijk Indiaas gerecht welke je kunt serveren met rijst en eventueel een lekkere zelf gemaakt Naan. Lekker dippen in de saus! Een recept welke ik heb gevonden op internet maar toch weer aangepast links en rechts. In de slow cooker garen alle ingrediënten in hun eigen sap tot botermals vlees met intense smaken van de kruiden en Garam Masala. Ik maak mijn eigen Garam Masala maar het wordt ook verkocht bij de betere supermarkt.
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
Ingredienten voor een Crockpot van 4.7 Ltr.:
- 1 kilo Hachee vlees of Runder riblappen
- 2 Uien
- 6 Teentjes knoflook
- 2 CM Gember
- 2 Rode Spaanse Pepers
- 4 TL Koriander gemalen
- 3 TL Komijn gemalen
- 2 TL Kurkuma Koenjit/Geelwortel
- 4 TL Garam Masala zelf gemaakt of kant en klaar
- 300 ML Griekse Yoghurt
- bos(jes) verse Koriander
- 2 blikken Tomaten in blokjes
- Olijfolie
Voorbereiding de avond ervoor:
Snijd het vlees in blokjes.
Pureer alle ingrediënten tussen de stippellijn tot een pasta.
Met de staafmixer of vijzel.
Verwarm de olie in een wok of braadpan en bak het vlees in twee batches bruin, doe het in een kom.
Braad in dezelfde pan de gepureerde pasta aan en doe alle andere specerijen erbij MAAR maar 2 TL Garam Masala.
Braad aan tot alle geuren lekker vrij komen.
Doe de curry pasta bij het vlees in de kom.
Roer alles goed door en zet de kom op een koele plaats om af te koelen en vervolgens in de koelkast voor de nacht.
Tip: dit hoeft natuurlijk niet persé. Je kunt vanaf dit stadium ook direct het vlees in de slowcooker doen en het recept verder volgen.
De volgende ochtend:
Doe je vlees en currypasta in de slow cooker, gooi de twee blikjes tomaten erbij.
Voeg geen vocht toe.
Roer alles goed om.
Deksel erop en op LOW 8 tot 10 uur garen.
Na 8 uur garen doe je de yoghurt erbij en de overgebleven 2 TL Garam Masala.
Voor het laatste half uurtje doe je de fijn gehakte Koriander erbij.
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 18
Varkenshaas met champignons
Voorbereidingstijd45 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
keukenpapier
serveerschaal
- 1 varkenshaas ong 500 gram
- 1 el gerookt paprikapoeder
- 250 gram champignons
- 2 sjalotten
- 4 takjes tijm
- 1 laurierblad
- 10 cl droge witte wijn
- 10 cl kalfsfond
- 3 el crème fraîche
- olijfolie
- zout
- peper
- 1 el gehakte peperselie
Pel en hak de sjalotten fijn.
Maak met een stukje keukenpapier de champignons schoon.
Snijd een stukje van de steel af en snijd ze in vieren.
Verhit in een braadpan 2 el olijfolie en bak de varkenshaas aan alle kanten aan.
Bestrooi met het paprikapoeder, zout en peper..
Neem het vlees uit de pan en bewaar op een bord.
Zet het vuur wat lager en voeg nog een el olijfolie toe.
Voeg de ui toe en zweet deze aan.
Voeg de champignons, tijm, laurier toe.
Laat 5 minuten bakken.
Schep het mengsel wel regelmatig om.
Voeg de wijn toe en meng het goed.
Voeg de fond, crème fraîche toe.
Doe de varkenshaas terug in de pan.
Zet het vuur laag.
Doe de deksel op de pan en laat 12 tot 15 minuten zacht stoven.
Haal de varkenshaas uit pan en bewaar onder aluminiumfolie.
Zet het vuur hoger en laat de saus wat inkoken.
Proef en voeg eventueel nog wat paprikapoeder, zout en peper toe.
Snij de varkenshaas in plakken.
Doe wat saus op een serveerschaal en leg daar de plakken varkenshaas op.
