Hertenbiefstuk met heerlijke groenten

Hertenbiefstuk met heerlijke groenten

Van ons eigen hertenvlees van onze HertenHoeve de Lavei maken wij ook de mooiste recepten om o.a. onze klanten te kunnen inspireren. De mogelijkheden met hertenbiefstuk zijn scala en hopen weer een mooi recept voor u te hebben samengesteld!
Totale tijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Vlees, Wild
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 800 g hertenbiefstuk
  • 85 g spekreepjes
  • 2 grote dikke worteltjes
  • 2 preien
  • 2 courgettes
  • 1 teentje knoflook gehakt en geplet
  • 1 eetlepel(s) gember fijngehakte of gesneden verse
  • 0.5 citroen Schil er van of van limoen
  • 1 citroen Sap er van of limoen
  • Handvol peterselie gehakte / of koriander

Instructies

  • Bak het spek zachtjes goudbruin en leg deze apart.
  • Snijd de prei in fijne stroken in plaats van ringen.
  • Snijd met behulp van een dunschiller dunne linten wortel en doe dat ook met de courgette.
  • Fruit de prei, knoflook en gember in olie op laag vuur en draai ze met een tang totdat ze zacht worden.
  • Voeg de wortel toe en laat het geheel zachtjes doorkoken tot de wortel slap is gekookt.
  • Voeg vervolgens de courgette en limoenschil toe.
  • Kook de courgette mee tot dat deze doorzichtig wordt en niet te gaar anders zullen de linten breken.
  • Roer het citroen- of limoensap erdoor en houd het op temperatuur.
  • Bak afzonderlijk de hertenbiefstuk in een hete braadpan 2-3 minuut per kant bruin en laat het hertenvlees vervolgens even een paar minuten rusten.
  • Serveer de warme groenten met hun sappen op afzonderlijke borden.
  • Snijd de hertenbiefstuk in plakken en leg deze op de groenten.
  • Strooi de spekblokjes er bovenop samen met de peterselie / koriander.

Irish stew 3

Irish stew 3

Recept categorieën: Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Ierland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg runderstooflappen
  • 2 flinke uien
  • 2 winterwortelen
  • 2 stelen bleekselderij
  • 3 eetlepel(s) bloem
  • zout
  • versgemalen peper
  • 4 eetlepel(s) olie
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • ¾ l vleesbouillon uit een pot of van tabletten
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 flinke aardappelen

Instructies

  • Snijd het vlees in niet te kleine blokken (circa 4x4 cm).
  • Snijd de uien in halve ringen, de geschraapte winterwortelen in plakjes en de bleekselderij in boogjes.
  • Doe de bloem met wat zout en peper in een plastic zak en doe er de blokjes rundvlees bij.
  • Schud tot de blokjes vlees rondom met de gekruide bloem zijn bedekt.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verwarm de olie in een grote braadpan die in de oven past en bak de blokjes vlees met niet teveel tegelijk op hoog vuur rondom bruin.
  • Schep ze met een schuimspaan uit de pan.
  • Voeg zonodig een extra scheutje olie toe en laat de ui, de wortel en de bleekselderij omscheppend bakken tot ze beginnen te kleuren.
  • Voeg de tomatenpuree toe en laat kort meebakken.
  • Voeg de bouillon, de tijm en de laurier toe en breng aan de kook.
  • Schep er de vleesblokjes door en zet met het deksel op de pan 1 uur in de voorverwarmde oven.
  • Snijd intussen de geschilde aardappelen in blokjes van circa 3x3 cm en schep ze door het vlees.
  • Zet de afgedekte pan nog circa 45 minuten terug in de oven.
  • Proef of er nog zout en/of peper bij moet.
  • Verwijder zo mogelijk de laurierblaadjes.
  • Dit is een complete maaltijd.

