Pollo al Chilindron
Eindelijk heb ik dit kiprecept van Jamie Oliver gemaakt (staat ook in het Jamie Magazine mei/juni 2016). Aangepast wat er in Nederland voorhanden is en in mijn voorraadkast. Het smaakte heerlijk, vonden het zelf lekkerder dan ‘Baskische kip, waarvan akte.
Deze kipstoofpot uit de regio Aragon is zo lekker door de saffraan en chorizo die erin verstopt zint.
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
scherp mes
keukentouw
maatbeker
- 1 hele kip à 1,4 kg, verdeeld in 2 vleugels, 2 borststukken, 2 poten en 2 dijen
- 250 gram chorizoworst in plakjes
- 2 uien gepeld, in ringen
- 3 tenen knoflook gepeld, in plakjes
- 8 tomaten
- 1 pot rode paprika’s uitgelekt / gegrilde
- Flinke scheut droge sherry ik heb droge witte wijn gebruikt
- 1 bosje rozemarijn
- 400 ml kippenbouillon
- Handvol gemengde groene en zwarte olijven ontpit
- Draadjes saffraan
- 1 citroen Fijngeraspte schil van
- 2 ansjovisfilet in olijfolie uitgelekt
- zilvervliesrijst en een groene salade, voor erbij
Verhit een scheutje olie in een grote braadpan op middelhoog vuur.
Bestrooi de stukken kip met flink wat zout en peper en bak ze in een paar minuten rondom bruin.
Houd apart.
Bak de plakjes chorizo in het kippenvet in 5 minuten krokant.
Doe ze met een schuimspaan over op de schaal met de kip en laat het vet in de pan.
Doe de uiringen en knoflook in de pan – nog steeds op middelhoog vuur – en bak ze ongeveer 10 minuten, of tot de uiringen zacht en goudgeel zijn.
Roer af en toe.
Zet het vuur uit, maar laat de pan op het fornuis staan.
Kook ondertussen 1 liter water in een waterkoker.
Haal met een scherp mes het groen van de tomaat en kruis een kerfje aan de onderkant.
Legde tomaten in een grote kom en schenk er kokend water over tot ze onderstaan.
Wacht 5 minuten , laat ze uitlekken, bedek ze met koud water en laat ze nog eens uitlekken.
Ontvel de tomaten, snijd ze in vieren en verwijder de pitjes.
Doe de velletjes en pitjes in een zeef en druk het sap eruit.
Scheur de paprika’s in repen.
Bak de reepjes een paar minuten mee met de ui en knoflook, draai het vuur hoog en voeg een flinke scheut sherry/wijn toe om aanbaksels los te maken.
Bind ondertussen met keukentouw de rozemarijn tot een bundeltje – houd een paar takjes apart.
Laat de sherry/wijn kort inkoken en voeg dan de partjes tomaat met het sap, het rozemarijnbundeltje en de bouillon toe.
Doe ook de stukken kip en plakjes worst weer terug in de pan.
Draai het vuur laag, leg het deksel schuin op de pan en laat het gerecht 1,5 uur stoven tot de kipstukken gaar zijn en de saus is ingedikt.
Ontpit intussen de olijven en breng ca. 300 ml water aan de kook.
Doe de olijven in een maatbeker schenk water erover en voeg de saffraan toe.
Roer een halfuur voor het eind van de stooftijd de olijven en saffraan door de stoofpot, plus de citroenrasp en ansjovis.
Haal de naaldjes van de bewaarde rozemarijn en bak ze in wat olijfolie.
Serveer de chilindron met de rozemarijnnaaldjes en geef er warme rijst en een frisgroene salade bij.
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 24
Zoervleisj voor de slow cooker
Zuurvlees lijkt een beetje op hachee, maar dan effe anders!!! Naar een recept uit de Streekkeukens van Nederland van AH, speciaal bereid voor de slow cooker!
Voorbereidingstijd12 uur uur
Bereidingstijd4 uur uur
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 600 gram doorregen runderlappen
- Zout
- peper (versgemalen)
- 2 dl witte-wijnazijn
- 2 laurierblaadjes
- 3 kruidnagels
- 3 middelgrote uien
- 50 gram boter
- ½ eetlepel appelstroop
- 2 plakken ontbijtkoek
- 1 blokjes rundvleesbouillon verkruimeld
Voorbereiden:
Runderlappen door de slager in grove stukken laten snijden en bestrooien met zout en peper.