Dresseer de rest van de saus rond het vlees en garneer met de peterselie.
Serveer er gekookte aardappel bij.
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 18
Spaanse mosselen
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 kg mosselen
- 100 gram chorizo
- 1 ui
- ½ st rode paprika
- 1 teen knoflook
- 3 tomaten
- 25 cl witte wijn
Doe minimaal een half uur voor gebruik de mosselen in een bak gezouten water.
Haal het vel van de chorizo en snijd over de lengte in vieren.
Snijd dan plakjes van ongeveer 4 mm. dikte.
Pel en snipper de ui en knoflook.
Snijd de tomaten in blokjes.
Haal de zaadlijsten uit de paprika en snijd deze in blokjes.
Zet een grote braadpan op middelhoog vuur en doe er de chorizo in zonder toevoeging van olie of boter.
Zodra de chorizo zijn olie heeft afgegeven fruit je de ui in deze olie.
Voeg dan de paprika en de knoflook toe en laat deze even rustig meebakken.
Zodra de paprika een beetje zacht begint te worden doe er dan de tomaten bij.
Zet het vuur wat hoger en doe de mosselen erbij in de pan en giet er de wijn bij.
Sluit de pan af met een deksel en laat een minuut of 5 koken.
Kijk dan of de mosselen al open staan.
Zodra dit het geval is schep dan alles goed om en laat nog een minuutje verder koken.
Zet de pan op tafel en serveer.
Geef er stokbrood, knoflooksaus en cocktailsaus bij.
Wil je dit met kinderen eten en geen alcohol gebruiken, er is prima witte wijn zonder alcohol verkrijgbaar.
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 18
Pittige gamba’s
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd29 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 gram gamba’s gepeld
- 3 el olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 400 gram gepelde tomaten vers of uit blik
- 1 st klein blikje tomatenpuree
- 2 el wijnazijn
- 1 el fijn gesneden basilicum
- ½ tl cayenne peper
- 1 tl zout
- 2 tl mosterd
- 2 tl suiker
- 2 el groene olijven in plakjes gesneden
Verhit in een braadpan de olijfolie.
Voeg de ui toe.
Als de ui glazig is voeg dan de knoflook toe.
Voeg de tomatenpuree toe en bak deze even mee om te ontzuren.
Voeg de tomaten (ook het sap indien uit blik), basilicum, de wijnazijn, de mosterd, het zout, suiker en de Cayenne peper toe.
Breng weer aan de kook en sluit de pan af met de deksel.
Zet het vuur lager en laat 25 minuten stoven.
Voeg de garnalen toe, breng weer aan de kook.
Draai het vuur lager en laat 10 minuten zachtjes koken.
Proef de saus en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
Verdeel het gerecht over de borden en strooi er olijfplakjes over.
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 18
Kwartels op zijn spaans
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 kwartels
- 250 gram paella rijst
- 10 cl witte wijn
- 1 lt kippenbouillon
- 4 tomaten
- 3 lente-ui
- 1 rode paprika
- 1 rode peper
- 2 teentjes knoflook
- 1 takje tijm
- olijfolie
- 2 dosis saffraan
- 2 kl kurkuma
- 2 kl paprikapoeder
- 200 gram chorizo
- 125 gram doperwten
- zout
- peper
Verwarm de oven voor op 180 gr.
Ontvel de tomaten en snijd ze in blokjes.
Snijd de lente-ui in ringetjes.
Maak de paprika schoon en snijd in reepjes.
Doe het zelfde met de rode peper.
Haal het velletje van de chorizo en snijd in plakjes.
Zet een braadpan op midden hoog vuur en bak de chorizo aan beide kanten in een klein scheutje olie.
Haal de chorizo uit de pan en bewaar in een bakje.
Voeg de kwartels toe en bak ze rondom mooi bruin aan.
Voeg eventueel nog een scheutje olie toe.
Strooi de helft van het paprikapoeder en de kurkuma toe en voeg de tijm toe.