Notities

Info:

Er wordt wel eens gezegd dat er evenveel recepten voor Irish stew zijn als er Ierse huishoudens zijn. Deze bewering zal ongetwijfeld een tikkeltje overdreven zijn, maar dat neemt niet weg dat er tal van variaties zijn op deze klassieker. In Ierland wordt deze traditionele schotel overigens ook heel vaak met schapen- of lamsvlees gemaakt. Wij kozen voor een eigentijdse versie, waarbij het vlees, runderlappen, in de oven gaar wordt gestoofd. Dit gerecht, dat zich prima leent om aan een wat groter gezelschap te serveren, kan uitstekend worden ingevroren en na het ontdooien worden opgewarmd. En wist u dat het de tweede dag vaak nóg lekkerder smaakt?

Wijnadvies:

Te serveren met een eenvoudige rode Bordeaux of Bordeaux Supérieur. Eventueel een rode Bergerac of een Italiaanse Merlot (16-18°C).

Hazenrug met kersensaus

Hazenrug met kersensaus

Recept categorieën: Fruit, Vlees, Wild
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 hazenrugfilets vers of diepvries samen circa 750 g
  • 1 blik Kersen op sap zonder pit
  • 1 gemberwortel 3 cm groot
  • 1 grote sinaasappel
  • 50 g braadboter
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1 glas rode port
  • 2 deciliter wildfond uit een pot
  • allesbinder

Instructies

  • Laat de hazenruggen zonodig ontdooien en op kamertemperatuur komen.
  • Laat de kersen in een zeef uitlekken en vang het sap op.
  • Rasp de gemberwortel.
  • Rasp de schil van de onder de hete kraan afgeborstelde sinaasappel en pers het sap uit.
  • Verhit de braadboter in een braadpan en bak de hazenrugfilets rondom bruin.
  • Bestrooi ze met wat zout en peper en laat ze op middelhoog vuur nog circa 6 minuten bakken tot ze de gewenste graad van gaarheid hebben.
  • Schep ze uit de pan op een voorverwarmde schaal en laat ze, afgedekt met aluminiumfolie, rusten.
  • Roer de gemberwortel en de sinaasappelrasp door de braadboter, blus af met de port, het sinaasappelsap, de wildfond en een scheut van het kersensap en laat op hoog vuur 5 minuten inkoken.
  • Breng op smaak met zout en peper en roer er wat allesbinder door tot het een lichtgebonden saus is.
  • Warm de kersen op in de saus.
  • Roer er het uitgelopen vleesvocht door.
  • Snijd de hazenrugfilets in schuine plakken en leg ze op een voorverwarmde schaal of verdeel ze over de borden.
  • Schep er de kersensaus naast.
  • Serveer met aardappelpuree of aardappelkroketjes en appelcompote met cranberry's.

Notities

Wijnadvies:
Schenk hier een fluweelzachte, tegelijk stevige rode Bourgogne, een ferme Mâcon of een smaakvolle rode Bordeaux (16-18°C).

Mediterraan vispannetje van Onbekende Auteur

Mediterraan vispannetje van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: Mediterraan
Calories: 275kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 400 g Italiaanse roerbakgroentemix
  • 390 g tomatenblokjes (met knoflook, )
  • 500 g zeewolffilet in grove stukken
  • 4 eetlepel(s) peterselie vers gesneden

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de groenten 3 minuten.
  • Voeg de tomatenblokjes en 200 ml water toe.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe en breng het geheel op matig vuur aan de kook.
  • Bestrooi de zeewolffilet met zout en peper.
  • Leg de vis in de saus en stoof hem met de deksel schuin op de pan in 6-8 minuten zachtjes gaar.
  • Schep het gerecht in kommen en bestrooi met de peterselie.

Notities

Lekker met stevige hompen maïsbrood.
Vervang de groentemix door een gesnipperde grote ui en een rode paprika in stukjes.