In kom azijn mengen met 2 dl water, laurier en kruidnagels en vlees erdoor scheppen.
Vlees afgedekt minimaal 12 uur in koelkast zetten.
Bereiden:
Uien pellen en in ringen snijden.
Vlees uit de marinade halen en droogdeppen met keukenpapier; marinade bewaren.
In braadpan boter verhitten en vlees aanbraden (doe dit in tweeën) en leg jet vlees dan in de slow cooker.
Doe de slow cooker aan en leg hierop de uien, stroop, ontbijtkoek, bouillontablet en de helft van de marinade.
Deksel op de pan: ¾ uur à 1 uur op High en 4 uur op Slow.
Eventueel binden met aardappelmeel.
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 24
Hertenbiefstuk met heerlijke groenten
Van ons eigen hertenvlees van onze HertenHoeve de Lavei maken wij ook de mooiste recepten om o.a. onze klanten te kunnen inspireren. De mogelijkheden met hertenbiefstuk zijn scala en hopen weer een mooi recept voor u te hebben samengesteld!
Totale tijd1 uur uur 45 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 800 g hertenbiefstuk
- 85 g spekreepjes
- 2 grote dikke worteltjes
- 2 preien
- 2 courgettes
- 1 teentje knoflook gehakt en geplet
- 1 eetlepel(s) gember fijngehakte of gesneden verse
- 0.5 citroen Schil er van of van limoen
- 1 citroen Sap er van of limoen
- Handvol peterselie gehakte / of koriander
Bak het spek zachtjes goudbruin en leg deze apart.
Snijd de prei in fijne stroken in plaats van ringen.
Snijd met behulp van een dunschiller dunne linten wortel en doe dat ook met de courgette.
Fruit de prei, knoflook en gember in olie op laag vuur en draai ze met een tang totdat ze zacht worden.
Voeg de wortel toe en laat het geheel zachtjes doorkoken tot de wortel slap is gekookt.
Voeg vervolgens de courgette en limoenschil toe.
Kook de courgette mee tot dat deze doorzichtig wordt en niet te gaar anders zullen de linten breken.
Roer het citroen- of limoensap erdoor en houd het op temperatuur.
Bak afzonderlijk de hertenbiefstuk in een hete braadpan 2-3 minuut per kant bruin en laat het hertenvlees vervolgens even een paar minuten rusten.
Serveer de warme groenten met hun sappen op afzonderlijke borden.
Snijd de hertenbiefstuk in plakken en leg deze op de groenten.
Strooi de spekblokjes er bovenop samen met de peterselie / koriander.
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 24
Irish stew 3
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 kg runderstooflappen
- 2 flinke uien
- 2 winterwortelen
- 2 stelen bleekselderij
- 3 eetlepel(s) bloem
- zout
- versgemalen peper
- 4 eetlepel(s) olie
- 1 klein blikje tomatenpuree
- ¾ l vleesbouillon uit een pot of van tabletten
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 2 laurierblaadjes
- 6 flinke aardappelen
Snijd het vlees in niet te kleine blokken (circa 4x4 cm).
Snijd de uien in halve ringen, de geschraapte winterwortelen in plakjes en de bleekselderij in boogjes.
Doe de bloem met wat zout en peper in een plastic zak en doe er de blokjes rundvlees bij.
Schud tot de blokjes vlees rondom met de gekruide bloem zijn bedekt.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Verwarm de olie in een grote braadpan die in de oven past en bak de blokjes vlees met niet teveel tegelijk op hoog vuur rondom bruin.
Schep ze met een schuimspaan uit de pan.
Voeg zonodig een extra scheutje olie toe en laat de ui, de wortel en de bleekselderij omscheppend bakken tot ze beginnen te kleuren.
Voeg de tomatenpuree toe en laat kort meebakken.
Voeg de bouillon, de tijm en de laurier toe en breng aan de kook.
Schep er de vleesblokjes door en zet met het deksel op de pan 1 uur in de voorverwarmde oven.
Snijd intussen de geschilde aardappelen in blokjes van circa 3x3 cm en schep ze door het vlees.
Zet de afgedekte pan nog circa 45 minuten terug in de oven.
Proef of er nog zout en/of peper bij moet.