Haal de kwartels uit de pan en leg deze in een ovenschaal.
Bak de kwartels verder af in de oven gedurende 35 à 40 minuten.
Kwartels op zijn Spaans
Zet een pan op het vuur met een scheutje olie.
Voeg de ui, paprika, knoflook en peper toe en laat even rustig fruiten.
Voeg het restant van de kurkuma en het paprikapoeder toe.
Voeg de rijst toe en laat deze de olie opnemen zodat ze glazig worden.
Blus dan af met de witte wijn.
Voeg de tomaten, chorizoplakjes en de doperwten toe.
Voeg de helft van de bouillon toe en kook de rijst gaar.
Breng op smaak met een klein beetje zout en peper.
Los in een bakje de saffraan op in 10 cl. bouillon.
Voeg dit toe aan de rijst en meng goed door elkaar.
Controleer de rijst op zijn gaarheid.
Voeg eventueel nog wat bouillon toe.
Verdeel de Spaanse rijst over de borden en leg er een kwartel bij.
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 18
Kipdrumsteaks met pilav rijst en paprika’s
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 12 kipdrumsteaks
- 240 gram rijst
- 1 groene paprika
- 1 gele paprika
- 1 rode paprika
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 50 cl kippenbouillon
- ½ el oregano gedroogde
- ½ el kurcuma
- ½ el komijnpoeder
- ½ el paprikapoeder
- 1 el tomatenpuree
- olijfolie
- zout
- peper
- 2 takjes basilicum
- 1 dosis safraanpoeder
Pel en snipper de uien.
Snij de paprika’s in vieren, haal de zaadlijsten eruit en snijd in repen.
Verhit in een braadpan 2 eetlepels olijfolie.
Braad de kipsticks rondom aan.
Voeg zout, peper, paprikapoeder en oregano toe.
Haal de kip uit de pan en zet opzij.
Voeg de uien, de fijngesneden teentjes knoflook met wat zout en peper toe.
Wanneer de uien licht glazig zijn voeg dan de rijst, de tomatenpuree, de parikareepjes, kurkuma en komijn toe.
Voeg de kippenbouillon toe.
Kook het geheel 5 minuten en voeg dan de kipdrumsticks weer toe.
Laat vervolgens 20 à 25 minuten zachtjes koken.
Regelmatig controleren en voeg eventueel wat water toe als het te droog geworden is.
Voeg de safraan toe.
Serveer op een grote schaal en strooi de fijn gesneden basilicum erover.
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 18
Kip in Riesling
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd2 uur uur 30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 kip in stukken
- 25 cl Riesling
- 10 cl kippenbouillon
- 20 zilveruitjes
- 250 gram champignons
- 200 gram gerookte spekjes
- 7 cl cognac
- bloem
- 1 kruidentuiltje
- 15 cl crème fraîche
- boter
- olie
- zout peper
- ½ bos(jes) peterselie
Pel de zilveruitjes.
Maak de champignons schoon en snijd ze in vieren.
Zet een braadpan op middel hoog vuur en braad de kip eaan in een klont boter en een eetlepel olie.
Zet de afzuigkap uit en flambeer de kip met de cognac en voeg wat zout en peper toe.
Na het flamberen haal de kip uit de pan en zet opzij.
Doe een nieuwe klont boter in de pan met nog een eetlepel olie.
Bak de zilveruitjes, spekblokjes en de champignons.
Breng op smaak met wat zout en peper.
Leg de kip terug in de pan en bestrooi met twee eetlepels bloem.
Besprenkel met de Riesling en de kippenbouillon.
Voeg het kruidentuiltje toe en breng aan de kook.
Temper het vuur.
Dek af met een deksel en laat 2 uur stoven.
Haal de kip en het garnituur uit de pan.
Roer de crème fraîche door het vocht met een houten lepel.
Doe de kip en het garnituur terug in de pan en laat nog 15 minuten stoven.
Verdeel over de borden en geef er gekookte aardappelen bij.
Garneer met wat fijn gesneden peterselie
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 18