Nutrition

Calories: 275kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 34g | Vet: 12g

Argentijnse empanadas

Argentijnse empanadas

Recept categorieën: Broodjes, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Argentinië
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 oranje paprika
  • 3 gepelde tomaten blik
  • 1 klein blikje maïs
  • 2 tartaartjes
  • chilipoeder
  • zout
  • 4 pitabroodjes

Instructies

  • Maak de ui en de paprika schoon en snijd de ui in snippers en de paprika in blokjes.
  • Snijd de tomaten fijn. Laat de maïs uitlekken.
  • Doe de tartaartjes in een braadpan en bak het op laag vuur in eigen vet gaar en rul.
  • Bak de ui en paprika kort mee.
  • Voeg de tomaten en de maïs toe en warm het geheel goed door.
  • Maak het pittig op smaak met chilipoeder en zout.
  • Rooster de pitabroodjes in de broodrooster bruin.
  • Snijd de broodjes open en vul ze met het mengsel.
  • Wikkel de pitabroodjes in servetten.

Gegrilde Runderburgers met Uiencompote

Gegrilde Runderburgers met Uiencompote

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Rundvlees, Vlees
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 uien
  • 7 eetlepels olie
  • 2 theelepels suiker
  • 1 zak aardappelpartjes met schil 450 g
  • 100 ml balsamicoazijn flesje à 250 ml
  • 1 pak diepvries Amerikaanse runderburgers 4 stuks
  • 200 g gemengde sla
  • 150 g julienne gesneden wortels

Instructies

  • Verwarm de oven voor volgens de instructies voor de aardappelpartjes.
  • Pel en snijd de uien in ringen.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan en bak de ui gedurende 5 minuten.
  • Voeg 2 eetlepels azijn (bewaar 2 eetlepels voor de dressing) en de suiker toe aan de pan met uien.
  • Laat het geheel 10 minuten zonder deksel zachtjes inkoken.
  • Bereid de aardappelpartjes volgens de instructies in de oven.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan.
  • Bak de runderburgers in ongeveer 6 minuten gaar.
  • Meng de gemengde sla met de julienne gesneden wortels.
  • Roer een dressing van de resterende olie, 2 eetlepels azijn, zout en peper.
  • Meng de dressing met de sla en wortels.
  • Breng de uiencompote op smaak met zout en peper.
  • Serveer de gegrilde runderburgers met uiencompote, aardappelpartjes en salade.

Notities

Een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Shiraz past goed bij de hartige smaak van de gegrilde runderburgers en de zoete toets van de uiencompote. De tannines in de rode wijn zullen de smaken van het vlees complementeren en zorgen voor een heerlijke culinaire ervaring.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 45g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Jirpels yn ’t potsje

Jirpels yn 't potsje

Aardappels in het potje / Een gerecht van West-Terschelling
Recept categorieën: Groenten
Land van herkomst: Friesland, Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappels
  • 150 gram spek
  • zout
  • 25 gram boter

Instructies

  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
  • Doe de aardappelen, de plakjes spek en de boter in water met zout in een braadpan en breng dat aan de kook.
  • Laat de aardappelen in 30 minuten op een laag vuur gaar worden.
  • Afgieten en opdienen in de braadpan.

Notities

Als groente werd er oorspronkelijk vaak koolraap bij gegeven.

Zuid-Franse Uienpissaladière Met Salami

Zuid-Franse Uienpissaladière Met Salami

Recept categorieën: Lunch, Pizza
Land van herkomst: Frankrijk
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 4 eetlepels olijfolie
  • kg uien gepeld en in halve ringen gesneden
  • 2 teentjes knoflook gekneusd
  • 1 laurierblaadje
  • ½ zakje verse tijm ongeveer 15 g
  • 12 ansjovisfilets
  • 16 olijven
  • 100 g Franse salami in reepjes gesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Meng in een kom de bloem met de gist en 1 theelepel zout.
  • Maak een kuiltje in het midden en giet hierin 150 ml lauw water en 2 eetlepels olijfolie.
  • Kneed vanuit het midden tot een soepel deeg.
  • Leg het deeg onder een vochtige theedoek in een kom en laat het op een warme plek 1 uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een braadpan en bak de uienringen met knoflook, laurier en 2 takjes tijm in 45 minuten op heel laag vuur glazig.
  • Verwijder de knoflook, laurier en tijm en breng de uien op smaak met zout en peper.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 30 x 40 cm.
  • Duw de randen iets omhoog en prik hier en daar met een vork in het deeg.
  • Verdeel de uienmassa over het deeg en strooi de rest van de tijm erover.
  • Leg de ansjovisfilets, olijven en salamireepjes erover.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de pissaladière in ongeveer 30 minuten krokant en gaar.
  • Eventueel na 20 minuten de bakplaat naar de onderste richel van de oven verplaatsen.
  • Haal uit de oven en laat iets afkoelen, want pissaladière wordt traditioneel lauw geserveerd.