Verwijder zo mogelijk de laurierblaadjes.
Dit is een complete maaltijd.
Info:
Er wordt wel eens gezegd dat er evenveel recepten voor Irish stew zijn als er Ierse huishoudens zijn. Deze bewering zal ongetwijfeld een tikkeltje overdreven zijn, maar dat neemt niet weg dat er tal van variaties zijn op deze klassieker. In Ierland wordt deze traditionele schotel overigens ook heel vaak met schapen- of lamsvlees gemaakt. Wij kozen voor een eigentijdse versie, waarbij het vlees, runderlappen, in de oven gaar wordt gestoofd. Dit gerecht, dat zich prima leent om aan een wat groter gezelschap te serveren, kan uitstekend worden ingevroren en na het ontdooien worden opgewarmd. En wist u dat het de tweede dag vaak nóg lekkerder smaakt?
Wijnadvies:
Te serveren met een eenvoudige rode Bordeaux of Bordeaux Supérieur. Eventueel een rode Bergerac of een Italiaanse Merlot (16-18°C).
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 24
Hazenrug met kersensaus
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 hazenrugfilets vers of diepvries samen circa 750 g
- 1 blik Kersen op sap zonder pit
- 1 gemberwortel 3 cm groot
- 1 grote sinaasappel
- 50 g braadboter
- zout
- versgemalen peper
- 1 glas rode port
- 2 deciliter wildfond uit een pot
- allesbinder
Laat de hazenruggen zonodig ontdooien en op kamertemperatuur komen.
Laat de kersen in een zeef uitlekken en vang het sap op.
Rasp de gemberwortel.
Rasp de schil van de onder de hete kraan afgeborstelde sinaasappel en pers het sap uit.
Verhit de braadboter in een braadpan en bak de hazenrugfilets rondom bruin.
Bestrooi ze met wat zout en peper en laat ze op middelhoog vuur nog circa 6 minuten bakken tot ze de gewenste graad van gaarheid hebben.
Schep ze uit de pan op een voorverwarmde schaal en laat ze, afgedekt met aluminiumfolie, rusten.
Roer de gemberwortel en de sinaasappelrasp door de braadboter, blus af met de port, het sinaasappelsap, de wildfond en een scheut van het kersensap en laat op hoog vuur 5 minuten inkoken.
Breng op smaak met zout en peper en roer er wat allesbinder door tot het een lichtgebonden saus is.
Warm de kersen op in de saus.
Roer er het uitgelopen vleesvocht door.
Snijd de hazenrugfilets in schuine plakken en leg ze op een voorverwarmde schaal of verdeel ze over de borden.
Schep er de kersensaus naast.
Serveer met aardappelpuree of aardappelkroketjes en appelcompote met cranberry's.
Wijnadvies:
Schenk hier een fluweelzachte, tegelijk stevige rode Bourgogne, een ferme Mâcon of een smaakvolle rode Bordeaux (16-18°C).
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 24
Mediterraan vispannetje van Onbekende Auteur
Calories: 275kcal
Author: Cor Klaar
- 2 eetlepel(s) olijfolie
- 400 g Italiaanse roerbakgroentemix
- 390 g tomatenblokjes (met knoflook, )
- 500 g zeewolffilet in grove stukken
- 4 eetlepel(s) peterselie vers gesneden
Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de groenten 3 minuten.
Voeg de tomatenblokjes en 200 ml water toe.
Voeg zout en peper naar smaak toe en breng het geheel op matig vuur aan de kook.
Bestrooi de zeewolffilet met zout en peper.
Leg de vis in de saus en stoof hem met de deksel schuin op de pan in 6-8 minuten zachtjes gaar.
Schep het gerecht in kommen en bestrooi met de peterselie.
Lekker met stevige hompen maïsbrood.
Vervang de groentemix door een gesnipperde grote ui en een rode paprika in stukjes.
Calories: 275kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 34g | Vet: 12g
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 24
Argentijnse empanadas
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 ui
- 1 oranje paprika
- 3 gepelde tomaten blik
- 1 klein blikje maïs
- 2 tartaartjes
- chilipoeder
- zout
- 4 pitabroodjes
Maak de ui en de paprika schoon en snijd de ui in snippers en de paprika in blokjes.
Snijd de tomaten fijn. Laat de maïs uitlekken.
