Sinaasappel met bitterkoekjes

Sinaasappel met bitterkoekjes

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • vuurvaste schaal inhoud ca. 1 liter,
  • 4 coupes á inhoud ca. 2 dl,
  • ijsbolletjeslepel

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 5 sinaasappels
  • 50 g boter of margarine
  • 50 g poedersuiker
  • 12 bitterkoekjes
  • 2 eetlepels amandellikeur
  • 3 eetlepels sinaasappellikeur
  • ½ liter vanilleroomijs

Instructies

Voorbereiden:

  • Citroen en 1 sinaasappel uitpersen.
  • Rest van sinaasappels dik schillen tot op vruchtvlees.
  • Met scherp mesje boven kom partjes tussen vliesjes lossnijden, hierbij sap opvangen.
  • Opgevangen sap aan rest van sinaasappel-citroensap toevoegen.

Bereiden:

  • In koekenpan laag vuur boter smelten.
  • Poedersuiker erdoor roeren.
  • Blijven roeren tot suiker gesmolten is, niet bruin laten worden.
  • Sinaasappel-citroensap erdoor roeren.
  • Bitterkoekjes in saus leggen en ca. 2 minuten zachtjes verwarmen. Sinaasappelpartjes en amandellikeur toevoegen en ca. 2 minuten meewarmen. Sinaasappel-bitterkoekjesmengsel overdoen in schaal.
  • In ondiepe steelpan sinaasappellikeur in ca. 2 minuten zachtjes verwarmen.
  • In elke coupe met natgemaakte ijsbolletjeslepel 1 bolletje ijs scheppen.
  • Aan tafel likeur met lucifer aansteken en voorzichtig brandend over sinaasappel-bitterkoekjesmengsel schenken.
  • Laten uitbranden.
  • Mengsel naast bolletjes ijs scheppen.
  • Direct serveren.

Romige Cranberryroomsoep met Kletskoppen

Romige Cranberryroomsoep met Kletskoppen

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ pot cranberrycompote à 350 g
  • 150 ml finesse voor verrijken pot à 250 ml
  • 8 eetlepels poedersuiker
  • 12 kletskoppen
  • 4 toefjes slagroom

Instructies

  • Meng de cranberrycompote, finesse voor verrijken en poedersuiker in een kom.
  • Breek acht kletskoppen in kleine stukjes en roer ze door de room.
  • Verdeel de cranberryroom over vier coupes.
  • Garneer met een toefje slagroom en de rest van de kletskoppen.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti past goed bij dit zoete en fruitige dessert.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 3g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 25g

Aardbei bosbessencrème met ahornsiroop

Aardbei bosbessencrème met ahornsiroop

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Canada
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g aardbeien
  • 2 deciliter room
  • ½ deciliter ahornsiroop
  • 2 eierdooiers
  • zeezout
  • 100 g bosbessen of braambessen
  • poedersuiker
  • 4 takjes munt

Instructies

  • Maak de aardbeien schoon en snijd ze in stukken.
  • Pureer ze met de mixer of plet ze in een vijzel, er mogen nog stukken in zitten.
  • Houd 4 aardbeien apart voor de versiering van de crème.
  • Klop de slagroom stijf.
  • Maak een sabayon van ¼ dl ahornsiroop, een snuifje zeezout en 2 eierdooiers: verwarm au bain-marie.
  • Roer de eierdooiers los en giet ze, terwijl je klopt met een garde, onder de ahorn.
  • Blijf kloppen tot je een licht schuimige gebonden massa krijgt (let erop dat het geheel niet kookt).
  • Daarna het pannetje in een bak met ijskoud water zetten.
  • Je mengt nu de aardbeienpuree met de rest van de ahornsiroop, voeg de sabayon toe en schep de geklopte room onder dat mengsel.
  • Roer de bessen onder het mengsel (hou 4 eetlepels bessen opzij voor de versiering van de crème).
  • Vul 4 coupes met de crème.
  • Snijd de aardbeien in waaiervorm en versier de crème ermee, samen met de overgebleven bessen.
  • Steek er een takje munt op en bestrooi met poedersuiker.

Cocktail de concombre au gruyère

Cocktail de concombre au gruyère

Recept categorieën: Kaas, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 100 g gruyèrekaas
  • 1 deciliter mayonaise
  • 1 theelepel suiker
  • tomatenketchup
  • zout
  • peper
  • 100 g garnalen
  • 1 krop sla
  • 1 deciliter yoghurt
  • 1 citroen
  • dille

Instructies

  • Schil de komkommer en boor er met een parisienne steker balletjes uit.
  • Bestrooi deze met peper en zout.
  • Leg ze een uurtje op een vergiet, zodat het vocht eruit loopt.
  • Meng intussen de yoghurt en mayonaise.
  • Voeg suiker en citroensap erdoor.
  • Breng op smaak met een flinke scheut tomatenketchup, wat dille en zout en peper.
  • Leg in de coupes een blaadje sla en daarop de balletjes komkommer en de garnalen.
  • Snij de kaas in kleine stukjes en leg deze ook in de coupes.
  • Schenk er een lepeltje saus over en serveer met stokbrood en boter.