Notities

Serveer deze Zuid-Franse uienpissaladière met salami met een frisse salade erbij voor een compleet hoofdgerecht.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Côtes du Rhône of een rosé uit de Provence past goed bij dit gerecht. De fruitige tonen van de wijn zullen mooi samengaan met de hartige uien en salami.

Bolognesesaus

Bolognesesaus

Een rijke, klassieke bolognesesaus met Parmaham en rode wijn. Perfect om je favoriete pasta naar een hoger niveau te tillen!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Saus, Vlees
Land van herkomst: Italië
Servings: 2
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 winterpeen
  • 2 stengels bleekselderij
  • Boter voor bakken
  • 75 g Parmaham
  • 400 g gehakt
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 50 ml rode wijn
  • 1 blik tomaten 400 g
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Schil de winterpeen en snijd deze in blokjes.
  • Snijd de bleekselderij in de lengte in repen en vervolgens in kleine stukjes.
  • Snijd de Parmaham in reepjes.
  • Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak de ham ongeveer 4 minuten.
  • Voeg het gehakt toe en bak het in een paar minuten rul.
  • Schep het ham-gehaktmengsel met een schuimspaan uit de pan en zet apart in een kom.
  • Bak de winterpeen, bleekselderij, ui en knoflook ongeveer 5 minuten in het achtergebleven bakvet.
  • Voeg daarna het ham-gehaktmengsel weer toe.
  • Giet de rode wijn en tomaten erbij.
  • Breng aan de kook en laat de saus met de deksel schuin op de pan op laag vuur minimaal 1 uur sudderen.
  • Roer af en toe en voeg water toe als de saus te droog wordt.
  • Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Notities

Deze saus gaat perfect samen met een volle rode wijn zoals een Chianti of Barolo.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g

Javaanse Gehaktballetjes in Ketjapsaus

Javaanse Gehaktballetjes in Ketjapsaus

Smaakvolle Javaanse gehaktballetjes in een rijke ketjapsaus, perfect geserveerd met rijst en een frisse komkommersalade.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl water
  • 1 ei
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 4 eetlepels ketjap waarvan 3 + 1
  • 2 uitgeperste teentjes knoflook
  • 500 g rundergehakt
  • 1 theelepel sambal
  • 3 eetlepels paneermeel
  • peper
  • zout
  • 1 ui kleingesneden
  • nootmuskaat
  • 3 eetlepels zonnebloemolie

Instructies

  • Vermeng 500 g rundergehakt in een kom met 1 kleingesneden ui, 2 uitgeperste teentjes knoflook, 1 ei, 3 eetlepels paneermeel, 1 theelepel sambal, zout, peper, nootmuskaat en 1 theelepel kerriepoeder.
  • Kneed alles goed door en vorm er 8 ballen van.
  • Druk ze een beetje plat.
  • Verhit 3 eetlepels zonnebloemolie in een braadpan en bak hierin de gehaktballen rondom mooi bruin.
  • Voeg 4 eetlepels ketjap en 1 dl water toe en breng het geheel aan de kook.
  • Draai het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat het geheel ca.
  • 20 minuten sudderen.
  • Serveer met rijst en een komkommersalade.

Notities

Serveertip:
  • Serveer deze gehaktballen met gestoomde rijst en een frisse komkommersalade voor een perfecte maaltijd.
Wijnadvies:
  • Een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g