Doe de tartaartjes in een braadpan en bak het op laag vuur in eigen vet gaar en rul.
Bak de ui en paprika kort mee.
Voeg de tomaten en de maïs toe en warm het geheel goed door.
Maak het pittig op smaak met chilipoeder en zout.
Rooster de pitabroodjes in de broodrooster bruin.
Snijd de broodjes open en vul ze met het mengsel.
Wikkel de pitabroodjes in servetten.
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 24
Gegrilde Runderburgers met Uiencompote
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Kevenaar
- 3 uien
- 7 eetlepels olie
- 2 theelepels suiker
- 1 zak aardappelpartjes met schil 450 g
- 100 ml balsamicoazijn flesje à 250 ml
- 1 pak diepvries Amerikaanse runderburgers 4 stuks
- 200 g gemengde sla
- 150 g julienne gesneden wortels
Verwarm de oven voor volgens de instructies voor de aardappelpartjes.
Pel en snijd de uien in ringen.
Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan en bak de ui gedurende 5 minuten.
Voeg 2 eetlepels azijn (bewaar 2 eetlepels voor de dressing) en de suiker toe aan de pan met uien.
Laat het geheel 10 minuten zonder deksel zachtjes inkoken.
Bereid de aardappelpartjes volgens de instructies in de oven.
Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan.
Bak de runderburgers in ongeveer 6 minuten gaar.
Meng de gemengde sla met de julienne gesneden wortels.
Roer een dressing van de resterende olie, 2 eetlepels azijn, zout en peper.
Meng de dressing met de sla en wortels.
Breng de uiencompote op smaak met zout en peper.
Serveer de gegrilde runderburgers met uiencompote, aardappelpartjes en salade.
Een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Shiraz past goed bij de hartige smaak van de gegrilde runderburgers en de zoete toets van de uiencompote. De tannines in de rode wijn zullen de smaken van het vlees complementeren en zorgen voor een heerlijke culinaire ervaring.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 45g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 24
Jirpels yn 't potsje
Aardappels in het potje / Een gerecht van West-Terschelling
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 kilo aardappels
- 150 gram spek
- zout
- 25 gram boter
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
Doe de aardappelen, de plakjes spek en de boter in water met zout in een braadpan en breng dat aan de kook.
Laat de aardappelen in 30 minuten op een laag vuur gaar worden.
Afgieten en opdienen in de braadpan.
Als groente werd er oorspronkelijk vaak koolraap bij gegeven.
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 24
Zuid-Franse Uienpissaladière Met Salami
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 300 g bloem
- 1 zakje gedroogde gist
- 4 eetlepels olijfolie
- 1½ kg uien gepeld en in halve ringen gesneden
- 2 teentjes knoflook gekneusd
- 1 laurierblaadje
- ½ zakje verse tijm ongeveer 15 g
- 12 ansjovisfilets
- 16 olijven
- 100 g Franse salami in reepjes gesneden
- Zout en peper naar smaak
Meng in een kom de bloem met de gist en 1 theelepel zout.
Maak een kuiltje in het midden en giet hierin 150 ml lauw water en 2 eetlepels olijfolie.
Kneed vanuit het midden tot een soepel deeg.
Leg het deeg onder een vochtige theedoek in een kom en laat het op een warme plek 1 uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een braadpan en bak de uienringen met knoflook, laurier en 2 takjes tijm in 45 minuten op heel laag vuur glazig.
Verwijder de knoflook, laurier en tijm en breng de uien op smaak met zout en peper.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 30 x 40 cm.
Duw de randen iets omhoog en prik hier en daar met een vork in het deeg.
Verdeel de uienmassa over het deeg en strooi de rest van de tijm erover.
Leg de ansjovisfilets, olijven en salamireepjes erover.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de pissaladière in ongeveer 30 minuten krokant en gaar.
Eventueel na 20 minuten de bakplaat naar de onderste richel van de oven verplaatsen.
Haal uit de oven en laat iets afkoelen, want pissaladière wordt traditioneel lauw geserveerd.
Serveer deze Zuid-Franse uienpissaladière met salami met een frisse salade erbij voor een compleet hoofdgerecht.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Côtes du Rhône of een rosé uit de Provence past goed bij dit gerecht. De fruitige tonen van de wijn zullen mooi samengaan met de hartige uien en salami.
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 24